Inlägg

Inlägg som Zelements har skrivit i forumet
Av Zelements

Bara jag som inte har någt emot högre krav ifall de tar med ett performance eller gaming mode? Jag menar, vi måste ju ta tillvara på den tekniska utvecklingen.....

Av Zelements
Skrivet av Yoshman:

Ska man säga något positivt så är det väl kul att någon går i bräschen för mobila chip! Men det finns ju andra symmetriska chip redan idag med 32 CPU-kärnor (från t.ex. Cavium Networks) och ända upp till 100 CPU-kärnor om man kan leva med ett asymmetriskt chip (Tilera) eller 40 kärnor/80-trådar (4 st Intel Westmere EX, 10 kärnor per CPU). Så de som forskar och utvecklar programvara för parallela system står och faller inte precis med ett 8-kärnors chip från nVidia...

Har läst att Cellen i PS3 är assymetrisk.. Vad betyder det jämfört med vanliga "symmetriska" processsorer?

Av Zelements

Bara jag som undrar varför det står sexual themes i slutet av videon? Hur sexuellt kan ett RTS vara?

Av Zelements

Gigabyte har skapat moderkortens motsvarighet till Frankensteins monster.....

Av Zelements
Skrivet av Yoshman:

Att rendrerar grafik är "embarrassingly parallel" då varje pixel på skärmen kan beräknas utan att det påverkar beräkningen för något annat pixel. Men detta gör ju på en GPU idag och att detta problem är "embarrassningly parallel" är anledning till att moderna GeForce/Radeon har så många "stream processorer".

Utföra cyklisk perturbation (t.ex. träd/flaggor som vajar i "vinden") är också något som kan utföras relativt oberoende av varandra, men visst beroende finns. Om toppen på en gren rör sig uppåt så måste ju resten av grenen fortfarande sitta ihop. Så olika objekt kan beräknas oberoende av varandra, men varje objekt (gren, flagga, etc) är beroende.

Nästa steg är AI där varje objekt kan beräknas var för sig under ett kort tag, men då och då måste man ta hänsyn till en större del av värden då det kan påverkar besluten AI:n ska ta. I extremfallet ska denna synkronisering göras många gånger per sekund.

Andra saker är extremt beroende, t.ex. kollisionsdetektering.

Till det kommer att spelmotorer har till relativt nyligen varit helt enkeltrådade och en modern spelmotor är en väldigt stort och komplex programvara så det tar tid att göra dessa multi-CPU vänliga.

Tycker 8 kärnor låter mycket ens för en desktopdator inom de närmaste åren och rätt meningslöst på en bärbar enhet. 8 kärnor som jobbar effektivt kommer betyda närmare 8 gånger så högt tryck på RAM-bussen. RAM-bussen på dagens mobila enheter är MYCKET långsammare än dagens PC och trots det blir RAM-bussen ofta en stor flaskhals redan vid 4 kärnor. Men visst går det att effektivt använda 8 CPU-kärnor bara man har ett problem som till största del kan hållas sig i CPU-cache.

Tittar man runt på lite spel-utvecklar siter, så verkar många sucka lite över att koden ofta skalar någonstans mellan sqrt(N) till log(N) där N är antalet CPU kärnor, inte alls linjärt alltså. Amdahl's lag ger också lite insikt i hur svårt det är att dra nytta av så många som 8 kärnor i ett spel. Låt oss jämföra ett program som är 50%, 75%, 90% och 95% parallel och se hur mycket snabbare det MAXIMALT kan bli på 2, 4 och 8 kärnor S(N)=prestandaökning med N kärnor

50%: S(2)=1.30, S(4)=1.60, S(8)=1.78
75%: S(2)=1.60, S(4)=2.29, S(8)=2.91
90%: S(2)=1.82, S(4)=3.08, S(8)=4.71
95%: S(2)=1.90, S(4)=3.48, S(8)=5.93

Tvivlar på att en spelmotor ens är nära att vara 90% parallel. Amdahl förutsätter också att den parallela delen är oändligt parallel, vilket kanske inte är sant. Man ser här att 2 kärnor är hyfsat enkelt att utnyttja, men redan 4 så blir effektiviteten rätt låg om man programmet inte är fullt parallelserbart till mer än 90%.

Så håller med de "teknikfientliga" kommentarerna här. Känns som det vore bättre att satsa på lägre strömförbrukningen alt. lägga transistorbudgeten på mer cache eller liknande för att få upp prestanda per tråd.

Coolt! Studerar du datorvetenskap?

Av Zelements
Skrivet av Valiumballong:

Spel är dåliga på att utnyttja flera kärnor, det ligger i kodens natur.

Ursäkta, men är inte spel så kallade embarrassingly parallel programs eller vad det nu var? Alltså att de är lätt att tråda dem?

Av Zelements

Använder Windows phone 7 OpenGL ES eller någon portabel DirectX?

Av Zelements
Skrivet av pjb:

Und hast du mir gesehen

Och så var det det här med rättstavning...

Av Zelements

I came...

Av Zelements

Oligopol inc :/

Av Zelements

Att de släpper den till konkurrentens plattform först visar ju bara hur mycket de tror på sin egna...

Av Zelements

AMAZING O_O

Av Zelements

NEEEEJ

Av Zelements
Skrivet av Kilroy:

Jag tror inte det var florsocker på munkarna om man säger så...

Va? Nu fattar jag inte här... Cool grej i alla fall.

Av Zelements

Verkligen, Nvidia?

Av Zelements
Skrivet av Ratatosk:

AMD har fungerat bra i DA2 det är Nvidia som haft problem.

Är medveten om detta, men spelet är generellt ooptimerat.

Av Zelements

Inga prestandaförbättringar i DA2?

Jag lider med er...

Av Zelements
Skrivet av TimeBeast:

Sant.

Dock så har Epic sagt att det skulle kunna gå på ett 560 om man optimerar mer.

Really? I vilken upplösning kan man undra sig....

Av Zelements
Skrivet av sjuhundratjugo:

Jag kan ha helt fel men jag har precis för mig att jag läst att denna videon bara visar hur det KAN se ut om några år på konsoler. Och att den alltså inte är real-time.

Hade för mig att den renderades i realtime... på 3 st GTX 580 :O. Den ser filmisk ut, så frameraten var väl låst till 24 fps eller något.

Av Zelements

Inget slår en fin middag tillagad av ens vackra waifu.