Inlägg

Inlägg som Prixm har skrivit i forumet
Av Prixm
Skrivet av Ph4st:

Här har du en 1440p 144 Hz (överklocka till 165 Hz) med TN panel och G-sync till bra pris. Vill du ha det ultimata med IPS istället för TN får du dock punga ut 7500 kr

https://www.inet.se/produkt/2205518/acer-27-predator-xb271hua...

Ingen aning hur man överklockar men antar att det är rätt simpelt och löses med google haha. Den ser bra ut, får fundera vidare :).

Så egentligen är min fråga bara. Är det ovärt att skaffa en 1080, 144hz monitor med en GTX 1080?
Borde jag gå direkt på en 1440p, 144hz? Eller är det overkill? Speciellt om man ej har tusenlappar att slänga haha.

Av Prixm
Skrivet av Jaevel:

Skärmar är rätt speciellt, ingen annan kan berätta vad som passar dig egentligen.
Valen du har att göra är:
G-sync eller inte?
IPS eller TN?
1080p eller 1440p?
144 Hz eller duger lägre?
Prisklass?

Jag hade läst på om lite olika tekniker och liknande, sen läst lite recensioner och allra helst gått och kikat på skärmarna i någon butik.
Oavsett vilket är det bra om du kommer fram till vad du vill ha i lite större utsträckning.

Jag läste at en GTX 1080 är typ värdelös för 1080p, stämmer det? Att 1440p är det som rekommenderas för att få maximalt ut ur den? Att 1080p, 144hz är typ helt onödigt? Eller är det total bullshit? I så fall så klart 1440p, 144hz, men det verkar sviiindyrt. 144hz är helt klart prio dock. IPS/TN spelar ej någon roll, G-sync är att föredra.

Skrivet av Aeig:

Denna är prisvärd, då får du 1080P, 144Hz, och Gsync.

https://www.netonnet.se/art/dator/bildskarm/23-24tum/aoc-g246...

Om du har möjlighet att lägga ett par tusen till hade jag tittat på en skärm med upplösningen 1440P.

Mvh

Den ser bra ut! Men vill ha en 1440p, men fy satan vad dyrt så kanske får bli en 1080p.

Skrivet av Xyborg:

Storlek:
Som allt annat blir det en smaksak. Det beror även på hur långt ifrån skärmen du sitter. Jag tycker 27" är alldeles lagom. Andra skulle andra gå ner till en så "liten" skärm.

Hz:
Beror på vad du spelar. Kör du mycket snabba fps-spel (COD, CS, Overwatch etc) är hög Hz grymt! Spelar du mest RTS och rollspel? Då gör det mindre skillnad. Då kan det vara bättre att lägga pengarna på en skärm med IPS-panel för bättre färger istället.

Sen finns det såklart skärmar som har både IPS och hög Hz - men dessa kostar desto mer. Vilket tar oss till sista frågan: vad får det kosta?

144hz är ett krav, egentligen enda prio kravet då jag har det för gaming och hög fps är för mig viktigt då jag spelar mycket spel som är competetive.

Jag vet inte riktigt vad det får kosta, känns som att redan 4-5k för en skärm är svindyrt, visste inte att det ens var så dyrt haha.

Av Prixm
Skrivet av Starric:

För mig känns det bakvänt, först väljer man väl vad för skärm man vill ha (storlek, uppdateringsfrekvens, färgåtergivning etc), sen köper man grafikkort för att kunna mata den tillräckligt? Grafikkort är ju normalt något man byter oftare än skärm.

(P.S. skärmar mäts i Hz, Hertz, eller egentligen hur många bildrutor den kan visa per sekund. Litet m före skulle innebära tusendelar av Hertz, alltså en väääldigt långsam skärm. Stort M före däremot, vilket är mer vanligt i dator sammanhang skulle innebära miljoner Hertz, och det finns inte på skärma. Däremot mäter man ofta minnen i MHz.)

