Inlägg

Inlägg som Calsoe har skrivit i forumet
Av Calsoe

Alltså om man ska ha en ren dragbil så är det nog bilar som Landrover Defender och liknande, alltså bilar som inte nödvändigtvis är snabba, men som är grova och med kraftfulla motorer.

Av Calsoe
Skrivet av Nidala:

Har själv samma funderingar och har sedan 1 Januari jämfört en 58 % aktier, 42 % räntor-profil på Lysa med Rikatillsammans Hink 2 60/40 (nybörjarportföljen) med 11 fonder (två globalfonder).

Båda kursdatum är till 19 Juni.

https://i.imgur.com/2dII6en.png
https://i.imgur.com/NbTx65y.png

Avgift: 0,31%
-------------

Lysa:
https://i.imgur.com/1TBc1US.png

Avgift: 0,385%
---

Ser ut som att lysa går aningen bättre, men också aningen dyrare. Skillnaden kanske också beror på valutakurser?

Egentligen blir det ju lite fel eftersom du har Pacific Precious (Hedgefond inriktad på ädelmetaller/produktion av dessa) också.

Det fina med Lysa är ju att den automatiskt ombalanserar om kursen börjar ändras så pass mycket att din portfölj inte längre ser ut som den borde. Ombalansering har ju en bevisad positiv effekt på en portföljs utveckling (då man i viss mening köper billigt och säljer dyrt). Det är ju något som man själv måste göra om man skapar portföljen själv.
Lysa passar bra för den som inte vill tänka på varken sparandet eller fördelningen större delen av tiden. Det går nog att få lite bättre avgift om man väljer billiga indexfonder själv, men Lysa ger en hel del för pengarna.

Jag skulle däremot inte ta 100% aktiefonder eller 100% räntor i Lysa, då förlorar man ju ombalanseringen som enligt mig är en av dom största fördelarna med Lysa.

Av Calsoe

@vickos:

Jag har själv Skandia i min tjänstepension och kan lugnt säga att det är ganska få fonder som är bra där. Dom enda som är bra är väl Skandia Global Exponering och Skandia Realräntor (blir dock inte mycket av det i en pensionsportfölj).
Sverige exponering är skräp rakt av, inte ens värd att ha med enligt mig då den inte har lyckats prestera som andra Svenska indexfonder.
Tillväxt-fonder finns i princip inte alls till rimliga priser. Den billigaste är väl iShares emerging markets, men eftersom den handlas i euro så blir avgiften ändå strax över 1%.

Skandia Time Global har gått väldigt bra, men personligen tycker jag inte om den höga avgiften och att den (i min mening) överlappar med dom övervärderade delarna av en globalfond.

Jag tror att det är bäst att ha Skandia Global exponering och möjligen lite Handelsbanken Nordiska småbolag (som gått bättre än Sverige exponering trots högre avgift), Med kanske 90/10-fördelning (Givet att det fortfarande är 10+ år tills du ska gå i pension).

EDIT: När jag läser igenom det igen (och dubbelkollar mot fakta) så ser jag att Sverige Exponering inte är så dålig som jag kom ihåg den, så den är nog värd att ha med ändå...

85/10/5 Av Global exp, Sverige exp och Hb små ska jag nog byta till.

Av Calsoe
Skrivet av Ozzed:

Har räknat ut att tar man med data och röstsamtal, samt om jag skulle köpa en egen telefon vartannat år så skulle min snittkostnad bli 800-1200 i månaden, så det går ju och se det som en skattefri löneförmån om man vill. Har varit på företaget i 10 år och aldrig haft några andra krav än att man skall vara nåbar kontorstod samt ha mail installerat och aktivt, så det känns soft. Nu är detta ett stort företag så kan ju finnas andra policys i andra team, men krav på nåbarhet under kontorstid samt att man skall kunna läsa mailen tycker jag är helt rimligt för en "lönehöjning" på 800-1200 per månad

"Ja men hade du haft telefon privat så hade du kanske nöjt dig med en Galaxy J istället för en S10+". Nej, tyvärr inte. Foto med mobilen tycker jag är väldigt kul och jag vill kunna ha en ganska bra kamera i mobilen. Kräver inte att den skall vara "bäst", men ganska bra.

