Inlägg

Inlägg som Calsoe har skrivit i forumet
Av Calsoe

Det blir mycket lättare när man inser att en cirkulationsplats egentligen skall tolkas som en enkelriktad gata som råkar gå i en cirkel. Du måste alltså bara blinka ut ur en cirkulationsplats (börja blinka när du passerat avfarten före din sväng). Men visst kan man underlätta för sina medtrafikanter genom att även blinka vänster om man skall fortsätta (jag uppskattar till exempel när folk gör det när jag väntar på att få åka in i en rondell, då vet jag att föraren faktiskt skall fortsätta i rondellen och inte bara glömt att blinka ut).

Var försiktig om du blinkar vänster i en tvåfilig rondell dock, det kan misstolkas som att du tänker byta fil om du lämnar blinkersen påslagen.

Av Calsoe

Om det främsta kravet är säkerhet så är väl det enda riktiga valet en Volvo (se exempelvis http://www.folksam.se/testergodarad/varatester/hursakerarbile... där Volvos samtliga modeller (utom V40 som inte hade tillräckligt många olyckor för att räknas med i statistiken) hamnar på delad förstaplats som är drygt 50% säkrare än genomsnittsbilen, med gamla XC90 och Honda CRV på en andraplats med 48%).

I ursprungsposten skrev du att ni ville ha plats för en barnstol och och ha plats för tillökning. Jag antar att du då menar att ni är två vuxna och 1-2 barn. Skulle då tro att V70 blir bäst för er då V60 har ganska mycket mindre bagageutrymme (blir inte mycket plats kvar efter att en barnvagn lastats in).

Vad gäller motorval så beror det till stor del på hur långt ni ska åka. Om ni åker ganska långt så fungerar det med diesel, om ni inte åker lika långt så kan det fungera med bensin/etanol.

De ni troligen kommer att titta på om man ska tro ditt ursprungsinlägg är troligen snål-dieseln på 109/115 hästkrafter eller bensin/etanolmotorn på 145.
Jag skulle avråda ifrån att ta dieseln som har 109 hästkrafter (kallas Drive eller 1.6d) som fanns fram till och med årsmodell 2011. Välj i så fall istället D2 som har 115 hästkrafter (observera att vissa säljare skriver fel och skriver att 109-hk-motorn är en D2, så är inte fallet). D2 ska ha mycket bättre gångkaraktär och har ett underhållsfritt partikelfilter, 1.6d måste ha additiv-påfyllning var 6000:e mil och filterbyte var 12 000:e (en kostnad som brukar sluta på över 10 000kr för hela servicen).

2.0/2.0f som bensin/flexifuelmotorn heter har 145 hästkrafter och det som egentligen är den enda nackdelen med den är att den är väldigt långsam och varvar ganska högt i motorvägsfart (det gör dock inte automatlådan som har en extra växel).

Från årsmodell 2012 har alla V70 Autobroms som fungerar för att bromsa för andra fordon om ni färdas i samma riktning och den relativa hastigheten är under 30km/h (tror att den måste vara under 15 för att bromsen skall kunna undvika krocken helt).

Av Calsoe

Jag kanske är helt blind, men jag ser ingenstans vad det är för bil vi pratar om?

Av Calsoe

Utan att titta närmare på chassit, så kan jag nämna att det går att köpa universalfilter, exempelvis: http://www.inet.se/kategori/138/flaktfilter

Av Calsoe

Det är som sagt skillnad optiker till optiker. När jag gjorde det kunde optikern skicka in intyget elektroniskt genom transportstyrelsens hemsida, så han gjorde det direkt. Detta var på Specsavers i Alingsås.

Av Calsoe

Vill ge dig tre tips som man kanske glömmer bort att fixa i börja vad gäller medlemssystem.

¤ Se till så att det inte går att köra injectad SQL-kod i något fält. Lättaste sättet är att man använder en klass som exempelvis SQLParameter.

¤ Spara aldrig användarens lösenord någonstans. Gör istället om det till en hash och spara hashen i databasen. När användaren loggar in tar du lösenordet som användaren skrev in i lösenordsrutan och hashar det med samma metod som innan, sedan jämför du detta hashet med det du har i databasen (om det är samma så skrev användaren troligen in rätt lösenord).

¤ Se gärna till att ha en logg-klass som du anropar när du får ett exception och som loggar till en textfil eller till databasen (databasen kräver väl minst arbete, men se till att testa klassen så att den inte genererar exceptions själv ).

Av Calsoe

Först och främst: jag skulle avråda från att skriva det på papper först. Du kommer upptäcka att det blir första gången som du kommer på att "tusan, jag skulle gjort x mellan rad 12 och 13", det blir väldigt jobbigt på papper medans det bara är att skjuta in en ny rad mellan raderna.

Vad gäller frågan, börja med att fundera ut vad du ska göra i grova drag. I exemplet ovan skulle det vara:
1. Läs in ett tal och spara detta som en variabel.
2. Läs in ett till tal och spara detta som en annan variabel.
3. Kolla om var1 är delbart med var2. (Detta görs bäst via en if/else-sats)

Om du vid något tillfälle märker att du vill göra något som du misstänker redan finns inbyggt i java, kolla först i boken. Om inte detta fungerar, googla (ja faktiskt!), exempelvis "java dividable" så får du genast upp en hel drös med svar på hur du gör i java för att kolla om ett tal är delbart med ett annat.

