Inlägg

Inlägg som Warpony har skrivit i forumet
Av Warpony
Citat:

Ursprungligen inskrivet av LemurenSwe
Jo, men om dom ska behöva registrera varje retur direkt då den kommit till dom innebär mer tid, för då skall tid enbart läggas på att registrera dessa paket. Man tjänar tid på att göra det i ett helt svep, så är det bara.

Tror inte dom gör det för att mygla, då dom själva säger att det kommer ta längre än vanligt då dom har personal problem. Men det får väl deras talesman svara på.

Du har kanske rätt, kändes bara märkligt att inte ankomstregistrera paketen...

Edit:
Efter att ha postat här verkar det magiskt som den 1 veckas försening jag blivit informerad om 2ggr per telefon försvunnit. Nu gick nämligen min returorder inom 5 minuter från:

Ankomstregistrerad --> Returnerad --> Kredit godkänd + nytt minne leveransklart.

Om dom verkligen ryckte upp sig ska dom klart ha cred då det fortfarande då hamnar inom normal hanteringstid.

Av Warpony
Citat:

Ursprungligen inskrivet av LemurenSwe
Stött på samma sak då jag skulle skicka in mina HD2900XT. Detta beror på att deras service avdelning är sjukdommsdrabbad enligt dom. Visst kan man tycka att dom ska ta in extra personal men det är väl deras ensak. Servicen kommer ju bli lidande och då sammtidigt slutkund. Men sen är det kanske så att dom tagit in extra personal men ej hunnit ikapp med det dom legat efter med ändå.

Att dom inte registrerar produkten som anländ direkt när dom fått den kan jag förstå. Det skapar ju merjobb som gör att dom kommer ännu sämmre till med alla servicer som måste göras. Nog klarar jag mig med att se att posten lämmnat paketet till rätt ställe, bättre det än att returen blir ännu mer försenad.

Visst är det "deras ensak", men om det är så dom väljer att behandla kunder så är det färdighandlat där för min del.

Paketen ska väl ankomstregistreras förr eller senare, hur kan detta gör att det blir ännu mer förseningar? Tror bara dom vill hålla sin lilla 1-3 dagar hanteringstid och därför myglar. Känns inte helt hundra det där.

Jaja, ska ringa dom och se om dom kan göra öppet köp på de nya minnena direkt (när dom sett att mina är defekta och ska skicka tillbaka) så kan jag spendera mina pengar hos ett annat företag.

Av Warpony

Suck, datorbutiken fortsätter att göra iaf mig besviken.

Efter att i slutet av året ha beställt ett datorpaket som tog två dagar extra att komma fram, efter otaliga samtal med posten, datorbutiken och postens leveransfirma, bestämde jag mig av någon outgrundlig anledning för att ändå beställa lite mer RAM-minne från just datorbutiken.

Den här gången fungerade iaf frakten smärtfritt och jag hämtade ut paketet i måndags.

När minnet ska installeras visar det sig att ena stickan är defekt (datorn vägrade boota upp med nya minnet i, så testade alla stickor inklusive mina två ursprungliga 1 och 1 och det visar sig då att en av de nya vägrar boota alls.)

Skickar tillbaka minnet igår (tisdag) och får nu information av supporten att deras tekniker ligger 1 vecka bakom och att jag kan glömma normal behandlingstid (som ska vara 1-3 dagar för enstaka komponenter)!

Av Warpony

Enligt konsumentköplagen har du rätt att få fraktutlägg ersatta vid giltigt returärende.

Inte för att du behöver slänga det i ansiktet på dem du beställt av, men de flesta postorderföretag har någon form av system för detta.

Datorbutiken skickar t.ex. med klisterlappar med fakturan som du kan återsända saker med gratis.

Kolla med dem du beställt av hur det funkar. Om du betalar på förhand för frakten kan det vara för sent.

Av Warpony

Hmmmm, märkligt sammanträffande här.

Jag har Corsair XMS2-6400 TWIN2X2048-6400C4 2Gb installerade och hämtade igår ut ett identiskt par stickor från datorbutiken.com för att uppgradera till totalt 4Gb.

