Inlägg

Inlägg som gnirre har skrivit i forumet
Av gnirre

Det står fel i Telias pressrelease

Skrivet av Nyhet:

Under de närmaste åren planerar Telia att storsatsa på att bygga ut fibernätet. Målsättningen är att kunna erbjuda fiberuppkoppling till 1,9 miljoner villahushåll senast 2018.

Läs artikeln

1,9 miljoner gäller "hushåll" i största allmänhet – inte ”villahushåll”. Det finns cirka 2,0 miljoner ”villahushåll” i Sverige och cirka 4,6 miljoner "hushåll”.

1,9 miljoner är det totala antalet Teliafiberanslutna efter den nya investeringen på 9 miljarder.

685 000 hushåll har idag fiber från Telia i farstun eller i portuppgången. Den nya siffran 1,9 miljoner inkluderar dock dessutom även hushåll med fiber bara till tomtgränsen – jag vet inte hur många sådana Telia har idag utöver att den nya investeringen kommer att ge ytterligare "hundratusentals" nya hushåll tillgång till teliafiber åtminstone till tomtgränsen.

- Jan Tångring, Elektroniktidningen

Av gnirre

En hjälte!

Skrivet av Devil May Cry:

Är detta allmänt och verkligen sant?

Känns ju som en ganska viktig grej för att ingen vetat om innan.

Jäkligt kul! Jag tror Dennis Ritchie skulle ha uppskattat det. Kritiken är mitt i prick. ”C – a language that combines all the elegance and power of assembly language with all the readability and maintainability of assembly language.”

Usch. Det känns som om gud har dött. C och Unix är facit som vi hela tiden återvänder till. Hjältar genom hela utbildningen. Jag minns kicken när Apple dumpade sitt skräp-OS och bytte till en uppglassad version av BSD – the beauty of graphical user interfaces combined with the power of the command line. Och nu har Linux och BSD tagit över mobilerna! Är de inte Unix så stöder de åtminstone Posix – som nästa Blackberry OS (QNX) och Samsung Bada (Nucleus). Till och med Symbian stödde Posix, upptäcker jag i skrivande stund. Och kolla, både Windows och Windows CE har haft Posixgränssnitt.

Det är lite orättvist mot alla andra dataloger – Ken och Dennis med kollegor var först och kunde sätta ramarna. Efterföljarna har fått improvisera innanför dem – det tycks stört omöjligt att få brett genomslag för något dramatiskt nytt.

Av gnirre

Allt i en sladd viktigare än koppar/fiber

Jag tror den viktigaste grejen med Light Peak är att man mixar samman två, tre, fyra, fem kablar till en enda. En sladd som går ut ur datorn/smartmobilen istället för fem. Det blir snyggt och praktiskt. Och så krävs färre komponenter (färre transceivers) under skalet vilket gör att tekniken blir billigare och tar mindre plats, och förmodligen drar mindre energi också.

Resonemanget gäller oavsett om Light Peak går över fiber eller koppar. Och det är kanske till och med så att priset blir lägre om du kör Light Peak över koppar, eftersom ljus-elektricitetsomvandling kräver dyra komponenter idag. Dock blir ju kabellängden kortare med koppar.

Jag tror dockningsbara smartmobiler a la Motorola Atrix kan bli en nisch för Light Peak. Där finns inte plats för en massa uttag för Ethernet, Displayport, USB, et cetera. Light peak löser det problemet – en kontakt för allt, inklusive laddning. Och så är den magnetisk, a la Apple Magsafe, kanske…

Av gnirre

Biljard

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Prodhe
För att vara med i biljard-diskussionen:

Fråga Lund om matematik - http://www.maths.lth.se/query/answers/q97-4-3.html

Det K. Elfström refererar till är: http://mathworld.wolfram.com/LargeNumber.html

Där framgår det tydligt att biljard inte finns som räkneord. Anledningen till att det används är för att det kommer som en naturlig följd från miljon->miljard till biljon->biljard.

Till annat bevisas litar jag på universitetsadjunkt Kjell och använder inte biljard som räkneord, utan låter det fortsätta vara blott ett spel.

Kjell Elfström blir säkert glad. Eller kanske ledsen över den förvirring han skapar med sin slarviga formulering.

Om du läser Wikipedia igen så lär du dig att miljard, biljard, triljard, et cetera, är internationella ord myntade av fransmannen Peletier. Litar du inte på Wikipedia (den nuvarande artikeln alltså, som är under hård debatt) kan du ju själv googla på Peletier.

Huruvida du själv väljer att använda ordet eller inte, är förstås, precis som du skriver, din egen sak att bestämma.