Inlägg

Inlägg som ahdefga har skrivit i forumet
Av ahdefga
Skrivet av Kallissimo:

Hmmmm okej. Tack för bra info. Jag brukar däremot starta om min dator varje dag (av någon anledning - det känns bra) men det du säger är att jag egentligen borde låta bli den? Ennannan sak är när jag spelar. Vi säger att min GPU ligger på cirkus 58 grader när den minar. När jag däremot starta ett ganska krävande spel, t.ex rust. Så ligger den mellan 65-70. Ganska stort hopp. Är det ok att hålla på så?

Ingen fara! Är också okej att stänga av datorn varje dag. De är designade för att tåla temperaturcykler, men självklart så åldras de allra flesta material lite grann när temperaturen går upp och ner pga expansion och kontraktion, sprickor börjar bildas, lod börjar lossna etc. Brukar vara bra för operativsystemet att starta om ibland eftersom massa släpande processer kan tas om hand.

Jag tror xxargs* har erfarenhet av gamla maskiner som står och går dag ut och dag in. Låt säga att bootsektorn på hårddisken är trasig och maskinen har allt den behöver i ramminnet i flera år. Helt plötsligt kommer ett strömavbrott och stänger av maskinen, sen får man likt förbaskat inte igång den igen. Det har mindre att göra med en vanlig dator med nya delar som inte är 20 år gammal, och vill du undvika en sån situation kan det vara värt att köra nån raidkonfiguration som duplicerar hårddiskens data till flera än en disk!

Av ahdefga

Är väl oxidintegriteten, eller "spänningståligheten" i transistorn som är sämre vid högre temperatur. Lägre spänning och bättre kylning hjälper förlänga livstiden. Högre frekvens i sig skadar inte transistorn mer, men värmeutvecklingen skalar väl ungefär linjärt mot frekvensen så det ställer högre krav på kylningen för att behålla samma förväntade livstid. Värmeutvecklingen skalar också ungefär som spänningen i kvadrat, så ökar du frekvensen med 10% och sänker spänningen med 5% borde temperaturen ligga någotsånär som från fabrik, fast med längre förväntad livstid pga. den lägre spänningen!

Av ahdefga
Skrivet av ASUS_Caroline:

Man får gå in i Nvidia Control Panel och sätta 'Power Management Mode' till 'Prefer Maximum Performance'. Då slipper man ev. begränsningar av grafikkortet för att spara batteri.
http://nvidia.custhelp.com/rnt/rnw/img/enduser/kb2441.jpg

Tack så himla mycket för att ni tog er tid att kolla upp detta! Måste ju säga att man lutar ännu mer mot att köpa den nu Tack än en gång.
/Jimmy

Skickades från m.sweclockers.com

Av ahdefga
Skrivet av henkrik92:

Förmodligen är det att datorn sparar energi och vsync låser fpsen till 30 i spel? bara en fundering...

Jo, det är väl varför de har gjort så, men jag bara undrade om det gick att stänga av funktionen

Skickades från m.sweclockers.com

Av ahdefga

@ASUS_Caroline: Hej Caroline! Tack för att ni tog er tid att titta närmare på min fråga.

Han börjar prata om det vid 20m47s och det syns även väldigt tydligt i benchmarksen som kommer någon minut senare med datorn inkopplad och sedan i batteridrift. I och för sig antar jag att man mest använder den i inkopplat läge, men jag bara undrade om det fanns något sätt att undvika den till synes syntetiska begränsningen av prestandan!

Okej, är väl förståeligt då Linux är en mindre del av marknaden. Får väl hoppas att någon annan tar tag i det och får den att fungera i Linux istället

Av ahdefga

En SSD vore en bra uppgradering.

Ram borde du väl bara skaffa mer av om det håller på att ta slut när du använder datorn, annars finns det ingen poäng. Kika lite i aktivitetshanteraren när du har igång massa program/spelar, börjar det bli tajt så kanske det är dags!

Din processor borde inte vara flaskhals med ditt nuvarande grafikkort, så om du verkligen känner att du måste uppgradera datorn så borde du satsa på att skaffa ett nytt grafikkort (ex. 970) istället för en processor. I och för sig sa de i fredagspanelen att Fallout 4 var ovanligt processorkrävande, så vad vet jag!

