Inlägg

Inlägg som Calsoe har skrivit i forumet
Av Calsoe

Om du ska göra det per bokning så använder du GROUP BY.

Exempelvis:
SELECT bokning, SUM(antal) AS antalSum, SUM(vikt) AS viktSum, SUM(bokadvikt) AS bokadviktSum
FROM [Din tabell]
GROUP BY bokning

Av Calsoe

Nuvarande jobb:
Yrke: IT-programmering
Din roll: Systemutvecklare

Tips 1: Långt ifrån alla programmeringsproblem löses bättre/snabbare av att slänga fler personer på att lösa det. Fler personer kan istället öka komplexiteten och göra lösningar mer svårtestade och svårare att bygga ut.

Tips 2: En bra programmerare kan göra en lösning som är exponentiellt mycket bättre än en sämre programmerare.

Tips 3: Alla programmerare gör misstag, skillnaden mellan en bra och en dålig programmerare är hur dyra fel de gör.

Tips 4: Kravspecar och specifikationer med tydliga avgränsningar är guld värda, både för IT-folket och för kunden. Se till så att du får en specifikation som svart på vitt förtydligar vad det är du har beställt, hur länge det väntas ta och viktigast av allt; vad som inte skall göras.

Av Calsoe

Förra jobbet som jag hade vid sidan av studier:
Yrke: Taxi
Din roll: Fd. Taxivärd (anställd av Jernhusen inte något enskilt taxibolag).

Skrivet av jan-banan:

Yrke: Taxi
Din roll: chaffis fd

När du ska på eller av en tågstation / även vissa flygplatser så kan man tjärna ganska mycket på att gå på/ av utanför zonen.
Så slipper du terminalavgiften. På centralstationen är det bättre att gå på utanför taxizonen annars tillkommer det 25 kr med taxi stockholm. Dessutom är många måna av att släppa av innan för zonen då det är lättare för de att plocka upp kunder.

Skickades från m.sweclockers.com

Stämmer, dock kommer taxi-chauffören att få betala eventuell stationsavgift på Jernhusens stationer om hen har kört in där. Försök inte heller att övertyga en chaufför som står inne på central-området att åka utanför bommen om taxivärden är där och ser det. Chauffören kan få "böter" av taxivärden för det.

Skrivet av Fenix:

Din bransch: Transport
Din roll: fd. Taxislusk / färdtjänst
Tips/yrkeshemlighet: GE DIG INTE IN I SKITEN!

  • Kolla jämförelsepriset! Den dyraste taxan skall visas med stor text men kolla alltid det finstilta. Det skall vara tydligt synligt utanför bilen och inuti. Högre jämförelsepris än ~350kr tenderar att bli riktigt dyrt.

  • "Jämförelsepriset" är baserat på 10km sträcka som tar 15 minuter att köra.

  • De etablerade bolagen är oftast billigare än kebabtaxi.

  • Kolla extra noga på om bilen är "äkta bolag X eller Y". Kebabtaxi kopierar gärna kända bolag. Exempelvis är "Göteborg Taxi" inte samma som Taxi Göteborg (gubben med kepsen)

  • Fråga om pris. I dagsläget kan de moderna taxametrarna ge en hyfsat exakt kostnad alternativt fastpris. Om bilen är utrustad med modell Hedenös (Megtax och dylikt) så bör föraren kunna ge ett ungefärligt prisförslag med lite huvudräkning, men att det kan skilja sig en aning (vägar, vägbyggen osv.)

  • Snälla, gnäll inte på en resa som kostar 120kr när du sedan bränner 2000kr på krogen...

  • Färdtjänst är inte Taxi, det är en förlängning av kollektivtrafiken. Det betyder att du kan få dela bilen med andra och/eller åka sightseeingturer om du inte specificerar direktresa.

  • Det är skottpengar på "Varför kör du inte för Uber?"

  • Dricksen gör gott. En femma hit eller en tjuga dit gör dagen lite trevligare för chauffören.

  • Anledningen att en taxiresa kostar "si och så mycket" är att det utöver (en futtig) lön skall betalas dyra försäkringar, drivmedel och anslutningsavgift till bolagets växel (18.000 i månaden per bil är ingen ovanlig summa)

  • Be om kvitto. Om du tappar något i taxin eller vill framföra ris eller ros så står bil- och förarnummer på kvittot.

  • Du kan bli LAGLIGT rånad om du hoppar in i fel bil. Har du påbörjat en resa (taxametern startas) så har föraren rätten på sin sida.
    (Se ovanstående punkt om jämförelsepris)

  • Kopulering bör ske efter chauffören avslutat sitt pass. Helst inte under färd, även om det är smickrande.

