Inlägg

Inlägg som BioDynamo har skrivit i forumet
Av BioDynamo

Angående chassin så har jag gjort några mätningar där jag skulle vilja placera datorn, och det ser jobbigt ut, speciellt på djupet. Vilket mindre chassi skulle kunna ta de ursprungliga komponenterna? Om jag går ner till dem med djup på 33 cm, måste jag då droppa extrafläkten?

Av BioDynamo
Citat:

Ursprungligen inskrivet av pr0nz4
det chassit du har valt har redan ett 500w nätagg så köp inte seasonic 430w nätagget:P

Oops... Så går det. Hade ursprungligen tänkt mig en Antec P182, plockade bort den och ersatte med den billigare Sonatan. Stämmer det att man får både chassi och nätagg för 90,85 €? Tydligen... Såja, då ligger man på 673,29 Euro. Börjar vara att trycka på beställ-knappen då...

Av BioDynamo

Ett (tyskt) inköp: ca 7000 kr på en all-around

Hej på er!

Bor i Tyskland just nu, och skall köpa en dator, här är det system jag tänkt mig (köper från vv-computer.de). Vad tycker ni, hur ser det ut?

S775 MSI P45 Neo3-FR GSAF 4D2 FSB1600 P45 85,78 Euro
Core2 Quad Q9300+BOX 4x2,50Ghz 2x3MB 1333FSB 193,85 Euro
MIDI AnTec Sonata III 500W 90,85 Euro
PCIe 512MB HD4850 Gigabyte 136,10 Euro
DDR2 4096MB KIT PC 800 OCZ Titanium CL4-4-4-15 70,05 Euro
Netzteil Seasonic 430W S12II-430GB Ver.2.0 56,65 Euro
Xigmatek HDT-S1283 S775/754/939/940/AM2 120mm Lüfter 28,21 Euro
SATAII 640GB WD Caviar Blue WD6400AAKS 16MB 7200 U/MIN 61,28 Euro

Totalt: 722,77 Euro

Som skärm har jag tänkt mig en BenQ G2400W, 24", 1920x1200, VGA, DVI, HDMI, men från någon annan webshop. Är det något som borde fixas, bytas ut eller kunde få samma effekt billigare? Är det något annat jag borde tänka på?

Det jag behöver datorn till är lättare grafiskt arbete, layout och spel.

Av BioDynamo

Nä, tog inte alls illa upp, inget fel med förslag! Men du hoppade ur prisklassen...

Så, vad tycker ni andra, är Ctharths förslag vettigt? Mediaextendern faller i alla fall bort, för vi har alltså inte ens någon TV att nå ut till! Det vi kört på fram tills nu är att släpa någon av laptoparna dit vi vill kolla på film, och med vår budget så ser det ju ut som att vi kommer att vara tvungna att fortsätta med det...

Vad tycks förresten om skärmarna Ctharth föreslår? Är de i vettig pris/kvalitetsbalans med resten av paketen? De känns ganska billiga tycker jag!

Av BioDynamo
Citat:

Ursprungligen inskrivet av metalmac
En iMac 20 eller 24" (Bra prestanda till ett överkomligt pris, tar desutom inte upp så mycket plats då datorn är inbygd i skärmen.

Tja du, två av de billigaste 20-tums iMaccarna på sidan du länkade till käkar upp hela vår budget, med 9.995,00 kr per styck, med den billigaste Macbooken på 9.795,00 kr. Så det blir nog inte dem, ifall vi vill ha nåt annat också. Jag personligen är inte heller någon stor Mac-vän. Då tar jag nog hellre nåt i stil med det Ctharth föreslår.

Av BioDynamo

Tack! En trådlös server är definitivt något man kunde kolla in...

Men hur blir det med att packa in två micro atx chassin i ett ganska så litet utrymme? Samlas inte värmen där, då? Det är inte precis välventilerat!

Andra förslag?

Av BioDynamo

Datorkoncept för 2 personer: skapa paket åt oss!

Hej!

Jag och min fru har 2000 €, låt oss säga 20 000 kr, att investera i datorer.

Vi är båda studerande, men pysslar med mycket annat också.

Vi bor och studerar i Berlin, men reser mycket i Tyskland och mellaneuropa, främst med tåg.

I dagens läge har vi:

* en Eee 701 (som vi använder för att skriva på föreläsningar, och för att kolla på TV-serier och film då vi reser)
* en uppf*ckad 3 år gammal Samsung 15" laptop (tangenter lösa, odiagnostiserat strul gör den vansinnigt långsam, skärmen "blöder")
* en uppf*ckad 3 år gammal HP 17" laptop (fläkt, transformatorblock, skärmen "blöder" litet, skämens gångjärn åt h*lvete)

Vad vill vi?

