Inlägg

Inlägg som Takatalvi91 har skrivit i forumet
Av Takatalvi91
Skrivet av Vzano:

@Takatalvi91: Hade ditt moderkort inte haft stöd av processorn så hade du inte fått bild överhuvudtaget. Testa cleara CMOS och hjälper inte det så kontakta butiken.

Skrivet av str8forthakill:

Rent spontant låter det som att problemen är centrerade runt CPUn i fråga. Moderkort brukar väldigt sällan komma så långt som Splash med defekter. Och den fryser innan minnet initieras (därför minnes LED'lampan inte är på).

Skulle gissa på dessa fel i ordning
Gammal BIOS version utan stöd för i5 9600K
Defekt CPU

Yes, har fått det att funka nu! Tack för all hjälp! Jag clearade CMOS och efter det när jag startade om så kom en American Megatrends-sida upp, där stod både CPU, RAM och SSD med så den verkade känna av allt, och då kunde jag komma in i BIOS. BIOS-versionen som var installerad var en från 2018-11-30 (så alltså äldre än den från 2019-04-15 som Asus skriver att man behöver för ju 9600K), men jag kunde då iaf uppdatera BIOS till senaste versionen från ett USB-minne, starta om datorn och då funkade allt som det ska. Har nu installerat ett OS och allt verkar funka. Tack igen!

Av Takatalvi91

Här är bilden på processorn iaf. Det är tre st extremt små märken, två nära vänsterkanten och ett lite mer i mitten. Svårt att tänka mig att det är något fel dock, men får ju svar på det också om jag först testar uppdatera bios med en annan processor.

Av Takatalvi91
Skrivet av Conny_St:

@Takatalvi91: Jag kan uppdatera bioset utan cpu på mitt moderkort, har du tur kanske du kan det med?

Kan tyvärr inte det.. Asus verkar ha en del moderkort med den funktionen, men tyvärr inte detta.

Av Takatalvi91
Skrivet av Conny_St:

Jag har ett Z390 med och enligt Asus hemsida så verkar i9 9900k inte stödjas förräns bios 1005 som kom i år.

https://www.asus.com/se/Motherboards/ROG-MAXIMUS-XI-FORMULA/H...
https://www.asus.com/se/Motherboards/ROG-MAXIMUS-XI-FORMULA/H...

Precis, är liknande för mitt moderkort, så tänker att jag måste prova uppdatera bios med en 8th gen.

Av Takatalvi91
Skrivet av Fiklm:

I ditt läge skulle jag eventuellt ta och uppdatera bios. Detta eftersom som du fått identiskt beteende på två olika moderkort och du har även innan installation kollat efter böjda pins. Det är även sällan man får en trasig cpu. Troligen inte detta, men innan du demonterar kan det vara värt ett försök. Vill minnas att jag hörde om ett liknande fall för några månader sedan där en cmos reset och bios uppdatering när datorn var av tycktes ha hjälpt. Borde inte ha någon som helst betydelse med tanke på att det är ett z390 kort men man vet aldrig.

Ja, lutar nog mot det. Har provat att reseta moderkortet men får samma resultat och nu testade jag också plocka ut PSU:n ur en av mina andra datorer och testade med den, men utan lycka. Känns som att det enda som fortfarande är möjligt är antingen att processorn är trasig (vilket känns osannolikt), eller att bios måste uppdateras. Enligt allt jag läst ska ju Z390 stödja 9th gen från fabrik, precis som du säger, men samtidigt enligt Asus supportsida för just detta moderkort står det att i5 9600K stöds fr.o.m. en bios-uppdatering som kom 2019-04-15, så blir nog att testa det.

Tänker att jag testar köpa en billig processor som stöds av den äldsta bios-versionen, testar om det funkar med den processorn, gör det det så vet jag ju att inget annat är fel, sen testar jag uppdatera bios och sen testa med min 9600K. Då får jag ju veta om det är processorn eller bios-versionen som är boven i dramat. Tack för all hjälp förresten!

Av Takatalvi91
Skrivet av Vzano:

Kolla så det är inga pins är böjda i sockeln.

Kikade innan jag monterafe CPUn och det såg bra ut. CPUn hade dock ett litet, litet märke som jag reagerade på. Tog kort på det, kan lägga upp det snart. Ska också testa med en annan PSU, men måste då demontera en av mina andra datorer vilket kändes lite drygt. Återkommer när jag testat det!