Taxi är i grunden ett rätt trevligt yrke. Du kommer i kontakt med massor av människor i livets alla stadier. Dock är branschen helt förpestad av bidragsjobb och dåliga arbetsförhållanden. Som extraknäck är det väl ok nån gång ibland, men som heltid+moms är det fullständigt vedervärdigt. Dålig timlön, väldigt långa arbetsdagar, ständigt utsatt för våld osv. i kombination med dåliga matvanor och stress. 5år (varav 3½ natt) @ 12-13 timmar per arbetsdag utan semester + skräpmat körde hälsan i botten.

Har du funderingar på att jobba som det? Gör dig själv en tjänst och sök ett riktigt jobb istället.
Enda situationen där det kan vara försvarbart är för en som gått arbetslös en längre tid och vill ha färska referenser.

Håller med om allting ovan.

Värt att tänka på är att chauffören jobbar långa pass för en dålig timlön börja inte gaffla med chauffören om priset när du kommer fram till en destination.

Det skadar inte att säga Hej, tack och hej då till chauffören (detsamma gäller alla serviceyrken, även kiosk-biträden och städare).

Av Calsoe

Det finns flera faktorer som spelar in på frågan om man ska köpa nytt/begagnat, lån/leasing eller kanske rent av bara köra med bilpool istället.

Om du har många bilpoolsbilar i din närhet så kan det vara värt att inte köpa en bil överhuvudtaget. Man kan åka ganska mycket bilpoolsbil för 3-4000 kr i månaden.

Personligen har jag bäst koll på Sunfleet (genom mitt jobb) och om du bor i Stockholm, Göteborg, Malmö eller någon annan stad där de har många bilar så lönar det sig sällan att köpa en bil om man inte behöver det för att ta sig till/från jobbet. Så länge man endast använder bilen för dagsutflykter/storhandlingar så är Sunfleet ganska bra valuta för pengarna, och man slipper allting kring bilägandet som folk brukar tycka är jobbigt (leta parkeringsplats, serva, reparera, byta däck etc).

Av Calsoe

Som PointMan skriver så måste du vara medveten om att ett bilköp kostar mycket mer än själva inköpskostnaden.

Utöver inköpskostnaden så tillkommer skatt, försäkring, besikningskostnader, service, reparationer och förbrukningskostnader (bland annat bränsle, däck och torkarblad).

Det blir mycket billigare om du tar en gammal bil som är vanlig och lär dig att fixa saker själv.

Men jag skulle rekommendera att du endast köper en bil om du MÅSTE ha en när du studerar. Man har inte mycket pengar att röra sig med som student, och med en bil utöver det så är det väldigt svårt att få ihop det.

Av Calsoe

Snövikter

Vikter tagna från SMHI https://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/vikten-pa-sno-...:

Snötyp kg/m³
Mycket fluffig snö < 30
Nyfallen torr nysnö 30-100
Våt nysnö 100-200
Vindpackad nysnö 200
Packad senvintersnö 200-300
Vårsnö under avsmältningens slutskede 400

Eftersom det är -10 i Sundsvall så gissar jag på att det är nysnö ni har där. Om man räknar med att den väger 100kg/m3 så kan den alltså ta 3,5 meter snö innan du når upp till kravet (och sedan finns det i princip alltid säkerhetsmarginaler där).

Taken har som minsta krav att klara av snöfall som inträffar en gång på 50 år, så du behöver inte oroa dig.

Av Calsoe
Skrivet av solomon:

Bilen blev kasserad. Hade planen att utöka till helförsäkring till nästa år när jag skulle fått högre bonus från mitt försäkringsbolag, men tyvärr var olyckan framme innan.

Skönt att det gick bra.

Jag har själv alltid haft helförsäkring (dock aldrig behövt använda den). Anledningen är att en sak som en kompis sa en gång fastnade, "Om du inte har helförsäkring så är självrisken detsamma som bilens värde".

Av Calsoe

Vit rök är vatten/kylvätska. Om inte bilen dricker kylvätska så har du egentligen inget problem.

Röken kan bara komma från kylvätskan eller från insugsluften och det faktumet att den ryker mer vid fuktigt väder tyder på att det har någonting att göra med luften som den suger in. Dessutom har den ju turbo som suger in mer luft än en "vanlig" sugmotor, så att den skulle kunna innehålla större mängd vätska per tidsenhet är ju inte otroligt.

Av Calsoe

Titta i Event viewer för att hitta ett felmeddelande, där borde det stå vilken drivrutin som har fått fel.