Sedan blir det också många promenader med Pokemon Go och jag snittar väl på 20-30GB data i månaden, så abonnemang som skulle täcke mina krav känns dyra, så jag är helnöjd med den här lösningen faktiskt

Alla har olika åsikter om vad som är ok och inte.

Jag har (privat) köpt en telefon med dubbla simkortsplatser och satt in jobb-sim:et i den ena. Även om jag sällan stänger av det nummret i växel-appen (utom på semestrar) så är det skönt att kunna göra det och veta att alla jobb-samtal filtreras bort.

Skrivet av Calsoe:

Men du verkar ha lagt dig ganska mycket under taket för max-pension. Taket på allmänpensionen ligger väl på strax över 43 000kr, så om du vill maximera pensionen så bör du ligga där uppe. 23 400 kr efter skatt är väl ungeför 30 000 före?

---------------------------------

Och för att mitt inlägg inte ska bli helt off-topic så kommer min lön här:

Systemutvecklare (inhouse-konsult på ett mindre bolag) C#/.Net, Göteborg med ca 5,5 års erfarenhet: 36 500 kr före skatt (förra årets lön, har inte haft lönesamtal i år än), samt beredskapsersättning på ytterligare ca 7,5% = 2700 kr/månad, så en slutlön på ungefär 39 300).

Vanlig tjänstepension/försäkring ingår, men inga andra förmåner ger en slutlön efter skatt på ca 29 000kr.

Ny lön är 38500 kr innan beredskapsersättningen. En löneökning på 2000kr/5,5% är väl ganska ok.

Av Calsoe
Skrivet av Strumpa:

Tackar för ett bra svar. (Tack föregående svarare också)

Men säg att jag säljer alla fonder idag och sedan börjar jag köpa samma fonder igen för pengarna, över säg en ettårsperiod? Blir det en nedgång så tar jag väl då del av rean och blir det en uppgång så har jag inte gått miste om allt för mycket potentiell vinst?

Jag funderar alltså inte att sälja allt och sedan sätta in dem på banken i flera år.

Det vi pratar nu är om känslor, rent statistiskt sett så går du alltid med förlust av att försöka time:a marknaden. Det är samma anledning till att om man har en klumpsumma pengar så lönar det sig nästan alltid att investera allting på en gång och inte försöka putta in det lite då och då.

Dom flesta tar ut pengar av följande anledningar:
1. Du har inte råd med en nedgång pga din egen ekonomi (för liten buffert, något sparmål som du nått upp till etc.)
2. Du inte står ut med tanken att du ska förlora hälften av pengarna som du har liggandes där nu (troligen ligger man för högt i risk då).
3. Du känner att chansen att att det kommer krascha rejält snart (inom 2 månader eller så) är överhängande eller du känner att du har fått nog med avkastning i år och är "nöjd". Observera dock att detta är helt och hållet känslor, om man är en "smart" investerare så följer man inte denna punkten då chansen är väldigt liten (läs mikroskopisk) att man lyckas time:a marknaden både i bra och dåliga förhållanden. Du kanske lyckas pricka in en högpunkt, men om du sedan är sen med bara någon vecka när vi väl nått botten och du ska återinvestera så kan du förlora mycket ändå.

Till syvende och sist så handlar det ändå om känslor. Om du är orolig för att förlora pengarna (som det verkar) så plocka endera ut dom och använd dom, eller se över vad du har investerat i och försök att att välja något som är mindre riskfyllt (det är ingen skam att balansera om till en 50/50 aktier/räntor om du är rädd att det ska gå extremt dåligt. Då kommer du endast att förlora hälften av ditt kapital om börsen rasar med 50%. Baksidan är ju att du inte får hela vinsten om det fortsätter att gå upp.

Tänk följande tankeexempel:
Vad är värst
A: börsen rasar med 50% och du förlorar hälften av dina pengar
B: börsen fortsätter att gå upp och går upp med 15% till i år, du får dock bara 8% av den uppgången.

