Inlägg

Inlägg som Galming har skrivit i forumet
Av Galming
Skrivet av Petterk:

Koax är ett kabel-tv-uttag med en kontakt som heter data. De som har tre runda kontakter alltså. Ingår varken någon box som det står Com Hem på vare sig det är koax eller fiber/lan, det är ett modem eller en router kvarlämnad av tidigare ägare/boende. Finns säkert andra fibernät i byn än Lunet. Är det koax är det hyfsat vanligt att det också finns fiber/lan, så titta efter uttag eller mediaomvandlare.

Det stämmer som du säger. det finns både koax och fiber

Av Galming
Skrivet av dwd:

Studerar bl.a. köprätt och avtalsrätt. Här kommer lite generella tips, inte att se som juridisk rådgivning.

Den enda du bör ta detta med är säljaren. Inte mäklaren och inte bostadsrättsföreningen.

Säljaren ansvarar för de uppgifter som lämnas av honom eller av annan för hans räkning. Om du och säljaren har avtalat att bredband ingår och det nu inte gör det så är det fel på varan (bostadsrätten).

Du kan reklamera felet till säljaren och be om t.ex. prisavdrag motsvarande bredbandet. De kan dock hävda att priset för bostadsrätten vore det samma både med som utan bredband, och att du därför inte är berättigad till prisavdrag. Du kan också kräva avhjälpande eller omleverans. I praktiken skulle det innebära att säljaren få se till att lösa det bredband som han faktiskt sålt till dig. Med andra ord är det mycket möjligt att han får ta och teckna ett tillsvidare-abonnemang till din bostadsrätt för att fullfölja avtalet. Det är inget jag känner igen från tidigare fall så det är oklart om det skulle vara rimligt att genomföra detta i praktiken.

Tack för informationen. Då ringer jag säljaren imorgon och hör vad de säger.
Om de nu skulle neka prisavdrag ( och hur mycket är skäligt att be om? ) vad blir mitt nästa steg?

Av Galming
Skrivet av Petterk:

Elen är bara att ringa dit elektrikern för. Diskmaskinen bör sitta på sin egna säkring. Löser sig på ett par timmars arbete.

Kolla över om diskmaskinen är ansluten på ett säkert sätt när det gäller vatten också (kan du göra själv genom att kolla över hur den är ansluten, var kranar sitter med mera) och kolla om säljaren kan stå för något av detta.

Gällande bredband, finns det bara bredband via koax eller finns även fiber/lan?

Kan kolla imorgon, det enda jag såg var en sån där liten box från com hem på väggen med tv/internet. Tror inte de är inkopplade till Lunet ( fiber )

Av Galming
Skrivet av Marcsod:

Jag har aldrig hört talas om en BRF som bjuder på bredbandet? Däremot betalar BRF:en garanterat en avgift för rätten att använda den fasta installationen ... Vår BRF betalar hutlösa avgifter till ComHem även om ingen i hela huset skulle använda vara sig bredband eller teve ... som de själva sen får teckna abonnemang för ...

Jag vet flera här i Luleå där det ingår i månadsavgiften, bjuder gör det nog aldrig men de räknar in det på hyran. Kompisens hyra höjdes med ca 50kr förra sommaren men då fick alla i byggnaden 100/100.
Jag frågade mäklaren om hon visste om det var 10/10 eller 100/100 som ingick i hyran innan jag skrev på kontraktet vilket hon svarade 10/10 men att man kunde köpa upp till 1gb

Av Galming
Skrivet av anon322047:

bredbandet är nog solklart men vad och hur det löses det har jag ingen aning om OM den nu inte också faller under undersökningsplikten men isf har även säljare/mäklare/brf skyldighet till korrekta uppgifter i handlingarna , gällande kontakten har du undersökningsplikt och den är så sjukt skriven så där kommer du ingenstans om säljaren inte i goodwill löser det med dig .

Jag känner väl att hade de sagt detta om bredbandet dagen vi skrev på kontraktet, fine . men 3 månader senare dagen man flyttar in.. shrugs

angående kontakten så antog jag detsamma men det kan ju vara värt och testa =). Vet du om man får koppla så ens?
Ska höra med BRF om det är godkänt att ha den kopplad som den är imorgon

Glömde svara angående om grenkontakten var jordad. Kollade aldrig men det hoppas jag , får bli morgondagens problem

Av Galming
Skrivet av evil penguin:

Ja, så är det väl. Dock är det ju viktigt att notera vilka som faktiskt är part i avtalet det hänvisas till.
Om jag inte helt missförstår situationen så bör ju detta vara föregående ägare och TS? (inte mäklare eller BRF)

Så jag undrar ju lite om TS jagar fel personer...

