Inlägg

Inlägg som EntropyQ3 har skrivit i forumet
Av EntropyQ3
Skrivet av hwasser:

Inte riktigt än. Behöver lite snabbare grafikkort också, dom kommer behöva höja prestandan betydligt för att kunna skryta med 4k

Min tumregel är att jämföra med spelkonsoler. Om en PS4s bildkvalitet är vad vi eftersträvar, fast i 4k istället för 1080p så innebär det en faktor fyra. Om vi dessutom vill ha 60fps istället för 30 (och gud JA det vill vi) så är det en faktor 2 till och vi är uppe i en faktor 8 totalt. Vill vi dessutom ha bra framerate istället för anständig, eller 3D som inte är för flimmrigt, öka en faktor 2 igen.

4K gaming, även om man stänger av DoF och motion blur, är inte riktigt på plats än. Vilket inte hindrar att jag kommer att köpa en bra 5120x2880 skärm, bara att jag precis som nu kommer att spela på 2560x1440 under överskådlig framtid.

Skickades från m.sweclockers.com

Av EntropyQ3
Skrivet av GFriberg:

I den prisklassen skulle jag rekommendera Philips Fidelio S2 som går att hitta för 900kr. Väldigt trevligt ljud enligt mig.

Kan bekräfta att Philips Fidelio S2 låter bra i mina öron också, med den givna brasklappen att frekvenser över 1-2kHz påverkas mycket av det individuella ytterörat. Eftersom alla i-örat lurar missar ytterörat, blir omdömena med nödvändighet väldigt subjektiva.

Har inte misshandlat mina S2, de ser ograverade ut än så länge. Använder man den lilla väskan klarar de sig nog bra, om man bara kör ner dem i väskan/fickan, tja.....

Av EntropyQ3
Skrivet av XPerion:

Hur länge skulle batteriet hålla om man inkluderar GPS i en smartwatch? Vem har glädje av en smartwatch med 10-30 min batteritid när GPS är aktiverat och mera att ingen som köper. Ju mer lulllull je sämre batteritid kommer det att bli.
En klocka är ett smycke och design + batteritid är viktigast, än massa funktioner.

Men detta är inte en klocka, lika lite som en iPhone är en "telefon".
Nu råkar jag äga pulsklockor med GPS, och deras batteritid mäts inte i minuter - de skulle vara helt oanvändbara då, de måste hålla för riktigt långa cykelpass på helgen t.ex., och det gör de också. Så lägg ner tramset. Du har en poäng med att batteritid är viktigt, men Apple Watch har ju ingen anledning att ha GPS igång om inte användaren explicit efterfrågar funktioner som kräver GPS. Vilket naturligtvis gäller alla andra funktioner också.

Det du uttrycker, "En klocka är ett smycke och design + batteritid är viktigast", säger helt enkelt att du inte tillhör målgruppen, i alla fall under överskådlig framtid. Det är OK, det gör inte jag heller. Just nu. Men den dagen kommer nog när klockan är lite nättare, har flera intressanta små hjälpredor till appar, har GPSen, och har längre batterilivslängd. Då köper jag. Andra köper dag ett. Andra köper aldrig.

Men Apple menar allvar med produkten. Lägg tio minuter på att faktiskt titta på deras produktsidor om Watch. De har satsat på bredd i produktutbudet, på utvecklarstöd och infrastruktur, och ett UI som tillåter användningsområden som vi fortfarande inte kan överblicka. Apple har bestämt sig för att driva den här utvecklingen. Hur stor marknad det sedan genererar - ja, det återstår att se.

Av EntropyQ3
Skrivet av Don_W:

Dom som säger att den är dyr vad kostar en vettig och lite finare träningsklocka som har motsvarande funktioner? Ta t ex http://www.lopningforalla.se/index.php/kunskap/3762-adidas-revolutionerande-loparklocka . Då är ju Apple Watch helt plötsligt billig typ, med tanke på alla extra funktioner. Utseende osv låter jag vara osagt då det är högst personligt.

