Inlägg

Inlägg som Takatalvi91 har skrivit i forumet
Av Takatalvi91

4 skärmar med 7970 DCII fungerar inte

Hej! Jag har nyss köpt ett ASUS HD7970 DirectCU II TOP-kort och tänkte att jag då skulle kunna ha alla mina 4 skärmar aktiva på samma gång (3 datorskärmar och 1 TV) eftersom det står att det stödjer upp till 6 skärmar och det har 6 bildutgångar. Förut hade jag ett 5850 och då kunde jag bara ha 3 skärmar aktiva åt gången och fick inaktivera en datorskärm varje gång jag skulle aktivera TVn. Datorskärmarna är BenQ G2420HDBL och TVn är en Samsung PS50C7705.

Kortet har två DVI-utgångar och 4 DisplayPort-utgångar, och just nu har jag min mittersta datorskärm kopplad till en DP-utgång med en aktiv DP->DVI-adapter. Sen har jag mina sidoskärmar kopplade till de två DVI-utgångarna på grafikkortet, och sist men inte minst TVn som är kopplad till en DP-utgång med en DP->HDMI-adapter. Det funkar att köra Eyefinity på de tre skärmarna och alla skärmar funkar, MEN fortfarande inte på samma gång! Det är inte ett krav att kunna ha Eyefinity och TVn på samma gång, men åtminstone extended desktop över alla 4 på samma gång. Vill ju slippa switcha över varje gång jag ska ha någonting på TVn. Nu om jag t.ex. har datorskärmarna aktiverade med extended desktop och försöker aktivera TVn också så står det bara "To extend the desktop, a desktop or display must be disabled.".

Är det någon som vet vad det beror på och vad jag måste göra för att kunna ha alla fyra skärmarna igång samtidigt? Ska inte kortet stödja sex skärmar?

Av Takatalvi91

Speldator ~15000-20000

Hej, jag ska slå på stor och köpa en ny, relativ kraftfull spel- samt ljudproduktionsdator för kanske ca 15000-20000 kr. Har redan 3 skärmar i Eyefinity osv, så behöver inga såna tillbehör, utan det är bara själva burken som ska införskaffas. Vet väl ungefär hur jag har tänkt det mesta redan. Ska köpa ett ASUS Radeon HD 7970 DirectCU II TOP 3GB-grafikkort samt en Intel Core i7 3770K-processor och så vidare.

Saker jag funderar över, eller helt enkelt vill ha lite olika åsikter om är moderkort, alternativt ljudkort, SSD samt processorkylare. Resten har jag mer eller mindre bestämt redan.

MODERKORT + LJUDKORT
De moderkort det står mellan är:
ASUS Sabertooth Z77
ASUS P8Z77-V Deluxe
MSI Z77A-GD65
(http://www.prisjakt.nu/produkt.php?j=1168005,1168001,1165782)

Jag vill ha ett Z77-chipset samt PCIe 3.0. De PCIe-platser jag kommer använda är en x16 till grafikkortet (som tar upp 3 slots), en x1 till ett nuvarande ljudkort jag har samt möjligtvis en till x1 till ett nytt ljudkort, och det är där jag undrar lite. Jag behöver både optisk och koaxial ljudutgång från datorn, och MSI-kortet är det enda som har det, så om jag köper det så kanske jag inte behöver köpa ett till ljudkort. Eller så köper jag ett av ASUS-korten och ett extra ljudkort med optisk och koaxial anslutning. Ljudkortet jag redan har är enbart för ljudproduktion och inte till att se på film, lyssna på musik, spela spel osv. Det jag undrar är alltså vad som faktiskt skiljer dessa moderkort åt, förutom ljudutgångarna och om det kanske är önskvärt att köpa ett extra ljudkort hur som helst även om jag köper MSI-kortet? Typ Asus Xonar Essence STX. Hur mycket bättre är ett sånt ljudkort jämfört med de inbyggda? Att ha till spel, film och musiklyssnande alltså.

SSD
SSD har jag inte så mycket att gå på alls. Har för tillfället en 120 GB Intel G2 om jag inte minns fel, men den ska jag sälja iväg tillsammans med min nuvarande dator, eftersom jag ändå tycker att 120 GB är för litet. Så det enda faktiska kravet jag har på SSD är att den ska vara minst 240 GB stor, och den ska vara pålitlig. Sen om den är übersnabb i jämförelse med andra SSD:er eller inte känns inte jätteviktigt. Min nuvarande duger liksom, så så länge den är typ lika eller snabbare än den jag har nu så räcker det. Vill bara att den ska vara pålitlig. Så, några tips där?

