Inlägg

Inlägg som Kuro1n har skrivit i forumet
Av Kuro1n

Så, har nu skrivit till dem. Lärde mig ingenting, priset kan dom inte göra något åt vilket jag kanske inte riktigt förväntade mig och dom kan inte säga varför den har utgått. Vill gärna supporta inet men 25% högre pris är rätt mycket högre än jag egentligen tycker är acceptabelt, speciellt ifall dom inte ens längre säljer komponenten av okänd anledning. Blir nog en lite längre funderare på detta köpet.

Av Kuro1n

Jag tror ju att dom lagt undan just mitt kort, känns bara konstigt att betala 4800kr (vilket förövrigt är en tusenlapp dyrare än andra affärer tar för samma produkt) för en produkt som utgått från deras sortiment. Kan ju vara så som andra94 sa att dom inte kan få in dom, men då brukar det väl bara stå beställningsvara eller något snarare än utgått?

https://www.inet.se/produkt/1903851/asrock-x670e-steel-legend

Kanske får ta Zeedarns råd och skriva...

Av Kuro1n

Produkt utgått innan leverans

Tja,
Lade för en månad sedan en beställning på lite delar på inet som fått längre och längre leveranstid (7950x3d).
Ser nu att en produkt från orden utgått sedan köpet (asrock x670e Steel legend) och funderar på varför, skulle ni behållit en order på en produkt som utgått innan den blivit skickat? Antar det finns någon anledning till varför den inte längre är med i sortimentet och känner att för en såpass dyr produkt (4700kr) så vill man ha något man litar på ändå.

Vad tror ni?

Av Kuro1n

Black Friday - Arbetsskärm

Tjena undrar ifall det är någon som spanat in någon trevlig 32" 4k skärm på black friday? Mest sett gaming skärmar men behöver en för arbete med rätt okay färgåtergivning och VESA mount. Budget ~7.5k och nedåt. Kan nog inte se för "gaming" ut för då tror jag inte det är okay att ta den på företaget (såvida det inte är en riktigt billig deal så det går att rättfärdiga dvs). Används exklusivt till en stationär dator.

Just nu är den mest intressanta skärmen jag hittat denna: https://www.inet.se/produkt/2219782/dell-32-monitor-p3222qe-i...
Men tråkigt att köpa en skärm utan något sänkt pris när det är black friday trotts allt.

Tack på förhand!

Av Kuro1n
Skrivet av hallex:

Har du kikat i eventloggen i Windows (event viewer)? Ofta finns det ledtrådar där.

Tack för svar.
Har kikat där, tyvärr inte lett någonstans längre än det jag fått ut av memory dumpsen.

Av Kuro1n

Dator kraschar när jag surfar

Hej hoppas kunna få lite råd här.

Problemet:

Min dator har börjat krascha lite då och då (sedan 1-2 månader, först en gång per månad sedan en gång per vecka och nu 2 ggr på en vecka) när jag surfar eller gör andra lätta arbeten men aldrig när jag kompilerar, spelar eller jobbar med unreal engine. Skärmen fryser och sedan får jag en artefakt och sedan reboot.

Köpte ett EVGA 3080 Ti FTW för ungefär ett halvår sedan tillsammans med ett be quiet! straight power 1000W Gold. När den kraschat och jag sedan kollar minnesdumpen ser jag för det mesta detta felmeddelandet: 0x133 DPC_WATCHDOG_VIOLATION och ibland VIDEO_TDR_TIMEOUT_DETECTED (117), vilket verkar tyda på problem med GPUn på något vis. Har testat 4-5 olika drivers (både game ready och studio drivers) och använt DDU för att installera om osv.

Det värsta är att jag använder datorn för arbete så att den inte fungerar väl är katastrofalt för mig och har inget extra PSU att testa med direkt.

