Inlägg

Inlägg som Benno0 har skrivit i forumet
Av Benno0

Hela googles affärside grundar sig på att servera reklam. Hurvida det är vettigat att ett enormt reklamnätverk dominerar internet är kanske inte direkt relevant i denna diskussion men det finns ett antal problem i modellen. Detta transkriberade tal tar upp några vädigt bra poänger och kommer även med några vettiga lösningar http://idlewords.com/talks/what_happens_next_will_amaze_you.h... .

Av Benno0
Skrivet av md7:

Men vad är det som gör att du måste ha hem den samma kväll? Varför kan du inte vänta en dag eller två för att få hem Hem till midgård? Det finns ju en massa andra aktiviteter som man kan hitta på, andra filmer/serier att titta på, gå på bio, spela, pubrunda, ut och promenera, sporta och en hel del annat.

Men samtidigt så förstår jag dig, en gång i tiden så var jag också "tvungen" till att ha något nu och inte sen. Nu på "äldre" dagar så känner jag dock inte samma tvång. Men jag tycker att det är intressant varför man måste ha något direkt istället för att vänta. Jag har inga bra svar på det. Det finns betydligt viktigare saker i samhället att lägga tiden på än att man måste ha en film/serie samma kväll.

Samtidigt så menar jag inte att allt de olika bolagen gör är bra och att Netflix och Spotify är helt fantastiska tjänster. Utbudet är inte alltid så bra, särskilt inte i Netflix fall. Själv så är jag grymt irriterad på filmbolaget 20th Century Fox att de fortfarande inte har släppt The Abyss och True Lies på blu ray ännu, och då är det ändå rätt stora filmer som gick hyfsat bra på bio. Att de sumpade bort möjligheterna med serien Firefly är totalt puckat av dem. Men även att jag tycker att filmbolagen gör en hel del korkade beslut lite då och nu, så anser inte jag att det ger mig rätten till att ta del av deras underhållning gratis. Och då för att svara på din fråga angående din borttappade cd. Enligt vad jag anser så har du betalat för det och då ska du även kunna tanka ned det. Det är vad min moral säger mig och vad jag tycker är rättvist mot alla parter. För att förtydliga, jag tycker att piratkopiering är helt ok så länge du betalar för det. Men det betyder inte att jag tycker att det är ok att piratkopiera en film istället för att se den på bio och därefter köpa den på blu ray. Med andra ord, så länge du betalar för det du piratkopierar och använder så fine by me. Problemet är dock att alla gör inte det, vilket jag vänder mig emot. Och då blir följden att vissa människor (pirater) ute i samhället anser att de ska få ta del av underhållning gratis, samtidigt som andra människor måste betala för piraternas underhållning, vilket är så fel som det bara kan bli, enligt min åsikt.

Fenomenet kallas för marknadsekonomi 101: utbud och efterfrågan. Klart man kan diskutera konsumentbeteende och vad som är etiskt rätt hit och dit men faktan här är ju att A: "piraterna" tjänst är bättre (2 dagars väntan = dåligt utbud) och B: tar en mindre risk då hen använder piraternas tjänst(oklart när produkten shippar + ogenomskinlig kvalitet och retur policy).

Sen kan man ju fråga sig var gränsen på vad som är etiskt går. Vissa tycker det är okej att shoppa H&Ms billiga kläder som tillverkats av "slavarbetskraft". Andra tycker det är okej piratera storbolags multimedia produkter. Bägge är normaliserade och verkar inte väcka särskilt stora tankar hos någondera gruppen.

Av Benno0

Telefoners skärmupplösningsrace liknar väldigt mycket megapixel racet för point and shoot kameror under 2000-talet. Det drivs enbart av marknadsföringsjäl då produkterna säljs med specs och högre tal är naturligtvis "bättre"...

Av Benno0

Privatkopieringsersättningen sattes väll in då c-kasseter och VHS/betamax rullade ut med möjlighet för Svenssons att spela in broadcastad radio/TV och till viss grad bärbara kopior på LP skivor. Annars kan jag inte minnas att CDn/DVDn/VHS-filmer någonsin lagligt/enkelt gått att kopieram. Teoretiskt sett är det ju möjligt att under privatkopieringslagen "spela in" låtar från web radio precis som man får spela in "vanlig" radio bäst man vill. Detsamma gäller även för TV sändningar vilket mer eller mindre kan utnyttjats som streamingtjänst förutsett att användaren aktivt väljer att "spela in" något på "sin egen box. Dessa är gråzoner och minns jag rätt sköts en TV streaming/rebroadcasting tjänst i Finland ner för några år p.g.a. användaren kunde spela in "allt" från de finska gratiskanalerna som man ser med en vanlig TV-mottagare.