Om svaret är A så bör du balansera om till en försiktigare portfölj, om svaret är B så bör du ha kvar mycket aktier.
I fall A har en 50/50-portfölj "endast" gått ner 25%, något som kan vara enklare att acceptera.

Av Calsoe
Skrivet av Strumpa:

Vad tror ni om världsekonomin i dagsläget? Tänker inte just på den lilla svacka som sker just nu utan i det stora hela.

Många verkar ju tro att en lågkonjunktur står vid dörren. Vad för indikatorer tittar man på för att få sig en uppfattning?

Funderar på att sälja mitt fondinnehav som har gett en avkastning runt 25% på totala beloppet. Om jag säljer detta och sedan fortsätter mitt månadssparande precis som vanligt så borde jag väl inte förlora så jättemycket om börsen fortsätter uppåt och skulle det gå nedåt så vinner jag ju bara på det eftersom jag "handlar till reapriser"?

Det beror lite på. Om du tar ut dina pengar, vad ska du göra av dom då? Ska du lägga in dom på ett sparkonto eller ska du använda dom?

Om du har sparat till ett mål som du nu kommit fram till så ska du absolut ta ut pengarna. Om du däremot tycker att du har för hög risk och inte känner att du kan förlora värdet du har i portföljen (räkna med att du kan förlora 60% av en portfölj som endast innehåller aktiefonder om världsekonomin skulle gå dåligt likt under finanskrisen) så kanske du har för hög risk på ditt sparande. Om du endast är orolig för att "marknaden är dyr just nu och det finns fallhöjd" så bör du inte bry dig överhuvudtaget. Större vinster har gått förlorade på att folk har försökt time:a marknaden än som har gått förlorade under lågkonjunkturer.

Till att börja med så bör du se till att ha en rejäl buffert till hushållskassan. Bufferten bör ligga på ett sparkonto med insättningsgaranti, men kommer att gå minus i relation till inflationen. Om du inte vill gå minus så kan du ha ett fondsparande med väldigt låg risk (exempelvis 20/80 sparande med låga avgifter).

Av Calsoe
Skrivet av nUKKE:

Ungefär såhär tänkte jag börja spara. Vad tycker ni borde jag fördela % annorlunda och har ni förslag på andra bättre fonder?
Detta är förlångtidspar 5+ år

Oklart vilka räntefonder men 35%
Handelsbanken Usa Index 18 %
Spiltan Aktiefond Investmentbolag 15 %
Spiltan Globalfond Investmentbolag 17 %
Nordnet Superrahasto Suomi 15 %

Om jag förstår det så har du följande fonder:

35% Räntor
18% USA Index
15% Sverige Investmentbolag
17% Globalt Investment
15% Finland Index

Någon speciell anledning till att du har väldigt mycket investmentbolag? Du verkar ha en väldigt stor placering i norden i och med att du placerar 15% i Svenska investmentbolag och 15% i Finländska index-fonder.

Jag har svårt att säga vad som är rätt eller fel, men du verkar ju inte ha något i globalt index (dock USA som brukar utgöra ca 50% av globalt index).

Personligen är jag inget fan av investmentbolag, men det gör man som man vill.

Av Calsoe
Skrivet av solomon:

Vet inte varför man behöver en app till dieselvärmaren när det finns en remote-knapp för det?

För att ibland är man för långt ifrån bilen för att använda en fjärrkontroll. I exempelvis Volvo on call så kan man ställa in den var man än är, och även ställa in timern. Otroligt bra när man inte vet när man ska iväg igen när man kliver ur bilen.

Av Calsoe
Skrivet av gabriel15:

Vad investerar man i ifall man tycker aktiemarknaden känns dålig nu? Även Riksbanken fortsätter med minusränta så känns som man förlorar vad man än gör.

https://www.avanza.se/aktier/om-aktien.html/455636/phase-holo...
Kör iallafall på denna som jag kommer hålla på vad som än händer.

Det känns ju lite fel att satsa på ett enda bolag för att man tycker att aktiemarknaden i stort är farlig...

Det vanligaste svaret du får är väl snarare räntefonder, guld och aktier/fonder/etc som har en negativ/liten korrelation med aktiemarknaden i stort (skulle inte säga att ett litet medicinbolag hör dit).

