Inlägg

Inlägg som EntropyQ3 har skrivit i forumet
Av EntropyQ3
Skrivet av elajt_1:

– Spelindustrin är väl förbi den punkt där fler pixlar, texels, flops och bildrutor verkligen förändrar spelupplevelsen. [...] Vad som däremot kommer att revolutionera spel och interaktivt innehåll i allmänhet är att placera människor i den digitala världen. Detta är vårt mål på Oculus och [konsumentversionen] B-serien kommer hjälpa oss att uppnå detta, säger teknikchefen John Carmack.

I have to call BS on this one! Jaha, när började det inte spela någon roll hur många pixlar grafikkortet orkar trycka ut på skärmen? Det är väl fortfarande högst relevant. Jag tycker vi är väldigt VÄLDIGT långt ifrån en tid när det uttalande stämmer. Spelen ser långt ifrån så bra ut som jag personligen vill och fysiken är fortfarande extremt långt ifrån de presentationer som både Nvidia och AMD ibland visar upp i sina techdemos.

Du hårddrar hans uttalande.
Det är svårt att inte ge honom rätt, om man begrundar två olika användningar av fördubblad prestanda.
1. Lägg prestandan på förbättrade shadingfunktioner eller dubbelt så många pixlar (1920x1080 -> 2560x1440)
2. Lägg prestandan på att driva en skärm för varje öga som i Oculus Rift.

Vad förändrar spelupplevelsen mest?

Av EntropyQ3
Skrivet av Ignostic:

Inte alls säkert att det blir billigare.
Dels på grung av att annan teknik används och även pga pixeltäthet. Ditt argument om mobiltelefoner håller inte av den enkla anledningen att mobiltelefoner är slit och släng varor medans en PC monitor lever klart längre i dom flesta fallen. Det blir billigare per enhet när dom tillverkar 100 000 än när dom tillverkar 100

Det var väl själve fan.
Det görs billiga stora 4K paneler till TV. Det görs billiga 2560x1440 paneler till telefoner. Det ärnaturligtvis fullt möjligt att göra 4k-skärmar till vettiga priser också. Minns ni inte när 1680x900 skärmar kostade dubbelt så mycket som 1920x1080 skärmar. Helt artificiellt, men tillverkarna lyckades en tid mjölka dem som ville ha FullHD skärmar. Samma sak kommer ske idag med 4K, men förhoppningsvis under kortare tid. Flera länder involverade idag. Det kommer nog att manipuleras en del på anslutningsstandarder också. Ingen slump att något så relativt enkelt och självklart drar ut på tiden.

Av EntropyQ3
Skrivet av leafbranch:

Skulle nog säga att de flesta med normal begränsad ekonomi baserar alla sina köpt på prisvärdheten/ vad du får konkret för pengarna.
En pryl har en livslängd och är en förbrukningsvara vilket gör att de flesta inte vill lägga mer pengar än vad man behöver.
Bilarna ska hålla acceptabel kvalitet rakt igenom och vara billig att driva samt se attraktiva ut, inte mer krimskrams eller exklusiva material är totalt ointressant för vad de flesta är ute efter i dessa dagar.

Enligt ditt resonemang borde de billigaste bilarna vara de mest sålda. Det är de inte, trots att de tveklöst levererar "mest bil för pengarna". Telefoner och datorer är ting man använder och hanterar dagligen, varför skall det vara så förbannat svårt att acceptera att människor vill ha prylar de tycker om att hantera, och att antalet processorkärnor per krona kommer väldigt långt ner på prioriteringslistan för de flesta.

Stationära datorer levererar betydligt bättre prestanda per krona än de portabla, och ändå har de en mycket mindre andel av privatkunderna - därför att portabilitet är mer värt än prestanda för majoriteten av konsumenterna, inte för att portabelköparna är lurade eller dumma.

Och om man nu köper en portabel kanske man vill ha en lätt dator, men ändå robust med unibody hölje i aluminium av hög kvalitet, bra tangentbord och riktigt bra trackpad, så att man inte får hjärnblödning av att försöka flytta (eller låta bli att flytta!) muspekaren, och en batterilivslängd som trots den låga vikten är klassledande bland annat för att man customtillverkar batterierna för att passa den specifika datormodellen. Kan det vara värt några kronor kanske?
Människor som tycker det är varken lurade eller dumma. Tvärtom kan det vara så att de är mycket klara över vad de betalar för och tycker det är bra att sådana produkter överhuvudtaget går att köpa.