Menar såklart Hz, vet inte vart jag fick Mhz ifrån, trött antar jag.
Sen är det bakvänt ja, men det är så jag valt att göra det. Tips på skärm uppskattas fortfarande!

Av Prixm

Införskaffat en GTX 1080, behöver nu en 144mhz skärm, hjälp tack!

Hej, jag är ingen höjdare på detta med skärmar precis. Alltid haft en 60mhz skärm så länge jag kan minnas då jag aldrig känt behov för något annat. Men nu tänkte jag faktiskt göra något av min dator dessa kommande månader.

Vad för skärm rekommenderas till en 1080? Jag vill såklart ha 144mhz, men vad för storlek är det då på en skärm tex? Jag har 23' just nu och känns som allt annat blir för stort när jag sitter och gejmar men det är väl en vanesak, hjälp hade uppskattats för att få maximalt ut från 1080in, tack!

Av Prixm
Av Prixm
Skrivet av anon99339:

Okej, i såna fall hade jag skippat grafikkortet för tillfället och kanske lagt ytterligare någon hundralapp på moderkortet. Annars räcker nog det där bra också.

Ah, gör nog det :).

Skrivet av NinTrance:

varför så brutal cpu med så klen gpu?

Jag köper en bättre GPU senare. Men jag behåller min nuvarande och skippar köpa GPU tills jag köper en bättre :).

Av Prixm
Skrivet av anon99339:

@Prixm Det som @NinTrance menar är att du får mer prestanda i spel just nu om du tar en billigare processor och köper ett dyrare grafikkort. Men beroende på användningsområde och ev planer för framtiden kan det ändå vara motiverat med det du valt just nu.

Jaha, ja precis. Jag har planer att skaffa en dyrare GPU inom en snar framtid. Därför jag funderar på att skippa 1060n och fortsätta med min R9 390 trots att den har lite problem med överhettning av någon anledning om den inte går på 100% hela tiden.

Av Prixm
Skrivet av NinTrance:

cpu o gpu står utom proportion för en gajmer
vatenkylare pajar bara
skulle rekomendera en noctua fläktkyldt

Utom proportion? Förklara.

Skrivet av anon99339:

Håller med ovanstående inlägg om att vattenkylning oftast inte är särskilt roligt, utan bättre med Noctua. Använder Corsair H80i och den låter mer än vad den behöver göra, även vid låg belastning.

Edit: https://www.inet.se/produkt/6308848/noctua-nh-d15 (topklassbetyg av Sweclockers)

Enligt Nordichardwares test är också Samsung 850 EVO mycket snabbare än SSDn som du valt, och även 100 spänn billigare:

https://www.inet.se/produkt/4304782/samsung-850-series-evo-25...

Okej, ska ta en titt på Noctua!
Den fläkten du länkade är inte anpassad för AM4 som Ryzen är tyvärr :/.
Tack, då tar jag den SSDn, underbart :).

Vet du vad han menar med utom proportion?

Har denna fläkt på min CPU jag har just nu och den fungerar perfekt, kanske kan använda den fortfarande?
Sökte på AM4-kylare och det enda som finns är just vattenkylning och denna jag har.
https://www.inet.se/produkt/5322073/cooler-master-tx3-evo

Av Prixm
Skrivet av anon99339:

För det första tycker jag att du ska byta till ett bättre moderkort, chassit är ändå ATX så då kan du ta ett ATX-moderkort.

Exempelvis:

https://www.inet.se/produkt/1900220/asus-prime-x370-pro#specs

Då får du det billigaste moderkortet med X370-kretsen och du får mer för pengarna. Rekommenderar att du delar kundvagnen med forumcode-länken via inet, då ser det bättre ut i tråden!

Ah, det var moderkortet jag tänkte att det förmodligen behövs. Men var inte riktigt säker.

