Inlägg

Inlägg som Warpony har skrivit i forumet
Av Warpony

Känns betryggande att 24 timmar efter att DB sagt att min rigg har åkt till posten så funkar det fortfarande inte att söka på kollinummer och posten hävdar att jag antingen har fel nummer eller så har DB inte skickat, till vilket DB svarar att den visst skickats.

Suck.

Av Warpony

Asus P5N32-E och Frontpanel i Chassit...

Hej

Ska snart bygga ihop en rig och vill kolla allt noggrannt innan jag börjar mecka.

Några av de sista frågorna rör mitt moderkort, Asus P5N32-E 680i, i samröre med mitt chassi Antec P182 (men gäller väl alla chassin med frontpaneler egentligen).

1. Vart jag ska trycka in mic/hörlurs-sladden från frontpanelen?

Har granskat mobo-manualen, som tyvärr inte säger så mycket. Har försökt leta info på ljudkortet som följer med (dvs det med mobon, SupremeFX) och hittar inget.

DOCK, på bilder av det medföljande ljudkortet ser det ut som det finns en lämplig kontakt längst bak. Är det här jag ska ansluta frontpanelen?

Och vilken av de två sladdarna, HDA eller AC'97?

2. Vad jag läst mig till finns det 3 stycken USB-kontakter på moderkortet för att ha externa USB portar... Vilken/vilka (är det 2 sladdar från fronten?) av dessa ska jag koppla frontpanelen till?

tack på förhand.

Av Warpony

Fogy: Tack!

2. Då kan jag koppla båda Noctua fläkten till moderkortet. Antar att Tricool fläkten längst ner också är 4-pins nämligen?

3. Då tänkte jag i rätt banor iaf. Back på HD-racket får det bli.

Tar nummer 1 i mobo-forumet, då det faktiskt inte är det tråden handlar om

Tack igen.

Av Warpony

Tre frågor, en av dem kanske mer är generell för fläktar, men det rör P182 iaf.

Har mitt datorpaket på väg och har de senaste dagarna plöjt både Mobo-manual och chassi-manual för att få koll på alla kopplingar innan det är dags att bygga (gillar att vara förberred).

Står dock med två frågor som jag hoppas nån kan besvara.

Relevanta delar:
P182 chassi
Asus P5N32-E SLI nForce 680i mobo
Corsair 620W nätagg
2 extra fläktar (en till processorkylaren, en till för att kyla Grafikkorten).

1. Frontpanelens sladd för mic/hörlursingång, vart ska den? Letat febrilit i Moderkortsmanualen, men hittar ingen lämplig kontakt på själva korter. P5N32 kör så vitt jag förstår med ett separat ljudkort man trycker in (SupremeFX) och på bilder ser det ut att finnas en kontakt på änden av detta. Är det där? Och ska man använda HDA eller AC´97 kontakten?

2. Ström till fläktarna.

CPU fläkten har ju sin kontakt på moderkortet.

Sen är frågan hur de resterande 4 chassifläktarna ska kopplas... Det finns kontakter på moderkortet för "Optional fans", men på varenda bild jag sett på P182 byggen verkar folk köra ut iaf den övre + den bakre fläktens sladdar genom hålen längst upp för att sen kopppla in dem på baksidan (där man drar alla andra sladdar) i vad som verkar vara sladdar direkt från nätagget. Har jag bara totalt fel här?

Kan man göra båda? Finns några fördelar med endera?

3. Extra fläkt till grafikkorten.

Då jag tänkt köra en SLI rigg har jag beställt en extra 120mm fläkt tänkt att sitta i mitten, blåsandes på de två korten. (2x 8800GT)

Frågan är här: Bör jag ta bort det mittre HD-racket (ska bara ha 1 hd, i nedre så mittersta är tomt i vilket fall som helst) och sätta fläkten längst fram vid damfiltret, eller kommer jag få någon som helst bättre kylning om jag istället monterar fläkten BAK på HD-racket, dvs att den kommer närmare korten?