Mina specs är:
OSWindows 10 Pro 64-bit
CPU Intel Core i7 8700
RAM 32.0GB Dual-Channel @ 1599MHz (14-14-14-34)
Moderkort ASUSTeK COMPUTER INC. PRIME Z370-P
GPU NVIDIA GeForce RTX 3080 Ti FTW3 (EVGA)
Lagring
111GB Samsung SSD 840 EVO 120GB
465GB Samsung SSD 860 EVO 500GB
931GB Crucial CT1000P1SSD8
931GB KINGSTON SA2000M81000G
PSU be quiet! straight power 11 1000w 80+ gold

Kan ladda upp memory dumps ifall någon är villig och vet hur man felsöker med dem väl, har petat runt lite med windbg ännu.

Tack i förhand.

Av Kuro1n
Skrivet av talonmas:

För det är knappast fildelare de jagar...

Ännu nä, men brukar ju bli så rätt snabbt.

Av Kuro1n
Skrivet av Sando:

9700K ligger på en död plattform, så köp i så fall 10700K. Men ärligt talat så i den prisklassen tycker jag att 3600 är bäst val. Om det fanns billigare moderkort till nya LGA1200 så skulle t.ex. 10600K vara intressant, men totalpriset blir nu för högt.

Satsa också på ett bättre nätagg som är effektivare, tystare och mera hållbart.

https://komponentkoll.se/bild/Vzxtw.png

Kylaren kan gott bytas ut till luftkylare+2 chassifläktar också. Då kunde rekommenderas t.wx. Arctic Freezer 34 Esports, Scythe Mugen 5 rev B, Noctua NH-U12S eller NH-D15, eller Be Quiet Dark Rock 4.

Den logiska uppgraderingen skulle va 2070 Super, men personligen tycker jag inte att det är värt 2000kr mera, men det finns ju utrymme i budgeten.

För specifikt bara spelande verkar intel fortfarande vara kung, men kanske är värt att kunna köpa ett billigare moderkort för att slänga mer på grafikkortet...

Skrivet av Bernd_P1:

finns på lager hos inet:
https://www.inet.se/produkt/5303123/intel-core-i5-10600k-4-1-...

https://www.inet.se/produkt/5301791/amd-ryzen-7-3700x-3-6-ghz...

skillnaden är minimalt om man inte är FPS kåt eller hänger upp sig på att det är en hand full FPS hit eller dit. sen gäller det också att komma ihåg att sweclockers tester görs med ett 2080ti. går man ner i GPU kraft så blir skillnaden mindre.

Asså det är bara 10700k som kommer ut om en månad, har helt missat det! Isåfall kanske ett 10600k är värt det, men 9700k verkar ju ha bättre prestanda ännu för just spel eller? Antar att ha 4 till trådar kan vara värt det i framtiden kanske.

Skrivet av Erik_T:

Död och död. Jag skulle säga att det bara är ett problem om man planerar att uppgradera inom en snar framtid.
Om man inte planerar att uppgradera inom ett år eller två så är det bara att skita i uppgraderingsmöjligheter - man kommer antagligen att behöva byta ut allting ändå när det väl blir dags att uppgradera.

Han kommer nog inte uppdatera på 3 år i alla fall tror jag.

Är det värt att köpa en KF för att spara 250kr? Verkar ju bara vara iGPU som är skillnaden.

Nytt bygge med 10600k: https://komponentkoll.se/bygg/Qpraj

https://komponentkoll.se/bild/Qpraj.png

Av Kuro1n
Skrivet av Bernd_P1:

varför köpa en död plattform nu? vet att du säga att det enbart ska användas till spel. men antingen 10600k eller R5/7 3600/3700 känns som en mer vättig investering som i alla fall kommer fortfarande kunna uppdateras. plus dem sparade pengar kan man lägga på en bättre version av 5700XT istället eller motsvarande Nvidia if all man känner för det.

Tar väl en månad innan 10600k och 10700k kommer (10600k verkar ha sämre prestanda ifall det jag sett stämmer) och sedan ett tag till innan man faktiskt får tag på en? Verkar som för spel är skillnaden väldigt liten men kanske missförstått.

Kollade lite på 3700x och den verkar ju ha en del sämre prestanda i spel, 3700 verkar inte gå att få tag på på inet eller webhallen.

Av Kuro1n

Speldator ~15k - bara burk

Hallå,

håller på att försöka bygga ihop en dator till min bror some exklusivt skall användas för spel, här är vad jag plockat ihop ännu:

https://komponentkoll.se/bild/ADDum.png

https://komponentkoll.se/bygg/ADDum

Vad tror ni?