Edit: Dessa: http://www.datorbutiken.com/se/default.aspx?Product=2GBTWXD28...

Näst intill samma resultat. Med de nya minnena vägrade datorns ens starta upp i BIOS, svart skärm och ingen kontakt.

Testade de nya stickorna i de ramplatser som de ursprungliga satt i med samma resultat.

Tog sen bort alla stickor och körde dem 1 och 1 i en av platserna som mina ursprungliga satt i. Mina 2 ursprungliga botade inte oväntat upp utan problem men bara 1 av de nya fungerade. Den sista stickan hängde BIOS 2 ggr och bootade helt svart ytterligare en gång.

Med mina två ursprungliga bootar nu datorn precis som vanligt igen.

Då jag inte har nån annan dator att testa i ansåg jag det här räcka för att reklamera, så skickade tillbaka. Om en sticka av fyra vägrar boota kan det väl inte vara något annat?

Av Warpony

Runt 60 i full load om du är på nästan 3ghz är väl iofs ingen fara. När jag pressat ett tag ligger jag som sagt runt 57. Om du gick ner från 65 i full load är det väl skillnad?

Allt beror väl på hur högt du vill dra den. Ska du upp mot 3.5+ bör du kanske lappa kylaren och processorn för att få ned några grader.

Själv är jag rätt nöjd runt 3, så mina temps bekymrar mig inte mycket.

Av Warpony

Som folk säger så känns dom där tempsen väldigt höga för den klocken.

Min Q6600 @ 3000Mhz får vCore:1.35.

Likadan kylning som du har.

Idle ligger väl runt 32... Full load 55-57... Redan det tycker jag är lite högt för min klock, men acceptabelt. (Har inte lappat kylare eller processor, och första gången jag monterar en sån här kylare).

1. Har du mynt-moddat? Dvs lagt ett mynt med hål i, alternativt en bricka, mellan fästanordningen och kylaren? Många har vittnat om att kylaren inte sitter så tajt. Googla på Thermalright 120 och "coin mod" eller liknande. KAN hjälpa.
Jag la dit en bricka från början för att vara säker och min sitter väl ganska bra. Observera att det var mitt första datorbygge på 6 år eller nått, så det var inte direkt nån avancerad manöver.

2. Luftflödet i chassit kan såklart påverka. Vad har du för chassi? Hur många chassifläktar?

3. Ladda ner Everest Ultimate edition: http://www.lavalys.com/

Enligt många det bästa programmet för att hålla koll på temps... Hört rykten om att nån form av sjörövar-vik kan få det att funka bättre...

När du installerat klickar du på datorsymbolen i vänstra menyn och sen "sensorer". Där finns alla viktiga temps samlade.

Av Warpony

Det löste sig som följer:

Datorbutiken hörde aldrig av sig med resultatet av sin "undersökning". Någon förklaring till varför paketet vägde 60 kilo fick jag aldrig.

Efter samtal till posten, postens åkeri, och sen nån underavdelning så har paketet skickats fel och ligger i fel stadsdel under tisdagen... MEN, efter att jag legat på och pratat med postenanställda som nog ingen visste existerade så lyckades rätt åkeri få tag i paketet under tisdagen och tisdagkväll (20:e) får jag min leverans.
Lite trist kanske att inte DB kunde fixat detta då de uppenbarligen både skickat för sent och sen packeterat på totalt märkligt sätt.

Så, nu är ni nyfikna va, vad vägde 30 extra kilo?

Inte ett jävla skit.

Datorn kom i tre prydliga lådor (skärm, chassi och en låda med alla komponenter) som inte vägde i närheten av 60 kilo (totalt 25-30).

Så vad datorn gjort 2 extra dagar efter den skulle varit framme på fredagen är ett mysterium. Kanske gick den på nån snabbdiet för att bli av med sin gigantiska övervikt?

DBs kundtjänst har iaf varit vänliga under alla mina samtal, men det verkade för mycket begärt att dom skulle höra av sig när de 2ggr försäkrat att de jobbat på ärendet och skulle ringa så fort de visste nått.