Av ahdefga

ASUS N552VX 30 fps gräns vid batteridrift?

Jag såg denna recension på youtube: Asus n552vx review

Det framkom att det är ett 30 fps tak när datorn är satt i batteridrift. Jag undrade bara om det är hårdvaruimplementerat eller mjukvaruimplementerat och om man i så fall på något sätt kan tvinga datorn att koppla ur denna funktion?

Som en liten sidofråga: Kommer ni utveckla stöd för Linux till denna laptop? Det verkar som om det kan vara lite problem med att få det att fungera: Installing freezes/doesn't boot on Asus N552VX

Är mycket intresserad av denna maskin och ser fram mot svar!

/Jimmy

Av ahdefga
Skrivet av Tobbbe__:

Men ändå betalar du TV avgift och det gör garanterat inte japanerna

Tyvärr måste de också stå ut med att betala TV-avgift /egen erfarenhet. mvh

Av ahdefga
Skrivet av random1234:

Till er som vet: om man är intresserad av trade, fungerar det likt aktier, dvs köp och säljmöjlighet i realtid och i detta fall med mindre kurtage? Vid handel via typ Mt Gox. Har ingen aning bara undrar.

Det fungerar i realtid. Mt Gox har dock periodvis problem me lagg på sina servrar och rykten om problem att få ut pengar ur sidan. Bitstamp är stabilare imo. Bitstamp tar 0.5% courtage per trade och mindre om du kommer upp i högre summor (ner till 0.2%).

Skickades från m.sweclockers.com

Av ahdefga

Gillar kommentarerna på blogposten, deras developers developers developers! verkar inte så glada precis!

Av ahdefga
Skrivet av anon81912:

Skoj

Väntar på nästa video där han förklarar varför det är besvärligt att göra små transistorer pga tunnling ;)(och andra faktorer)

Ifall du inte kan vänta
Tänk dig att transistorn läcker elektroner hela tiden när den är i off-state eftersom kontakterna är för nära varandra så elektroner magiskt kan "flyga" igenom väggen mellan kontakterna; ger således möjlighet för fel-signaler där off fungerar ungefär som on.

Av ahdefga

http://www.copyswede.se/rattighetshavare/information-angaende-svts-oppet-arkiv/
Sa underbart att till och med SVT betalar avgift till Copyswede. Men vanta nu, sa om man betalar Radiotjanst, sa ger man indirekt ocksa pengar till Copyswede? Vart tar detta slut.

Jag kan inte saga annat an att jag blir innerligt trott och uppretad och besviken pa systemet, och lamnar denna kommentar kort.

Upprepar aven denna lank postad tidigare nagonstans, ganska bra sammanfattat:
http://falkvinge.net/2013/06/14/copyright-industry-demands-gets-levies-for-every-xbox-playstation-sold/

Av ahdefga

Jag kunde inte låta bli att lägga över windows på den. Den fungerar underbart nu! Var dock tvungen att försöka tre gånger innan det lyckades. Det visade sig att windows lägger över en partition på mekaniska disken på 100MB som krävs för att starta windows så det gick inte att formatera den (inte ens via diskpart i cmd). Försökte således installera med bara SSD'n i burken, varefter jag inte kunde starta windows om jag pluggade in mekaniska också. Efter mycket pill så lyckades jag via att trycka alt+f10 eller shift+10 eller liknande under första fönstret som kommer upp om man sätter i windows installationen, komma åt cmd pre-boot. Där kunde jag lyckligtvis radera mekaniska disken varefter jag installerade om windows igen (gick inte igång nu) och den lade 100MB System-partitionen på mekaniska disken, detta är dock ett problem jag kan stå ut med (jag gissar att det har att göra med vilken diskplats den ligger på, mekaniska = Disk 0 och SSD = Disk 1)

13.9GB ledigt på 32GB SSD'n efter att ha installerat skype, chrome, drivrutiner, latex, matlab (2.3GB vald), avast antivirus, microsoft home&student och säkert några småprogram jag glömmer. Minskade system restore en del, lät pagefile vara kvar på SSD'n och lade över virtuellt minne på mekaniska. MAO funkar 32GB finfint för windows om man bara tänker på hur man använder utrymmet lite

