Inlägg

Inlägg som erifri har skrivit i forumet
Av erifri
Skrivet av zupermac:

Tack, EL-installationen kommer inte bli ett problem eftersom vi har elektriker på plats. Dessutom är det redan indraget på vissa ställen. Vi/de följer reglerna för El-installation i stall.

Jag tänker främst att ni kan få problem med skillnader i jordpotential(?) om ni drar rj45 mellan två byggnader som har olika elcentraler. Fråga er elektriker. Det finns pre-terminerad fiber att köpa för en ganska billig peng om ni ändå ska dra i rör. Då får ni fördelen att ingen el eller kabel som kan leda el går mellan byggnaderna.

Lättast är om ni använder er av t.ex. produkten jag länkade över. Jag har satt upp en sådan lösning mellan två byggnader på ca 70 meter. Det är enkelt att sätta upp två punkter och i andra änden sätter du upp en AP som vanligt. Ubiquiti kallar sina produkter för "air-fiber" och det är precis så du kan se det, som en trådlös "kabel" som bär ditt vanliga nätverk.

Av erifri

Jag skulle rekommendera att dra fiber istället för rj45 om stallet går på egen elcentral.
Har ni fri sikt mellan stall och byggnad skulle jag sätta upp två riktantenner istället, t.ex. Ubiquiti Nanostation AC Loco (https://www.dustinhome.se/product/5011063230/nanostation-ac-l...) så slipper ni använda kabel öht.

Av erifri

Kolla in pritunl, är verkligen enkel att sätta upp i en virtuell ubuntu t.ex.
https://pritunl.com/

Av erifri
Skrivet av Nima2001:

Hmm..
Och de låter inte mycket antar jag, fläktlösa..
Är det någon nackdel att de inte har layer 3 stöd? Vet inte om man kan vilja ha det i framtiden? Har precis börjat sätta mig in i sånt här.
Tänkte VLANa lite och sånt..

Förresten du kör ubiquiti AP, vilken då? Jag tänker på det här som jag läste att med unifi så behöver man ha någonting igång på nätverket som kör deras mjukvara konstant? en sån controller? Hur kommer det bli för mig om jag kör den switchen plus en ubiquiti AP. Kommer jag behöva fixa en sån cloudnyckel eller köra en RPI eller så?
Eller räcker det att man konfar den via en laptop då och då sen låter vara..?

Switchen är fläktlös och alltså ljudlös. Switchen har till viss del layer3 stöd, men då kommer du tappa hastighet, kommer inte märkas om du inte kör med 10gbit. För VLAN duger layer2 utmärkt, du kommer sköta all routing med din pfSense.

Skrivet av Nima2001:

EDIT:
Fan läser lite att supporten är rätt kass på forumen osv.. SÅnt är viktigt för mig då jag kommer behöva mycket support att komma igång och konfigurera allt.. Är noob på sånt.. Bara haft unmanaged switches innan.

Du klarar dig med den info som finns på deras wiki. Kör du med SwOS är det enkelt att peka och klicka i webb-gränssnittet. Kör du fast kan du säkert få en hel del hjälp här på sweclockers.

Kolla in ett exempel på deras wiki så ser du att det inte är så komplicerat:
https://wiki.mikrotik.com/wiki/SWOS/CSS326-VLAN-Example

Av erifri
Skrivet av Nima2001:

Den ser faktiskt ganbska lockande ut. Bra recensioner från amazon med.
Verkar fläktlös också.
Undrar dock hur den är att jobba med om man itne är jätte duktig på nätverkande. Att ställa in och konfigurera.
Dessutom undrar jag hur kompatibiliteten blir med en ubiquiti AP om jag itne kör annan hårdvara från dom. Eftersom deras AP behöver ha något program som körs konstant verkar de som? Eller är de bara plug n play med deras AP till vilken switch/router som helst? Sen bara konfa via någon mjukvara på datorn då och då?

Jag kör två sådan switchar med en EdgeMax router och två Unifi AP:s utan några problem. Har också en CRS317 switch med 16 SFP+ portar inkopplad.

Dom kan vara lite långsamma med support på deras forum och jag brukar också vänta några veckor innan man uppdaterar till senaste firmware. Förutom det så är dom sjukt stabila och inte allt för svåra att ställa in. Oslagbart pris med tanke på prestanda.

Av erifri

Om POE inte är ett måste hade jag köpt:
https://www.dustinhome.se/product/5011015605/css326-24g-2srm-...

24 portar vanlig koppar + 2 portar SFP+ om du i framtiden vill köra 10gigabit.
Billigare än HP switchen också.