Jag rekommenderar också att du skaffar en editor som kan visa dig din kod med olikfärgad text (beroende på om det är en variabel, funktion etc), detta ökar läsbarheten markant.

Av Calsoe
Skrivet av Schlickum:

Okej, här är senaste rönen. Jag drog helt sonika ur nätverkskabeln och kopplade upp mig trådlöst. Voila! Plötsligt går det hur bra som helst att komma in på Fotosidan så webbläsarna är det uppenbarligen inget fel på.

Det kan fortfarande bero på webbläsaren.

Skrivet av Schlickum:

Rättelse ang. router: Jag kör faktiskt fiber direkt in i en switch som sen grenar ut till den här problemdatorn, en laptop och en annan arbetsdator (via kabel). Till sistnämnda dator är en trådlös router kopplad. Ganska oortodoxt, jag vet. Men jag har haft oändliga problem med hemmanätverk hela mitt PC-liv så när jag till slut fick det att funka på det här sättet fick det vara så. Alltså är routern i änden av kopplingskedjan och det var trådlöst via den jag till slut kom in. Supersjukt...

Nu finns det säkert många som kan mer om nätverk än jag, men jag instämmer att det är en ovanlig lösning.

För hemnätverk brukar det väl snarare vara vanligt med: Fiber -> Fiberdosa -> Router -> Allt annat.

Skillnaden mellan en Switch och en Router är just att en router kan ta en extern signal och dela den mellan flera interna mottagare, en switch kan endast dela koppla ihop interna parter, utan internet. Om du kör med en switch istället för en router förstår jag inte att du kan hålla uppkopplingen med flera datorer och internet, är du säker på att du inte skrev fel och menade Router?
Annars kan det vara en anledning till att hämtningen av sidan misslyckas, speciellt om den andra datorn eller någon trådlös apparat försöker att använda nätet samtidigt.

Av Calsoe

Du vet väl om att det moderkortet kanske inte har stöd för processorn direkt ur lådan, det kan krävas en BIOS-uppdatering i vilket fall du behöver använda en annan processor.

Av Calsoe

Om du har fläktarna som levererades med chassit så är det 140mm-fläktar du har. Personligen ser inte jag något större problem med din CPU-temp. Men om du vill ha ner den ännu mer så skulle jag rekommendera att du köper en till 140mm fläkt och sätter den i fronten. Push-Pull brukar inte ge så stor skillnad, chansen är att det du behöver är mer friskluft i chassit. Då får du också övertryck så att det kommer in mindre damm i chassit.

Av Calsoe
Skrivet av Extrapaj:

Hallå där.

När jag började spela CS:GO låg jag på runt 200 - 300 Fps. För varje update Valve gjorde minskades den mer och mer. Idag ligger den på 80 - 150. 80 Droppar den till om jag är nära en smoke eller på en full DM server.

Vet att mitt grafikkort är rätt skräp, men den har ju legat på bra FPS förut. Min processor är helt okej, men sägs att CS är väldigt beroende av CPU kraft så jag vet inte vad det är som flaskar och behövs bytas ut först, inte råd att byta ut båda samtidigt. Inte heller någon större lust då jag inte spelar speciellt ofta, men när man väl spelar vill man gärna spela utan FPS drop.

Processor: Intel i5 760.
Grafikkort: Nvidia 450 GTS.

Tack!

Har du uppdaterat grafikdrivrutinerna?

Annars kan du prova att installera om CS:GO och se om det hjälper.

Men ditt grafikkort är ganska gammalt och var inte något värstingkort när det släpptes, så du bör inte förvänta dig underverk.

Av Calsoe
Skrivet av Icte:

Får hoppas att du har rätt! Men tycker det var konstigt att dealen försvann efter siså 10 minuter :/

EDIT: Ser nu att 500 kr har dragits från kontot? ...

Blir väl att annullera köpet

Har du fått något bekräftelsemail, och vad står det för pris där? Du kanske kan få dem att ändra betalningen om du kan påvisa att bara accepterade det lägre priset.

Av Calsoe

Kan tänka mig drygt 200 spänn om det är en tjänst som verkligen har ett komplett utbud och släpps inom en rimlig tid (ex: släpps samtidigt som DVD-releaser), kan nog tänka mig att spendera ca 300 kr om det släpps samtidigt som bio-releaser.

Av Calsoe

Det spelar ingen roll hur stor de gör lagerlokalen, om dörren är smal blir det värdelöst ändå.

Av Calsoe
Skrivet av SeF.Typh00n:

Tyvärr verkar det som att ljudnivån på pumpen är ganska dålig. Frågan är hur pass mycket prestanda man förlorar om man sänker spänningen till pumpen.

Fractal Design Kelvin S24

http://hexus.net/tech/reviews/cooling/78029-fractal-design-ke...

