Inlägg

Inlägg som Natte har skrivit i forumet
Av Natte

iPhone 12 Pro 256 gb stillahavsblå

Hej,
Säljer en iPhone 12 pro 256 gb, pacific blue.

Telefonen fungerar felfritt, batterihälsa 86%.
Skärmen har en liten spricka i nedre högra hörnet. Inget som påverkar funktion eller märks vid användning.

Bud från 5500 kr.

Läs hela annonsen här

Av Natte

iPhone 12 Pro Graphite 256 gb

Hej,
Säljer en iPhone 12 Pro, 256 gb i färgen grafit (svart).
Inga skador på den, skärmen hel. Något enstaka märke på skärmen, men inget som syns vid användning.

Batterihälsa 80%. Låda medföljer.

Bud från 6500 kr.

Läs hela annonsen här

Av Natte

Airport Extreme drar ner hastighet

Hej,

Jag har en 250/10 uppkoppling ifrån ComHem, via coaxial. Från ComHem har jag fått en router (Compal CH7284E), som jag endast använder som modem. Jag har slagit av NAT, och routerns egna WIFI. Efter modemet sitter en AirPort Extreme som jag istället använder som router. På Airporten har jag NAT och DHCP påslaget.

Dessvärre får jag inte ut mer än ca 20 Mbps trådlöst, och 35 Mbps via kabel. När jag däremot använder mig utav modemet som router, kommer jag upp i utlovade hastigheter. Jag kan därför konstatera att Airporten på något sätt drar ner hastigheten drastiskt.

Jag är ingen expert på nätverk, och misstänker att jag ställt in något på fel sätt. Någon som har tips på vart jag kan börja felsöka?

Med vänliga hälsningar,
Natte

Av Natte

Vad tror ni angående PCI 3? Kommer 7000 serien fungera med PCI 2?

Skickades från m.sweclockers.com

Av Natte

Skulle nog titta på möjligheten att byta till fläktar som redan är svarta, då det är mycket jobb att inte förstöra fläkten när man lackar. Dessutom blir det snyggare än ett par hemmalackade fläktar, då plasten i sig är svart. Annars tror jag att det finns någon guide (eller länk till) om hur man lackar datorfläktar här på forumet.

God jul

Av Natte

Jag hade samma problem tidigare med. Datorn frös fast och fick samma felmeddelande. Efter ett tag kunde jag inte heller packa upp rar filer, provade formatera, och kunde inte installera windows helt, utan fick upp ett felmeddelande. Felet var att ett utav minnena var skadat/trasigt, så plockade ut den stickan och nu fungerar det helt utan några som helst problem.

Av Natte
Skrivet av flashen:

Tog nån skärmdumpar, men så svårt kan de väll inte vara? ^^

http://nordfoto.se/dump/audi.jpg

Tack så hemskt mycket, jag har själv ingen erfarenhet av att förändra Adium, så utan dina instruktioner hade det varit lite svårare. Snyggt blev det

Av Natte
Skrivet av flashen:

Tackar, men vad har du gjort mer med det?

Av Natte
Skrivet av Hrvatska:

Vad har du gjort med ditt Adium? Vad är det för tema?

Av Natte
Skrivet av Nightcrawl:

Jag tror inte att jag förstår riktigt vad du menar. mp3 är ju ett filformat som lagrar musik, och en apparat som spelar upp en mp3-fil blir ju då en mp3-spelare. Mer generellt en musikspelare eller något mer specifikt en (oftast) bärbar musikspelare. Liknande är ju t.ex. en VHS-spelare, där VHS är en teknik och sedan finns en apparat som används för att utnyttja tekniken. Så med det tankesättet har vi ju cd-spelare, dvd-spelare, vhs-spelare.

Andra liknelser kan ju vara till exempel en pic-programmerare (dvs en apparat/device/grej) som används för att programmera en pic.

Något annorlunda kanske en dieselbil är, men ändå en grej som utnyttjar en specifik teknik och därför kommer tekniken in i ett ord.

En annan variant/tolkning kan ju vara nedan exempel.

Nu vet jag inte ursprunget av ordet, men en gissning skulle kunna vara att "nätverka" som i att ha kontakt och utöka personer man känner till, som kommer från till exempel nätverksteknik inom IT, är ett 'nytt ord' från en teknik.