Båda ska kunna arbeta hemma samtidigt. Problemet är att vi inte har mycket utrymme vid arbetsbordet, vilket vi delar på så att vi sitter på var sin sida. Det finns ett utrymme på ca 30 cm höjd * 40 cm djup * 90 cm bredd vid arbetsbordet där man kunde lägga in något, men det är allt.

Vi vill båda kunna göra anteckningar på resande fot, direkt på dator.

Vi vill kunna kolla på film i sängen, i ett annat rum än arbetsbordet.

Jag vill spela MMORPGs och nyare spel, gärna hon också samtidigt, men det är inte livsviktigt.

Jag behöver kunna köra ny layout-software.

Vad skall vi köpa?

Några idéer vi funderat på:

* köpa en spel/arbetsdator + skärm för 10-12 tusen och en ny billig-laptop på kring 15" för 5 tusen, kastar de tidigare laptoparna, jag tar den nya laptopen på föreläsningar, hon tar Eeen, vi sparar 3 000.
Problem: hon blir tvungen att skifta mellan Eee och 15" när vi jobbar hemma, jag blir tvungen att skifta mellan 15" och bordsdator. Struligt.

* köpa en till Eee (eller motsvarighet) för ett par tusen, och investera resten i bordsdatorer för oss båda. Vi båda bär Eeen på föreläsningar och kan arbeta effektivt.
Problem: inte tillräckligt med utrymme för två chassin? Hur kan man lösa det?
Problem: Eeen är trist att kolla film på, och vi vill göra det borta från arbetsbordet.

Har ni alternativa lösningsförslag? Eller sätt att förbättra våra idéer? Alla förslag välkomna, men att snacka om specifika paket kan säkert vänta litet, tills vi har vårt "koncept" klart!

Tack!

Av BioDynamo

Har ni någon koll på vilka rabatter man kan få till tyska Dell? Har funderat köpa en lokalt här på kontinenten... Finns det studeranderabatter här också? Annat?

Av BioDynamo

Har kört med en tysk Eee 701 i flera månader nu, och det går fint. Därför tänker jag vänta tills Winden och/eller Eee 901 kommer till Tyskland, och troligen skaffa den som kommer först. Fast det hjälper ju att jag bor här också...

Av BioDynamo

Jag gillar fortfarande Eee 701an jag använder, främst eftersom jag pendlar kring 27 timmar i veckan med tåg... Passar i axelväskan, duger att lyssna på musik, kolla tv-serier och läsa e-böcker på när jag sitter på tåget. Skulle inte orka släpa nåt större med mig, men denna passar perfekt. Därför tänker jag nog köpa en Wind eller Eee 901 när frun vill ha tillbaka 701:an för att ha för studierna.

Av BioDynamo

Börjar vara tid för en uppdatering av paketen, kanske?

Av BioDynamo

Det nuvarande processorurvalet kastar ju med ganska mycket. Har ni några åsikter på dessa och prisvärdet?

T8100 (2,10 GHz, 800 MHz FSB, 3 MB L2-Cache)
T8300 (2,40 GHz, 800 MHz FSB, 3 MB L2-Cache) [för 40,01 € extra]
T9300 (2,50 GHz, 800 MHz FSB, 6 MB L2-Cache) [för 150,00 € extra]
T9500 (2,60 GHz, 800 MHz FSB, 6 MB L2-Cache) [för 410,00 € extra]

Av BioDynamo

OK, cool.

Vad är, förresten, det rekommenderade sättet att koppla upp den mot en annan laptop? Vi har två gamla laptops som hela tiden hänger på vårt lokala nätverk, inte trådlöst utan över en hub. Hon kör Thunderbird för sin e-post på sin gamla laptop, och kommer att vilja samköra dem, använda den gamla laptopen som arkiv. Några förslag på hur man borde lägga upp det? Varje gång koppla in Eee:n på nätverket över kabel, kanske köra någon USB-dator-till-dator-grej, skaffa ett trådlöst nätverk eller något annat? Tacksam för förslag...

Av BioDynamo

Köpte nyss en åt min fru, hon behövde en ultraportabel att ha med på föreläsningar, och hennes förra laptop började falla samman. Lade märke till att de hade reklam för Eee på ett varuhus här i närheten (bor i Berlin) så jag vandrade in, lade upp 299 € på bordet och vandrade ut med deras enda Eee som de hade hunnit ha inne i kring en timmes tid.