Skickades från m.sweclockers.com

Av Takatalvi91
Skrivet av Vzano:

Vad är kopplat till moderkortet?

Har försökt koppla bort så mycket som möjligt så har testat med så lite som moderkortet, CPU:n och en RAM-sticka, inget mer. Och beteendet är exakt detsamma. Både på förra moderkortet och detta. Har testat med olika RAM-minnen i olika slots också.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Takatalvi91
Skrivet av Fiklm:

Fast z390 byggdes specifikt för att stödja processorer som 9600k, 9700k och 9900k och dess nya funktioner. Med dessa processorer på z390 ska du inte behöva använda någon update för att få dessa att starta. Däremot på z370 behöver du en update. Låter märkligt. Asus moderkort brukar endast använda sig av en hake på ena sidan av sina ramslots så dubbelchecka att ramminnena verkligen sitter i på båda sidorna. Kolla även att kablarna som tillför ström till cpu'n sitter i som de ska.

Yes, RAM-minnet sitter ordentligt. Har Asus-moderkort på båda mina andra datorer också, så känner mig säker på att det sitter som det ska. Har kollat alla kablar också och de sitter också ordentligt. Och har som sagt bytt moderkort en gång men får identiskt beteende som sist. Hur vet jag om processorn är trasig eller om PSU:n beter sig konstigt?

Skickades från m.sweclockers.com

Av Takatalvi91
Skrivet av Vzano:

Finns det debug LEDs på moderkortet?

Bara för minnet vad jag kan se, och den klagar inte iaf. Och har även testat med minnen jag vet fungerar.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Takatalvi91
Skrivet av Snabbt_o_Hårt:

Du behöver inget nytt BIOS, de som följer med Z390 har stöd för alla i 9000-serien.

Vad kan då felet vara? Har redan testat att byta ut moderkortet för var övertygad om att det var felet först. och hittade nu på asus supportsida att det vara stödjer den processorn fr.o.m. en uppdatering som kom 2019-04-15, och kortet kom ju i slutet av 2018, så alla z390 kan ju omöjligen stödja alla 9th gen direkt. Åtminstone inte om kortet är tillverkat före april.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Takatalvi91

ASUS Z390 med Intel Core i5 9600K, fungerar inte?

Hej! Har nyss byggt ihop en ny dator med ASUS Z390-Plus Gaming och en Intel Core i5 9600K, men när jag försöker starta igång den kommer jag bara till splashscreenen och aldrig ens in i BIOS. Det står på kartongen att moderkortet stödjer 9th gen Intel, så tänkte att den skulle göra det out-of-the-box, men kan det vara så att jag måste uppdatera BIOS för att den ska göra det? Hur gör jag isf det utan att ha en processor som funkar och utan att ta mig in i BIOS? Kortet verkar inte stödja att flasha via USB eller något heller. Någon som vet något om detta?

Av Takatalvi91

Sex skärmar på två grafikkort

Hej!

Jag har försökt kolla igenom forumet men har inte hittat något tydligt svar på mitt problem. Det är i alla fall så att jag har sex stycken skärmar nu och kör samtliga från mitt Radeon HD7970 som har sex stycken utgångar och det fungerar jättebra. Däremot så skulle jag vilja uppgradera grafikkort men har upptäckt att inga nya grafikkort har sex stycken utgångar utan de flesta har fyra men stödjer sex skärmar via DP-hubbar. Något som jag inte har någon lust att behöva köpa.

Min fundering då är alltså om jag skulle kunna köpa ett nytt grafikkort och köra tre skärmar från det nya grafikkortet och tre skärmar från det gamla, men ändå ha alla sex skärmar i ett enda stort utökat skrivbord?

För att förtydliga har jag alltsö inte tänkt köra grafikkorten i CrossFireX, utan om jag köper ett nytt så blir det något av AMDs senaste toppkort. Jag har inte heller någon plan att köra alla sex skärmarna i Eyefinity, för då vet jag att de hade behövs vara kopplade till samma kort. Däremot skulle jag vilja kunna köra de tre skärmarna som är kopplade till det nya grafikkortet i Eyefinity, men inte de tre som är kopplade till det gamla, men det borde ju fungera om bara min initiella tanke fungerar över huvud taget.

Tack på förhand!

Av Takatalvi91

Jag är in-game!