Kollade även på denna: https://komponentkoll.se/bygg/rRWcq

Men 9700k verkar vara det starkare valet ifall spel är det enda som skall göras.

Är 2070 Super värt det för att ha mindre problem och att kunna använda DLSS 2.0?

Av Kuro1n

Må så vara Alto men faktum är att det är endast Rift som har låsta titlar just nu (visserligen kan man kringå men det bör inte vara något som krävs).

Av Kuro1n

Vad är det för fel på er? Så många i denna tråd som tycker vad facebook gör är bra / ok med sin skitDRM, skulle ni också säga att det är bra ifall Steam bestämmer sig för att inte fungera ifall du har en Rift inkopplad? Skulle inte ni tycka det är rätt så skit? Och isåfall hur kan ni då säga att vad facebook gör är bra? Fyfan skärp er.

Har haft både rift dev kit 1 & 2, har inget headset nu och tänker inte köpa något på ett tag just p.ga. den skit som pågår.

Av Kuro1n
Skrivet av RaBlack:

Något kan ha hänt i hans burk då han installerade in grafikkortet. Kan vara någon kabel eller komponent som ryktes dän... m.m. Testa med att bygga om hans dator. Koppla bort allt och bygg om den.

Installera sedan nytt BIOS o.s.v

Lycka Till.

MVH

Han kopplade igår in sitt gtx 460 igen och det funkar fint, nytt bios or nätagg är med installerat så tror det mesta har blivit omkopplat vid detta laget. När han vaknar skall jag få honom att leta efter en Legacy / UEFI switch på sin nya GPU.

Av Kuro1n
Skrivet av NodCommander:

Jag antar att datorn kör Windows. I sådana fall, testa installera om OSet, kanske?

Skickades från m.sweclockers.com

Vi testade installera om.

Skrivet av Novdid:

Låter verkligen som att kylaren sitter fel alternativt är defekt även om den verkar sitta.

Jag skulle försöka få kortet utbytt om du inte vill skruva av kylaren och montera om själv.

Men om den är defekt så borde det gått samma i min rigg med... :/

Av Kuro1n
Skrivet av Ryckarn34:

har ni testat ditt kort i hans dator? händer samma grej? höga temps?
svårt att köpa nya 1155 eftersom de inte säljs så mycket. Leta begagnat är ju att rekomendera med det kan ju ta lite tid.

Det har vi inte gjort, funderade på att göra det. Och precis, vi funderade på något begagnat. Han kommer bara ha tid för spel tills efter sommaren är klar sedan har han fullt upp så detta skulle vara hans sista riktiga rodeo i ett MMORPG.

Skrivet av kettu92:

skulle ännu pröva att köra en benchmark med kortet i din rigg. max last på kortet i 30 min eller så, klarar tempsen så skulle jag säga att kortet är ok

Skickades från m.sweclockers.com

Får se om vi gör det men skillnaden är helt sjuk redan utan det. För mig så presterar kortet normalt medan för honom går det åt helvete.

Skrivet av lossah:

Jag känner mig skeptisk till att ni ska behöva köpa nytt moderkort. Jag vet inte, känns långsökt, bara för att han byter grafikkort och det har fungerat kanon med det tidigare.

Ditt grafikkort i hans dator, fungerar det? Jag gissar på det. Har ni testat annan PCI-E-plats? Blir grafikortet varmt med hans graffe i din dator, dvs när ni känner på det?

Har inte testat mitt graffe i hans dator som sagt, är en bit att åka mellan oss, och han har bara en PCI-E plats tyvärr. Kortet blir lite varmt i min dator när man känner på det.

Skrivet av thomson:

Finns det en bios switch på grafikkortet som ex detta sapphire kortet har.
Denna switchen gör att man kan välja mellan Uefi och standard bios
http://www.hardwareluxx.com/index.php/reviews/hardware/vgacar...

Skall ta och kolla detta imon, postar update när jag vet. Tack för tipset.