PROCESSORKYLARE
Det lutar mot vattenkylning i form av antingen Antec Kühler H2O 620/920 eller Corsair Cooling Hydro H80. Kommer ha en Intel Core i7 3770K i ett Fractal Design Define R3-chassi med något av ovanstående moderkort. Skulle gärna få lite tankar kring detta också.

Tack på förhand!

{{ Gå till inlägget för att se omröstningen }}

Av Takatalvi91

MST Hub. När? Var?

Hej! Har funderat på att köpa ett AMD Radeon HD7970 i samband med datoruppgradering om någon/några månader. Jag kör nu 3 skärmar i Eyefinity samt en TV på mitt grafikkort, men har tänkt köpa en skärm till i framtiden. Den ska dock inte vara med i Eyefinity-gruppen, utan bara vara på sidan av.

Det jag undrar då är i alla fall; Finns det såna där MST Hubbar att köpa någonstans? I så fall var? Och ifall inte, när kommer dom? Och varför har dom inte redan kommit? Haha. Det är ju en på bilden i recensionen av 7970 (http://www.sweclockers.com/recension/14844-amd-radeon-hd-7970...) och jag kommer behöva en om jag ska köra totalt 5 skärmar från mitt grafikkort.

7970 kommer väl för övrigt klara av att köra 3 skärmar i Eyefinity, samt en datorskärm och en TV på sidan om, på samma gång va? Med tanke på att det ska stödja 6 skärmar i Eyefinity, så borde väl inte 5 vara något problem, trots att dom inte ska vara i samma grupp allihopa?

Av Takatalvi91
Skrivet av Donan Fear:

Det finns lite regler när det gäller sånt här:
1. Alla skärmar i en Eyefinity-grupp måste vara kopplade till samma grafikkort.
2. Kör du Crossfire kan du bara koppla skärmar till ena grafikkortet.
3. Du behöver inte köra Crossfire bara för att du har flera grafikkort.

Tack! Väldigt tydligt! Var precis vad jag behövde veta för att kunna kolla och tänka lite mer.

Finns det några kort i 6000-serien som man kan köra 6 skärmar i Eyefinity på? Jag tror inte att jag egentligen skulle använda det till att spela på 6 skärmar samtidigt speciellt ofta, men om det inte är mycket dyrare/svårare att göra det möjligt också så varför inte. Jag vill åtminstone kunna ha Eyefinity på 3 skärmar och sen 4 lösa skärmar, och alla 7 skärmar aktiverade samtidigt, då borde det väl funka med ett typ 6970/6990 och ett lite billigare kort?

En annan fråga inom området; finns det någon bra typ ställning för att kunna sätta upp 6 skärmar på ett snyggt sätt, eller är det något man får meka ihop själv hemma? Och en fråga lite utanför området; vet man ungefär när AMDs 7000-serie kommer?

Av Takatalvi91

6 (7) skärmar med CrossFire?

Jag kör för tillfället 3 skärmar i Eyefinity (ibland) med ett 5850, där de två sidoskärmarna är kopplade till varsin DVI och mittenskärmen med en DVI-DP-adapter. Jag kör även en TV med HDMI, men den kan jag inte ha aktiverad samtidigt som de 3 skärmarna (i Windows) utan måste då "offra" en av datorskärmarna när jag ska se på film.

Kort och gott: för tillfället fungerar allt bra (förutom att det ibland känns drygt att jag måste inaktivera en skärm hela tiden), men allt med Eyefinity osv funkar bra. Problemet är bara att jag börjar känna mig begränsad med de 3 skärmar jag har och skulle vilja uppgradera till 6 stycken, och undrar då mestadels om grafikkortet. Jag har förstått att jag måste uppgradera det lite, men vet inte riktigt till vad? Jag skulle helst av allt kunna köra alla 6 skärmarna samt TVn samtidigt, och det jag undrar då är alltså om man kan köra t.ex. 2 st 6970 och ha kanske 3 skärmar i ett kort och 4 skärmar i ett kort och ändå köra Eyefinity på alla 6? Eller måste alla skärmarna i en Eyefinitykonfiguration vara kopplade till samma kort? Skulle det i så fall gå att köra 3 i ett kort och 4 i ett kort, och köra Eyefinity på 3 av skärmarna och sen ha 4 av skärmarna bara lösa. Eller måste ALLA skärmar vara kopplade till samma kort vare sig man vill ha dem i Eyefinity eller inte?