Tack på förhand.

Av Warpony

Mitt står fortfarande som "Leveransklart" på DB, så verkar som jag fick ett av de förbokade då

Av Warpony

Måste ändå vänta på mitt Chassi tills på torsdag, så får väl se vad DB har lyckats fixa tills dess. Har ingen panik

Uppdatering: Nu hoppade precis min skärm, Samsung 226BW, till "Leveransklar" från att ha varit Obekräftad hela dagen.

Grafikkorten står fortfarande på "Leveransklar"

Så dom jobbar ju på ordrarna och betar av.

Skulle vara mycket märkligt om dom senare tar bort grafikkorten då dom ju iaf uppdaterat min order minst en gång till sen grafikkorten blev leveransklara.

Av Warpony

Märkligt då de står som leveransklara för vissa av oss.

Får väl se senare idag hur det ligger till.

Av Warpony

Gjorde en beställning på en hel drös prylar från DB idag vid lunch (allt till en komplett rigg).

Får vänta på Chassi, skärm och nått till några dagar. Men mina 2 Leadtek 8800GT står båda som leveransklara!

Mycket trevlig överraskning då det ju fortfarande står "preliminärt datum 07-11-12" på kortet.

Av Warpony

Till min kommande dator tänkte jag köpa ett P182 case, men jag har ett par frågor (några av dem väldigt basic, så börja inte svära )

Rigen, de delar som är relevanta för frågorna, består av:

Asus P5N32-E SLI 680i
Thermalright 120 extreme
2 x 8800 GT SLI

Frågor:

1. De två övre fläktarna, kan de lätt ställas om för utblås/insug? (eller vänder man helt enkelt bara på dem manuellt?) Vad är grundinställningen? (detta har nämligen sett ut att variera från recension till recension jag läst)

2. Moderkort + kylare... Förstått att det passar, men min fråga är om det både går att sätta kylaren vågrätt och lodrätt? (Kanske en fråga som lämpar sig mer i annat forum, men då följdfrågan rör fläktarna i chassit får det bli här.)

3. Helt okunnig om vindtunnlar osv som jag är har jag ändå tänkt/planerat följande: Kylaren lodrätt, flänsfläkt på höger sida (mot HD-racksen), blåsandes till vänster (så klart.)

Det verkar då logiskt att köra den bakre fläkten som utblås, och sen topp fläkten som insug. Eller? Båda som utblås?

4. Med två 8800GT i SLI, kommer det bli värmeproblem för grafikkorten? Funderar på att ta bort mitten HD-racket (har ändå bara 1 HD som jag planerat nu som ska sitta i botten racket) och istället köra en insugs fläkt där. Kommer det ge något märkbart bättre resultat?

Tacksam för svar.

Av Warpony

Som sagt... Med tanke på att jag spenderat de senaste alldeles för många åren med en CRT som max kör 60-65Hz och att jag de iaf senaste 2 åren aldrig sett mer än 20-30 fps i något spel alls så tror jag inte riktigt det kommer störa mig att min nya 22tums LCS inte går över 75Hz och att jag tvingas nöja mig med 75fps istället för 150

Det enda jag oroar mig för med den här skärmen är väl det eeeeeviga tjatet om A eller S panel och vilket man kan få.

Men visst är det så att man har full ångerrätt inom 14 dagar (om man nu inte skadar nånting)?

Så om man får en sämre panel är det bara att skicka tillbaka och sen köpa skärm från nån annanstans?

Av Warpony

1. Har sett en del bildbeskrivningar på att montera Thermalright 120, var kommer våldet in i bilden? Är det de 4 skruvarna som måste tryckas in tokigt hårt eller?

En fråga på det btw... Vad är bäst att lägga moderkortet på när man då våldar lite? Funderade på en handduk under, sen kanske att lägga en antistatpåse, den kortet kom i, mellan.