Japp, hade de inkluderat GPS hade de kunnat öka försäljningen en del. Eftersom den fungerar som pulsklocka (och stegräknare) även på egen hand, så kan man klara sig utan, men det hade ändå passat väldigt bra för sport-delen av marknaden. Och det hade gett tillgång till stand-alone kartfunktion och vägvisning. Det är inte utan att man undrar varför det inte är inkluderat. Kan metallhöljet ställa till det? Alla pulsklockor med GPS jag känner till är gjorda av plast. Och klunsiga som fan, så kanske helt enkelt extra chip + antenner hade gjort Apple Watch alltför groteskt tjock.

Av EntropyQ3
Skrivet av Plenum:

Är det bara jag som inte tycker den är skitful?

Nejdå, jag tycker den ser OK ut. Rena linjer, inte en massa fogar, metall och safirglas. Bra materialval, hade uppskattat titan själv.
Olika val i fråga om material, armband, storlek och färger gör att man kan få en klocka mer anpassad efter ens personliga användning.
De har tänkt igenom interfacet, inte försökt trycka in iOS, utan har ett UI som tillåter olika användningsområden som passar på handleden. Och de har helt nya applikations SDKer för utveckling till klockan.

Men - jag skulle föredragit om den hade haft en inbyggd GPS. Jag skulle föredragit om den funnits tillgänglig i titan, och om de hade givit någon uppgift om vattentäthet (elektroniken är "inbakad", så förmodligen är den vattentät, men saknar ändå uppgiften). Jag skulle uppskatta om den var tunnare (men om jag känner Apple rätt så kommer det att vara högt prioriterat framåt). Och naturligtvis är batterilivslängden ett stort frågetecken. Mina nuvarande klockor är självuppdragande, så att hålla på och ladda en klocka känns främmande över huvud taget.

Det här är en start på ett helt nytt ekosystem. Man kan vara med från början, eller hoppa på när produkten är mer förfinad, eller inte alls. Precis som med smartphones.

Av EntropyQ3
Skrivet av boomhowler:

Grejen är att det ska vara otroligt svårt att få igenom ett sådant patent som är uppenbart för en expert i området. I Europa har vi krav på "inventive step" och i USA snackar man ofta om "non-obviousness for a person skilled in the art".

Nu kommer det säkert igenom sådana patent ändå för det är rätt svårt att visa att en sak är uppenbar eller inte. Uppfinnarens kunskapsbank kanske faktiskt är en helt unik kompott av olika områden vilket kan göra att för just den personen ter det sig logiskt och uppenbart men för resten av världen så är det inte det. Tycker att Carmack förenklar en hel del där.

Han förenklar inte, han sätter fingret på den springande punkten - bristande idehöjd hos beviljade patent. Egentligen handlar det "bara" om att befintliga regelverk skall efterföljas stringentare, i synnerhet i USA som i stort sett verkar ha kapitulerat inför svårigheterna att bedöma idehöjd. Istället överlämnas problemet till domstolarna, dvs idehöjdsdiskussionen tas bara i de fall tvist uppstår, men då till mycket högre kostnad.
Det är nog ingen som försvarar den amerikanska modellen idag, när konsekvenserna av tillvägagångssättet har vuxit sig enorma. Att i dagsläget omarbeta praxis från grunden är ett jättearbete, men det höjs många röster numera i USA som hävdar att det inte går att undvika längre.

Av EntropyQ3
Skrivet av Zotamedu:

Vi får helt enkelt sitta och njuta av att det blivit en relativt billig hobby eftersom man inte behöver uppgradera datorn så ofta mer än grafikkortet.

Grafikkorten verkar ha evolverat in sig i lite av en återvändsgränd. En stor del av prestandaökningarna det senaste decenniet har köpts med ökad effektförbrukning, på tvärs mot alla trender i övrigt. Så inte nog med att marknaden för diskreta GPUer minskar, dessutom finns det kanske inte tillräckligt stor volym i "högprestandasegmentet" för att motivera att man utvecklar/trimmar in processvarianter för det segmentet. Allt eftersom nya litografiska noder blir allt dyrare att utveckla, har volymsprodukterna allt mer dominerats av kretsar för mobilt bruk. (Även för Intel, vilket iofs inte påverkar tredjeparts fabbing.) Vad tillverkar Samsung som skulle motivera dem att ta fram en effektslukarvariant av t.ex. deras 14nm FF? TSMC?