Har inte startat upp den ännu, väntar på att frun kommer hem.

Grejen är bara att hon är otroligt skeptisk mot Linux, och jag har bara användt Linux några gånger, är absolut ingen expert. Finns det några första steg för att göra saken lättare för henne (och mig) så hon inte bara tar den tillbaka till affären?

Av BioDynamo

Från http://forum.notebookreview.com/showthread.php?t=215595

"If you have to ask if you have a grainy screen, you probably don't have a grainy screen."

Och är det faktiskt värt av er att lägga ner typ 8 sidor bara på att följa med hur era XPSar rör sig genom Danmark? Seriöst, ni verkar ju totalt nojiga...

Tänker själv köpa en M1330 om en eller ett par månader, så fort ni slutat tjuta här i tråden om skärmar som ni inte sett ännu.

"The Samsung screens tend to be the culprits that exhibit the graininess. However, this definitely does not mean that all Samsung screens are poor, nor does it mean that all other screens are perfect. The laptops most affected are the Inspiron line, the Vostro line, and the XPS line. The most affected screens are the WSXGA+ (1680x1050) screens present on the Inspiron 1520 and XPS m1530."

Så enligt notebookreview.com så är det vanligare att det är Samsungen som är grynig... Lugna ner er litet, va?

Av BioDynamo

Enskild tangentbordsknapp: Samsung X20

Såna problem man kan sätta sig i...

Höll på och städade upp min frus Samsung, där några knappar har kommit loss tidigare, och varit lätta att trycka tillbaka på plats. Lade märke till något skräp som fastnat under "i"-knappen, lyfte på den och försökte pilla bort det, och så lossnade hela knappen. No problem, tänkte jag, och försökte trycka tillbaka den. Men nix, dess konstiga lilla gångjärnskonstruktion hade gått sönder.

Var får jag tag på en enda "i"-knapp till den? Egentligen duger vilken som helst knapp, bara den går att sätta på plats.

Av BioDynamo

Kollar in Dellarna nu, och visst ser det bra ut. Funderar på följande:

XPS M1530 Intel core 2 duo 2.00 GHz, 2 GB DDR2, 8600M GT, 250 GB, 15,4 tum, för 1029 € på tyska Dells hemsida, inkl. skatt och leverans. Priset inkluderar 9-cells-batteriet för längre resor och deras 100-€ rabatt.

Alltså ungefär det som Axy rekommenderade ovan, tack för det!

Ja just det ja, tyvärr så kommer den då med Vista och Office på tyska, får se om jag orkar fixa det på nåt sätt.

Ett par frågor har jag ändå åt er:

Ifall jag, nu eller senare, besluter mig för att skaffa en separat skärm för hemmabruk, vad måste jag tänka på? Kommer vilken ny skärm som helst att fungera problemfritt med Dellen?

Och slutligen, hur mycket väger fanskapet? De avslöjar inte det på Dells sida!

(Tog bort en fråga om DDR-minnena, sökte runt och hittade både CPU-Z och de mindre Dellarna...)

Av BioDynamo

Reparera 2,5 år gammal HP eller skaffa ny?

Min 2,5 år gamla HP Pavilion zv6000-modell (AMD Athlon 64 3200+, 994 Mhz, 1 GB RAM påstår systemuppgifterna) är kollapsfärdig och garantin har gått ut. Först började fläkten skramla, och jag tog till mig ett mod som jag inte trodde mig kapabel till: jag öppnade hela maskinen. Jag är verkligen inte någon van hårdvarumänniska, trots att jag användt datorer i tjugo års tid.

Utan större vägledning än videon som finns på HPs hemsida lyckades jag få upp hela grejen, ta ut den fläkt som skramlade (en MagLev, den andra fläkten går igång bara ibland, vid stor processoreffekt antar jag), rengjorde den med hushållspapper och oljade den med finmekanisk olja. Jag hoppas jag inte skrämmer er med detta, har faktiskt ingen koll på vad som kan och inte kan göras. Min metod var att ta den lösa fläkten, lägga den mot ett damsugarmunstycke så att den snurrar för fullt, och låta en eller ett par droppar rinna in till mitten på fläkten. Efter att ha upprepat detta, torkat av all extra olja och försökt försäkra mig om att oljan inte skulle spridas, satte jag ihop datorn igen. Till en början fortsatte skramlet, men efter ett par minuter så avtog det för att (nästan) försvinna helt.