Av EntropyQ3
Skrivet av Alibaba123:

Hur mycket ska apple tv kosta då, 20 tusen för en 30 tums tv eller? De har ju överpris på allt annat de säljer, apple ligger i diket så fort folk förstår att de betalar för designen.

?
Jag betalar för design varje gång jag köper kläder, kökskniv, vattenkanna, bil...... Bra produktdesign kostar. Varför tror du att Applekunder inte förstår vad de betalar för?
Alla eftersträvar inte högsta komponentspecs för minsta möjliga kostnad. Det är inget mysterium vad som blir lidande med den konsumentattityden.

Av EntropyQ3

Tack för länkarna, särskilt jefferies pdf:n, och monolithic3d sidan med sram data var bra!

Av EntropyQ3
Skrivet av H4nsson:

Går det ens att köra 2400mhz cl9? För övrigt så vet vi redan att minneshastighet inte påverkar spelprestanda märkbart.

.... vid grafikkortsbegränsade settings.
Om man däremot vill ha hög frame rate och därför tar bort en del grafikkrafs eller t.o.m. sänker upplösningen till 1920x1080 så kommer resten av datorsystemet att spela roll. Vilket också gäller BF4, det är bara det att sweclockers har valt att lägga just den grafen gömd sist i ett bildspel.
Och då är att notera att BF4 är ett av de grafiktyngsta spelen på marknaden.

Det handlar om prioriteringar. Eftersom jag vill ha stabilt hög frame rate ligger jag oftast på settings där grafikkortet och resten av systemet båda begränsar, eller mer förskjutet mot CPU/minne.

Av EntropyQ3
Skrivet av Hyperträd:

Att konsolförsäljningen skulle vara extremt liten i jämförelse med surfplattor är en grov överdrift.

2011:

31 miljoner konsoler
67 miljoner surfplattor
248 miljoner TV-apparater
469 miljoner smartphones

Skillnaden har visserligen ökat sedan dess, men ändå.

Uhm - skillnaden har ökat ENORMT! Konsolvolymen har sjunkit något, men framför allt har surfplattorna ökat väldigt, det såldes 67 miljoner surfplattor bara under sista kvartalet 2012.....
Projektionerna för 2013 är att surfplattorna fortsätter att öka.
De stationära konsolerna lär minska ytterligare under 2013, (eftersom både Sonys och Microsofts produkter kommer att ha annonserats, men inte börjar säljas förrän i bästa fall i slutet av året. Om det innebär att de studsar tillbaka under 2014 återstår att se, men att stationära konsoler är vida frånsprungna volymmässigt är ett faktum. (Sedan kan det vara relevant att slå ihop smartphones och surfplattor eftersom de har en gemensam mjukvarubas, och då ligger vi på en årsvolym på uppåt 30 ggr de stationära konsolernas.)

Av EntropyQ3

Tragiskt att "public service" inte förkastas som förlegat.
Själv har jag inte haft TV på över 15 år. Det är ett opium för folket, och det är beklämmande att se siffror på hur mycket tid också unga människor/barn lägger framför TVn. Att betala TV-avgift känns för mig som att betala en särskild avgift för att finansiera Valiumtanter i småskolan för att ungarna skall hålla sig lugna och snälla.

Av EntropyQ3
Skrivet av MartenKL:

Kanske för att extremt få helt saknar TV-mottagare och de knappast hänger på detta forum (el-allergiker etc).

Att tekniskt kringgå ett syfte med en lag är brottsligt. Lagens syfte är viktigare än dess tekniska formulering.

Vår familj har ingen TV. Jag gjorde mig av med min sista för snart 15 år sedan.
Internet är uppfunnet.

Av EntropyQ3
Skrivet av mr_svahn:

Tror att att den är slutsåld vid det här laget och det är väl inte SÅ svårt att kolla igenom CDONs tråd för att hitta koden? Den är iaf SWEC1204 i fem dagar till.