GPU-tillverkarna ligger riktigt brunt till. Trots att deras nisch är lättparallelliserad, så är det inte jättesteg det handlar om i prestanda framåt.

Av EntropyQ3
Skrivet av Pholostan:

TSMC ska alltså levera något som i princip ingen tidigare kunnat göra. Samtidigt vet vi att de har stora kontrakt med folk som endast är intresserade av Low Power. Vad kommer att hända tro? Har de en ny helt fantastisk process som ignorerar fysikens lagar, eller snackar de bara skit?

Även om du naturligtvis har en poäng, hårddrar du resonemanget lite väl mycket. Vi vet ju att GPUer idag är power-limited. Och vi vet att en stor del av marknaden är för portabla datorer. Det är nog rimligt att anta att 20nm processen är åtminstone hyfsad för mobil-GPUer. Det är också rimligt att anta att den inte är idealisk för 250W monstren. Eftersom processen erbjuder högre densitet är 28nm så finns det förmodligen delar av GPU marknaden som processen passar väl för. Men eftersom GPU-tillverkarna helst vill använda samma chip vid olika spänning för mobila och stationära lösningar, så finns det nog anledning för dem att vara kallsinniga inför TSMC 20nm. Å andra sidan har de ju FinFET runt hörnet, som hjälper upp läget något.

Jag inser att min åsikt antagligen inte är så populär här, men högeffekts GPUerna är dinosaurier. Det är inget att förvånas över att litografiska processer inte har dem som mål-applikation.

Av EntropyQ3
Skrivet av sKRUVARN:

"TSMC persists in innovation and development of 20nm and more advanced technologies and is committed to providing sufficient capacity. The Company's 20nm technology is scheduled to begin volume production at TSMC's Fab 12 next year." 2012-04-09 http://www.tsmc.com/tsmcdotcom/PRListingNewsAction.do?action=...

Och som vi vet hände inte det - TSMC drog igång "volume production" i januari i år, men började inte fullt kapacitetsutnyttja förrän i April.
Så jo, 20nm är lite försenat, men inte så förbaskat mycket - inte mer än att de fortfarande kan fullgöra sina åtaganden gentemot Apple.

Citat:

Och ja jag vet att det är skillnad på risk och volume production, som enligt TSMC verkar ligga på runt ett år om allt går som det ska, men det förändrar inte det faktum att det fortfarande är väldigt försenat för jag ser då fortfarande inga 20nm chipp. Och sen var den där egentligen mer menad för att visa att det fanns högpresterande 20nm chipp planerade och inte just förseningen i sig.

Missade du det svenska BitCoin-mining chippet i början av Juni? Eller att Xilinx levererade 20nm produkter till kund redan i November 2013!
Alla med minsta intresse av halvledarbranschen vet att Apple har reserverat nästan hela TSMCs initiala kapacitet på 20nm. (Vilket fått bl.a. Qualcomm att surna till.) Fram till årsskiftet kommer TSMC att behöva leverera ungefär hundra miljoner kretsar på 20nm till Apple.

Liten kommentar till min referens till semiwiki ovan: TSMC hävdar att deras 16nmFF+ har 15% densitetsökning från 16nmFF. Något eller några av de angivna grundmåtten har rimligen ändrats.

Av EntropyQ3
Skrivet av sKRUVARN:

http://www.dvhardware.net/news/2011/tsmc_roadmap_techon_nov20...

Jo visst var det tänkt att det skulle komma högpresterande 20nm kretsar för ett bra tag sen. Nu är det där en ganska tidig roadmap, men samma gäller för senare där det står 2013/2014 på högpresterande 20nm kretsar. 20nm är åtminstone två år försenad.