Av Kuro1n
Skrivet av Pantsoff:

Om inte heatsinken känns varm så borde det ju vara fel på värmeöverförningen mellan GPU-kärnan och heatsink. Kolla om den är lös / inte helt åtskruvad.

Vi kollade, verkar sitta ok.

Skrivet av NodCommander:

Håller klart med. Låter som om han har någon bugg eller "skräp" i maskineriet som strular till mätvärdet rejält.

Är inclined att hålla med, speciellt efter det jag läst nu om hans moderkort, tror inte det finns något sätt att fixa det förrutom att försöka köpa ett nytt moderkort eller så. Problemet är att då behöver han köpa ny CPU och minnen med vilket gör det hela lite dyrare.

Skrivet av kettu92:

även fast inte fläktarna snurrar så ska inte värmen gå till 100grader på sekunder. Kylflänsarna har en viss passiv kylegenskap.
kylaren sitter inte rätt?

Skickades från m.sweclockers.com

Tror det är mer mjukvarufel än något annat, vi har mer eller mindre gett upp nu och försöker fundera på ifall det är möjligt att få tag på några andra delar. Fyfan så många timmar bortkastat på detta på en fin långhelg.

Av Kuro1n

Så jag tror vi har kommit till slutsatsen att hans moderkort suger och att han troligtvis kommer gå till affären på måndag och se ifall han kan lämna tillbaka grafikkortet om vi inte kan hitta något annat socket 1155 för ok pris some stödjer kortet, någon som vet något?

Av Kuro1n
Skrivet av BM-Mods:

Kan även säga att jag har köpt just det moderkortet till min bror för länge sedan och jag var rätt så besviken över det kortet, att det visar fel mätvärde är inget som skulle göra mig förvånad alls.

Han testade sätta den till Legacy men fick bara en command prompt när han startade.

Av Kuro1n
Skrivet av BM-Mods:

Även om fläkten går 100% så lär heatsinken bli varm om programmet säger 100C, Om inet annat så lär fläkten blåsa ut en jävla massa varmluft ni kan känna på, men heatsingen lär kännas varm.

Tycker det med.

Skrivet av philipborg:

@Kuro1n
Jag gissar på moderkorts UEFI. Speciellt med tanke på att en av uppdatteringarna som har gjorts på din kompis UEFI är "Improved PCI-E display card compatibility."

Notera att vissa kort från 200 & 300 serien från AMD och 600, 700 & 900 från Nvidia kräver fräschare BIOS som inte alltid finns till äldre moderkort. Verkar det vara helt inkompatibelt även med senaste BIOS så skulle jag testa byta från UEFI till BIOS, går på Sapphire's 380X vet jag. Skulle även det inte hjälpa skulle jag kontaktat MSI. Jag kontaktade Gigabyte med ett problem jag hade och de hoppade direkt på det och skrev en skräddarsydd UEFI för att lösa problemet tills dem lägger in det i nästa publika uppdatering. (Var väldigt imponerad att de hoppade på det så mycket trots att det egentligen var ett mindre problem. Jag upptäckte att om man hade inkopplat en PS4 kontroller till moderkortet så fastnar det i startup. Detta var däremot ett modernt moderkort, vet inte hur MSI reagerar på äldre moderkort.)

Han testade just peta på den, den är inte varm alls. Fläkten går på 100%

Låter som att det är mätvärdena det är problem på och inte själva temperaturen.

Han testade just att uppatera sitt bios, tror inte det finns någon nyare uppdatering av kortet än den han installerat nu... misstänker att dom inte skulle hjälpa honom dock eftersom det är rätt gammalt. Vad menar du med byta från UEFI till BIOS? Legacy?

Av Kuro1n
Skrivet av BM-Mods:

Ja det kan ni göra. rapporteras det att kortet är närmare 100C så ska kylaren vara riktigt varm och ni skall inte behöva ta på den för att känna värmen som finns där.

Han testade just peta på den, den är inte varm alls. Fläkten går på 100%

Skrivet av Bernd_P1:

har ni gjord en fullständigt ren installation vid byte på kortet? dvs avinstallerad drivrutinen med DDU?
http://www.guru3d.com/files-details/display-driver-uninstalle...

Varje gång DDU.