Många frågor på samma gång, jag vet, men skulle vara väldigt tacksam om någon orkade förklara lite hur det fungerar med Eyefinity med CrossFire.

Av Takatalvi91
Skrivet av mrqaffe:

Den kan nog funka om den inte kör ntfs, jag tror inte bilstereon gillar ntfs.

Ja, NTFS borde inte funka, så det testar jag inte ens. Testade att formatera den till exFAT (det enda andra alternativet jag kunde välja i Windows formateringsdialog), och då blev det ERROR 23 i stereon, fick sedan ett tips att ladda ner ett program så jag kunde formatera den i gammal hederlig FAT32, så då gjorde jag det och vips så funkade det.

Däremot har jag inte testat hur mycket den klarar av, det står ju något i manualen om 500 mappar/15000 filer, så det ska jag testa, men den klarar åtminstone att öppna och spela upp låtar från en 1TB hårddisk. Det var dock en mardröm att försöka bläddra omkring i mappnamnen med den lilla 10-digit-skärmen som inte ens kan tänka sig att skrolla lite åt sidan så man ser vad det står! Plus att den verkar ha problem med ID3-taggarna. Men som sagt, nästa steg jag ska kolla är om den klarar av att spela upp mer än 500 mappar/15000 filer.

Av Takatalvi91
Skrivet av mrqaffe:

Drive skulle det stå, stavfel.

Okej, jo jag har ju en vanlig extern hårddisk med separat strömförsörjning, så jag kan ta och testa med den om det går!

Av Takatalvi91
Skrivet av mrqaffe:

Jag vet inte säkert om det kommer att funka, det finns ju olika spelare, men om den stödjer filsystemet så bör det gå, tänk på att en hdd drar mera effekt också än ett usbminne, den kanske behöver en strömförsörjning från bilen o inte från stereon.
Du har ingen driva att testa med om det funkar signalmässigt?

Driva? Såhär står det i alla fall i manualen till bilstereon:

"USB-minnesenhet
• Spelbar mapphierarki: upp till åtta nivåer (en praktiskt användbar hierarki består av
mindre än två nivåer).
• Spelbara mappar: upp till 500
• Spelbara filer: upp till 15 000"

Så enligt manualen verkar det nästan som att det ska funka oavsett om det är en HDD eller minnepinne, dock är 500 mappar/15000 filer lite väl lite, det är ju typ det jag rymmer på iPoden ändå. Såg dock att Pioneers dyrare stereor stödde upp till 6000 mappar, men fortfarande bara 15000 filer.

Skrivet av biorrith:

Att en hdd skulle paja för att den vibrerar i bilen är jag tveksam till. Till tex. Volvo går det att köpa hdd att ha i bagaget för mp3. Har funnits sedan typ -02. Original tillbehör...

Men jag vet faktiskt inte om en bilstereo klarar av extern hdd... Det är något med kontrollern tror jag? Ett minneskort / minnepinne läser den av som "ett rent minne" typ.... Det är iaf den förklaringen jag har fått.
Men det finns ju USB-minnen på upp till 16gb för en vettig peng idag, och det bör väl räcka för en och annan playlist?

Men 16GB ger mig inte så mycket, jag har redan en iPod på 120GB och anledningen till att en HDD skulle vara najs är för att jag har ca 250GB musik och skulle vilja kunna ta med mig allt, eftersom jag ska på en ca 500 mil lång bilresa, haha.

Skrivet av TroNi:

Testa, Det kan ju inte gå mer än åt helvete

Kanske det bästa och mest konkreta svar jag fått hittills!

Skrivet av Playboy_1338:

ett tips annars. använd spotify i telefonen, och streama till bilstereon via aux/blåtand, alltid skönt om man saknar någon låt där ute i bilen å inte behöver åka hem, utan bara söka å lägga till

Problemet med Spotify är att det inte finns så mycket av musiken jag lyssnar på där, plus att jag inte har Premium. Funderar dock på att skaffa Free Trial-grejen just innan jag åker, så kan jag har det som en liten extrakälla av musik i alla fall.

Av Takatalvi91

Okej, men om vi säger att jag formaterar den till FAT32 och bara står stilla med bilen så att vibrationen inte är något problem, är det då rent tekniskt möjligt att komma åt hårddisken med bilstereon?