Nu ser det alltså ut så här:
https://www.inet.se/kundvagn/visa/10214987/

https://inetimg.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/kundvagn/bild/10214987/

Undrar om det finns fler invändningar.
Jag undrar tex om min R9 390 är i klass med 1060 som jag har där? Den har inte varit mig trogen min 390, helt fruktansvärt dålig prestanda på den tycker jag, men det kanske är kombinerat med min CPU och är därför, då kanske jag kan skippa GPUn?

Av Prixm
Skrivet av Ipzen:

@Prixm: Hur är luftflödet i din burk? Kanske behövs det en bättre genomströmning så burken får "färsk" luft och inte redan tar den uppvärmda luften från alla komponenter och CPU.

Kylpastan kan även bli "bränd/sliten/whatever" om den använts länge och råkat ut för höga tempraturer, Vet du vad du håller på med så kan det vara värt att strippa kortet och byta ut kylpastan, De brukar kunna dra ner tempraturen rätt bra.

Jag har ett extremt dåligt chassi, väldigt gammalt men har aldrig varit ett problem annars?
Kylpastan har jag inte rört sen jag köpte GPUn så det kanske kan hjälpa faktiskt. Fixar det direkt imorgon, att jag inte tänkt på det!

Av Prixm

Hjälp med datorbygge (Hårdvaran).

Hej, det är så att jag vill införskaffa mig en ny dator nu då jag känner att mitt börjar bli utdaterat. Vill ha en helt ny burk och har en budget på ca 15000kr.

Det enda viktiga är att ha nya AMD Ryzen 7 1800X, och en SSD (typ 240-500GB). Vill gärna ha hjälp från lite kunnigare folk.
Allting ska vara nytt förutom PSU (har en ny). Chassi och rubbet! Så klart ett moderkort med stöd för AM4 då Ryzen kräver det.

Detta är vad jag skrapade ihop idag, men jag vill veta om det är okej eller om ni tycker att jag borde investera i annat?
https://www.inet.se/kundvagn/bild/10214690/

Av Prixm

Radeon R9 390, överhettas trots att fläktarna fungerar? Varför?

Ja, hej för ungefär en vecka sedan köpte jag For Honor och det var då det började. Spelade i kanske 5 minuter, och så dog datorn, trodde först att det var min CPU då den är lite äldre (FX8350). Men det visade sig att det var min GPU som dog på runt 94-95 grader.

Jag städade ur burken, från så mycket damm jag kunde och startade igen men samma sak hände. Då fixade jag med Afterburner, det fungerar men BARA när fläkten går på 100%, då är den mellan 85-90 grader. Alltså väldigt nära överhettning. Bara i idle står den på 60-65 grader, vilket är helt galet.

Jag har senaste drivrutinen, Mem och GPU clock fungerar perfekt, står på 1050 respektive 1500MHz as we speak när jag är in game i For Honor. Jag har aldrig någonsin haft problem med GPUn tidigare, fläktarna har gått på 50% max och hållt sig under 80 utan problem annars.

Vad kan problemet vara? Snälla hjälp, har verkligen, verkligen inte pengar till att köpa en ny GPU.

Av Prixm

Bumpar igen då..

Av Prixm

Ingen som har en lösning på detta? En teori? Jag har bytt RAM-minnen sen detta, så det kan det inte vara heller. Jag ska testa en annan hårddisk när jag har råd. Men något annat kan det ju inte vara?

Av Prixm
Skrivet av dannesthlm:

Ett tips kan vara att det tydligen verkar kunna bero på grafikkort/grafikdrivrutin enligt vissa ställen på nätet. Prova att ta bort och ominstallera, eventuellt kanske även till en tidigare version.

Har gjort detta också, löste ej problemet. Formatera om datorn, ominstallera drivrutin, testat gamla versioner etc.