Av Calsoe

Omöjligt att säga exakt hur mycket det kommer att kosta att reparera, men det är absolut norr om 15 000 kr.

Håller med andra i tråden, gå via försäkringsbolaget, finns ingen anledning alls att inte göra det.

Av Calsoe
Skrivet av HoboCop:

Goddagens,

Jag ska försöka att förklara situationen lite sakligt men missar jag något så är det bara att säga till så ska jag försöka förtydliga. Jag och min fru bor i en hyresrätt under Stångåstadens regi (Linköping). Vi har till TV enbart grundutbudet, som jag tror går via Comhem, och prenumererar inte på några kanaler utöver det som alla får tillgång till. Detta betalar vi igenom hyran. Annars streamar vi via netflix / viaplay osv och internet har vi igenom Bahnhof.

Comhem är dock ena jobbiga j-ar och ringer titt som tätt och ska kränga på oss saker oavsett hur många gånger vi har förklarat att vi har valt Bahnhof och Comhem inte är aktuellt.

frågan är; Kan man igenom GPDR tvinga dom att radera våra telefonnummer, då dom inte begriper att vi inte vill ha kontakt av dom? Nu ringer dom varje vecka, ibland flera gånger i veckan, och vi får börja sätta hårt mot hårt.

https://www.comhem.se/kundservice/information/integritetspoli...

Du har rätt att dra tillbaka tillståndet att använda dina uppgifter i sälj-/marknadsföringssyften.
Du kan däremot inte kräva att dom raderar uppgifter som dom behöver ha då du verkar vara kund hos dom (även om du inte använder tjänsten).

Längst ner på sidan går det att läsa följande också:

Citat:

Invändning mot marknadsföring
Om du i fortsättningen inte vill att vi behandlar dina personuppgifter för marknadsföringsändamål kan du anmäla detta till vår Kundservice.

Telefon: 90 222

Jag drog tillbaka mitt medgivande från Tele2 då jag var trött på att få säljsamtal från dom tidigare i år. Där gick det bra att göra det via support-chatten.

Av Calsoe

Jag hade ett problem för länge sedan som hindrade att BankID fungerade. I mitt fall berodde det på att jag hade ett hotkey-program som inte lirade som det skulle med BankID (eller om jag förstod dokumentationen från BankID rätt så var det BankID som stängde ner sig då den tyckte sig se en keylogger).

Av Calsoe

Med din beskrivning så låter det som att Dacia Duster är helt rätt bil.

Begagnad Skoda kan nog också fungera. Men jag har tvivel på VAG:s drivlinor.

Subaru Outback är dyrare men säkert en jättebra bil.

Volvo XC60 låter inte som det du är ute efter. Funktion och pris har fått stryka på foten för design och prestige. Kanske XC70 vore något? Men den är också dyrare i stil med Subaru.

Av Calsoe
Skrivet av Ecodot:

Inom systemutveckling.
Är egenföretagare och lägger mig under statlig inkomstskatt, du har helt rätt i att lönen är låg men det blir skatten också.

Men du verkar ha lagt dig ganska mycket under taket för max-pension. Taket på allmänpensionen ligger väl på strax över 43 000kr, så om du vill maximera pensionen så bör du ligga där uppe. 23 400 kr efter skatt är väl ungeför 30 000 före?

---------------------------------

Och för att mitt inlägg inte ska bli helt off-topic så kommer min lön här:

Systemutvecklare (inhouse-konsult på ett mindre bolag) C#/.Net, Göteborg med ca 5,5 års erfarenhet: 36 500 kr före skatt (förra årets lön, har inte haft lönesamtal i år än), samt beredskapsersättning på ytterligare ca 7,5% = 2700 kr/månad, så en slutlön på ungefär 39 300).

Vanlig tjänstepension/försäkring ingår, men inga andra förmåner ger en slutlön efter skatt på ca 29 000kr.

Av Calsoe

Octavia är ju mer en motståndare till Golf kombi.

Skoda Superb är ju en bättre jämförelse med en VW Passat.