Vill bara påpeka att det inte är det att datorn tog 3 dagar på sig att komma fram som är problemet, för jag är van vid den svenska postgången, utan som sagt hur DBs kndtjänst verkar hanterat ärendet och att den inte heller skickades i tid (enligt posten).

DB-mannen: Mailat dig ordernummer så kanske ni kan kolla era rutiner på lagret eller liknande

Av Warpony

Matte: Ingen aning, men du refererade ibland till det som bara P5N32-E SLI, så svarade gällande det.

Personligen känner jag att 3.0 är helt okej. Vann 1500p i 3DMark06 och har ett stabilt system 25% snabbare än stock.
Kanske fixar jag 40mm fläktar till nordbryggan och försöker dra upp den högre, men det får bli ett framtidsprojekt.

Visst, folk här pressar ju sina högre, men om man som jag är nybörjare så KAN man faktiskt nöja sig med mindre. Bara för att folk som gjort detta ett tag når 3.5 på luft (vilket jag tror är VÄLDIGT svårt med just detta moderkort) så behöver man inte frustrera ihjäl sig för att man inte når det.
En Q6600 på 3.0Ghz är ju inte direkt en dålig dator

Ska bara klocka mina grafikkort så är jag mer än nöjd med att iaf ha pressat ur lite extra ur burken.

Av Warpony

Tjo

Har ett P5N32-SLI och kör min Q6600 på 3.0ghz just nu helt stabilt.

Det första man tyvärr ska veta om det här kortet är att det är totalt värdelöst för att klocka quads. Så lätt är det. Folk överallt har enorma problem med att få stabilitet. Önskar jag visste detta innan jag satte ihop burken, men där får man för att man inte kollar ordentligt

Saker att testa:

1. Kör på Multi 9... Min bräda gillar heller INTE ALLS en fsb över 400. Jag kör just nu på 333 x 9 och det håller.

2. BIOS är ett väldigt problem på dessa kort. Den stabilaste som många letat sig fram till är revision 1203. Den gjorde att jag iaf kunde börja klocka (har haft den på 3.3 och över, men pallar inte orthos/prime speciellt länge).

Den finns på Asus FTP: ftp://ftp.asus.com.tw/pub/ASUS/mb/so...P5N32-E%20SLI/

Att få upp den högre är helt enkelt ett jävla meck. För det första har det här kortet kass kylning på nordbryggan, ska du upp över 3 rekomenderas STARKT en aktiv kylning där då du nog måste ge NB högre volt.

Sen som sagt är det stabilitetsproblem. Jag har försökt få den till 3.2, 3.3 och misslyckats. Får fel i Orthos/Prime, ökar vCore men när jag började närma mig 1.55! vågade jag inte pressa mycke längre då den började bli rätt varm även med en Thermalright 120 extreme.

Känns ju märkligt att den är helt stabil på 1.35 vid 3ghz, men ska man upp till 3.2 ens klarar den det inte på 1.55....

Just nu kör jag på:

FSB: 333
Multipel: 9

vCore: 1.35
vNB: 1.4
vSB: 1.6
VTT: 1.55

Minnena körs i 800Mhz, 4-4-4-12-2T UNLINKED.

Helt stabilt.

Har ännu inte fixat nån aktiv kylning till NB och jag TROR det är där jag springer in i en vägg. Men vet inte säkert.

Lycka till iaf

Av Warpony

Jag har inte klockat min Q6600 på mitt P5N32 stabilt än, så är kanske en osäker källa... Men hursom brottas jag med samma problem och vrider och vänder för att lösa det

Ja, ska du upp en bit är någon form av aktiv NB kylning väldigt rekomenderad av många.

Ska själv kolla på mitt kort och se vad jag kan få plats med. Tror det lutar, som jag skrev, åt en 40mm fläkt. HUR den ska fästas på NB och SB flänsen har jag inte helt bestämt än. Antingen lim, skruva fast den mellan fläns-fenorna, nån form av tejp eller liknande.

