Inlägg

Inlägg som Galming har skrivit i forumet
Av Galming

En till uppdatering.
Säljaren ringde o säger att de sa till mäklaren att bredband inte ingick när de skrev objektbeskrivningen.
Detta har inte mäklaren sagt åt mig.
Men mäklaren lyssnade på vad BRF sagt. Mäklaren har tydligen inte ens hört av sig till dem angående allt det här. 🤷
Hon skulle ringa mäklaren och försöka reda ut vems fel allt är men insåg ju själv att de kommer få stå för kostnaden vi kommer fram till, så får de sen driva det vidare med mäklaren

Av Galming
Skrivet av Petterk:

Det är väl bara att åka och titta? Antar att du ska besöka din lägenhet någon gång

Ownits hemsida är lite knepig när det gäller att söka på adress som sagt, så kolla där igen och kolla om du ser ditt lägenhetsnummer.

Kolla med din hemförsäkring om du kan få juridisk rådgivning som de står för om du tänkt kräva ~20k.

Hehe Jo jag kommer hem nu på fredag sen får jag iaf till på måndag innan vi åker på jobb till Finland 🙂

Min adress dyker inte ens upp på Ownit 🤷 trodde det tidigare men visade sig vara typ Oxelösund haha

Hoppas ju att vi kan lösa det med säljaren direkt, med typ halva kostnaden . Annars får jag ta det vidare
Ska absolut kolla med hemförsäkring om det ingår nån juridisk rådgivning

Av Galming
Skrivet av pv2b:

Givet att du har rätt och kan visa det, så skulle jag nog säga ja.

Om man går på din uppgift att bredband kostar 249 kr per månad, så blir detta 249*12 = 2988 kr per år, eller 2988*5 = 14 940 kr totalt, som säljaren är skyldig dig. Lägg även på det någon slags startkostnad för bredbandet, och även om du kan styrka några merkostnader du haft utöver dessa så är det ju bra så.

I det här fallet handlar det alltså om ett förenklat tvistemål, eftersom beloppet det handlar om understiger ett halvt prisbasbelopp.

Ska du gå till tingsrätten på detta så är det du kan förlora begränsat. Utöver dina egna kostnader (några hundringar för ansökan till domstolen plus eventuell juridisk rådgivning) så kan du behöva betala för några andra smågrejer, som t.ex. motpartens resekostnader, och juridisk rådgivning. Om du känner att du är beredd att kunna förlora dessa så känns det som att det är lönt att gå vidare.

Men börja inte med ett FT-mål. Börja med att ställa ut ett skriftligt och precist krav till säljaren. Om han inte betalar, kan du gå vidare med att ansöka om ett betalningsföreläggande hos Kronofogden.

Om säljaren efter att fått hem brev från Kronofogden bestrider kravet till Kronofogden så går du vidare till Tingsrätt. Om han inte betrider kravet, så har du en fastställd skuld som Kronofogden kan hjälpa dig driva in. Mer finns att läsa på länken ovan.

Allt det här kostar så klart pengar, men det är pengar som säljaren blir skyldig dig. Tänk dock på att det kan sluta med att skulden blir större än ett halvt prisbasbelopp, och då gäller andra regler.

OBS: Jag är själv inte jurist eller juridiskt utbildad. Den enda erfarenheten jag går på är att jag läst på lite om hur Kronofogden funkar, och har vid ett tillfälle drivit ett FT-mål i Tingsrätt. Men det bästa sättet att få rätt information på Internet är att posta fel information, så svaren lär ju visa om det är något jag har fel i.

Tack för info, ska kika vidare ikväll över en öl på hotellet 🙂
Jag ska försöka få klartecken exakt vad för internet jag kan ha. Men com hem har 1 års erbjudande på 249 i månaden sen 399 i månaden. Resterande 4 åren
Det är alltså det billigaste alternativet jag hittat hos dem 🤷

Av Galming
Skrivet av Petterk:

Fanns det inte mediaomvandlare eller lan-uttag?

Kan fråga mor min igen men det enda som fanns var en liten fyrkantig låda på väggen från com hem med tre coaxial uttag. Tv , data och tredje minns jag inte

Av Galming
Skrivet av Petterk:

Har du sökt på din adress på Telias hemsida? Finns ditt lägenhetsnummer på Ownits hemsida?

Finns knappast två olika slutna nät, om det finns ett öppet bör du hitta flera leverantörer än Ownit eller Telia.

Telia hittar bara mobilt . Ownit inte alls så jag måste ha sett fel tidigare

Av Galming
Skrivet av giplet:

Eftersom summan är över ett halvt prisbasbelopp (prisbasbeloppet för 2021 är satt till 47 600) så betalar den som förlorar tvisten den andra partens kostnader. Så det kan ju bli ganska dyrt för säljaren.