Av Calsoe

Du har ingen järnväg i närheten? När det är fukt eller frost på ledningarna så blixtrar dem om det åker förbi ett tåg.

Av Calsoe
Skrivet av Aktsu:

Det är ju ganska klarlagt vid det här stadiet att dubbdäcken påverkar hälsan negativt, dock är frågan hur mycket av partiklarna som kommer från dubbdäck och hur mycket som har annat ursprung.

Självklart river dubbdäck upp mer partiklar än däck utan dubbar, men det jag menar är att partiklarna som dubbdäck river upp främst är större än de som kommer från förbränning. Det är de små partiklarna som är farligast eftersom de kommer "längre in" i kroppen.

Så kort och gott: Dubbdäck förorenar luften, men om du verkligen vill vara mån om dina medmänniskor så bör du snarare sluta köra bil.

Av Calsoe
Skrivet av ågren:

Jag skulle aldrig köpa billiga skräpdäck men en rolig detalj jag har märkt är att i de flesta däcktester uppges de ha betydligt bättre grepp på våt vägbana enligt teststandarden (märkningen m.a.o). Vad beror det på?

Själv sitter jag och kikar på nordiska friktionsdäck men vet inte riktigt vad jag ska välja. Även om många rekommenderar Nokian och de verkar prestera bra vill jag inte stödja dem med tanke på deras tidigare testfusk. Frågan är vad man ska välja istället men skillnaden mellan kvalitetsmärken är nog ganska marginell?

Jag har tidigare bara haft dubb men ser i stort sett bara nackdelar men det i form av buller, miljöförstöring etc. Det viktigaste för en trygg och säker trafikmiljö är att hålla lämplig hastighet och hålla avståndet oavsett om man har friktions- eller dubbdäck. Ja, och att man undviker de allra billigaste (och totalt livsfarliga!) modellerna förstås.

Med risk för att du ska bli trött på mig; dubb är bättre än dubbfritt på alla underlag. Enda riktiga nackdelen är egentligen bullret. Miljöproblemet som många nämner (egentligen inte ett miljöproblem utan snarare ett luft-/hälsoproblem) är egentligen ganska små. Dubbdäck river upp relativt stora partiklar som inte är lika farliga som små partiklar då de inte letar sig ner lika långt ner i lungorna. Små partiklar kommer endast från förbränning. Så om du är mån om att inte skada folk omkring dig ska du istället satsa på en motorvärmare och inte köra bilen på tomgång.

Om du ändå vill ha dubbfritt så verkar de flesta vinterdäckstestarna vara överens om att Continental VikingContact 6 eller Goodyear Ultragrip 2 har de bästa däcken för tillfället.

Av Calsoe

Efter att prövotiden har gått ut (i slutet av provanställningen) så övergår anställningen till tillsvidare (fast anställning).

Detta är reglerat i Lagen om anställningsskydd och går så vitt jag görstår inte förhandla bort i anställningsavtalet.

Så om du inte blir uppsagd innan prövotiden är slut så blir du automatiskt fast anställd. Om de säger upp dig innan prövotiden är slut så får du jobba två veckor till (om du vill det, då du kan avsluta direkt, men du vill troligen fortsätta i två veckor till om du inte hittar ett annat jobb).

Skrivet av JeagerMeisterSWE:

Vid uppsägning så måste det meddelas två veckor i förväg och det gäller både arbetsgivaren och arbetstagaren.

Nope, arbetsgivaren måste meddela två veckor i förväg, men den anställda kan sluta när som helst (utan uppsägningstid).

Av Calsoe

Jag tror att både Saab 9-5 och Volvo V70 är bra val.

Jag har en Volvo V70 -06 som (än så länge) fungerar bra. Bilen är rymlig, säker, verkar hålla bra (finns dessutom ingen brist på reservdelar) och har väldigt bra rostskydd.
Det verkar inte som att det är många V70 som "går sönder", däremot behöver de som alla andra bilar byta slitage-delar (i V70:ns fall är det oftast länkarmar som bilen verkar tycka om att äta som godis).

Både Saab 9-5 och Volvo V70 drar väl ganska mycket bränsle (bensin). Jag tror att 9-5 har lite bättre förbrukning, men den verkar istället generellt ha högre oljeförbrukning (mest turbons fel som jag förstår det).