Såg just att ditt kort iaf har en fristående NB-kylare, dvs borde det vara rätt lätt att få bort den om du vill köpa en hel NB kylare.
Annars som sagt, 40mm fläkt och sen fästa på "nått" sätt

Av Warpony

Q6600 multipeln är låst till max x9, ja.

Kylning av NB och SB är helt beroende på ditt mobo och hur det funkar.

Har ett P5N32-E själv som går VÄLDIGT varmt på nordbryggan, vilket nog börjar sätta stopp för min klock. :/

Enligt den här tråden:
http://www.overclock.net/intel-motherboards/146744-asus-p5n-e...

(Som du bör läsa, handlar om P5N-E specifikt. Den är väl på 4700 poster, men börja med sida 1 och den samlade infon där. Sen kan du vid tillfälle hoppa lite i tråden och se om du hittar saker att lära dig av.)

Det verkar som P5N-E dras med liknande värmeproblem på nordbryggan som mitt kort, så vill du ha upp Q6600 i 3000+ med det där moderkortet blir det nog dags att investera i nån NB-kylning. Personligen funderar jag på att limma fast 40mm fläktar på både NB och SB, men inget gjort än.

Av Warpony

Va tvungen att trixa en del med BIOS för att få den att alls klocka. Har nu hittat en revision som verkar någorlunda stabil och iaf låter mig boota upp mestadels. (Kan fortfarande inte köra nån FSB på över 400Mhz utan att den flippar).

Sitter just nu på 3.24ghz och försöker få den helt stabil.

På 3.3 kunde jag köra Orthos till tiden tog slut, men började få BSOD och critical errors i 3DMark06 och var uppe i en vCore på 1.52 (med temps runt 61 vilket kändes väl högt för att bara va uppe i 3.3)... Så drog ned den lite och är just nu på FSB:360, multipel:9 på vCore 1.4 och kör Prime95. Får se när jag kommer hem från jobbet om det är stabilt

Största problemet verkar väl vara att P5N32-E är ett riktigt jävla dåligt kort att klocka quads på... Börjar gravt ångra mitt beslut att ta en Q6600 över en E6850. Men men, man lär sig nått iaf genom att tvingas pilla

Av Warpony

Vad jag ser så rekomenderar guiden som är stickad ingen exakt NB och SB volt (bara hintar att man kan behöva ge NB extra ström med en FSB på över 400). Har dock läst andra guider och har därför kört:

vNB: Har testat auto, även 1.4v
vSB: Har testat auto, även 1.6v

Har inte ändrat CPU VTT alls, den har stått på auto sen början. Läst nu att den bör köras på 1.55v för stabila clocks, kan det vara denna som gjort att min dator inte bootar?

PCI-E för de tre portarna är låst till 101Mhz.

Av Warpony

Okej, men jag skulle vilja förstå vad som inte funkar här eftersom jag verkligen försöker lära mig.

Om nu:

Divider:1:1
Timing: 5-5-5-18 (står att man ska ställa ner när man testar processorn)
vCore: 1.35
Multipel: 9
FSB: 300

Är helt stabilt... 2.7ghz, inga problem. Bra temps (runt 40 grader i full load), inga fel i Orthos, ingenting.

Då säger guiden att jag ska öka FSB lite.

Om jag nu ökar FSB med så lite som 25mhz så hänger sig datorn plötsligt under boot.

Försöker öka vCore till 1.4... Datorn hänger sig under boot... Försöker med lite mer vCore, datorn hänger sig under boot.

Då har jag till punkt och pricka följt guiden, eller?

Missar jag nånting? Klarar inte mitt mobo/processor mer än en FSB på 300? Kan det vara så kasst?

Av Warpony

Körde upp vCore till 1.5volt. Enligt BIOS får den då 1.45v. Borde inte detta vara MER än nog för att dra upp processorn till iaf 3ghz?

Test1:

RAM Unlinked
Multiplier 8
FSB: 400

Förväntat resultat: 3200ghz

Resultat: Datorn startar inte... Bootar om, BIOS går in i sitt felsäkra läge och sen resettar jag allt.

Test2:

RAM Unlinked
Multiplier: 9
FSB: 325

Förväntat resultat: 2925ghz...