Skickades från m.sweclockers.com

Av Takatalvi91

Men en iPod (120 GB) har ju också hårddisk och den funkar ju utan problem i bilen? Har haft min i två år, och den är det inga problem med. Men om vi bortser från vibrationsdelen helt, den löser jag i så fall på annat sätt med någon manick om det nu är så att det över huvud taget fungerar att koppla in en hårddisk i bilstereon.

Det går ju att koppla in USB-minnen, så om man bara typ omformaterar hårddisken till ett FAT-system så borde det väl vara lite shit the same? Har dock hört att stereon inte kan läsa för stora enheter osv också, men personen som sa det påstod att 2 GB var max, och det vet jag rakt av att det är dagens lögn.

Av Takatalvi91

Koppla extern HDD till bilstereon?

Hej! Jag har nyss köpt en ny bilstereo (http://www.netonnet.se/art/bil-och-bat/bilstereo/huvudenhet/b...) med USB, AUX, stöd för iPod/iPhone m.m. (dock en aningen billigare variant) och undrar om det skulle gå att köpa en extern hårddisk, t.ex. http://www.inet.se/artikel/4303924/lacie-rikiki-usb-3-0-1tb, och koppla in i den? Har läst runt en del på SweClockers samt googlat lite men det enda jag hittat är en massa trådar från 2007 eller tidigare, vilket inte känns så aktuellt alls, och någon från början av 2010 men dom kom inte riktigt fram till något vettigt.

Är det någon som testat något liknande och fått det att fungera?

Av Takatalvi91

90 Plus

Borde man inte börja använda sig av till exempel "90 Plus" snart, nu när så många faktiskt har börjat komma upp i 80 Plus Gold- eller 80 Plus Platinum-nivåerna?

Av Takatalvi91
Skrivet av Nerus:

Det blir lätt så när fanboys av ena laget ska kommentera andra laget.

Men nog tror jag att ett GTX 580 ska kunna köra 3 skärmar också. Jag har itne kört Nvidia på några år nu, men jag skulle bli väldigt förvånad om deras bästa grafikkort i SLI inte kan köra 3 skärmar. xD

Av Takatalvi91
Skrivet av zhrooms:

2st GTX580 klarar knappt 3 skärmar, så lycka till med ett 6970

Va?! Då har du ju gjort någonting allvarligt fel! Jag kör 3 stycken 1080p skärmar med ett enda 5850 helt utan problem, så ja ett 6970 skulle vara mer än tillräckligt. Fattar inte vad du snackar om..

Av Takatalvi91

Okej, tack så mycket för all info! Jag ska ändå inte beställa förrän om kanske 2-3 veckor, ville bara få ett bättre grepp om vad det är jag behöver osv, vilket jag känner att jag har fått nu.

Av Takatalvi91

Tack för svaret!

Så då om jag köper två till BenQ-skärmar så räcker det med en enda adapter? Vilket alltså totalt landar på ca 5000 kr, istället för att köpa en BenQ och en annan skärm med inbyggt DP som kanske landar på ca 7000 kr.

Märks det någon skillnad i kvalitet eller prestanda osv om man använder en adapter jämfört med en skärm med DisplayPort som standard?

Av Takatalvi91

Eyefinity med en DP och två DVI?

Har kollat runt lite på forumet och googlat lite osv, men har inte riktigt fått grepp om vad man behöver för att kunna köra Eyefinity (alltså typ spela spel över 3 skärmar). Fungerar det om man har en skärm som går på DP och två stycken som går på DVI-D? Har en BenQ G2420HDBL nu, och funderar på att köpa en till sådan snart. Skulle dock vilja veta om det då i framtiden kommer fungera om jag köper en tredje skärm med DP, att köra Eyefinity på dom tre skärmarna, utan att behöva någon adapter av något slag? Har ett HD 5850 så jag har en DP-, en HDMI- och två DVI-utgångar i grafikkortet.

Tacksam för svar, och gärna en liten enkel genomgång av exakt vad man behöver ha och göra för att det ska fungera.

Av Takatalvi91
Citat:

Ursprungligen inskrivet av whopido
Han menade nog 14-15k med skärm osv. inräknat.