Om detta var nödvändigt eller inte måste jag svara inte nödvändigt, men var lärorikt och jag vill bannemig bestämma själv hur jag lägger upp min dator >.<

Av ahdefga

Okej, tydligen var det Intels programvara som dolde disken för mig, eftersom den använde disken som cache-minne för bättre prestanda. Således, med inaktivering av denna programvara kunde jag komma åt disken finfint. Någon som vet om Intels cache-lagrings teknologi är något att ha, eller gör jag bättre i att utnyttja utrymmet på eget maner/finns det program där man kan välja vad som ska cache'as? (För andra som undrar så inaktiverar man genom att gå in i Intel(R) Rapid lagringsteknologi i kontrollpanelen och inaktiverar under fliken Accelerera.)

Av ahdefga
Skrivet av snajk:

Jodå det går. En spegling kan bli ganska komplicerad då partitionen är så mycket mindre (i alla fall om du har en del data på C:/) men du kan absolut göra en formatering av SSDn och sen installera Windows på den. Jag har liknande upplägg med en 40GB SSD med Windows och några utvalda program. Utrymmet kommer dock att börja fyllas på ganska snabbt och SSDer fungerar bäst med ett visst utrymme ledigt (minst 10%) så du kommer att få pilla en del för att allt ska fungera bra och inte ens då kommer allt att ske automatiskt.

Jag misstänker att om du använder HPs program för uppdatering av drivrutiner och liknande så kommer det att defaulta till att lägga alla nedladdade filer på typ C:\HP\Drivers eller liknande, vilket blir ganska mycket snabbt, och det är inte alls säkert att det går att ändra. Lösningen är att inte använda några sådana program utan att själv ta ner och installera de drivrutiner som behövs. För att spara på utrymmet kan det också vara idé att lägga biblioteken (Dokument, Nedladdade filer osv.) på hårddisken och inte SSDn. Skrivbordet är dock trevligt att ha på SSDn förstås då det vanligtvis inte har så mycket stora filer och används ofta.

Du kommer att behöva ändra installationsplats för alla program du installerar som du inte vill ha på SSDn, men det är inte så komplicerat precis, bara att byta C till enhetsbokstaven för hårddisken. Det går också att ställa in så att programmen defaultar till att installera på den andra disken genom att redigera registret. Vissa program fungerar inte om de inte är på C: men de blir färre och färre.

Så... lite pill men du får också en snabbare dator och om du lägger in en "ren" Windows så slipper du HPs bloatware (som kan vara ganska omfattande).

Tack för svar Jo, HPs bloatware var väldigt omfattande. Tog mig en halv dag att få bort allt när jag fick datorn, herregud. Finns det något sätt att komma åt att formatera SSDn? Jag ser den ju inte i nuvarande windows så gör man lämpligtvis det via CMD på något sätt, eller via windows installationen? Har något svagt minne av att ha formaterat en hårddisk för år och dar sen innan jag loggade in i windows, men kommer för mitt liv inte ihåg hur man gjorde.

Jag lyckades få ner storleken på all min data (inklusive dolda filer och mappar) till 27.7GB utan att avinstallera program jag ville ha kvar (matlab, latex, origin och några småprogram), men använt utrymme på C räknas som 41.6GB (9GB verkar vara windows system restore som slog igång, undrar om jag stängde av HP's service på något vis, he-he).

Känns inte så värt att kämpa så mycket för att hålla windows under 32GB så ger upp lite grann på den idén. Men, program och liknande skulle jag gärna vilja kunna ha på den dock, så att formatera den blir det i alla fall, kanske även möjligtvis prova på ubuntu en del . Har ni någon aning om hur man ställer in vart viloläges-utrymmet ska läggas/antar att jag måste stänga av Intel Rapid-start technology? Känner att det vore bäst att flytta över platsen till min mekaniska innan jag börjar pilla runt för mycket... Sorry för många frågor

Edit 1: Insåg att överföring av delar av windows är praktiskt taget omöjligt.
Edit 2: Hittade orsaken till större delen av osynligt utrymme

Av ahdefga

HP Envy 4 Ultrabook med massa oanvänt SSD-minne?