Resultat: BIOS hänger sig under startupen... Måste stänga av 1 minut, sen snabbt in i BIOS och klocka ner igen.

Kan någon förklara varför datorn vägrar starta? Jag har läst guiderna, men det känns ju som att mitt system inte pallar någonting alls vilket verkar väldigt märkligt...

Uppdaterade även BIOS till senaste releasen (inte beta), revision 1205 då jag hört att det kan vara ett problem. MEN, ingenting, precis likadant som förut. Går inte att få upp den över 2.7ghz.

Av Warpony

BIOS problem och lite frågor...

Hej

Fick förra veckan hem systemet i min sig och tänkte idag försöka mig på att klocka lite. Kort sagt så har det inte alls gått bra... Har läst trådar, sökt på poster angående både moderkort och processor, men hittar inte svaren på ett par saker.

Kör Windows XP, har Orthos, CPU-Z och Everest för att testa clockarna. Problemet är bara att jag väldigt sällan ens kommer så långt.

(Om jag glömmer att ange viktiga värden för att ni ska kunna dra slutsater så säg till, första gången jag pysslar med det här)

Började med att testa att dra den till 3.2ghz efter att ha sett en snabb rekomendation här på forumet.

Ram: 1:1
Multipel: 8
FBUS: 400
vCore: 1.325
VDIMM: 2.1

Ingenting... BIOS drar inte ens igång (får iaf ingen bild). Bootar om och då ställer den om sig i någon form av "felsäkert" läge så jag iaf kan gå in och ändra i BIOS.

Testar olika vCores, höjer NB och SB volten, kör RAM i Unlinked och linked ingenting funkar.

Ibland hänger den sig till och med mitt i BIOS-uppstarten. Efter mycket testande upptäckte jag att om jag då stänger av, och låter datorn "vila" i nån minut så blir den iaf stabil nog att jag snabbt som ögat kan gå in i BIOS, ställa in auto-inställningar så jag iaf kan boota upp och sen lugnt gå in i BIOS igen.

RAMet var från början ställt att köra 5-5-5-17 eller nått, ändrar om till 4-4-4-12 som det ska kunna köra och det funkar utmärkt att köra i 800Mhz (oklockat).

Sänker till FBUS: 375... (3.0ghz). Får nu datorn att starta. Orthos funkar bra, tempsen ser helt okej ut (runt 52 grader i full load) men sen kommer blåskärm när jag testar att köra 3dmark06...

Återigen, experimenterar med att höja vCore (går väl som högst till 1.45), linka och unlinka RAMen, men inget får den stabil.

Nu kör jag Unlinked RAM (2,1v 800Mhz, 4-4-4-12), FBUS: 300 (woho, makalösa 2.7Ghz...), vCore: Auto. och nu äntligen är den stabil. Men det känns ju som ett skämt att clocka 0.3ghz...

Höjer jag ens FBUSen till 325 så börjar BIOS låsa sig under starten och tvingar mig att vila innan jag kan gå in och resetta. (När den låser sig i mitten av BIOS-start slår alltså INTE det felsäkra läget till)

Av det jag läst har jag förstått att det som i de flesta fall borde göra att den inte startar, eller blåscreenar, är att vCoren är för låg. Men 1.45 kan väl ändå inte vara för lågt för att köra en Q6600 i runt 3ghz?!

Frågor då...

1. När den bara totalt vägrar att starta, vad är då felet?

2. När den hänger sig under BIOS-starten och den måste "vila" för att ens kunna SNABBT gå in i BIOS och ändra, då känns det ju logiskt som nått är överhettat och måste kylas ned, men vad blir varmt så snabbt?

3. Varför känns det som att den verkligen inte vill bli stabil hur mycket jag än försöker?

Tips, tricks eller vad som helst mottages tacksamt.

Är det något uppenbart jag missar eller helt har glömt?

Av Warpony

Tänkte väl bara vittna om min erfarenhet med att bygga en rigg i ett p182 vilket jag gjorde i tisdags (riggen i min sig).

Det här var mitt andra datorbygge (det förra för 6 år sedan) så det var med viss mått av nervositet jag byggde ihop allt.