Jag har ingen aning hur man ska gå tillväga eller vem man ska kontakta . Då BRF gett fel information till mäklaren och de har väl antagit att det BRF skrivit i objektbeskrivningen stämmer.
Båda parter bortförklarar sig mot varandra.
Är det sen säljarens ansvar att kolla så allt stämmer i objektbeskrivningen innan mäklaren stoppar upp annonsen?

Ska ringa runt imorgon och försöka hitta nån lösning

Av Galming
Skrivet av AGI:

Bredbandet låter ju som ett avtalsbrott som du kan anmäla och få ersättning för. Angående grenkontakten borde du som köpare ha sett det innan du köpte bostaden, men kolla upp "dolda fel" garantin.

Jo jag antar det kommer bli jag som får stå köksdelen, men vem börjar baxxa ut kyl o frys på visning ? inte jag iallafall eller de andra som var där under visning

Av Galming
Skrivet av ronnylov:

Båda sidor tycker att andra sidan är egoistisk. Att andra ska offra sig på ena eller andra sättet för din skull är egoistiskt. Vissa värderar frihet mer och andra hälsa mer. Och alla tycker andra borde tänka likadant.

De kommer få mycket frihet om de själv hamnar på IVA, osäker om du trollar eller inte.
Båda alternativen skrämmer mig dock

Av Galming

Mäklare och BRF skyller på varandra

Hej hej, köpte lägenhet tidigare i sommar och idag är det tillträde, när jag är hos mäklaren och får nycklar till lägenheten så påpekar hon att bredbandet som ingår i hyra enligt kontraktet inte stämmer ( varför hon inte nämnde det för 3 månader sedan är en bra fråga).
Det står tydligt i kontraktet att el, kabel tv, värme vatten och bredband ingår i månadsavgiften vilket jag och säljaren har skrivit på redan.

Månadskostnaden stannar på 3146kr om det har någon betydelse

https://i.imgur.com/Qp787yU.jpg

Jag har ringt och påpekat att jag är missnöjd till BRF och mäklaren då det var en ganska så stor del varför jag köpte just denna lägenhet ( då det bara finns com hem i byggnaden är det billigaste alternativet 399kr i månaden för bredband ).
Hon på BRF erkänner att det var hon som kryssat i fel i infon som skickats till mäklaren och skyller allt på att det är mäklarens fel som inte dubbelkollat att allt stämmer.

Ringer mäklaren och säger att det känns inte okej att jag får veta samma dag som inflyttning att något som står i kontraktet inte gäller ( gäller ens månadskostnaden eller de kanske skrev fel där oxå ;), är ju ändå ca 5000 kr per år man inte hade räknat med ). Hon skyller allt på BRF eftersom det var dem som skickade fel information till mäklaren.

Och där sitter jag nu inte ett smack klokare eller närmare en lösning.
Vad tror ni? går det att lösa genom tex räkna om pris skillnaden på lägenheten jämfört om den hade " gratis " internet eller inte?
alternativt att de står för mitt internet 1-2 år? eller liknande
Antar att det är mäklaren/säljaren som får lösa detta då BRF knappast kommer stå för bredbandskostnaden?

sen en till grej jag upptäckte var, bakom kyl/frys så har de alltså kopplat en grenkontakt till ett jordat uttag och i grenkontakten sitter kyl/frys, micro och diskmaskin, detta känns inte säkert om ens lagligt?

Av Galming
Skrivet av TobiasStockholm:

Din fråga hör inte riktigt hemma i den här tråden, du borde nog ha skapat en egen tråd, den här ska handla om bolån. Gör det för vidare diskussion. Och läs gärna igenom dina inlägg innan du postar dem, de blir mer begripliga då.

Vad menar du med fastighetsvärden? Styrelsen för brf? En bostadsrättsförening har normalt sett ingen fastighetsvärd.

Säljarna och mäklaren är skyldiga att kontrollera att uppgifterna stämmer, de kan inte bara skylla ifrån sig.

ett sista svar sen släpper jag det
Hon sitter i styrelsen och hennes titel var typ fastighetsvärd eller liknande.
Är det mäklaren som bör ta på sig skulden eller styrelsen som erkänt att hon gjorde fel?

Av Galming
Skrivet av joakim99:

Är månadsavgiften fortfarande 3146 kr eller har det justerats också?

samma månadskostnad

. ringe fastighetsvärden och sa vad jag tyckte, det stämde att det var HON som skickat fel info till mäklaren, så jag sa något i stil med, ja hur tänker ni lösa detta då? fick inget direkt svar utan hon försökte skylla på mäklaren??? men vi skulle träffas idag efter 17 och komma överens om något.
Mäklaren har skickat kopia på det värden skrivit under till mäklaren och där har hon kryssat i att bredband ingår ( vilket hon nu säger var felt gjort )

känns dumt o gnälla på säljarna då det då verkade ovetandes, de trodde också bredbandet ingick men valde att teckna snabbare abonnemang.

