Inlägg

Inlägg som Galming har skrivit i forumet
Av Galming
Skrivet av Exxovion:

Gäller att ansöka vid rätt tillfälle då om man har varierande månadslön över året.

Skrivet av Asusboy:

Det kommer ju fortfarande stå på specen vad din ”riktiga” månadslön är.

Jag behövde inte ens visa specen utan bankmannen såg inbetalning på lönkontot och räknade på det. Han frågade iofs om spec först men jag sa att våra är lösenordsskyddade så lämnar inte ut min lösenord , vilket han förstod

Av Galming
Skrivet av Asusboy:

Får man fråga vilken bank? Det är denna tur man hoppas på!

Swedbank

Av Galming
Skrivet av Asusboy:

Hej,

Det är så att jag tänkt köpa en ny bostad detta år. Planen är att invänta deklarationen, då jag tjänade mer under 2020 kontra 2019. Kom dock o tänka på nu att det kanske räcker med att lämna in sista lönespec som visar totala bruttoinkomsten för året?

Nackdel som jag ser med detta är

1. Har haft inkomst från 3 olika arbetsgivare under 2020 (inte under hela året, utan i samband med jobbyte)

2. Det jag tjänade under hela 2020 är mycket mer än vad min månadslön egentligen är. Vet inte hur noggrant banken kollar på detta dock? Kanske är så att de bara kollar på det jag tjänat in?

Punkt 2 är anledningen till att jag velat invänta tills man ser 2020 årsinkomst i UC. Då om jag har tur, så ber de inte om lönespec, vilket de ej gjorde när jag köpte min nuvarande bostad

För mig så bad jag bankmannen kolla mina löner jag fått senaste året . han räknade ihop dessa och delade summan på 12. då blev min uppskattade lön 35k istället för 25.5k som jag har i verkligheten. stor del är traktamente och andra ersättningar som ej ska räknas som lön så jag hade nog tur

Av Galming
Skrivet av AmaerildeRimfrost:

Va fan är klagomålsrätten?

Bra fråga 🙂 kanske något som Norge har ?

Skrivet av AmaerildeRimfrost:

Du skulle reklamerat produkten då den var skadad/ej fungerade. Därefter kan du använda dig av öppet köp eller ångerrätt.

Men det blir fel med öppet köp/ångerrätt ifall varan är felaktig och det ej är transportörens fel i returen.

Har inte hört något sedan 11e dec så jag får väl ta tag i det igen efter nyår.
Jag har då skrivit till dem att jag kommer begära ränta på pengarna jag ligger ute med, är ju ändå ca 12 000kr
räntesatsen som är 8 procentenheter enligt 6 § Räntelagen.

Av Galming
Skrivet av dust79:

Nu har de ändå slopat värnskatten så det kunde varit värre. Min erfarenhet är dessutom att det är bättre att arbetsgivaren drar för mycket skatt än för lite. Finns inget värre än att få kvarskatt i deklarationen. (Och det är fullt normalt med 54 eller 57% skatt på engångsutbetalnignar).

Du får trösta dig med att hög skatt är ett bevis på att du tjänar bra.

Nu kanske det har ändrats men förr så var det ett väldigt " förmånligt " lån att betala tillbaks på skatten ( rätta mig gärna om jag är ute och cyklar )

Så länge man kan betala den i tid givetvis

Av Galming
Skrivet av Belzader:

Du ska reklamera produkten (och hävda DOA) inte begära öppet köp eftersom de om man begär öppet köp kan neka av bl.a den anledning de har gjort.

Öppet köp är nämnligen något frivilligt, medans en reklamation regleras i lag.

Jag har ju dock redan köpt nya grejer ( som fungerar ) därför jag vill häva köpet .

För att konsumenten ska ha rätt att häva köpet krävs det att felet är av väsentlig betydelse. När du ska bedöma felets betydelse ska du titta på vad som är väsentligt just för denna konsument, inte felets betydelse i allmänhet.

Tycker om den inte ens fungerar bör man kunna yrka på ursprungligt fel?

Av Galming
Skrivet av Belzader:

Då får du kräva att de ska bevisa att skadan är orsaken till att subwoofern inte fungerar, kan de inte det så måste de nämnligen byta ut produkten.

Hej

Vi har fått in en TV och soundbar för öppet köp. När vi undersökte produkterna upptäckte vi en bucklan i soundbaren (inga förpackningsskador).
Då kan detta inte säljas som en demoprodukt och fysisk skada täcks inte av klagomålsrätten.