Jo, jag letade upp det via Google ändå. Tack i alla fall.
Dock vore det trevligt om sådana här erbjudanden låg i en fast post/tråd. Skulle inte tro att butikerna egentligen vänder sig bara till dem som lägger all sin vakna tid här, de är nog glada för alla kunder de lyckas locka till att handla hos dem. Skulle gynna alla om det var samlat på ett ställe.

3770/3570? Inte så upphetsande. Datorutvecklingen går allt segare med åren. (<=For relevance.)

Av EntropyQ3

Många har refererat till priset på en 2700k "med sweclockersrabatt".
Skulle någon vänlig själ vilja säga hur man bär sig åt (kod?) för att få den, och var?
Jag är ju faktiskt medlem och vill handla.

Av EntropyQ3
Skrivet av Boss302:


Det hade jag missat, brukar inte ha varken tid eller ork att sitta o läsa sida upp o sida ned om hårdvara.. Har du någon länk?

En av deras slides i den gigantiska presentationsstacken som de flesta websites använde några stycken av. Inte märkligt att just den inte dök upp i någon review jag såg, både för innehållet, och för att den var en bra bit in. Man måste stålsätta sig för att orka plöja PR-material bortom slide 15 och få betalt efter slide 30...
Sparade ingen länk till den, men Google är din vän. Det notabla var att deras krystade exempel snarast tydliggjorde frånvaron av någon som helst rimlig användning av GPGPU för konsumenter generellt, för att inte tala om motivera köpet av en HD7970.

Av EntropyQ3
Skrivet av Boss302:

Att de kommer ösa på mer gpgpu prestanda i kommande gpuer får vi hoppas.. Annars tar jag det som att nvidia har ljugit oss rakt upp i ansiktet när de talat sig varma om gpgpu, det är framtiden o.s.v.

Det klart de har ljugit huvudet av sig. Eller dig, snarare. Men det har hjälpt dem att motivera och finansiera en teknologiutveckling som skulle kunnat ge dem fördelar i andra marknadssegment. Huruvida det nånsin betalar sig för dem (eller AMD) skall jag låta vara osagt, men med tanke på vad som händer med marknaden för diskreta grafikchip gentemot integrerade Intel-lösningar, och grafiktungt spelande på PC plattformen, har det varit väldigt intressant för nVidia och ATI att försöka skaffa sig ett annat ekonomiskt ben att stå på.

Det var patetiskt att se hur AMD motiverade GPGPU när de lanserade HD79xx korten. Köpa en 200W co-processor för 5000:- för att avlasta sånt som mobiltelefoner klarar av?

Av EntropyQ3

Kör redan en 2560x1440 iMac som skärm till min PC-burk.
Displayport för över både bild och ljud till iMacen. Funkar smidigt, efter den sura erfarenheten med AMD HD5xxx kort som var inkompatibla. Thunderbolt är naturligtvis en mångsidigare standard, skulle gärna se att den spreds som gränssnitt, men som vanligt är pris och "höna-och-ägg"-problematik stötestenar.

Av EntropyQ3

Köper varken nVidia eller AMD till de här priserna.
Vi vet hur stora kretsarna är, varken minnen eller PCBer har blivit dyrare sedan förra generationen.
Så mycket roligare blir inte spelen av ett hack snyggare skuggrendrering. Jag är ute ur marknaden tills glädje/krona står i ett vettigt förhållande till andra sätt att spendera mina pengar.

Av EntropyQ3
Skrivet av BergLake:

Är det värt att uppgradera från i7 860 till i7 3770K?

Jag har aldrig märkt någon skillnad på CPUer som har så liten skillnad i prestanda.
Förr uppgraderade jag när det skilde en faktor tre i prestanda, vilket aldrig tog mer än två process-steg. Vilket förr i världen betydde ny processor och plattform var tredje år ungefär. Har legat kvar i den vanan, men prestandaskillnaderna nu är mycket, mycket mindre mellan process-steg, och de kommer mer sällan. Jag skulle sitta kvar på det du har åtminstone till 15nm, eller ett hack till. Pengarna kan gå till annat som skänker dig lite mer glädje, för såvitt du nu inte tycker det är jättekul att sitta och pilla ihop ny hård/mjukvara. Själv tycker jag inte det är så kul längre, har för lite tid för att uppskatta felsökning.