Av Prixm
Skrivet av dannesthlm:

Hej. Nu gjorde jag bara en sökning och skickar dig första länkträffen. Jag antar att du sökt runt på olika sätt sökt information, men du skriver inget om vad som gör dessa sökträffar och lösningar inaktuella för dig.

http://www.thewindowsclub.com/dpc_watchdog_violation-blue-scr...

Har testat detta och jag har inte ens "filen" som beskrivs där, finns en annan lösning i kommentarerna men har inte heller den "filen". Så är ingen lösning för min del tyvärr.

Går jag in på system32 så har jag "iastorV" och "iastorAV" men inte"iastorA" som ska vara specifik för detta problem.

Av Prixm

DPC Watchdog Violation så fort jag stänger av datorn? Måste formatera varje gång..

Hej, nu har jag haft detta problem i många månader. Jag har googlat runt och alla säger att det är hårddisken, så jag slängde min SSD för bra längesedan och nu har jag allt på min HDD, men nu har den med börjar med Watchdog_violation, och har gjort några månader. Kan verkligen TVÅ diskar gå sönder inom loppet av bara några månader? Båda näst intill helt nya, runt året gamla.

Det som händer är att direkt när jag stänger av datorn eller att jag måste starta om den för någon orsak så kommer den till windows loadingscreen där den då direkt kommer till den blåa skärmen och det står "DPC_WATCHDOG_VIOLATION" och att windows försöker hitta felet. Men såklart så hittar dom inte felet, och jag måste formatera datorn.. Då fungerar det felfritt igen TILLS jag stänger eller startar om datorn. Vad i helvete? Detta börjar bli enormt jävla drygt.

Någon som kan hjälpa mig?

Av Prixm
Skrivet av zebez:

Prova köra Livestreamer tillsammans med VLC. De drar mycket mindre resurser än t.ex flash player i chrome.

Laddat ner detta och försöker mig på det. Men jag verkar tydligen vara för efterbliven för att förstå hur det fungerar på windows. Jag har VLC sen tidigare, men jag ser ingen "livestreamer" option i VLC efter att ha installerat livestreamer.

Av Prixm

När jag har igång en stream på andra skärmen så går min fps ner väldigt mycket, varför?

Jag har inte direkt en skitdålig dator heller, den är helt okej och borde kunna stötta två skärmar tycker jag?
Sitter just nu och spelar WoW tex, sitter på 200 fps utan problem, drar jag igång streamen så går jag ner till 20-40.

R9 390
FX8350
8 GB RAM
Win 10.

Av Prixm
Skrivet av thomson:

Som jag förstod så hade du samma problem med tidigare grafikkort.
Har överclockat CPU ?
Testa att sätta en fläkt som blåser på vrm, mest så att det är inte dom som skapar problemet

Icke overclockat! Får testa det!

Skrivet av J3ster:

Är problemet konstant eller enbart när du spelar ett visst spel? Jag har haft samma problem jag med... men enbart när jag spelade The ark survival evolved

Nope, det är med flertalet spel som är krävande. Tex LoL fungerar fint, CS kan krasha ibland, men direkt i mer krävande spel, tex The Division så går det inte att spela alls. Men det krashar i stort sett i varenda spel.

Skrivet av putte_br:

Jag hadde skuma fel på mitt GA-990FXA-UD5 oxå.

För mig var det ramminerna som var tvunget att ställas in manuellt i bios.
Testa det om du inte har gjort det.
Sen lider GA-990FXA-UD3 av att kylflänsarna på moderkot blir jävligt varma.
Kyl dom med en fläkt. Kan vara ht bryggan som blir överhettad.

Ska kika på det, tack.

Skrivet av VexedRelic:

Kolla hur varmt kortet är, AMD kort tidigare haft en tendens att krasha/stänga ned GPU drivrutinerna för att skydda kortet pga värme. Om det funkar med en kompis kort så borde de inte vara något problem förutom med själva kortet.

Har redan haft koll och den står på väldigt stabil värme, så inte det tyvärr!