Vilket visar att du inte riktigt har klart för dig skillnaden mellan "risk production" som är vad din roadmap visar, och "volume production" vilket är vad TSMC ägnat sig åt i knappt ett halvår på 20nm.
Steget mellan "risk" och "volume" har varit i runda slängar ett och ett halvt år, plus minus något kvartal. Värt att notera är att 16nm FF påbörjade risk production i december 2013. Så volymsproduktion Q1 2015 verkar fullt görbart. vad som är lite osäkert är om deras stora kunder kommer att välja 16nmFF+ istället, en förbättrad variant som ryktet säger att TSMC valde att implementera för att de inte skulle förlora Apple till Samsung/GlobalFoundries vid 16/14nm FF (2015). 16nmFF+ förväntas gå i volymsproduktion ungefär Q3 2015, men det kan tänkas ändra sig om det finns en stor kund som är beredd att medfinansiera intrimning av processen.

Det är oklart precis vad det är som TSMC förbättrat till 16nmFF+. Jämförelsen gentemot Intels 14nmFF på semiwiki för ett par veckor sedan hänför sig till deras ursprungliga 16nmFF.

Av EntropyQ3
Skrivet av lacrits:

Vad jag förstått så har 285 (utan X) lika många SP som 280X/7970; 1792. Det blir mindre minne, 2GB, på 285 och 256-bitars addressing.. men högre frekvenser på minnet. Sen GPU klockad högre.. Så summa summarum kanske någon procent bättre prestanda för 285 över 280X/7970Ghz. Förhoppningsvis så blir strömförbrukning och MSRP priset lägre för 285 mot 280X.

7970 och 280x har 2048SP. Och 384-bitars minnesbuss.
7950 och 280 har 1792 SP. Och 384-bitars buss.
Hmm.

Skickades från m.sweclockers.com

Av EntropyQ3
Skrivet av Zotamedu:

Finns det förresten några vettiga benchmarks som mäter mer allmänprestanda snarare än väldigt tillrättalagda extremfall som även fungerar på flera olika plattformar? Det borde ju inte vara så svårt att göra ett allmänt test på lite mediauppspelning, websurf, dokumenthantering och liknande.

Kort sagt, man kan göra det du efterfrågar, men man kan inte ha det till så mycket. Det finns flera problem.
Det största är att det helt enkelt är OLIKA program som typiskt används för att göra det du beskriver på de olika plattformarna. Dvs det du benchmarkar blir den givna progamvaran i en specifik version, mot en annan programvara med annan specifik version på en annan plattform. Överförbarheten till andra kombinationer blir närmast noll.

Benchmarking i syfte att kunna förutsäga prestanda för andra program än det du använder för testet är svårt, och kräver en hel del av den som tolkar resultaten.

Ett vanligt sätt att försöka kringgå detta är att testa så många olika programvaror som möjligt, och sedan medelvärda. Problemet med det är att metoden lånar sig ypperligt för att urvalsfuska, dvs att en site väljer 15 programvaror som av en ren händelse (*host!*) kör jämförelsevis bra på hårdvaran som säljs av den stora annonsören, eller företaget som ger tillgång till exklusivt material som driver page-hits, eller som..... Ett principiellt problem med att medelvärda ett stort antal programvaror är att resultatet blir ointressant för dem som faktiskt bara är intresserade av prestanda för något/några enskilda problem. Om det enda du gör som rent faktiskt är störande långsamt är att koda om filmer, så kommer resterande 19 av 20 test bara att försämra informationen. Det enda vettiga är att försöka testa system med den programvara vars prestanda man är intresserad av. Men det kräver att man har tillgång till alla intressanta system, och att man inte försöker förutsäga sina framtida behov.

Personligen gillar jag lågnivåbenchmarks. Men man får passa sig mycket, mycket noga i tolkningen av resultaten.

Av EntropyQ3
Skrivet av Xeno88:

Windows 8.x har dålig publictet nu och de gör väll samma sak som Windows Vista -> Windows 7 och byter namn, gör lite gui förändring och släpper det under nytt namn. Då kommer helt plötsligt alla älska det nya operativ systemet även om det är till 99% identiskt med det föregående som de hatade.