Om curling hade varit en teknik (eller ja, det är väl kanske en viss teknik i att curla curlingen) så borde curlingförälder också vara ett nytt ord från en teknik.

Kanske skrev lite otydligt, men menar när en teknisk term av något slag blivit ett substantiv, kanske kan förklara mitt exempel med mp3 lite bättre. Vad jag menar med att mp3 blivit ett ord för en musikspelare så säger man ju folkmun t ex, "Har du med din mp3?" eller, "Får man lyssna på mp3n på lektionen?" Oavsett om musikspelaren i fråga klarar av att spela upp mp3 eller inte används(användes, känns som det ersatts av iPod) ordet "mp3" som ett namn för musikspelare. Hoppas ni förstår vad jag är ute efter! Lite svårförklarat, men hoppas jag når fram.

EDIT:

Skrivet av hapone:

Jag tror han syftar mer på att det faktiskt finns folk som kallar mp3-spelar för mp3, inget mer. "Jag har köpt en ny mp3".
Dessa må vara samma människor som säger att de ska gå och köpa sig en ny data (ist. för dator), men fenomenet finns ändå onekligen.

Sen finns det ju företag och liknande vars namn har blivit verb. Dessa finns det ju en uppsjö av, exempelvis "googla" och "facebooka".

Precis, det är detta jag menar. Googla är ju ett klockrent exempel, att jag inte tänkt på det!

Glömde skriva att jag har detta som läxa i en av mina teknik kurser.

Av Natte

Tekniska termer som blivit ord

Tjenare Sweclockers!

Jag hoppas detta är rätt forumdel!

Jag undrar om ni kan komma på tekniska termer som blivit "ord".
T ex: Mp3 är ju från början namnet på ett filformat, men har nu blivit ett ord för en musikspelare.
Så jag undrar om ni har någon idé på några mer exempel.

Tack på förhand!
/Natte

Av Natte

Samsung LE37C535

Tjenare!

Jag har nu tänkt köpa en tv till mitt rum. Jag söker en 37" LCD tv. Prisbilden är runt max 7-8000 :-. Efter lite letande hittade jag den här tv:n, Samsung LE37C535. Så jag undrar om den är något att ha.. Länk: https://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=587762&view=detailed#Pr...

Vad tror ni om den? Kommer den fungera bra till mina behov, alltså tv och film tittande som mest, men även kanske lite som extra datorskärm. Kommer koppla datorn till den för att kolla på film ifrån datorn.

Har ni förslag på andra bättre är jag tacksam för dom!

Tack!
/Natte

Av Natte
Skrivet av arsonist:

pa1983: Du pratar om Foxconn sockeln och då antar jag att du menar problemen med att den bränner upp proppen? Ta en noggrann titt Natte på din planka och din propp om du ser i fall den blivit bränd. Läs mer här: P55 Extreme Overclockers: Check your sockets! - AnandTech :: Your Source for Hardware Analysis and News

Nu har ju inte Natte skrivit nåt om OC alls utan hans problem har ju uppstått efter att han monterade kylaren vilket han återkommer till flera gånger i sina svar. Vilket får mig att tro att det är hans montering som gjort att hans dator inte startar.
Enkelt kan man säga att allt fungerade innan hans monterade sin Noctua DH-N14, efter det startar datorn inte.
Vilket för mig att återkomma till att jag har svårt att se att detta ska vara ett garantiärende.

Ingen OC har varit inblandad.. Antagligen har det något med monteringen och göra, men när ett mobo går sönder utav en helt korrekt monterad kylare så är jag tveksam till om allt är som det ska.

Skrivet av pa1983:

Och varför tror du folk bränner sina socklar vid hård OC? Vet du vad Ström, Spänning, Resistans är för något?

Flera av dom som bränt sina socklar eller haft problem har det just pga dålig kontakt mellan CPU och sockel. Vissa stift har mer kontakt andra mindre elelr ofta igen. Socklarna är också mer känsliga för tryck enligt flera indikationer.

Har funnits massa trådar med folk som fått moderkort där processorn inte har full kontakt med alla ytor på processorn. Det blir avtryck på kontaktytorna om den har kontakt och det är inte alltid fallen. Och dessa har inte heller klockat.