Av erifri
Av erifri

Intel EMC S2600GL (2x E5-2660, 32 GB ram)

Intel EMC S2600GL server säljes

2st Intel Xeon Processor E5-2660 20M Cache, 8-core (16-threads) 2.20 GHz, 8.00 GT/s Intel QPI
(https://ark.intel.com/products/64584/Intel-Xeon-Processor-E5-...)
32GB DDR3 (PC3-12800R 1600mhz)
4st gigabit ethernet
Raidkort med BBU

BIOS och BMC uppdaterad till senaste version

Bra övervakning och remote managment via ipmi

Hämtas med fördel i Östersund, om den ska skickas kan vi dela på frakten.

Läs hela annonsen här

Av erifri
Skrivet av Baxtex:

Hej, säljer mitt snart 4 år gamla Filco Majestouch 2 med Svenskt layout, bruna brytare och ninja keys (symbolerna är på tangenternas framsida) pga annat köp. Då det är ABS tangenter så har vissa blivit lite blanka, t ex spacebar och enter. Fullt fungerande och nyligen rengjort från insidan ut med tryckluft och sprit. Har originalkartong och kvitto kvar från TheKeyboardCompany. Skickas med postnord, kostar runt 50-100kr, betalning sker med swish.

Läs hela annonsen här

Hej. Jag kan lägga ett bud på 500:- inkl frakt.

Mvh Erik

Av erifri
Skrivet av clemintz:

2 x ECC RAM 32 GB DDR3 PC3-14900 CL13 1.5v
Läs hela annonsen här

Hej. Jag börjar med ett bud på 800:- + frakt för båda.

Mvh Erik

Av erifri
Skrivet av Penguin:

Hej,

Håller på att leta ersättare till routen (som också står för wifit) och är sugen på ett Unifi-system.
Tanken är att ersätta den gamla routern med en USG och i den koppla min existerande Netgear switch (GS108), och köpa en Unifi nanoHD som AP. Planerar att använda den medföljande PoE injectorn för att driva nanon. Planen är att köra controllerna via app, eller slänga upp en docker-container för den på servern som finns i nätverket.

Kommer det att fungera? Och kommer det gå att administrera både AP och USGn från controllern?

Det kommer att fungera och du kommer att kunna administrera både AP och USG från controllern. Switchen du har kanske inte hanterar vlan men den kan man byta ut vid ett senare tillfälle om behovet uppstår.

Av erifri
Skrivet av Wixner:

Uppdatering 2018-07-13

1st Samsung 850 EVO 1TB
1st Samsung 850 PRO 1TB

Hej. Jag kan lägga ett bud på 2600:- + frakt för dessa två.

Av erifri
Skrivet av Tappi:

vad skulle annars poängen vara?

Billigare Windows

Av erifri
Skrivet av superegg:

Det ända som jag ska ha den till är istället för ip adress i lan så använder jag domännamn eller vad det kallas.

Tex:

esxigot01.san.net = 10.1.2.10

Någon som har gjort en name server som har lust att förklara hur jag ska göra?

Du borde titta på dnsmasq eller unbound (eller t.o.m pi-hole). Går att sätta upp i en liten VM eller container om du inte vill köra på pfsense.

Av erifri

Bjuder 400:- + frakt för 4st ST4000LM024

Av erifri

Dom har gjort om en hel del gällande ljud i senaste uppdateringen. Sitter inte vid Windows dator nu så har svårt att ge instruktioner, men kolla under inställningar att både mic och det program du vill ska kunna använda mic är aktiverade.

Av erifri

Pröva att köra ping mot din Pi när den slutar svara. Då ser du om det är nätverket eller ssh du har problem med, en bra början.

Av erifri

Kan rekommendera FS.com både för DAC och transceivers. Du kan ange vilken utrustning du ska använda så funktionstestar dom innan dom skickar ut. Mycket trevlig kontakt också. Köp över €79 har gratis frakt.

Av erifri
Skrivet av pwntato:

Undrar därför om det existerar nån form av monteringsadapter för såna chassin? Självklart är det i botten jag kommer ha det, men vore trevligt att kunna skruva in det Bifogar en bild så förstår ni vad jag menar.

Rackchassin använder du skenor till, finns både korta och långa skenor. Supermicro använder olika skenor till 1U, 2U-3U och större. Söker du på Supermicro + rails så bör du få en klar bild. Fråga på om något är otydligt.

Av erifri

Om du kan tänka dig att använda dom medföljande PoE-injektorerna istället för att ha det i switcharna skulle jag rekommendera att köpa tre Mikrotik CSS326 (https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=4116159) och dra 10gbe fiber mellan istället.

Tre switchar, 100m fiber och 6 transceivers får du för 4000-4500kr. Förutom två SFP+ portar per switch har varje switch 24 portar 1gbe koppar.