P182 är dock ett otroligt roligt chassi att bygga i, även om jag inte har mycket att jämföra med. Att sätta i moderkortet var, förutom sladdarna, det enda meckiga då det faktiskt är väldigt litet i det övre facket.

När sen allt var på plats spenderade jag säkert 1 timme med att dra varenda liten jävla sladd bakom plåten. Det blev en HEL del pillande, buntande, svärande, böjande av sladdar innan de pillades in i trånga utrymmen osv men slutresultatet blev jag själv iaf VÄLDIGT nöjd med. De enda sladdar som ens korsar moderkortet är:

1. En 3pins fläktsladd som sitter på övre HD-racket och som jag ville ha in i en kontakt som puckat nog satt precis vid I/O panelen. Drog denna sladd genom ett fäste på min kylare så den höll sig fint borta från GFX korten.

2. Sladden från frontpanelen till ljudkortet... Fanns inte en möjlighet att dra den på något annat sätt än rakt över då kontakten även här sitter bak på moderkortet. (Drog senare ut denna sladd då jag var lite osäker på en koppling, men har med den här för klargörning).

Ska dra in den där ljudkortsladden igen dock och sen försöka ta nån bild i helgen. Blir dock ingen bild från bakplåten då jag VÄGRAR att försöka få på sidopanelen igen

Resultatet blev iaf en rigg som knappt hörs. Med fläktarna på low/medium är det knappt märkbart i ett helt tyst rum. (På low blir jag allvarligt orolig om allt funkar, men med örat tryckt mot bekräftades att visst funkar allt )

Supernöjd med chassit och rekomenderar det starkt för den som orkar lägga energi på kabeldragningen!

Av Warpony

Kan bara instämma i Zoxxo's post. Med hans, och andras, råd skaffade jag systemet i min sig. (17500 med skärm, så strax under 15 utan) Oklockat 13500 nånting i 3dmark06, kör Crysis i 1680x1050 (med allting på high flöt allt bra, smått lagg i intensiva situationer, så kör allt på medium och det flyter som vatten), Bioshock i 1680x1050 med allt på high utan lagg alls.

Är totalnöjd och ser fram emot när jag klockar upp den lite.

Av Warpony

Börjar bli mer och mer trött nu på DB...

Som jag skrev ovan så fungerade först inte kollinumret alls, förän efter 17-tiden på fredagen (allt beställdes och var klart långt innan 14 på torsdagen). Posten säger att de inte fick paketet förän på fredagen, så redan här har ju DBs "leveransgaranti" brustit.

Sen visar det sig när man söker upp försändelsen på posten.se att kollit väger 59!! kilo! Detta är alltså 1 skärm, 1 chassi och sen allt som sitter innuti en vanlig rigg, inga speciella saker alls.

Ringer till posten som säger att jag kan glömma Hempaket (som är den leverans jag beställt) då kollit är för stort och för tungt... Dom kommer köra ut paketet till ett "företagscenter" och vill jag sen få det hemkört får jag kontakta postens åkeri (och detta kommer med största sannolikhet innebära minst 1 dag extra samt extra konstnader...)

Ringer då DB och killen på kundtjänst säger att vad han kan se ska paketet väga 25-30 kilo och han har ingen aning hur lagerpersonalen lyckats packa det till 59...

Nu får jag vänta till måndag, sen ringa DB och försöka få nån ordning på det hela.

Men det är jävligt trist att saker inte kan flyta som de ska och att man som kund måste hålla järnkoll på allt för att det inte totalt ska strula ihop.

Jag förutsätter helt kallt att DB tar den extra frakten och hanterar kontakten med åkeriet, men att jag ska behöva ta reda på att det inte funkar och sen spendera en massa tid i telefon för att fixa deras fel är inte ett trevligt kundbemötande.

SUCK!

Uppdatering måndag 19/11: Mitt gigantiska paket ligger fortfarande kvar på Postens tunggodsavdelning i Malmö (dvs det finns inte en chans att det kommer i dag). DB har inlett en "undersökning" för att ta reda på vad som är fel och ska höra av sig... Så betryggande...