Dom som bränner sina socklar har inte haft tillräcklig kontakt mellan gjord och spänningskällan och strömmen ökar vid OC och resistansen blir högre än vad den var tänkt från början så går saker varmt. Ska jag inte behöva förklara om du förstår problematiken.

Finns MÅNGA stift för Vcore och Ground så processorn kan fungera trots att flera av dom inte är anslutna. Däremot får du problemet på en kontakt för adressering av minne eller dmi buss eller dataöverföringen av någon av dom så kommer processorn allt annat än att fungera.

Alla som har dåliga foxkonsocklar vet inte om det utan kör på olyckligt vetandes.
Dom som överklockar har bara tagit skiten bortom gränsen och då visar sig problemet.

Så sluta tramsa.

Butiken kan inte bevisa att han gjort fel. Förutsätter vi at han inte ljuger så verkar han inte gjort något fel. Så varken han eller butiken kan veta exakta orsaken. Så i det läget brukar garantin gå att nyttja. Vad hade du sagt om han monterat NH-D14 direkt när den var ny utan att provat datorn innan med stock HFS och sedan startar aldrig datorn med NH-D14 ens första gången. Var mobot död vid ankomst eller dog det av ovarsam hantering eller var det ett dålgt fel på moderkortet som visade sig.

Kan du inte peka ut orsaken så som sagt sluta tramsa.

Ljuger gör jag inte, utan kylaren är monterad som den ska. Borde inte gått sönder tycker jag, och någon sjuk OC är inte inblandad. En helt vanlig montering helt enkelt.

Av Natte
Skrivet av pa1983:

Tror problemet blivet fixat nu MEN ditt är ju inte senaste modellen så den tillhör ju dom som har potentiellt dålig sockel ja.
Tror foxkon fixat problemet tyckte jag läste det häromdagen MEN ska inte svära på det. Men vore ju konstig om dom inte gör det för mobo tillverkarna gick ju till konkurrenterna istället.

Får vi hoppas på att det stämmer Precis, lär ju inte få fler socklar sålda...

Av Natte
Skrivet av pa1983:

Alltså syns inget fysiskt så får dom svårt å bevisa att du gjort fel och kan dom inte bevisa det så kan dom knappast vägra.

Jag har NH-D14 själv det är inga problem. Mitt gammla opteronmoderkort hade 2st Zalman 7700 i koppar med 120mm fläktar var. Dom väger 995g styck, 2Kg väger kylarna bara exklusive moderkortets vickt. Låvar det är biffigt att lfytta i det moderkortet med kylarna på. Folk är så rädda för lite vickt. Är grejorna av bra kvalite ska det hålla.

Asus Maximus III Formula in the House - Overclockers Forums
Tråd om moderkortet. Är vad jag förstår Foxcons sockel på moderkortet så jag hade helt enkelt bytt till ett moderkort utan sådan sockel. Jag försöker undvika probleproduckter. Sockeln är känd för att applicera ojämnt till inget tryck på olika pins så. Mins jag inte vilka tillverkare som inte använder foxconsockeln nu men går väl att kolla upp.

hade inte tagit H50 den är sämre i prestanda och så låter vitt jag vet pumpen lite. Finns inget värre än pump hum. Ska man ha vattenkylning vill jag ha kvalitetspump och grejer.

Kört med både NH-U12P SE1366 och nu kör jag NH-D14 på mitt 1366 moderkort. Grym kylare.

Du får betala om det ej är fel på det ja men nu verkar det ju vara kasst. Har aldrig fått tillbaks något jag skickat in för allt har vart kasst

P.S du vet väl att kretskortet i moderkort är compositmatrial gjort på glasfiberlaminat bland annat. Fler gånger starkare än stål. Som sagt så länge man inte böjer kretskorten men lite böj tål dom helt klart.
Ska se gamla 478 moderkort med intel stock HFS monterat utan att ha moderkortet i datorn. Moderkortet buktar ut ett par mm Så man bli rädd men det är intel stock HFS . Fungerar.

Noctas kylare från vad jag kunnat se stressar inte moderkortet fysiskt så man visuellt kan se det i alla fall. Mycket tack vara backplaten som tar lasten.