Av Takatalvi91

StarCraft:
food for thought
there is no cow level
power overwhelming
show me the money
black sheep wall

Av Takatalvi91

Det fungerar nu utmärkt efter att jag satt en sådan (https://www.inet.se/produkt/5408938/adapter-displayport-till-...) adapter på en av DVI-kablarna. Tack så mycket för hjälpen!

Av Takatalvi91
Skrivet av Ballistic:

Grovt förenklat så lär kortet ha två DVI-kanaler och fyra DP-kanaler. När du kopplar in en icke-aktiv HDMI-adapter så tar den en av DVI-kanalerna och inte en av DP-kanalerna, så om du kör 2xDVI + icke-aktiv DP-HDMI så behöver du tre DVI-kanaler, men kortet kan bara leverera två. Som jag skrev längre upp i det här inlägget så baserar jag det här på mitt eget 6950 så jag kan givetvis vara helt fel ute, men symptomen var identiska med de jag hade.

Det verkar för övrigt som att det är precis det här det beror på, för det går inte att ha mittenskärmen som den som är inaktiv, dvs den som har den aktiva adaptern, och de andra tre aktiva. Men det går ju att ha tre aktiva så länge mittenskärmen är en av dem. Så det känns ju som att om jag bara gör en av sidoskärmarna aktiv också så borde problemet vara löst.

Av Takatalvi91
Skrivet av MultiMan:

Det trodde jag du visste eftersom det varit så hela tiden och från första början med Eyefinity. Dags att läsa lite också och inte bara mecka? Det kanske är ändrat på senaste modellerna, men detta med aktiva adaptar har alltid varit viktigt.

Förut har jag ju bara haft ett 5850 med stöd för max 3 skärmar samtidigt, och det jag förstod det som när jag läste på om det var att man var tvungen att ha EN aktiv adapter, och så behövde resten inte vara aktiva. Så nu i bara farten tänkte jag att jag inte behövde köpa någon till adapter eftersom jag redan hade en. Visste inte riktigt hur det blev med kort som stödde fler skärmar. Men det verkar ju kanske vara så att det är att man max kan ha TVÅ som inte är aktiva, och sen måste resten vara aktiva.

Skrivet av Ballistic:

Det borde fungera om du gör som du skriver och köper ytterligare en aktiv adapter. Jag baserar förvisso detta på mina egna erfarenheter av mitt 6950 men eftersom du har precis samma fel som jag hade så bör lösningen vara densamma.

Grovt förenklat så lär kortet ha två DVI-kanaler och fyra DP-kanaler. När du kopplar in en icke-aktiv HDMI-adapter så tar den en av DVI-kanalerna och inte en av DP-kanalerna, så om du kör 2xDVI + icke-aktiv DP-HDMI så behöver du tre DVI-kanaler, men kortet kan bara leverera två. Som jag skrev längre upp i det här inlägget så baserar jag det här på mitt eget 6950 så jag kan givetvis vara helt fel ute, men symptomen var identiska med de jag hade.

Okej, men nu chansar jag i alla fall på att det är det och köper en till aktiv DP->DVI-adapter, och så får vi se hur det går.

Tack för hjälpen! Kan skriva om det funkar eller inte när jag fått adaptern.

Av Takatalvi91

Nej, precis. DP->DVI-adaptern är aktiv, men inte DP->HDMI-adaptern. Är det alltså så att det max får vara två icke-aktiva kopplingar? Skulle det fungera om jag köpte en till aktiv DP-DVI-adapter så jag bara använde en DVI-port och 3 DP?

Av Takatalvi91

Eyefinity fungerar. Alla 4 skärmarna fungerar. Däremot så kan jag inte ha fler än 3 skärmar aktiva samtidigt, vilket är lite skumt. Och ja, det är väl klart att det är något jag inte gör rätt, det kan vara därför jag frågar om det är någon som faktiskt vet hur man ska göra. T.ex. någon som själv kör 4 eller fler skärmar på ett likadant eller liknande kort.

Av Takatalvi91

Har testat starta om datorn med switchen i båda de olika lägena nu, men det går aldrig att aktivera en fjärde skärm. Och så har jag ju alltid 1920x1080 upplösning på båda DVI-utgångarna, hur switchen än är. Och så använder jag ju inte ens DP-utgången som är sammankopplad med den speciella DVI-porten. Så än så länge har jag inte kommit någon vart. Några andra tips?