(Vet inte om detta är rätt forum för denna post, flytta gärna tråden om den ligger fel!)

Hej alla som tycker det är skoj att fippla med datorer, jag har en fråga som jag funderat på om det går att genomföra över huvud taget. Jag köpte en HP Envy 4-1080eo Ultrabook runt nyår, och den har OS:et (Win7 home premium x64 SP1) på en mekanisk HDD på 500GB och även en 32GB SSD för snabb återgång från viloläge (via Intel Rapid Start Technology).

Går det att formatera om SSD'n för att sedan göra en spegling av mitt OS till den, eller mindre drastiska alternativet: kan man komma åt resten av utrymmet som finns på SSD'n för annat bruk?

SSD-data från SIW:
Model: SAMSUNG MZMPC032HBCD-000H1
Size: 32.0GB
Firmware Version: CXM12H1Q
Form Factor: Not Available
Interface: Serial ATA
Standard: ACS-2 | ACS-2 Revision 2
Advanced Format Supported: Not Available
Transfer Mode (Current / Max): SATA-600 / SATA-600
Features: S.M.A.R.T., 48bit LBA, NCQ, TRIM
Queue Depth: 32

Insåg nu något mysteriöst i SIW:
Både min OS-HDD och SSD'n båda heter Disk 2. Längre ner finns Disk 0 som är en kopia av föregående 500GB HDD Disk 2 fast med mindre information, och sen finns Disk 1. Disk 1 är 'gjord' av Intel, heter FFS och är 4293MB stor. Jag antar att detta är partitionen som är skapad på SSD'n för att spara ner ramminnet på då datorn går i viloläge (då Intel har gjort programvaran som tar hand om detta), och antar att FFS står för Flash File System. Jag kan inte komma åt eller se resten av SSD disken i Den här datorn eller Enhetshanteraren (eftersom resten av utrymmet antagligen är opartitionerat eller liknande?)

Detta känns ju onödigt, jag har 28 oanvända mumsiga GB SSD minne som ligger helt oanvända i min dator!? Eller används detta utrymme som inte syns någonstans på något annat magiskt vis? Jag har inte Intel Smart Response Technology vad jag vet. Jag har dock Intel Rapid Storage Technology, dock är jag osäker på om detta är bloatware eller inte (antar bloatware).

Kontroller är S4LJ204X01 (stod att den är konventionell och liknar Marvell 9174 kontrollern på någon sida). Lägger in en vacker länk till datasheet för SSD-enheten för de som är överdrivet intresserade:
http://www.samsung.com/us/business/oem-solutions/pdfs/PM830_m...

SSD-namnet betyder med andra ord:
MZMPC032HBCD-000H1:
Memory
Module classification: SSD
FormFactor: mSATA
Line-Up: PM: PC/Client (2bit MLC)
SSD CTRL: S4LJ204X01
SSD Density: 32GB
NAND PKG + NAND Voltage: BGA (LF,HF)
Flash Generation: 3rd Generation
NAND Density: 64G DDP 2CE
HW revision: No revision
Packing type: Bulk
Customer: står 00: General, men min heter H1 enligt SIW, kanske kan betyda HP?

I Enhetshanteraren under Diskhantering kan jag se följande hårddiskar:
Disk 0: 465.76GB (4 partitioner, tack så mycket HP)
SYSTEM (System, Primär partition) 199MB NTFS
OS (C:) (Systemstart, Växlingsfil, Krashdump, Primär partition) 442.84GB NTFS
Recovery (D:) (Primär partition) 22.61GB NTFS
HP_TOOLS (Primär partition) 108MB FAT32

Disk 1: 4.00GB (1 partition, inget annat)
(inget namn) Vilolägespartition

I BIOS kunde jag inte se information om mina hårddiskar (underbart oanvändbart BIOS). Jag kunde dock se att den fanns när jag gick in i HP Advanced Settings (åtkomst i samma meny som man kan välja att gå in i BIOS, alltså ej i Windows). Jag kunde genomföra ett hårddisktest på 32GB SSD disken där utan problem.

Tacksam för funderingar på ämnet!