Av Galming

en snabb fråga till folk som kanske är mer kunniga. När jag skrev på kontraktet för lägenhetsköpet står det att el, värme , bredband osv ingår i hyran, nu idag på inflytt så ändrar sig mäklaren o säger att det visst inte ingåri priset, men i alla papper jag skrivit på står det tydligt att det ingår. kan man kräva skadestånd? eller att de står för kostnaden i tex 2 år?

är ju ändå en kostnad på ca 500kr månaden som man fått veta ska ingå. Okej om hon hade sagt det för typ 2 månader sedan men samma dag man får nyckeln är lite väl... någon som haft liknande situation?

https://imgur.com/Qp787yU.jpg

Av Galming
Skrivet av ronnylov:

Hur många måste verkligen åka kollektivt? Går nog att hitta en bra cykel för 5000 kr. Visst har man längre än 2 mil kan det bli jobbigt att cykla. Hyr en bil. Ändra arbetstiderna? Behöver inte vara höga busspriser dygnet runt, bara när det behövs för att undvika trängsel. Med dessa åtgärder kan man minska trängseln tillräckligt så att det funkar får de som absolut måste åka. Sätter man dessutom in fler bussar kanske det räcker att tredubbla priserna.

Tycker absolut man bör ta cykel om man kan, bra att röra på sig samt få lite frisk luft. Nu när vintern är på gång så är det väl nån tapper person som bänglar sig fram med cykeln men de flesta tar nog buss/bil .
Hyra bil kan man ju räkna bort direkt, utöver priset så ska du även ha parkering ( helst motorvärmare under vinter ), inte alla som har körkort. hur många hyrbilar finns det ens att få tag på i en stad? typ nog för att täcka 1 buss om ens det?
Det är nog många ställen man inte kan påverka sina arbetstider eller jobba hemifrån, samt skolan.

Av Galming
Skrivet av ronnylov:

Rekommendationerna är att undvika kollektivtrafiken. Felet är inte att folk inte använder munskydd på bussen. Felet är att folk åker buss. Gå, cykla eller ta bilen.

Effektivare åtgärder vore:
Sätt in många fler bussar
Släpp inte in fler i bussen än att varannan sittplats är tom.
Tiodubbla biljettpriserna (åk bara om du måste)
Sluta köra bussar överhuvudtaget om folk inte kan låta bli att trängas på bussar.
Släpp inte in resenärer som inte betalar.

Så frågan varför folk inte har munskydd är felställd. Frågan är varför folk ändå åker kollektivtrafik när rekommendationerna är att låta bli? Hur får man folk att sluta åka kollektivt? Jag tror enklaste åtgärden är att göra det fruktansvärt dyrt att åka kollektivt.

så folk som MÅSTE ta bussen till stan/arbetsplatsen ska betala 10x normal taxa? det fattar du själv att det är idiotiskt, tex i Luleå kostar det 500kr för 30 dagar,, de ska alltså betala 5000kr ? lågavlönade har det nog svettigt med ekonomin som det är. Kan hålla med om fler bussar däremot.
Sluta köra bussar helt är inte en bra lösning. är många ungdomar som inte kommer ta sig till skolan, speciellt de som bor utanför stadskärnan
Folk som inte betalar för buss/tåg osv bör slängas ut, helst under färd

Av Galming
Skrivet av Palme_570:

Eftersom min anställing slutar efter 80% finns inget tak, men nej håller med dig gick in iväggen 2014 började jobbade ordentligt igen 2017 så nog vet jag om riskerna. Har snittat dessa tider sedan mitten 2017, det har funkat ok men då har jag då och då kunnat ta 3 veckor resor till ingenstans, just nu går det inga flyg så är alltid tillgänglig har svårt att säga nej och är riktigt trött.. Har bett om hjälp för att tagga ner.. Men det är inte så lätt alltid som egen.. Kanske framförallt för att de ikring dig är vanna att du alltid finns där...

Tråkigt att höra att du gick in i väggen , men skönt att du tog dig ur den! och hoppas du inte hamnar där igen!. Har själv 100h övertid de senaste 3 månaderna och man är ju ganska så mör i både kropp och sinne nu. Inte vågat kolla längre tillbaks på visma men är nog nära gränsen för övertid redan ( anställdes i mitten av april ).