De produkter som omfattas av privatkopieringsersättning är enligt lagen produkter som kan ta upp ljud och rörlig bild och som anses särskilt ägnade åt privatkopiering. - copyswedes hemsidor

Problemet med avgiften är ju att tolkningen skitit sig rejält ur den vanliga användarens synvinkel. De enda som jag skulle tänka mig borde falla under privatkopieringsavgift i dag är set-top boxar var syfta faktist är privakopiering.

Av Benno0

Är ännu lite förvånad att "Steam för filmer/TV-serier" inte existeras idag. Alltså en tjänst där man för det mesta får tag på det man vill åt för ett rimligt pris och där tjänsten själv har ett mervärde med en samlar aspekt. Steam har förstås några år på nacken och de lyckades inte övertala konsumenterna sådär bara men har så långt jag minns fungerat riktigt bra sedan de på allvar började sälja tredjepartsspel och började köra med rejäla rabatter.

Spotify som följer en lite annorlunda businessmodell fungerar bra och verkar ha dödat piratismen för sina kunder. De fungerar i Norden så som t.ex. Netflix borde fungera i Norden, Dvs. man hittar det man söker efter. Då det gäller film eller TV serier finns det helt enkelt ingen vettigt tjänst som klarar av att konkurrera med piratismen.

Film + TV branschen har inte ännu haft sin kris. "Kabel-TV" är ännu idag en kassako och större delen av stora filmers intäkter beräknas komma från Bio. Netflix/Amazon/Hulu jagar Spotify med både TV serier och filmer medan t.ex. Google och Apple försöker sälja och "hyra" filmer enligt retail modellen. Spotify modellen med en fast månadsavgift kan fungera för TV-serier och äldre filmer men som det ser ut idag går den inte särskillt bra framåt utanför USA och många rättighetsinnehavare ger inte ut sitt stuff utanför USA. Jag tror inte att det håller i längden och då t.ex. en Netflix prenumeration i Finland ganska snabbt tappar värde. De håller sig kvar med sina egna serier men annars så erbjuder piraterna en bättre tjänst. Det blir inte heller bättre av att vissa (HBO go nordic) verkar totalfaila på den tekniska fronten och landar på scam högen.

Retail modellen som försöker "hyra" eller sälja filmer för en månads Netflix prenumeration eller 20€ + möjligtvis extra för "HD-versionen" ser jag mest som ett scam för idioter som inte vet bättre. Priserna rör sig inte särskillt mycket enligt min erfarenhet och själva tjänsterna är dåliga. Steam modellen skulle enligt mig troligtvis fungera där den nuvarande slussar gamla pirater raka vägen tillbaka till popcorn time eller joker, speciellt för filmer. Det gäller alltså att få pengar ur "kunder" som inte är villiga att betala ett orimligt pris, kunder som inte har "laglig" tillgång till att köpa media p.g.a. ... logik eller kunder som helt enkelt anser att piratismen ännu erbjuder en bättre tjänst. Att den tjänsten är gratis spelar såklart en roll men om man inte är en advokat som ska kräva skadestånd för upphovsrättsbrott är det bra att vara försiktigt med att påstå hur mycket man förlorar på att folk piraterar.

Antagandet är att det finns en kundgrupp som är villig att betala för sig bara de slipper hoppa genom film/TV industrins hinderbana som försöker föra en tillbaka till 80-talet. Antagandet har visa sig stämma för spelindustrin och musikindustrin och ser inte varför det inte skulle fungera för både TV och film industrin.

Av Benno0

Inte så konstigt att folk inte köper datorer i samma utsträcknings som förr. Då en C2D räcker den till det mesta så för den vanliga användaren/kontorsnissen(främst office) finns det ingen orsak att uppgradera. Därtill finns det en stor skara vanliga konsumenter som just handla sina nollmarginal maskiner på elgiganten för 3000kr. Försäljaren får troligtvis upp dem med 1000-2000kr genom att vifta med större hårdskiva och stöd för mer minne. De är mer eller mindre designade speciellt för att en aggressiv försäljare skall få kunden att välja den lite dyrare skitmaskinen med "större" numror och kunden tror att hon gör ett kap. Eller så köper hon en iPad för samma pris och blir troligtvis mer nöjd med den eftersom större delen av dataandet går ut på att browsa internet.

PC tillverkarna har satt allt för mycket energi och marknadsföring på sitt race till bottnet istället för att satas på bra produkter till konsumentmarknaden. Skärmutvecklingen för laptops har före apple satt igång skärmracet backat sedan 2002, en stor del av alla "billiga"(under Macbook airens pris) rullar ännu med 5200rpm hårdskivor och har en abysmal batteritid.