Så är det ju med i princip alla nya versioner av ett operativsystem, om man inte skall skjuta bakåtkompatibiliteten i sank. Och man kan med visst fog säga att användargränssnittet är både den idag för användaren viktigaste komponenten, och den som är knepigast att få till eftersom det är så många faktorer som skall balanseras.
Windows 8 fick ett dåligt mottagande för att man gjorde förändringar av Microsofts befintliga kunders gränssnitt för att det skulle passa en helt annan kategori av produkter. Det är ett hälsotecken att kunderna faktiskt protesterar.

Av EntropyQ3
Skrivet av harith:

problemet med denna rapport är att i maj månad så sa MS att dom skulle göra en kinectless XB1 och försäljningen för maj månad var den värsta försäljningen microsoft nånsin har haft under maj månad av nån konsol dom har gjort.

så att för dubbla dom sifforna är inte ett stort wow.

Exakt. De knuffade över en del kunder från Maj till Juni. Antalet som kom till för att de hade en lägre prissatt SKU är förfärande få. Och i Europa (för att inte tala om Japan...) är avståndet enormt. Globalt säljer XB1 i runda slängar en tredjedel av PS4. Vi får se hur det utvecklar sig. Traditionellt har ungefär det tredje året på marknaden varit det starkaste, men jag tror att den här generationen kommer att krympa rejält jämfört med förra. Om man inte är inbiten konsolspelare, finns det alternativ idag som inte fanns för fem år sedan.

Av EntropyQ3
Skrivet av Nautilus011:

Det är kanske ESO´s svagaste sida, det är så ytterst sällan man aktivt behöver söka en group. En del bossar har varit utmanande (inget fel i det, tvärt om) men då behöver man ofta bara vänta några minuter tills någon random spelare traskar in och då börjar man fightas med bossen, två spelare utan att gruppa.

För mig är detta en jättefördel. Skittråkigt att inte kunna komma i mål på sin quest utan att stå i gathörn och ropa efter hjälp i hopp om att någon skall förbarma sig och ställa upp. Vill verkligen inte lägga min tid på sånt. Vill heller inte lägga min tid på att hålla på och administrera lagringsutrymme. Vem tycker sånt är kul? Slutade spela ESO, kommer nog aldrig tillbaka även om det blir F2P.

Av EntropyQ3
Skrivet av ItsLea:

jo det med att mario är exklusivt till Nintendo förstod jag VIlka FPS är kommande till WiiU, om du har någon info om det
Både xbox och WiiU kan jag tyvärr inte köpa, aldelles för mycket pengar :/

Dåligt med förstapersonsskjutare.
COD, Devils Third, Watch Dogs får väl räknas dit, och naturligtvis det som verkar roligast - Splatoon.
Här har du det som visades upp på E3, och sedan finns ju de tidigare spelen som släppts till WiiU.

Av EntropyQ3

Det som låter lite tråkigt är den här passusen:

Citat:

Broadwell ska användas för upplåsta modeller i K-serien medan lägre serier väntas övergå till den nya arkitekturen Skylake.

Så man kommer att kunna köpa Skylake, men inte de modellerna man vill ha. Undrar hur länge man får vänta på dem....
Ibland blir jag så trött på att mjölkas.

Av EntropyQ3
Skrivet av Zotamedu:

Helt andra volymer? AMD och Nvidia kan nog själva motsvara ungefär samma volymer som A7 tillverkas i. Både Mediatek och Qualcomm tillverkar hos TSMC också så där har du en rätt stor del av Androidmarknaden som ju är mycket större än Ios. Det ryktas redan om att A8 kommer tillverkas av TSMC för att Apple vill gå bort från Samsung och det har uppskattats att den affären skulle motsvara 20 % av TSMCs produktion. Så stora spelare är de inte på marknaden. Sen bygger det också på att Apple faktiskt skulle vara villiga att investera så mycket pengar i ett annat företag. De brukar inte riktigt jobba så.