Av Calsoe
Av Calsoe

Har du ett köpekontrakt? Om så är fallet så kan det bli svårt för handlaren att begära mer pengar i efterhand.

Vet dock inte vad som gäller om du har skrivit på ett köpekontrakt där det står att en motorcykel ska vara av årsmodell 2018 men det är en 2019. Möjligen är kontraktet ogiltigt då varan som beskrivs däri inte överensstämmer med varan som du ska köpa.

Det är något som du bör fråga en konsumentombudsman om.

Av Calsoe

Om huvudsyftet är att ha en pålitlig bil så skulle jag föreslå en Toyota. Toyota Auris finns som hybrid och passar in i din budget.

Annars så kan du titta på Hyundai i30, i40 och KIA Cee'd. Lite högre vägljud med i många fall har dessa fortfarande nybilsgaranti då de har 5-7års garanti om de är rätt servade.

Ingen av dessa bilar är spännande eller häftiga, men det är ju inte det du efterfrågar.

Volvo gör väldigt fina bilar, men de är dyrare än ovan nämnda märken och de är är inte lika pålitliga som dessa.

Av Calsoe

Måste bara påpeka att det ni pratar om är beredskap, inte jour. När man jobbar jour så sitter man på arbetsplatsen och väntar på att något ska hända, när man har beredskap så är man ledig tills dess att något händer (och har då oftast en inställelsetid).

Personligen har jag beredskap på mitt nuvarande jobb. Jag får ett lönepåslag på de veckorna som jag har beredskap och om något händer får jag övertidsersättning för den tiden jag jobbar (minst 2 timmar). Vi har inte beredskap mitt i natten (mellan 00-06 är växeln stängd). Har fungerat ganska bra för vår del, men det ska nämnas att vi sysslar med mjukvara, så om något händer är det ganska stor sannolikhet att det inte är "vårat fel" utan vi felsöker oftast var felet ligger och kontaktar den som ska fixa felet. Med det sagt så känner man sig inte 100% ledig när man har beredskap, man kan inte göra planer som betyder att man är mer än 2 timmar ifrån en dator med säker anslutning till jobbdatorn.

Eftersom man inom IT-branschen ganska snabbt kommer upp i taket för pension och det mjuka taket för statlig skatt så tror jag att det kan vara värt att fokusera på vad ni erbjuder utöver likvid lön. Erbjuder ni friskvård på arbetstid? Extra/valfri pension? Förmånspaket?

Men eftersom ni är belägna i en mellanstor Svensk stad så skulle jag tro att de personer som är mest intresserade av tjänsten skulle vara de som bor i samma stad men som pendlar till en större stad. Därför är det viktigt att ni kan visa på att den anställde faktiskt tjänar tid (och får fritid) på denna tjänsten istället för det hen har idag. Eftersom det verkar vara en ganska central roll som ni söker måste ni kunna bevisa att den anställda får mer fritid och inte blir den ständigt övertidsjobbande syndabocken i ett gammalt skit-system.

Man ska absolut inte underskatta vikten av fritid i ett jobb, många skulle placera det högre än lönen på önskelistan.

Av Calsoe

Jag skulle inte rekommendera en Polo, Yaris eller i20 om du ska åka mycket motorväg. Det är ganska hög ljudnivå i små bilar (speciellt hyundais små bilar) och komforten brukar lämna en del att önska.

Satsa på en mellanklassare eller större. Det kan vara en god idé att köpa en bil som fortfarande har garanti från tillverkaren om du prioriterar känslan av att det inte ska komma oförutsedda utgifter. Hyundai, Kia och Mazda brukar ha ganska långa garantier på sina bilar (kolla dock upp det för den bilen du planerar att köpa, många har garantier på exempelvis 3+4 år där bilen måste uppfylla vissa krav för att kunna få den långa garantin).

Volvo är alltid ett säkert kort och du får en hel del komfort för pengarna och det är inte svårt att hitta reservdelar, men de är inte speciellt billiga i drift.

Undvik Volkswagens bilar (och i förlängningen Skoda, SEAT och Audi), de bilarna som uppfyller dina krav har ofta problemmotorer i VAG-koncernen.