På sista sidan svarar Fractal:

Citat:

[December 09, 2014]

Thank you, HEXUS, for reviewing the Kelvin S24 and awarding it as ‘HEXUS Approved’! It’s reassuring to know that professionals like your team recognize our products in high regard.

In regards to the reported pump noise at 12V, we would like to clarify this as one may run the system ‘as is’ in a more silent environment (at 9V) but also have the ability and convenience of running the pump at 12V and expanding your system, giving users more options.

The pump speed is set at 12V because at any lower level the system might not be able to handle additional components like GPU (expandability). We have focused efforts to silence the pump through noise insulation materials etc, but it is not possible to completely remove the noise. If you look at other models (systems that are expected to handle more heat output basically), they may also have relatively noisy pumps because running them at lower speeds reduces the cooling performance significantly and also puts the life time of the product at risk.

At 12V, the pump is going to emit some sound. However, the user has the opportunity to lower the voltage under 12V and the pump will be much more silent. The tradeoff is that you may lose performance and cannot expand with GPUs etc. We have been very adamant about communicating that the pump should run at 12V as there is a concern surrounding the lifetime of the product and the warranty. However, the pump can be used at 9V speed without any lifetime issues. It may be harder to handle a GPU in the loop and may lose performance, but the Kelvin Series overall can be quite silent at 9V and the warranty will support this.

Av Calsoe

Som jag ser det efter att ha plöjt igenom en drös med recensioner och användaromdömmen:

Om du vill ha ett tyst kort: MSI GTX970.
Om du vill ha ett kort som tenderar att överklocka bättre: Gigabyte G1 GTX970.

Det är ganska jämt mellan dem, MSI är inte mycket långsammare ön Gigabyte vid överklockning, och Gigabyte är inte mycket tystare än MSI (vid load).

Det är iaf vad som går att läsa av testerna, men kommer folk alltid att ha olika åsikter om allting.

Jag valde MSI dock eftersom jag inte vill att fläktarna ska gå när jag inte belastar kortet, och jag kan göra avkall på några få procent i prestanda/överklockning.

Av Calsoe

Får du den temperaturen under en längre tid vid load eller kan det vara som så att sensorerna får spader i bråkdelen av en sekund?

Fast hur som helst så verkar 79 grader ganska högt för en eftermarknadskylare. Hur har du det med cirkulation i chassit, och hur ser fläktkurvan ut?

Av Calsoe

Kan det inte vara så att sloganen är: "Gigabytes representanter ser en vinnare i medlemmen Blaxxor, vars slagkraftiga, om än hemlighållna slogan"?

Av Calsoe

Det är nog bäst att du faktiskt kollar på priserna på komponenterna var för sig. Alternativt använder prisjakts inbyggda-"prisoptimerare". Då i alla fall moderkortet egentligen kostar ca 1300 kr. Det är en ensam butik som har fått långt ifrån bra betyg som har valt att lägga ut det för 700 kr.

Men för att svara på din fråga:

Det räcker oftast med en i5:a om du inte gör mycket som kräver en tyngre processor (spel fungerar utmärkt med i5:an). Om du ska rendera mycket så kan därför i7:an vara värd merpriset.

Samsungs 840-diskar har (haft?) en bugg som gör de ganska mycket långsammare än konkurrenterna i vissa tillfällen. En firmware finns (eller är på väg för vissa av diskarna) jag har inte hört huruvida den löser problemet. Ett alternativ är Cruicial MX100 som har fått väldigt bra omdömmen.

CPU-kylaren är säkert jätte-bra (har hört mycket gott om Noctua), men den är väldigt dyr. Upp till dig om du vill lägga lite extra jämfört med en billigare kylare som ex CM 212 Evo.

Grafikkortet: Jättebra kort, men det är på förhand omöjligt att försäkra sig om att det inte lyder av Coil whine, det verkar vara ett problem för alla tillverkare, ingen verkar vara skonad. Ta en tillverkare som du är nöjd med och hoppas på det bästa.
MSI är väl det "bästa" semi-passiva kortet, så ta det om du vill ha tyst i datorn vid vila. Gigabyte verkar vara det kortet som är snabbast och som går och klocka allra bäst men på minussidan finns att kortet är väldigt långt (ca 32 cm) så du kommer behöva montera bort en av hårddiskburarna för att få plats med det (men det borde inte vara något problem i ett R4) och att kortet inte trycker ut varmluften ur burken vilket ställer högre krav på att chassit är svalt.

Av Calsoe

Nu vet jag inte om du har kunskaper i några andra språk, men om du vill lära dig att programmera så är det viktigaste att faktiskt programmera, inte att tro att man kommer att bli en bra programmerare för att man läser (eller ser på videos) ofta. Själva programmerings-tänket får man bara genom att sätta sig ner och koda själv.

Ett bra sätt att lära sig att programmera är att först lära sig saker som if-satser, loopar och funktioner för att sedan försöka koda någonting som man vill koda (men som fortfarande är genomförbart). I början är det nog ganska viktigt att man får tillfredsställelse genom att se att någonting faktiskt fungerar, därför är små projekt bättre.