Baserat på detta kan vi tyvärr inte godkänna ett öppet köp på soundbaren. Vi kan skicka tillbaka den till dig utan kostnad.
Är detta önskvärt?

Jag frågade hur de har tänkt att sälja produkten som demo när den är trasig men får bara svar att eftersom den är skadad kan de inte göra något.

Av Galming
Skrivet av Belzader:

Att få köpet hävt kommer troligtvis att bli svårt, men det du kan hävda är DOA (Dead on arrival) eftersom subwoofern inte fungerar och kräva att produkten ska bytas ut.

De vill dock inte göra det då soundbaren är fysiskt skadad. 🤷

Av Galming
Skrivet av Komplett:

Fick hem en produkt som var trasig ( soundbar som har en buckla vilket kundservice menar att det är mitt fel då emballage var intakt, och subwoofern fungerar inte alls ). Jag har pratat med kundtjänst och vill häva köpet på TVn och soundbaren via telefon vid minst 2 tillfällen och en lång mail konversation som inte leder någonstans.

Sjukt besviken hur det hanteras då den var trasig när jag packade upp den ( trodde att bucklan var design , så liten är den , innan kundtjänst nämnde det som skada.) Sen är det subwoofern som är trasig inte soundbaren

Av Galming
Skrivet av DeniCevap:

Ska ha individuell löneförhandling kommande veckan.
Varit anställd i snart 2 år, men pga corona så har allt flyttas fram.

Nuvarande lön: 30.000kr.
Systemutvecklare.
Men nu har jag fått ansvar över två områden, med ett eventuellt tredje område nästa år. Plus så fick jag aldrig ökning när jag gick från prov till fast.

Tänkte försöka få till mig åtminstone 37.000kr. Speciellt då dessa två områden kan man inte leva utan. Tidigare kollegor som hade dessa områden hade över 40k. Visserligen mer erfarenhet, men jag tycker jag är värd 37k.

Tips inför förhandlingen? Jag har fått två olika jobberbjudanden bara denna månad, som jag tackat nej till då jag verkligen trivs på jobbet. Men lönen är just nu en större faktor.

Tycker du borde ha fått en ökning när du gick från prov till fast men kan vara svårt och motivera det 2 år senare

Motivera just varför du tycker du bör ha tex 37k i lön.
Har du kanske gjort förbättringar, sänkt kostnader för företaget, fixat till en bra kund/nytt program eller liknande så ta upp sådant också.
Pusha inte för hårt ( tex att du hotar med uppsägning ) då risken blir att chefen sätter sig på tvären, ta absolut inte upp exempel att "Per" på avdelningen tjänar ju 40k och vi gör samma jobb, sånt hatar de.
Tro det eller ej men ALLA personer är ersättningsbara.

Får du inte upp lönen till ditt mål kanske du kan förhandla till dig högre tjänstepension/friskvård bidrag/semester

Av Galming
Skrivet av Samsung:

Tack för svaret! Jag har oftast storlek 9/10 i handskar, så det förklarar säkert en del av upplevelsen.

Om vi funderar framåt: Om du skulle sätta ihop en önskelista till din perfekta mobiltelefon, hur skulle den se ut? Om vi tänker storlek/prestanda, och prioriterade funktioner?

Snapdragon
5.5"-6.1" 21.9 ratio, hög ppi , 120hz eller snabbare och 4k
12gb ram ( känns som att detta är största flaskhalsen på mobiler nuförtiden )
5000mAh? snabb quick charge, typ minst 60W? dålig koll på batteri men iallafall så den räcker 2 dagar med normalt bruk hade varit drömmen.
max 7-8mm hög , inte över 70mm bred
trådlös laddning
Samsung DEX , nästa mobil blir nog samsung just pga detta
Inget 3.5 uttag ( samlar bara damm o skit där för mig då jag kör bluetooth på tillbehören )
IP68 om det nu inte finns bättre
5G eller bättre
Wifi calling ( osäker vad det heter exakt )
dubbla sim + plats för extra sd kort ( alternativt 512gb lagring ). ringer med vanliga abonnemanget men använder fri surf sim för streaming osv

Pris: 8000kr ish för 2 års livslängd, 10k+ för 3-4 år
kommer ihåg tiden när flaggskeppen gick på 6k och man tänkte vem fan har råd o köpa såna mobiler. några år senare så är priserna dubblade

Har säkert glömt något " viktigt ", den behöver egentligen inte ha 21.9 ratio men den passar perfekt att styra med en hand för mig så jag kör på det

Av Galming
Skrivet av pv2b:

Det är ju mindre än du hade rätt till, men det är egentligen inte heller BRF:en som har gjort fel här (utan det är säljaren som borde pröjsat, att mäklaren gjort fel ska säljaren i sin tur kräva ersättning av mäklaren för i så fall), så jag tycker att under omständigheterna ska du väl vara nöjd.