Tack för infon, du har varit väldigt mycket till hjälp i hela tråden, så stort tack till dig
Som det ser ut nu så blir det att jag skickar tillbaka mobot och hoppas på ett nytt, det är inga synliga skador eller något. Synd att det sitter en dålig sockel på det då.. För jag är väldigt nöjd med brädan i övrigt så känns tråkigt att byta, så försöker nog på det. Annars kanske jag byter om jag behöver köpa nytt, och så behåller jag nh-d14en För jag vill verkligen ha den kylarn

Skrivet av MultiMan:

Kan bara hålla med pa1983. Många eftermarknadskylare belastar moderkortet mindre trots högre vikt pga backplaten. Vet man vad man gör är det i princip riskfritt att montera kylare, speciellt kvalitetsprodukter som Noctua. Föredrar Noctua själv om priset inte är en faktor.

Iom övergången till socklar med sjukt många anslutningar (i5/i7) och pinnarna/släpskorna i själva sockeln blir allting betydligt känsligare för flex i sockeln. 775 hade ju avsevärt färre anslutningar = mer metall i varje pinne och därmed bättre kontakttryck.
Gammaldags varianten med pinnar stack ju ner en bra bit pch spändes fast från sidan, ett mycket säkrare system egentligen. Kvittade hur mycket sockeln flexade, som exemplet med gamla s478.

Okej, jobbigt att inte denna sockel är bra...

Av Natte
Skrivet av -=FULLMOON=-:

har du byggt ihop datorn utanför chassit med endast orgkylaren?

annars får du baka det i ugnen en bra stund och se om något händer

Nej det har jag inte provat.

Skrivet av GannTrader:

Hej

Jag råkade ut för nått liknande för en tid sedan.
Datorn startade men inget mer hände. Jag kom inte ens in i BIOS.
Problemet visade sig vara tangentbordsanslutningen, jag har PS2 kontakt.

Om du inte redan testat så testa o ta ur tangentbordet starta datorn o se om det hjälper, starta utan tangentbordet inkopplat alltså.
Om inte koppla ur allt annat externt också o testa sen o starta.
Jag hade innan detta tagit ur o sätta tillbaka tangentbordssladden för att sedan starta datorn men det hjälpte inte utan jag var tvungen o starta utan tangentbordet inkopplat. Sedan stängde jag av datorn o kopplade in tangentbordet o sen funka allt.

Kankse inte låter speciellt logiskt men fick tipset av en polare som råkat ut för samma sak ett par gånger.
Kan ju vara värt o prova då du verkar provat det mesta.

Provade detta nu, och det gav inget resutat... Samma problem..

Skrivet av pa1983:

Finns inget som tyder på att han varit ovarsam. Kylaren är monterad som den ska vad alla kan dömma och felet som upptog kan redan ha varit där dolt i en form eller en annan. Är det frågan om 1156 foxkonsockel så kan allt hända. Dåliga lödningar kan brista när som helst.

personligen röstar jag på dålig 1156 sockel villket bör ses som ett kvalitetsproblem i så fall.

Inte frågan om någon idiotisk överklockning här inte där folk eldat upp sockeln eller liknande. Byte av kylare ska det tåla.

Så tagga ner lite.

Tack!
Jag känner detsamma, jag tycker att moderkortet borde klara av en ny kylare som är monterad på rätt sätt.
Tycker du ska jag ska prova med samma kylare på det nya moderkortet eller köpa en lättare som H50 tex?

Skrivet av femkantig:

du gjorde ju sönder det när du satte dit kylaren men man kan väl alltid hoppas...

EDIT: själv hade jag nog köpt ett nytt moderkort för att slippa riskera betala rma-avgiften i onödan

Men moderkortet borde väl klara en kylare?

Rma avgift? Är det de jag får betala om jag skickar in och det inte är något fel? Och hur mycket brukar den avgiften ligga på?

Av Natte
Skrivet av pa1983:

Vad det gäller garantiärenden så har alltid ärlighet fungerat för mig. Tom frågade komplett om min 10 års garanti på corsairminnena täcktes vid strömavbrott för dom och båda nätdelarna i servern pajade när strömmen gick. Yes täcks sa dom och jag gick typ, Hah! Var ju snällt

Ne men vad fan kan dom inte bevisa att du inte gjort fel så är det väl bara för dom att byta mobot åt dig.
Säg desutom att du testat med ett annat moderkort och då fungerar det så du uteslutet övriga komponenter.