Av EntropyQ3
Skrivet av Grumbledock:

Skulle inte satsa alltför mycket på att iPad 3 kommer ändra siffronba markant, troligen blir det mest iPad 1/2 ägare som uppgraderar i god ordning, medan övriga låter bli.

Märkligt resonemang.
Försäljningen av iPad2 är mer än fördubblad jämfört med iPad1, och för två år sedan fanns ingen iPad alls. Så hur kan försäljningen vara driven av uppgraderare?

Vad det gäller försäljningsvolymer, så säger leverantörsuppgifter att Apple har ökat sin upphandling med ca 50% relativt iPad2, vilket skulle indikera en årsvolym på sisådär 75-100 miljoner. Men om de t.ex. planerade att lansera en ny Pad innan 2013 skulle upphandlingen indikera en ytterligare förväntad försäljningsökning, så det är svårt att tolka dem med säkerhet.

Av EntropyQ3
Skrivet av The Mupp:

frågan är om surfplattor kommer hålla i sig eller om det bara är en fluga precis som minimini laptop.

Rimlig fråga.
Å andra sidan är det inte säkert att netbooks bara hade varit en fluga om inte Microsoft och Intel hade varit överens om att strypa dem. Microsoft för att deras operativsystem kostar bisarrt mycket i relation till de 2995.- som var standardpriset (och de alltså var under hårt tryck att leverera "starter editions" utav sitt OS även i den industrialiserade världen), och Intel för att de omöjligt skulle kunna hålla ASP uppe om marknaden svängde mot netbooks. Så de använde sin virtuella monopolsituation till att begränsa internminne och skärmupplösningar (!) för att göra segmentet mindre funktionellt och attraktivt.
Om de inte hade agerat så, hade kanske iPaden inte fått det genomslag den fått.

Personligen hade jag köpt en liten mini laptop tidigare om de inte hade varit så medvetet stympade. Och hade antagligen heller inte ägt en iPad2 idag, eller upptäckt att det konceptet passar mig bättre för framtiden.

Av EntropyQ3
Skrivet av anon89918:

Fast det var många som hoppades att redan 2:an skulle ha fyrdubblad upplösning. Sedan kommer Samsungs nästa generation surfplattor förmodligen ha 2560*1600 i upplösning.

Samsung har visat en sådan skärm, men lägg märke till att den använde "pentile"-layouten, vilket i praktiken innebär att du får halvera upplösningen för att få en rimlig jämförelse med vanliga skärmar. Vilket gör att en i övrigt vettig teknologi fått dåligt rykte. Tack, Samsungs marknadsföringsavdelning.

Av EntropyQ3
Skrivet av Hummus:

För mig som har jobbat på ATI/AMD och har träffat Eric Demers och är åtminstone lite bekant med honom så känns det svårt för dom att hitta en lika kompetent efterträdare. En äkta hårdvaruingenjör som kunde alla detaljerna och tog sig till toppen på faktiska meriter. Det är enormt mycket värt att högsta chefen i företagsdelen har det tekniska kunnandet. Vem denna Papermaster är har jag ingen aning om, men jag misstänker att det inte någon som skulle kunna förklara in i minsta detalj hur en GPU funkar, och säkerligen inte designa en själv.

Två frågor. Folk med minsta insideskoppling verkar veta vart Eric skall börja härnäst, men hittills har jag bara sett "cushy position", "neither nVidia or Intel". Skulle du kunna säga vart det faktiskt är han gått?
Min andra fråga handlar mer om spekulation. Om Eric D upplevt att han jobbade med det mest intressanta i världen, med det bästa stödet, och de bästa förutsättningarna och framtidsutsikterna, hade han antagligen inte flyttat på sig. Så det finns antagligen interna faktorer som gör ett jobb-byte naturligt. (Det kan naturligtvis finnas såväl externa som personliga faktorer också). Skulle du vilja spekulera i huruvida det i AMDs framtidsvision angående datorgrafik finns aspekter som gör att "gamla ATIare" tappar lusten?