Skulle säga tvärtom, att Apple hellre investerar i ett annat företag (i form av beställningsgarantier och förhandsbetalningar), än tar över fysisk tillverkning. Det har de redan gjort för RAM, flash, bildskärmar, och senast safir-produktion. De fokuserar på produktutveckling, snarare än produktion.

Vad gäller volym så kommer Apple att skeppa ungefär 300 miljoner iOS produkter i år. Kom ihåg att TSMC har drygt 50% högre wafer capacity än Intel.

Av EntropyQ3
Skrivet av Petterk:

Argumentet att de kan anpassa för deras behov fallerar när vi inte längre talar om ARM på en "öppen" marknad där alla i stort sett använder samma tillverkare och "delar" (IP-kärnor/bibliotek och verktyg osv). Anledningen att Qualcomm är starka är t.ex. inte deras Krait-cpuer utan deras (AMDs gamla) grafik-processorer och såklart deras modem (baseband) där de kan leverera en komplett lösning. I kombination med bra mjukvarustöd (drivare). Apple kunde länge ligga långt framme genom att använda en bredare implementation av PowerVRs gpu:er än vad andra gjorde, men idag ligger de efter på rå gpu-prestanda. De kör inte längre "X"-varianten som vi såg i iPad förr. För OS X ligger de långt efter vad Intel kan leverera på grafiksidan. Även om de kan göra en grym CPU så är det så mycket mer som behöver vara på plats för en välfungerande SoC. Visst hade det varit grymt att typ se en bred och högt klockad ARMv8-processor med en stor drös med PCIe-lanes för diskret grafik, AHCI/NVMe SSD, Thunderbolt, nätverk osv, men vi kan nog inte riktigt tala om det för "PCs".

Apple konkurrerar å andra sidan inte på någon öppen marknad utan är bara intresserade av att producera kretsar för sina egna behov. Fördelen med det är att de inte behöver täcka in alla marknader på alla prisnivåer. De behöver inte ersätta Intel. Bara Intels processorer i Macar. Rykten om att de testkört macar med ARM processorer som cirkulerat i åtminstone tre år implicerar ju att de redan ordnat mycket av ovanstående.
Grafikprestanda är kanske det enklaste eftersom grafikprestanda skalar så väl med bredare GPUer. Ett par 6650GX vid 600MHz vore klart konkurrenskraftiga att döma av benchmarks. Och Apple skulle inte behöva ha samma begränsningar i minnesbuss som Intels laptop CPUer har, eftersom alla Apples laptops kör med lödda minneskretsar, så inget behov av att stödja DIMM-socklar och standard DIMMs.

Som du själv påpekar så kopplar det mesta över PCI-E idag.

Men - är det värt besväret att flytta OSX till ARM, när de ändå är mindre än en tiondel av iOS volymer? Fan trot.
Enklare att bara skicka vidare Intels priser på lågeffektsprocessorer till slutkund, och att satsa sina ingenjörsresurser på nya marknader med större tillväxtpotential.

Av EntropyQ3
Skrivet av Zotamedu:

Det spelar ingen roll om det är Apple, AMD eller Nvidia, de kan säga till och önska hur mycket de vill, de kan inte trolla fram en ny nod ur tomma intet. Vad kan Apple göra för att TSMC ska få fram sin 20 nm nod snabbare som inte AMD och Nvidia kan göra?

Svaret på den frågan är enkel. Stå för en större del av intrimningskostnaderna för den nya noden. Apple har helt andra volymer, och helt andra ekonomiska förutsättningar än AMD och nVidia. Kom ihåg att Samsung har byggt fabs enkom för att producera chip till Apple.

Allt tyder på att det är ungefär vad som händer just nu. De kan göra en "Intel light", genom att vara beredda att svälja en del kostnader för att ligga i framkant processmässigt. Det gynnar ju också kiseltillverkaren, som har ekonomisk säkerhet vid intrimning av den nya noden, och vinner konkurrensfördelar visavi andra tillverkare vid konkurrens om andra kunder med hjälp av en mognare process än de annars hade kunnat erbjuda vid samma tidpunkt.