Baka det är precis vad det låter som. Lödtennet smällter väl vid en 170C eller nåt mins inte men kretsar löds ofta fast genom att värma hela alltet i en ugn mer eller mindre. Lödningar kan spricka med tiden vanligtvis pga spänningar som uppstår efter upprepade värmecyklar som ofta uppstår när man slår på och av datorn mycket eller har komponenter som går otroligt varmt under last för att sedan svalna av mycket vid idle.

Genom att härma processen vid tillverkning kan man laga kretskort som lider av spruckna lödningar. Men so smagt det förutsätter ju att komponenterna inte har felet eller kretskortet.

Då får vi hoppas på att jag får ett nytt, vilket jag tycker jag borde få. Ska ta kontakt med komplett nu snart

Aha det var det, jag tänkte att det måste vara något sånt. Men då känns det bättre att försöka få ett nytt mobo.

Av Natte
Skrivet av Esseboy:

sista utvägen är väl att Baka moderkortet eftersom jag tror att någon lödning har spruckit av påfrestningen på 1,07kg xD

Vad innebär att "baka moderkortet"? Lär ju vara något sådant..

Skrivet av pa1983:

Finns ju garanti på moderkortet så varför sumpa garantin?
Som sista utväg ja men inte annars. Och är det CPU sockeln som är skrev och deformerad som dåliga foxkonsockarna kan bli eller vara så är det ju bättre att byta in moderkortet.

Eller så kör man på som vanligt och köper sig en triss varje gång man bygger dator. Pajar nåt pga ESD vinner man säkert 25K också.

Precis, känns dumt och förstöra garantin, tänkte kolla upp om jag kan lösa det med garanti. Blir väl ny kylare efter detta, en lättare..

Av Natte
Skrivet av Bad Habit:

Antagligen var det en ledare eller liknande som gått sönder då kortet antagligen böjts av pågrestningen och tyngden av kylaren. CPU funkade i ett annat mobo och numera har min kompis den cpunn som fungerar felfritt. Det är moderkortet, inte mycket att göra åt, går inte att laga.

Okej, lär väl vara samma sak som hänt för min del...

Skrivet av pa1983:

Antistatic wrist strap - Wikipedia, the free encyclopedia
ESD Myths and the Latency Controversy
ESD - Transwiki
The Most Common Causes Of ESD Damage

ESD armband eller inte. Lär inte göra så mycket skillnad om man blint tror på det utan att vidta andra åtgärder med.
Tex mäta om ESD påsarna är laddade som nämts. Råsa bubelplasten ska inte kunna absorbera laddning medens dom gråa påsarna redan är ledande och är grejerna efter butiken skickat dom till dig och posten hanterat skiten på vägen redan laddade så ESD armband eller ej så kan du skada grejerna när du tar dom ur påsen.

Inte så mycket man kan göra åt det om man inte ska vara paranoid så som sagt jag nöjer mig med att inte bidra med mer potentiell Elektrisk laddning så man riskerar en onödig ESD.

ESD armband eller ej så bevisar det inte om dina grejor är ESD skadade eller ej för det kan dom vara ändå och oddsen är troligen lika höga eller små jämfört med någon som vidtar övriga åtgärder so matt hålla plaster och foam borta från arbetsytan eller inte bära onödiga klädesplagg på sig.

Som sagt rätt övertygad om att skippa brallorna som något exempel nämnde så man inte drar dom mot golvet eller sockarna minimerar risken mer än ESD armband som ger falsk trygghet.

Var ju enligt någon sida mer vanligt med ESD skador när folk hanterar sakerna med handskar av olika slag än barhänt om jag inte tolkade det fel.

Intressanta saker, blir till att tänka på en del andra saker också i fortsättningen då!

Av Natte
Skrivet av -=FULLMOON=-:

ESD kan ta år innan det ens upptäckts eller gör skada.

Lite som cancer upptäcks inte förens det är försent

Okej, men jag antar att detta problem kommer ifrån kylarbytet.