Skulle vara intressant att se hur försäljningen fördelar sig mellan företags- och konsumentmarknaden då konsumentmarknaden går ut på att produkten skall se shiny ut i affären medan medelstora-stora företag köper tusentals maksiner i bulk med supportkontrakt.

Av Benno0

I Finland hamnade TV avgiften på skatten förra året. Skaffade en skärm med TV mottagare för ca. half år sedan och då jag är studerande och har en skatteprocent närmare noll betalar jag i princip ingen TV avgift. Detta skulle med det tidigare systemet där TV = avgift innebära ca 140€ i året.

Tycker att det är löjligt att Sveriges politiker inte skyfflar över avgiften på skatten. En enkel orsak är att SVTs budget uppenbarligen kan ökas ganska rejält eftersom i princip nästan alla svenska medborgare är skyldiga att betala avgiften. En skatt innebär att personer med låg inkomst, läs studeranden, får ett rejält hack i budgeten.

Det man kommer tillbaka till är alltså vad som skall klassas som public service. Finska YLEs senaste riktlinje är att de skall nå alla finska medborgare med sina skitproduktioner (lanserade nyligen sin egen version a Teen mom) och hälften av deras produktioner är mer eller mindre reality. Det lilla jag sett av SVTs innehåll verkar de ha en liknande modell. Frågan är alltså vad man kan anse vara public service och blir SVTs budget skattefinansierad kommer de troligtvis genast börja lobba att den skall höjas eftersom de inte har någo penger.

Vad YLE däremot gör bra är nyheter och politisk övervakning. De har kunniga journalister + teknisk personal som producerar bra reportage. Tillräkligt bra för att det börjat talas om att de gör det för bra och konkurrerar därmed en stor del av dagstidningarna eftersom folk sitter fast med att betala för det. Sporten (speciellt icke mainstream sporter som de kommerciella kanalarna inte sysslar med) är också för det mesta väldigt välgjord med kunniga kommentatorer, och i princip det mesta som köps upp av BBC är riktigt bra.

Planen skulle alltså vara att kasta ut all skit, lämna kvar radion som den är eftersom den är billig och fortsätta satsa på de områden som verkligen kräver en icke-vinstbringade organisation.

Av Benno0

I Finland kom rundradio avgiften på skatten i årsskiftet. Eftersom jag är en fattig studerande slipper jag ju betala med tycker ändå inte att det är någon vettig lösnoing. YLE är lite som ett svart hål dit pengarna försvinner och största delen av deras TV innehåll, som också står för största delen av konstnaderna, är skit.

Håll kvar radion och dra bort all reality och annat skit och dra en "vettig" avgift på skatten...

Av Benno0
Skrivet av Majora:

Varför har intresset för norden exploderat helt plötsligt?

Beror troligtvis på att de amerikanska mediebolagen märkt att den nordiska marknaden i stor del konsumerar amerikanskt producerade TV-serier och filmer och främst piraterar eftersom det i dagens läge inte riktigt finns några andra vettiga alternativ. I och med att internet har blivit allt mer mainstream har väll folk i allt större utsträckning fått upp ögonen och slutat äta all skit som visas på TV och istället välja vad de ser direkt då det visas i USA.

Av Benno0

Valde själv att köpa en envy 13 (1099eo) över en ul30-vt och har varit rejält nöjd med den.

Batteriet räcker ca. 4 timmar utan tilläggsbatteriet och över 10 timmar med det(lätt surfande och photoshoppande, birghtnessen runt 60%.

Gällande prestandan så kör jag left 4 dead 2 på medium/low i 1366*768 och Starcraft 2 på medium/low samma upplösning med helt hyffsad fps. Har dock int gjort några benchmarkar.

Envyn kör nästan helt ljudlöst, fläkten har ett konstant tyst, knappt märkbart, hymm.

Skärmen är definitivt envyns starkaste sida, en av de bästa TN-skärmarna jag sett. Betraktningsvinklarna är klart bättre än medeltals-laptopen men precis som alla andra TN-skärmar så är det ändå int så mycke att hänga i julgranen. Skärmen är också extremt ljus, helt användbar ute i sommarsolen så länge som man som solen int lyser direkt på skärmen.

Undersidan blir en aning varm under hård belastning då dedikerade GPUn är aktiverad, men inte så att man skulle bränna sig på den. Kanske lite över kroppstemperatur. Med integrerade GPUn aktiverad så är den runt kroppstemp. eller lite under.

Tycker själv att touchpaden är extremt frustrerandeutan endel tweakande. Kör själv en softa som heter Twofingerscroll som kör tillsammans med synapticdrivrarna. Den gör scrollandet mycket jämnare och lättare att använda jämnfört med synapticdrivrarna och har stöd fär twofinger-tappar och sånt.

Har också för mig att det int kommer att komma någon ny envy 13, tror att den helt och hållet ersatts av
envy 14.