Jag hade säkert kunnat få ut mer men jag orkar inte lägga ner mer energi/tid på det här
nämnde faktist att det är ju säljaren som bör betala, sen får hon reda ut om det är mäklaren eller ni ( BRF ) som ska betala men de sa att det är ju onödigt att du får pengar av säljaren sen får säljaren pengar av oss då det är vi som gjort fel , då är det lika bra att vi ger det till dig direkt.
Jag bryr mig ju inte vem som betalar så länge någon gör det

Av Galming
Skrivet av Samsung:

Hur känner du kring avlång kontra mer fyrkantig form på skärmen?

Min rent personliga reflektion kring storlekar på skärmar: Innan jag hoppade på det här uppdraget åt SweClockers och Samsung hade jag Xperia 1, och jag var lite fundersam på hur stor Galaxy Note 20 Ultra skulle kännas, men det var i princip samma format på höjden, men snäppet bredare.
Det har varit mycket enklare än vad jag trodde att anpassa sig. Jag har visserligen ganska stor räckvidd på fingrarna, men jag har egentligen inte reflekterat över att Note 20 Ultra är särskilt stor. Det skulle vara intressant att höra hur andra upplever det!

Bra återkoppling, hur som helst. Jag har definitivt tryckt på önskemålet kring ~6 tums skärm när jag har sammanfattat den här grymma tråden åt samtliga olika nivåer på Samsung jag jobbar med. Och ja: jag lovar, jag har tagit med förslagen om mindre skärmstorlek än så också!

Jag har nog rätt små händer så jag tror den passar mig perfekt, har tex storlek 8 på handskar, kan dra på 7or men då får jag djupa märken vid vristen
En stor del varför jag vill gå över till samsung är att det finns oändligt mycket mer tillbehör till den som är lätt att få tag på
Sony är extremt små i europa ( mobiler ) och det märks helt klart när man letar tex skal

Jag velade faktist mellan s10e och xperian men valde xperian för jag ville prova på en " compact modell " 6.1" 🤷‍♀️
Har en xperia xz1 som backup och den tyckte jag var absolut på gränsen till för bred.
Valde tillslut xperian mest pga snapdragon/exynos och snäppet smalare och jag fick med WF-1000XM3 earbuds på köpet

Av Galming

Hade kunnat tänka mig gå över till Samsung men tyvärr tycker jag telefonerna bara blir större och större, Därför jag valde Sony (igen)

xperia 5 II
+ snapdragon
+ 158 x 68 x 8mm 21:9 ratio, 449 ppi
+ 163g
+ kamerorna

- oerhört sega på uppdatera android
- bloatware som tex fortnite som ej går att ta bort utan root

förvånad över att 21:9 ration skulle göra sådan stor skillnad men den är hur läcker som helst och enkel att styra med en hand.
Andra telefoner känns det som jag är 80 bast och får peka med fingret från andra handen.

Hade det funnits en high end Samsung som är vettig storlek ( MAX 6.1-6.2" ) hade jag nog hämtat ut en imorgon

Av Galming
Skrivet av Samsung:

@Snooc med flera som hade funderingar kring reparationer.

Om man som kund upplever att kostnaden för ett skärmbyte är högt (och det kan jag absolut förstå!) finns det ju många hemförsäkringar som antingen i grunden, eller med drulle/allrisktillägg, alternativt särskilda försäkringar för mobiltelefoner, som kan ta kostnaden för ett skärmbyte. Det kan absolut vara värt att kolla upp i samband med köp!

Angående hemförsäkring så är ju självrisk på typ 1500?
För mobiltelefoner så får man bara full ersättning av nyvärdet om telefonen är köpt inom sex månader. Så fort det slår över sex månader blir det bara 75 % ersättning eller liknande och efter ett år är det bara 50 %.

har ingen koll på drulle försäkring just för mobiler men i alla hemförsäkringar räknas inte mobil/kamera

Men i dagens slit o släng samhälle är det oftast inte värt att nyttja drullen om man nu inte har tur i oturen att den är nyare än 6 månader

Av Galming
Skrivet av dwd:

Så du fick ersättning motsvarande 2,5 års internet om jag förstått rätt? Det där med halva perioden på 5 år var lite luddigt.

exakt, sorry för konstig formulering
Det var då det vi " skakade hand " på . pga corona så luft skakade vi en meter ifrån men

Av Galming

Förhoppningsvis sista uppdateringen.
Hade möte med BRF idag då de ville hitta nån lösning då de gjort fel från början och slippa gå igenom processen med säljaren mäklare osv.