Måste dock höja ett varningens finger om att inte välja en Saab 9-3(alla årsmodeller av den "nya 9-3:an") eller en Saab 9-5 (årsmodell 2006 eller senare) pga problem med airbagarna. De bilarna har Takata-kuddar som nu dras tillbaka (men i Saabs fall så är det inte helt klart om någon kommer att ta ansvar för det eftersom Saab inte längre existerar). Kuddarna riskerar att inte lösas ut när de ska / Lösas ut när de inte ska / Skjuta iväg metallprojektiler som dödar. Se hela listan på drabbade bilar här: http://teknikensvarld.se/hawaii-stammer-takata-303015/

Av Calsoe
Skrivet av Shamzin:

Operativt ensam på positionen med både strategiskt ansvar och sen ansvar för att utföra arbetet.

Det låter farligt enligt mig. Låter som att risken att det blir mycket övertid blir stor, så även om det är närmare så kanske du får mindre fritid än du tror.

Avståndet till arbete nummer 2 tror jag inte är så farligt. Jag pendlar personligen ca 55 km enkel resa varje dag, det går lättare än man tror (speciellt efter att ha åkt kollektivt i ett par år...).

Jag tror att chansen att kunna lägga upp arbetstiden är bättre hos jobb 2 så även om du förlorar en timme per dag i ren restid, så tror jag att det är lättare att lägga upp så att du vet när du är ledig. I jobb 1 så verkar det som att du kommer att få svårt att planera tiden då du dels måste göra ditt eget arbete, men också ta ansvar för det som kan komma oförutsett.

Av Calsoe
Skrivet av TedWyl:

@MultiMan: Jag tog ut datorn och tog några bilder. Har rengjort med en dammtrasa. Tror inte att det kommer bli något bättre, kunde inte nå ut till vissa ställen som i 120mm fläkten.

1. https://gyazo.com/ec6a302b72bb89af06bd01dae3e1c45a
2. https://gyazo.com/8f23779035391062618985aa9b018d7e
3. https://gyazo.com/7bc7722683daa0ce43bc4542fbb32739

Lova att inte göra om det bara, du ska inte pilla med något som kan skapa problem för komponenterna inuti chassit. En våt trasa kan göra komponenterna fuktiga = dåligt, en torr trasa kan producera statiska urladdningar = väldigt dåligt. Använd luft på burk istället.

Vad är det för sorts ljud som du upplever är det verkligen fläktarna som låter, eller är det mer ett surrande/tjutande/vinande elektriskt ljud? I så fall så kan det vara coil whine som du upplever (kondensatorerna i komponenterna börjar vibrera och producerar ett ljud som kan variera från ett kvittrande, tjutande eller vinande till knastrande). Om det är coil whine så brukar det främst uppstå vid hög fps. Prova i så fall att skruva upp grafikinställningarna eller slå på v-sync (som låser uppdateringsfrekvensen).

Av Calsoe

Om du anser att de har brytit mot tystnadsplikten så kan du anmäla dem till Inspektionen för Vård och Omsorg (IVO) här: http://www.ivo.se/anmala-och-rapportera/

Det låter som att de inte hade tillåtelse att lämna ut informationen, och IVO är nog intresserade om de verkligen förvarar journaler så att "vem som helst kan läsa dem".

Av Calsoe
Skrivet av Litenskit:

@Jygge:

Det är inte så säkert, vanliga grejer absolut men ovanliga grejer som detta så är det inte så säkert.
Jag har en gång varit kommenderad att fara och ombesikta ett fordon som hade fått underkänt på föregående besiktning för att "prova igen" utan att de hade fixat problemet. Besiktningsmannen var påväg att godkänna problemet för att han inte kunde reglerna kring detta specifika problem så jag var tvungen att säga "Alltså driver du med mig? Inte fan kan du släppa igenom detta, det är trafikfarligt som det ser ut nu." varpå han frågade mig "Vad menar du nu?" så jag förklarade för honom vad problemet var så då gick han och hämtade en kollega som sa att jag hade rätt och fordonet underkändes igen! Denna person hade jobbat med besiktning rätt många år, men ändå hade han inte koll, de är trots allt bara människor de kan omöjligt ha koll på alla specialfall.

Nu blir jag nyfiken, vad handlade det om?

Av Calsoe

Hur som helst så verkar det i min mening skumt att de vill "komma in och prata" och vem har någonsin skickat ut personal för att förmedla ett beslut om prissänkning? Det är sådant som man gör med ett brev på posten...

Av Calsoe
Skrivet av gaminggirl:

Normalt skyltas ju att den som ska svänga vänster i en tvåfilig rondell ska ligga till vänster så hur ska det misstolkas? Jag kan ju inte flytta bilen längre till vänster.
Skickades från m.sweclockers.com

Jag har sett folk som har fått för sig att växla fil från ytterfilen till innerfilen, när de redan kör i rondellen. Det finns folk som inte har bestämt sig för var de ska förrän de är inne i rondellen... :S