Av ahdefga

Japp... den var i PIO, och var sedan början och det var anledningen till att allt gick långsamt. jag kunde inte ändra till UDMA ens i BIOS, den var bestämd på att definitivt vara i PIO läge... xD

Men! När jag nu jumprade om min HDD och min cd-läsare till cable select och satte min HDD som slave och min cd-läsare som master, DÅ bestämde sig min dator för att nu fungerar UDMA 5 finfint!!!!

Ingen aning om varför det fungerar men jag är glad eftersom det fungerar! Tack för hjälpen!

Av ahdefga

aha! okay, det problemet löst i alla fall
Underligt bara att det gick att ha 3 inkopplade samtidigt förut i den kabeln.. Men men, mest troligt att det är lösningen på problemet i alla fall, tack så mycket!!

Någon som har någon aning om seg-HDD problemet? Jag ska ominstallera Windows på måndag, antar att det kan vara ngt problem med att gamla drivrutiner ligger kvar o spökar eller liknande?

Av ahdefga

Problem med långsam hårddisk/flera hårddiskar

Hej! Jag har nyss köpt nytt moderkort och diverse datordelar och tänkte behålla mina 3 hårddiskar från min gamla dator. Jag har stött på en del problem under denna färd och hoppas på att kunna få lite experthjälp

Problemet:
Min C: hårddisk är långsam. Jättelångsam. Körde HD Tach programmet och fick
Average read: 1.4mb/s (borde ligga runt 40 i alla fall?)
Random access: 13.1ms (okej )
CPU utilization: 25% (borde vara mindre?)
Burst speed: 1.5mb/s (borde vara 50+??)

Att lägga till: Hastigheten på sequential read är ungefär densamma hela testet, lite småvariationer upp och ned, den går inte stegvis nedåt. Max som den verkar uppnå är 1.5mb/s här också.

Hårddisktyp: PATA, IDE-kabelanslutning
Hårddisk: Seagate ST3120022A 120.0GB, ganska gammal

Den har mest problem med Sequential Read Test (tar ca 2 min att slutföra). Hårddisken fungerade finfint innan jag bytte dator. Att öppna program går seegt (har nu intel core 2 quad processor 2.33Ghz), att stänga dem går fort som blixten.

I enhetshanteraren har jag 3 primära och 3 sekundära IDE-kanaler under IDE ATA/ATAPI styrenheter för någon anledning, och den av de primära som visar tecken på att användas är inställd på DMA om tillgängligt men det aktuella överföringsläget är i PIO. Alla är inställda på DMA om tillgängligt.

Att starta Windows tar skapligt med tid. den kör igenom allt i blackscreen som vanligt, sen när Windows loggan ska komma upp så hackar den sig fram. Sen finns den där och laddar i ungefär 2-3 minuter tills man kommer till login-screenen. Att logga in tar ungefär 3-4 minuter.

Jag har provat att byta plats på min IDE-kabel (har 4 platser), har även provat att koppla bort min DVD-writer och har också provat att byta IDE-kabel till den jag fick från mitt nya moderkort. Ingen förändring.

Jag har läst att man kunde avaktivera SATA i BIOS, och att detta kanske skulle lösa problem med långsamma hårddiskar men hittar inte någonstans hur man gör detta xD

Problem nr. 2:
Alla mina hårddiskar är av typ PATA och det fungerade i min gamla dator. DVD-läsaren hade dock en egen IDE-port på moderkortet, vilket inte går nu eftersom jag bara har en IDE port.

Datorn vill inte se alla 3 hårddiskar och min DVD läsare samtidigt. När jag kopplar in allt fungerar inte min slave (DVD'n), master fungerar långsamt som vanligt. När jag kopplar ur DVD'n och en utav hårddiskarna kan jag få fram den ena hårddisken som slave - ok! Men, när jag kommer in i Windows står det att den inte är formaterad - 220 GB av diverse material jag gärna vill ha kvar borta? Har inte vågat försöka med min tredje hårddisk då jag är rädd att alla mina bilder jag samlat på mig under åren kommer att försvinna, och alla mina spel etc.

Hjälp med dessa problem skulle uppskattas enormt! /Jimmy