2. Hahaha, nä, ska inte göra nått liknande alls Men har för mig att när jag byggde denna burk skulle det ställas in med jumprar osv efter processortyp och nått mer. Men det kanske är ancient eller att jag bara kommer ihåg fel?
Förutsatt att man kopplar alla kablar rätt så ska det vara lungan alltså?

Det är exakt samma paket som jag "moddat" lite ovan i bilden jag klistrade in... Ville inte ha ljudkort, föredrar p182 chassit (orka med bling bling på Antec 900 ) och tog ett högre nätagg då folk sa att det kanske kunde komma behövas.

Säker på att 520 räcker? I så fall spar man ju några hundra.

Men ja, det var ett fint paket som fan

Av Warpony

Hehe, jo, men många refererar till de här delarna och i den här prisklassen är det väl (som alltid diskutabelt) det bästa

Jag sätter ihop min själv har jag bestämt mig för. Har lite erfarenhet (byggde burken jag sitter på nu för... 4? år sedan) och när jag läst:

http://www.nordichardware.se/Recensioner/?page=1&skrivelse=22...

Så fräschade det upp det mesta tillräckligt för att jag ska våga mig på det här.

Jag är övertygad om att med den där artikeln som grund, en noga studie av moderkortsmanualen och sen att man är något tekniskt lagd så är det inga problem.

Mina största orosmoment är:

1. Montera kylningen på processorn. Dock verkar det bra mycket lättare nu än när jag gjorde det sist, då krävdes det en del våld och det är jag rätt rädd för att använda när det kommer till datakomponenter av förklarliga skäl. Dock tål det mer än man kan tro är min erfarenhet.

2. Moderkortsinställningar... Vad man behöver pilla med i form av jumprar osv om det ska till specialinställningar. Vill inte riskera att bränna nånting när man flippar på den första gången :/

Men som sagt, är rätt övertygad om att om man bara läser manualen och använder sunt förnuft ska det fixa sig.

Ska väl beställa i nästa vecka tror jag om ingen skriker till om nått problem med den här rigen före det. Så återkommer efter det med hur det gick.

Av Warpony

Tack för den förklaringen och tillrättavisandet. Måste även säga generellt att det är en oerhört positiv upplevelse att fråga om råd här på forumet. Istället för massa "Men använd SÖK IDIOT" eller "Läs det jag skrev i min post den 14 januari -05!!!" får man raka bra svar, trots att många av er säkert behövt svara på samma frågor om och om igen

Det lutar åt ett Asus då.

Jag har än inte börjat kolla seriöst på klockandet, utan tog bara ett samlat intryck av poster jag läst här. Har även hört att det är ett iaf hyffsat lättklockat kort, så med lite mer inläsning ska jag nog lyckas komma igång.

Efter att ha kollat rådet från Z0xx0 i den här tråden: http://www.sweclockers.com/forum/showthread.php?s=&threadid=7...

Så känns den riggen som ett bra alternativ, då jag redan tidigare tänkt skaffa 4GB ram direkt. Dock utan ljudkort, med ett annat chassi och 620W agg.

Så just nu:

http://fused-guild.com/images/pp/datorkop.jpg

Totalpris: 17685:- (råkade klippa )

Phew, priset sprang ju iväg en del, men datorn lär väl stå sig ett tag...

Av Warpony

Zoxx: Hur lättklockat är det där moderkortet egentligen? Hört att både 650i och 680i ska gå rätt varma redan från början och att det kan bli strul om man inte har ordentligt med kylning. (Obs: har aldrig klockat förut, så den dator jag ska fixa nu blir mina första steg i den världen)

Är inne på en väldigt lik rigg och står och svajjar i moderkorts, chassi och minnesval

Av Warpony

Kristin:

1. Tack, hittade faktiskt den precis som jag läste era svar (sök funktionen är min vän... ). Jaja, verkar inte finnas nått enhälligt svar, lutar åt Q6600 just nu.