Ja, exakt! Men jag har redan ett paket med skärm osv färdigt, orkade bara inte ladda upp det. Det var mest bara moderkortet ag undrade över. Däremot skilde sig ju paketet som jojjeD satte ihop inte speciellt mycket från det jag har, så det känns ju bra.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Dani3lsson
Ja har nästan identisk setup och den funkar klockrent! maxar bfbc2 utan några som helst problem. Go for it! : )

Okej, vad härligt! Du har ett ASUS P7P55D-E PRO-kort eller? Det var mest det jag funderade över, om det är bra.

Av Takatalvi91

Speldator ~15000 kr

Hej, behöver lite hjälp igen. Har tänkt köpa en dator som kommer landa på en 14-15 tusen allt som allt, med skärm osv. Tänker inte satsa på SSD nu, utan det får bli i framtiden, vill dock ha USB 3.0-uttag, och kör på ett Intel-system. Detta är komponenterna jag hade valt först (exkl. skärm, OS, osv):

Gigabyte GA-P55A-UD3
Intel Core i5 750, 2.66GHz
PowerColor Radeon HD5850 PCS+1GB
Corsair 4GB (2x2048MB) 1600MHz XMS3
1TB Samsung Spinpoint F3 HD103SJ
Corsair HX 650W 80+
Fractal Design Define R2, Svart

Men sedan läste jag i en annan del av forumet (http://www.sweclockers.com/forum/sh...;highlight=usb3) om moderkortet jag valt, Gigabyte GA-P55A-UD3 (https://www.inet.se/artikel/1901761...yte-ga-p55a-ud3), att det kanske inte riktigt är det bästa alternativet.

Om jag förstått det rätt så kommer hastigheten halveras från grafikkortet om man aktiverar USB 3.0? Det är inte önskvärt..

Funderar på om jag kanske borde lägga ut en liten extra slant nu och satsat på det ca 700 kr dyrare ASUS P7P55D-E PRO (http://www.inet.se/artikel/1901770/asus-p7p55d-e-pro) istället, då det också har USB 3.0 men inte verkar ha några problem med att hålla grafikkortet på 16x även om man aktiverar USB 3.0. Det känns ju inte som det roligaste att behöva byta moderkort om 1-2 år på grund av detta, så det kanske är lika bra att satsa på ASUS-kortet direkt?

Läste en del om ASUS-kortet här: http://techgage.com/article/asus_p7p55d-e_pro/, och det verkar ju inte ha samma problem; "The addition of S-ATA and USB 3.0 could be considered worthy of the higher SRP alone, especially since ASUS implements a PLX solution, meaning that neither S-ATA or USB 3.0 will draw bandwidth from your primary PCI-E 16x slot, which is what happens on current Gigabyte P55 boards that feature these two new technologies."

Kan någon mer kunnig snälla uttrycka sig lite om detta, samt kolla så att det i så fall nya moderkortet skulle passa bra med de andra valda komponenterna?

Tack på förhand!

Av Takatalvi91

Behöver lite hjälp igen.. Läste i en annan del av forumet (http://www.sweclockers.com/forum/showthread.php?s=&threadid=8...) om moderkortet jag valt, Gigabyte GA-P55A-UD3 (https://www.inet.se/artikel/1901761/gigabyte-ga-p55a-ud3), och att det kanske inte riktigt är det bästa alternativet.

Om jag förstått det rätt så kommer hastigheten halveras från grafikkortet om man aktiverar USB 3.0? Det är inte önskvärt..

Funderar på om jag kanske borde lägga ut en liten extra slant nu och satsat på det ca 700 kr dyrare ASUS P7P55D-E PRO (http://www.inet.se/artikel/1901770/asus-p7p55d-e-pro) istället, då det också har USB 3.0 men inte verkar ha några problem med att hålla grafikkortet på 16x även om man aktiverar USB 3.0. Det känns ju inte som det roligaste att behöva byta moderkort om 1-2 år på grund av detta, så det kanske är lika bra att satsa på ASUS-kortet direkt?

Läste en del om ASUS-kortet här: http://techgage.com/article/asus_p7p55d-e_pro/, och det verkar ju inte ha samma problem; "The addition of S-ATA and USB 3.0 could be considered worthy of the higher SRP alone, especially since ASUS implements a PLX solution, meaning that neither S-ATA or USB 3.0 will draw bandwidth from your primary PCI-E 16x slot, which is what happens on current Gigabyte P55 boards that feature these two new technologies."

Kan någon mer kunnig snälla uttrycka sig lite om detta, samt kolla så att det i så fall nya moderkortet skulle passa bra med de andra valda komponenterna?

Tack på förhand!