Av Galming
Skrivet av Dahle86:

Som egen företagare får man jobba hur mycket man vill. Då arbetstidslagen inte gäller för egna bolag.

Men visst det är inte bra att jobba för mycket.

okej det visste jag inte

Av Galming
Skrivet av Palme_570:

Yrke: Anställd som IT Infrastrukskonsult (Nätverk,server och lösnings topologi) även egenföretagare där jag underkonsultar åt 2 andra bolag än min normala arbetsgivare samt direkt mot kund. säljer även endel molntjänster,backup och mfa mm.
Anställningsnivå: 80%
Ålder:30
Erfarenhet: 8 år.
Lön: 32 Brutto + 12k som faktureras från mitt bolag till arbetsgivaren(80% anställning). Baserat på heltid 40+15.

Utöver lönen faktureras alla timmar över 80% till arbetsgivaren vilket oftast är 40 timmar & har ca 60 timmar per månad fakturerat mot andra bolag.
Siktar på att kliva ner till 60% och köra mer eget.

Jag ligger oftast 240-260 arbetstimmar i månaden så 100 Brutto är ofta möjligt men tar ALDRIG ut över 42,5 brutto.

För de med möjligheten att ställa krav kan jag starkt rekommendera liknade upplägg.

du är anställd som 80% men jobbar typ 180% ? var försiktig så du inte bränner ut dig, pengar är inte allt.
säger inte arbetstidslagen typ 200h max per år? du matar ju igenom det på 3 månader liksom

Av Galming
Skrivet av Anhjo:

Ok, om du nyper hårt och handtagen inte bottnar så känns det som något har hamnat på bromsskivorna. Det är väldigt känsligt med att inte ta på bromsskivorna för att då är det risk att bromsklossarna blir kass. Det är skitenkelt att byta klossar och jag misstänker att du har shimanos B01S som finns typ överallt för 60 spänn. Alternativt kan du prova sandpappra de gamla beläggen och glöm inte rengöra skivorna med t-röd eller liknande. Jag fick min levererad med skrikiga och kassa belägg, var bara att byta : (.. Lycka till!
Oh right, man kan behöva "bromsa in" klossar innan det tar helt bra också, bara hålla ner bromsen och trampa järnet en liten bit!

vad jag minns pillade jag inget på bromsskivorna men det kan såklart ha hänt. " bromsat " in klossarna har jag provat då jag tagit cykeln till jobbet under någon vecka, bromsat hårt i nedförs och trampat samtidigt men det verkar inte hjälpa. ska prova sandpappra beläggen och rengöra skivorna idag så återkommer hur det gick

Av Galming
Skrivet av Anhjo:

Vad menar du med låsa bromsarna? Tar de dåligt? Kan va värt att göra en "brake bleed" om det kommit in luftbubblor i systemet, prova även centrera de genom at 1,lossa på ok'en,2. greppa bromsen, 3. skruva åt ok'en. Snea bromsskivor ska man inte tåla men går räta ut relativt simpelt med skiftnyckel. Ska du börja med mtb är det lika att lära sig skruva, mycket roligare och billigare så, finns oänligt mycket tutorials på youtube, "Bearm peak, gmbn, skills with phil, osvosv.." .

Som det är nu så nyper jag för kung och fosterland på både fram och bak broms så stannar cykeln efter ett par sekunder, nyper jag på grus så är det 2/5 ggr den " sladdar till ". skruva har jag inget problem med, men tycker den ska levereras fullt fungerande. och för att blöda bromsarna behövs special verktyg vilket måste beställas. Jag är i dagsläget för slö för att ta tag i det själv men vägrar de stå för servicen så fixar jag det själv.

Angående bromsskivan så började jag lossa bultarna men då har de vid installation " rundat " ena torxen så jag skickade bild på det och fick en "bättre" bromsskiva på posten en vecka senare inkl nya torx, sen kom vintern tidigt iår och har inte varit läge att cykla i flera dm snö

Av Galming

https://i.imgur.com/dUMsRlY.jpg

https://i.imgur.com/qxaX7nV.jpg

https://i.imgur.com/hdfxYPL.jpg

Där rök månadens lön =), nu saknas bara ny soffa och tv bänk sen är jag redo för flytt nästa vecka

Bild 2 inkluderar bland annat roborock s6 maxv , roborock mace h6, ny säng och en jäkla massa annat

Bild 3: beställd från UK, tyvärr så var främre bromskivan skev så jag har just fått hem en ny som de stod för. båda bromsarna går ej att låsa dock så jag måste dra ett mail till och fråga om jag kan lämna in den på service och att de står för kostnaden , alternativt att den ska skickas tillbaks till UK