Citat:

- Är du på att moderkortet du har valt fungerar bra att överklocka med?
Jag har sökt själv och hittat indikationer på att det ska fungera men inget bombsäkert.

Nu har jag börjat få lite ågren angående moderkortet... Hört att Asus P5N32-E SLI nForce 680i ska vara bra, men en del säger att det blir väldigt varmt och kan behöva en hel del kylning. Dessutom ska BIOSet inte vara helt 100% från början utan kräven en del meck iaf för att klocka. Då jag aldrig klockat förut gör detta att jag känner mig något osäker.

Vart lutar du i moderkort?

Citat:

- Varför köpa så snabb dator och köra med en äcklig LCD-skärm?
Då kan du bara köra max 75 Hz vilket gör att du har en massa kapacitet outnyttjad i spel. Med en hyfsad CRT-skärm kan du köra dubbelt så hög uppdateringsfrekvens vilket ser så otroligt mycket bättre ut. Om du inte ska spela så behöver du väl inte en sådan dator?

Läst ett antal recenssioner på att 226BW ska vara en helt okej gamingskärm. Ids verkligen inte sitta med en CRT skärm som jag gjort de senaste 10 åren. Suttit på min 60 Hz CRT (gaaaaaammal) så länge att jag inte direkt tror en 75 Hz LCD kommer störa mig på något sätt. Så det får nog bli en LCD iaf.

Noel:

Jo, läst den... Mitt enda gissel här har varit att P182 inte är allt för brett vad jag förstår. Men dock läst senast idag i tråden på chassiforumet att nån körde på Thermalight 120 extreme i ett P180b utan problem, så det lär nog bli en sån monsterkylare bara för att vara på den säkra sidan.

Har sett tester på liknande riggar som inte kör på mer än 330w... Vad jag förstått går det något av en nätaggshysteri i entusiastvärlden, men kanske ändå ska köra på Corsairs 620...

Varför vänta några veckor? Är Intel på g med nya processorer? Tror du det släpps nya processorer i samma prisklass som de här, eller är det att dessa två kan gå ned i pris som kan bli aktuellt?

xJom:

1. Bra

2. Blir nog en Thermalright... Är ju förstagångsklockare, så trots att jag inte kommer försöka maxa på nått sätt vill jag nog ha bästa möjliga kylning för att vara på den säkra sidan.

3. Landar nog på ett P182 ändå, sen blir det kabelmeck

Fråga: Läst en del trådar där du pratat om 680i chipset på moderkort och hur BIOSet har varit struligt. Dock var de trådarna rätt gamla, är det nått som Asus kommit till rätta med? Finns det andra SLI moderkort, som helst ska hålla ett tag, som lämpar sig bättre för en "nybörjare"?

Tack för alla svar, verkligen uppskattat allihopa!

Jävligt irriterande ibland att man inte kan vara nöjd med en skitburk från net-on-net och istället måste läsa på. Ju mer man läser, desto mer problem, val och ångest har man ju att brottas med

Av Warpony

Speldator 12 - 15.000. Lite frågor.

Min planerade rigg efter att ha läst timtal här på forumen:

Antec Case Performance One P182 Gun Metal Black without PSU/utan nätagg.

Corsair HX Series Modular Power Supply 520W

XFX MB-N680-ILT9 nForce 680i LT SLI MCP 4DDR2-DIMM 2PCI 4PCIe SATA Raid Audio GB-LAN Firewire Socket775 ATX

Corsair XMS2-6400 TWIN2X2048-6400C4 4-4-4-12 Xtreme 2x1024MB (tot. 2GB) DDR2 PC2-6400 800MHz with Heatsink

Intel Core 2 Duo E6850 3.0GHz 4MB FSB1333 Boxed (with cpu-cooler!) Socket 775

2 x Gainward GeForce 8800GT 512MB DDR3 TV-out HDTV DUAL DVI RETAIL PCI Express (Eller annat klistermärke )

