Hela 1,9 miljoner villahushåll ska vara uppkopplade till fibernätet senast 2018. Telia storsatsar på fiberuppbyggnad och planerar att investera nio miljarder kronor under de närmaste åren. Detta i såväl tätorter som på landsbygd och både till villor och flerbostadshus. Byalag och ekonomiska föreningar kommer också ha möjligheter att ansluta sig till fibernätet.

– Nu växlar vi upp digitaliseringen av Sverige. Att vi investerar mer pengar i fibernätet gör att vi kan öka tempot i utbyggnaden och ge fler chansen till den snabbaste uppkopplingen som finns. Fler får möjlighet att ta del av de fördelar digitaliseringen innebär, såväl hemma i bostaden som på jobbet, säger Malin Frenning, vd för Telia Sverige.

Utbyggnaden uppges baseras på efterfrågan av fiberanslutningar från hushåll och företag i kommunerna. Telia har det kommersiella ansvaret för försäljning till kunderna. Det fibernät som byggs av Skanova, ett systerbolag till Telia, är ett öppet nät, vilket innebär att kunderna kan välja mellan flera olika tjänsteleverantörers erbjudanden inom bredband, telefoni och digital-tv.

Investeringarna överlappar delvis under nästa år den stora nätsatsning Telia inledde 2013 och som avslutas 2015, där telejätten under en treårsperiod investerar fem miljarder kronor årligen i de fasta och mobila näten, där även fiber ingår.