Inlägg

Inlägg som ronnylov har skrivit i forumet
Av ronnylov

#Rabbel #20240319
30/33 ord, 55 poäng
https://rabbel.se

Av ronnylov
Skrivet av serafim:

Jag retar mig på alla bilförare som gång efter annan kidnappar den här tråden för att diskutera hur usla alla (andra) bilförare är.

Skapa er egen tråd.

Ni kan kalla den "Vi bilförare" med undertiteln "Alla trafikanter som är sämre i trafiken än jag själv!"

Jag skulle vilja gnälla på de som gnäller på hur jag gnäller.

Av ronnylov

Tresekundersregeln när man kör bil gäller inte längre? Hatar att sitta som passagerare i en bil när andra kör. Sitter och trycker foten panikmässigt mot golvet för jag vill bromsa för att det känns som att de är på väg att köra in i bilen framför. De lägger sig en sekund eller mindre bakom som om det vore något normalt att göra.

När jag själv kör så håller jag hårt på tresekundersregeln. Men gör jag detta i en bilkö då ska så klart någon köra om och lägga sig i "luckan" framför så att jag tvingas sänka farten för att få rätt avstånd igen. Så mycket bättre flyt det hade varit om i trafiken om alla lämnar lite luft. Enda sortens olyckor jag råkat ut för är bilar som kör på mig bakifrån. Så onödigt och de blir de som åker på självrisken. I de fallen när jag blivit påkörd har jag stannat vid väjningsplikt, exempelvis om jag åker in i en rondell där det kör en bil i rondellen, där ska jag ju släppa förbi bilen. Men det ses också som onormalt och det händer att bilen bakom tutar och vill att jag ska köra in trots väjningsplikt.

Vet att jag kör som en gubbe men i den här tråden får väl gubbar gnälla?

Av ronnylov

ordlig.se nr 800, 6/6

🟩🟨⬜⬜⬜
🟩🟩⬜⬜⬜
🟩🟩⬜⬜🟨
🟩🟩🟩⬜⬜
🟩🟩🟩⬜⬜
🟩🟩🟩🟩🟩

Av ronnylov
Skrivet av Linus:

Det var väl inte syftet med tunneln?

"Tor-teamet hoppas hjälpa internetanvändare i länder där det råder statlig censur med att ta del av ett fritt internet."

Men det råder censur överallt på internet över hela världen i varierande grad. Jag var nyfiken på hur man tunnlar datan för att nå "ett fritt internet" när det inte existerar någonstans?

Av ronnylov

Trevligt!

Frågan är var de hittar det fria internet någonstans? Tunneln leder väl någonvart.

Av ronnylov

Hyfsat när man gissar på det mesta

Av ronnylov
Skrivet av Fenrisulvfan:

Är inte fiatvaluta samma sak som social scoring?

Bortsett från kontanter, de spåras inte digitalt på samma sätt.

Av ronnylov
Skrivet av medbor:

Väldigt lätt att vara kritisk och ifrågasätta det som motsäger sin egen världsbild. Att göra något mer än så kräver att man ifrågasätter sig själv och sina värderingar vilket ofta kräver mer empati och insikt i varför andra tänker olika

Jo precis. Men många saknar detta och tror därför på allt som sägs på TV.

Av ronnylov

Finns människor som påstår sig vara källkritiska men ändå tror på allt som sägs på nyhetssändningar och av politiker.

Av ronnylov

ordlig.se nr 798, 4/6

⬜⬜🟨⬜⬜
⬜🟨⬜🟨⬜
⬜🟨🟩⬜🟩
🟩🟩🟩🟩🟩

Av ronnylov
Skrivet av jope84:

Jo jag har läst om detta, försökte installera det på min windows dator, men förstod inte riktigt hur det fungerade. Men man kanske skulle ta och kika på lite youtube om det och se om man förstår det bättre sedan. Det där att man kan använda flera datorer låter ju rätt smart.

Det är h265 som jag tänkte, det tar på tok för lång tid att låta cpu göra jobbet trots det sitter en intel 13700. Dock råkade jag köpa för liten cpukylare, trodde jag överdimensionerade när jag köpte en för tdp 165 och cpu har tdp på 125, men den throttlar vid encoding av filmer.

Jag har också intel 13700 och har testat att använda videokomprimering på processorns integrerade GPU på Linux med intel quicksync. Jag använde ffmpeg men det ska att använda andra program också. Det kan behövas installeras lite drivrutiner för detta. OneVPL funkade som driver på min 13700K.

https://trac.ffmpeg.org/wiki/Hardware/QuickSync
https://handbrake.fr/docs/en/latest/technical/video-qsv.html

Går att få mindre filstorlek med samma kvalitet med mjukvarukomprimering (x265) men det drar ju mera ström, går varmare och tar längre tid än att använda quicksync. Överlag så känns h265 på iGPU med quicksync video som en ganska bra kompromiss mellan kvalitet, hastighet och strömförbrukning.

Jag har också testat koda till AV1 med mjukvara och det går utmärkt att spela upp med hårdvaruavkodning av AV1 på intels iGPU på min 13700K (däremot har den inte hårdvarukomprimering för AV1). Men det är ännu långsammare att komprimera än h265 i mjukvara. Det finns grafikkort att köpa med stöd för AV1 hårdvarukomprimering men jag har inte testat detta. Både intel och nvidia sägs vara hyfsat bra på detta i sina nyare grafikkort. Med lite trixande gick det att låta iGPU avkoda AV1 och skicka ut bilden på videon på mitt AMD grafikkort på Linux. Gjorde så för att mitt AMD 5700XT saknar AV1 hårdvaruavkodning. Men detta kunde jag inte få att fungera på Windows 10 på samma dator.

Så kolla först vad du kan göra med den integrerade grafiken på din CPU innan du köper någon GPU för detta. Och om du köper någon GPU så kan det vara värt att välja något med stöd för AV1. Som jag förstått saken är AMD hårdvarukomprimering sämre än intel och nvidia.

Av ronnylov

#Rabbel #20240310
63/65 ord, 120 poäng
https://rabbel.se

Av ronnylov
Skrivet av maweric:

Funderar även jag att göra något liknande med gammal hårdvara.
Hur tycker du det fungerar med OPNsense? Drar inte detta system onödigt mycket ström jämfört med en "vanlig" router?

Det fungerar jättebra. Körde tidigare vanlig konsumentrouter men upplevde instabilitet i nätverket emellanåt. Det har jag aldrig upplevt med OPNsense. Visst det drar mera ström men det är värt det tycker jag. Nackdelen är att det är knepigare att konfigurera brandväggen då det är så många inställningar. Men många inställningsmöjligheter kan också vara en fördel då man blir mindre begränsad.

Av ronnylov

Använd den som router. Jag kör OPNsense på en core i5 2400 med 4GB RAM.

Av ronnylov

ordlig.se nr 789, 4/6

⬜⬜🟩⬜⬜
🟨⬜⬜⬜🟩
🟩⬜🟩🟩🟩
🟩🟩🟩🟩🟩

Av ronnylov

#Rabbel #20240303
27/30 ord, 51 poäng
https://rabbel.se

Av ronnylov
Av ronnylov

ordlig.se WEEKEND nr 780, 4/6

⬜🟩🟩⬜⬜⬜
⬜🟩🟩⬜⬜🟨
🟩🟩🟩🟨🟨⬜
🟩🟩🟩🟩🟩🟩

Av ronnylov

ordlig.se nr 777, 3/6

⬜⬜🟨🟨🟨
🟨🟩🟨⬜🟩
🟩🟩🟩🟩🟩