Western Digital Caviar XL WD5000AAKS 500GB 7200rpm 16MB SATA2

Asus DRW-1814BLT Dual-Layer DVD +RW/R -RW/R 18X DVD+R 8X DVD+RW 18X DVD-R 6X DVD-RW 48X CDR 32X CDRW BLACK/SVART bulk S-ATA

Sen skärm:
Samsung 226BW 22" Wide TFT Svart Analog&DVI 2ms Widescreen

Utan skärm: 12329:-

Totalt: 15024:-

(Sen ska kylning till... Vilken fläkt jag ska välja är jag helt lost på. Rekomendationer här? Läs även nedanstående fråga, kanske det påverkar valet av kylning)

Har läst en oändlig mängd trådar om chassin, processorer osv, och tror att ovanstående är en rätt okej spelrig. Men har ändå ett par frågor. (Och om ni inte håller med om komponenter så mottas självklart alla råd )

1. Processorn.

Jag har aldrig klockat förut, men tänkte göra det nu (om det inte är för krångligt). Frågan är här:

Ska jag istället kanske skaffa en Quad Q6600 (som jag läst klockar rätt bra)? Vad jag förstår kan en Quad processor vara en god investering framöver då kommande spel kommer utnyttja det.

Eller bara köra på E6850?

2. Vilken kylning är att rekomendera i båda ovanstående fall?

3. P182 är inte världens största Chassi, kommer det blir problem med 2 x 8800GT? Både plats och värmemässigt?

4. Om man låter datorbutiken.se montera, hur noggranna är dom med att t.ex. få bort sladdar från huvudutrymmet (med P182 kan man ju dra dem bakom panelen)? Någon som har erfarenhet av deras montage?

Av Warpony

Tjo

Går också i nyköps-tankar och har väl siktat in mig på liknande din rigg. Lite annat mobo och hårddisk, annars samma.

Är ingen expert på ämnet, men jag gillar att researcha det jag ska köpa och har läst på den senaste veckan. Med det sagt så kanske inte det jag säger stämmer 100%, men kan i varje fall försöka

De två mest rekomenderade chassina är dels det som du redan valde ut:

Antec 900:
https://www.datorbutiken.com/se/Navigation/Details.aspx?Produ...

De åsikter som vädrats är att det är ett suveränt chassi kylningsmässigt och rymligt att montera i. Ett riktigt bra chassi för en gamingrig.
De negativa sidorna är att det är lite mer åt det högljödda hållet (men med den uppsättning du har valt borde inte ljud vara något större problem då det inte låter som du ska klocka, eller? Du har iaf inte specificerat nån extra kylning, så utgåtr från det)
Sen är det ju ett ganska "bling bling" chassi. LED-lampor, plexi osv. Coolt, men du kanske tröttnar, helt upp till dig.

Antar att du tvekar på det här eftersom det inte finns i lager, eller? Men du måste väl ändå vänta lite på ett 8800GT, skiljer det många dagar verkligen?

Det andra som rekomenderas av många är:

Antec P182:
https://www.datorbutiken.com/se/Navigation/Details.aspx?Produ...

Ett riktigt tyst chassi som även ska ha bra luftgenomströmning (dock något sämre än Antec 900).
Något många lyfter fram är att det är "gjort" för att dra sladdar bakom mobopanelen, vilket gör att om du meckar lite (buntband, smart kabeldragning) kan få en väldigt ren insida utan kablar kors och tvärs som sabbar kylningen.
Ett väldigt cleant och stilrent chassi.

Det negativa är som sagt något högre temperatur än iaf Antec900 (återigen, ska du inte klocka lär detta inte vara nått problem alls) och dessutom något mindre yta att bygga på (men slutresultatet kan fås snyggare).

Jag undrar dock hur det funkar med SLI i ett P182... Är det OERHÖRT trångt och påverkas kylningen? (Räknat med 2 8800GT)

Hoppas det hjälpte något.

(Flyttade resten till en egen tråd för att inte Hi-jacka den här)