Vi kom då fram till att de kommer betala mig jämfört med vad internet skulle kostat i 2.5års tid. Blev då ca 12k inkl startavgifter o frakt osv för bredbandet .

De ville först betala 7000 då de räknade på att OM föreningen hade avtal med com hem hade det kostat 120kr månaden.
Då sa jag att perfekt då tecknar jag för 120kr istället,
"Nää det går ju inte, det är ju bara om hela huset har det"
Jaha så då är alltså billigaste alternativet 399kr månaden för något som GÅR att teckna?
Knäpptyst i rummet 🙂

Damen försökte komma på nå dumma idéer men en gubbe från styrelsen stoppade henne fort och höll med mig istället

Skrivet från mobilen så ber om ursäkt för fel 🙂

Av Galming
Skrivet av Aktsu:

Håller inte med egentligen, de flesta hade nog varit lyckligare med 80k/mån kontra 40k givet samma arbetsinsats. Det är dock inte det enda som skapar lycka eller ens speciellt mycket efter en viss punkt. Det är ju så att många som tjänar mer lägger in mycket mer tid också vilket ju påverkar negativt istället, det är dock inte något som måste vara så. För mig personligen är tid mycket mer värt när det gäller lycka, jag skulle personligen hellre tjäna 20k/mån och ha frihet än 80k/mån och inte ha någon.

Jag har optimerat för både lön och tid sedan jag började jobba, så idag lägger jag egentligen exakt så mycket tid på jobbet som jag vill varje dag samtidigt som jag tjänar hyfsat. När det inte är roligt längre så slutar jag och ibland börjar jag inte ens om det inte känns kul. Hade jag inte vart nöjd med mitt jobb hade jag bytt eller startat något eget,
finns så många andra sätt att tjäna pengar på idag.

Du kan ju garanterat gå i pension i förtid med tex 80k/månaden. Men med 20k/månaden får man knega till dagen man stämplar in på äldreboende
Men jag håller med, man jobbar för att leva, inte lever för att jobba

Av Galming

Har inga problem att släppa jobbet sekunden jag stämplar ut för dagen, lämnar alltid datorn på kontoret när jag åker hem/över helgen.
Företaget står för mobil/abonnemang så kan tyvärr inte lämna den men jag tror jag har blivit uppringd typ en gång totalt utanför ordinarie arbetstid

Av Galming
Skrivet av dwd:

Tips:

18 § köplagen

Fel föreligger även om varan inte överensstämmer med sådana uppgifter om varans egenskaper eller användning som säljaren har lämnat vid marknadsföringen av varan eller annars före köpet och som kan antas ha inverkat på köpet.

Varan skall vidare anses felaktig, om den inte överensstämmer med sådana uppgifter om dess egenskaper eller användning som någon annan än säljaren, i tidigare säljled eller för säljarens räkning, före köpet har lämnat vid marknadsföringen av varan och som kan antas ha inverkat på köpet. Varan skall dock inte anses felaktig, om säljaren varken kände till eller borde ha känt till uppgifterna.

Första och andra styckena gäller inte, om uppgifterna har rättats i tid på ett tydligt sätt.

Vet du vad som gäller när mäklaren säger detta om bredband 30sekunder innan jag får nyckeln . Hon menar att jag godkände det muntligt men jag säger att jag blir ställd på plats då jag redan har betalt handpenning osv. Och alla papper vi skrivit på säger att det ingår ?
Detta gäller alltså köpeskillingen som skrevs på när jag fick nyckeln.
Ringde hon typ 30min efter det och menar att jag fått tänka efter om internet och att det inte var okej med så kort varsel

BRF damen ringde upp och menar att jag ska släppa allt då det var " honest mistake" av hennes del.
Drog till ett dåligt exempel att hur vet jag om hyran ens stämmer eller var det också fel?

Vi ska få skriva om kontraktet när vi löst problemet så ingen kan komma och gnälla efteråt .

Skriver på mobilen så ber om ursäkt för möjliga fel 🙂