En kort tid senare stängde jag skärmen/locket på datorn så att elsladden blev imellan.

*knak* sade lockets ena gångjärn, och skärmen satt plötsligt lös. Inte helt, men till hälften.

Efter ett par månader började fläkten föra oljud igen, och jag upprepade oljeprocessen. Jag försökte kolla in litet var jag kunde köpa ersättande fläktar, men inga butiker där jag bor hade annat än bordsdatorfläktar. Försökte leta efter laptopfläktar på nätet, men har inte så bra koll, gav upp och tänkte att jag testar oljningen igen. Det verkar ha fungerat hyffsat, datorn låter fortfarade irriterande men skramlar inte otroligt störande. Illa, men inte hopplöst.

Och så ett par dagar sedan sade det andra gångjärnet upp spelet. Skärmen sitter alltså fortfarande fast i resten av datorn, men det finns inget "fäste" i gångjärnen, så jag måste ställa en hög böcker bakom skärmen för att den skall hållas upprätt.

Dessutom har transformatorkabeln fått glapp, man kan inte flytta på den utan att strömmen bryts, och måste hålla på och tricksa med den för att få det att flyta.

Jag antar att jag kan användas som någon sorts skräckexempel på datoranvändare, eftersom jag först i detta skede börjar överväga mina möjligheter.

Jag köpte denna för 1200 € för, som sagt, nästan tre år sedan tror jag det var.

Har gillat den otroligt mycket, har användt den för layout, bildbehandling och annat grafiskt, för att kolla på film (högtalarna är de bästa inbyggda jag har träffat på i laptopväg, tycker jag), spel (mest Civ IV och Rome: Total War men en del mer actiongrejer också), den har varit min jukebox på fester och min kompanjon på resor. Den har följt med mig till Turkiet, Marocko, Paris och nu bosatt sig med mig i Berlin, och allt det med tåg. När mina skor stals på ett natt-tåg så blev jag inte av med denna, eftersom jag sov med den under huvudet. Kort sagt älskar jag den.

Jag har precis fått ett nytt jobb. Eller nåja, ett praktikum, så någon stor lön blir det inte, men i alla fall så betyder det att jag måste resa ännu mera än tidigare (Bryssel-Berlin-Bryssel en gång i veckan), med många långa kvällar på tåg med datorn som största nöje.

Baserat på denna lilla berättelse ber jag om råd. Skall jag ta datorn till en reparatör och pröjsa för reparation, själv, utan garanti? I så fall, vad kommer det att kosta? Vad får det kosta?

Ett annat alternativ är att jag köper något nytt. Jag kan slänga en likadan summa som förra gången, kring 1200 €, på en ny dator, men skulle gärna klara mig litet billigare. Jag har varit nöjd med prestanda för det mesta, utom, såklart, för nyare spel. Det jag själv har i siktet i det fältet är Age of Conan, som jag gärna skulle använda en hel drös kvällar på nu under våren.

Jag ser ett par möjligheter framför mig:

a) Jag fixar denna, som i dag har ett värde på kanske 2-300 €. Bara arbetet kostar mera, antar jag.

b) Jag köper en ny motsvarande laptop som den jag har nu, med stor skärm.

c) Jag köper en mycket mindre laptop som jag kan koppla till ett fristående keyboard och fristående skärm när jag är hemma.

d) Jag köper en mycket mindre laptop som jag hemma kan koppla till en projektor för att kolla filmer med.

Eftersom jag ser framemot en hel del resande under det nästa halvåret så tror jag att alternativ c) skulle vara det vettigaste. Är det möjligt att få ihop en sådan set-up för under 1200 €? I så fall, bör jag satsa på en dockningsstation eller på att direktkoppla skärm och keyboard?

Jag antar att d) faller på en kombination av pris och spellust?

Jag hoppas ni orkat läsa igenom denna svada, och att det hela kompenseras av att storyn är litet tragisk. Samtidigt vill jag tacka forumet för att ni fått upp mina ögon för en värld som för mig började öppnas den dagen då jag första gången öppnade min laptop och såg hur det verkligen såg ut innuti. För nuvarande måste min huvudsakliga dator vara mycket portabel, men jag har samtidigt börjat drömma om en större grej att meka mera på!

Tack för all möjlig hjälp ni kan ge!

(Just det ja, måste lägga till att jag gärna köper över nätet och beställer till Tyskland! Tror det är billigare så? Och därav också euro-priserna...)