Om tvisten rör ett belopp som är under ett halvt prisbasbelopp så betalar den förlorande parten bara en symbolisk ersättning för motpartens kostnader (kostnaden för en timmas juridisk rådgivning), i övrigt betalar man själv.
https://sv.wikipedia.org/wiki/F%C3%B6renklat_tvistem%C3%A5l

Förstår dock inte hur du kommit fram till 25k. Du pratar om priser på 249kr för 10Mbit tidigare i tråden.

Det visade sig att det bara finns com hem draget till typ 25 av 30 lägenheter . Medans andra har installerat så de kan ha typ Telia osv , detta är då vad vicevärden säger ( även hon som kryssade i att bredband ingick ) så får ta det med en nypa salt

Är i Borås just nu på jobb så är min mor som har försökt kolla uttagen osv och har sagt fel åt mig 🤷

Av Galming
Skrivet av dabman:

Hela den här tråden handlar väl om att du inte är nöjd, då tycker väl du det är lönt? 5år ersättning är ändå rätt mycket pengar i slutändan.

Jo det är sant 🙂 jag har ingen aning om vad jurist kostnader kan tänkas bli " dröm scenariot " är väl 25k men hur fungerar det.
Om jag vinner i rätten och skulle få 25k dras sedan kostnaderna för jurister osv av på det eller får säljaren stå får sådant också ?

Av Galming

Ännu en kort uppdatering.
Mäklaren har pratat med jurister och mäklarsamfundet . Enligt båda så har jag alltså rätt till avdrag på köpeskillingen , som praxis räknar man alltid på 5år. Säljaren vill dock inte betala 🙂
Tror ni det är lönt att dra det vidare ?

Av Galming
Skrivet av solomon:

Jag är utbildad inom el och arbetar med el på ett eller annat sätt varje dag vare sig det är starkström eller svagström, så jag överskattar inte något jobb. TS verkar inte ha mycket erfarenhet av hantverk så det skulle aldrig falla mig in att säga åt honom att "det klarar du själv". Därför rekommenderar jag honom att ta in en elektriker.

angående erfarenhet så skarvar jag elkabel och pysslar o donar nästan dagligen med utrustning som matar ut upp till 20A. löder kretskort när det behövs och felsöker instrumenten vi har
Har ändå tänkt anlita elektriker för ett eluttag till tvättmaskin i badrummet så då kan de lika gärna fixa köket samtidigt är min plan

Av Galming
Skrivet av Petterk:

Står det "Inga träffar på din adress" har du skrivit den fel. De hämtar från adressregistret.

skriver jag adressen och Luleå kommer det inte upp något men jag tröck enter och då hittade den ändå nu jo det fanns faktist 10mbit för 249kr . 100mbit för 259kr osv

Av Galming
Skrivet av Petterk:

Ownit har ibland slutna nät. Ownit har ingen startavgift och börjar på 10/10 hos Telia Öppen Fiber och andra nät, sök på din nya adress på Ownits hemsida. Kolla på bredbandsval.se igen. Obs Brebandsval och liknande listar inte om det finns gruppavtal, kolla direkt med leverantören på deras hemsida eller kundtjänst.

ownits hemsida hittar inte min adress ¯\_(ツ)_/¯

Av Galming
Skrivet av Petterk:

Kolla som sagt även fibern. Sa mäklaren att 10/10 ingick kolla då om det går att leverera 10/10 över fibern och vad det kostar. Alla leverantörer brukar inte ha startavgift.

kollar jag på bredband.se osv så verkar det vara 50/50 som är det minsta som går att få tag på. upp till 1200mb, com hem, penny och ownit . trodde jag såg telia igår men hittar de inte idag. .
BRF tanten sa att hon hade telia i sin lägenhet, oklart om hon menade mobilt dock.

Av Galming

tror ni man kan kräva att de även står för startavgiften för bredband? ser ut att vara 399kr hos de jag kollat

Av Galming
Skrivet av Petterk:

Kolla vad du kan få för bredband först. Du har olika leverantörer att välja på och priset kommer skilja sig om du kör bundet eller obundet. Ställ ett krav som är rimligt och fråga säljaren om de tänker stå för det.

Jag skulle ha funderat på att slå ihop det med kostnaden för att fixa el till diskmaskinen.

Mäklaren lär ingen få pengar från i ditt fall om man får gissa?

Märkte nu när jag kopplade in taklampan i köket att den ej fungerar ( fungerade på visning )
Och när diskmaskin fylls med vatten så läcker det från en koppling ( går det också under undersökningsplikt? )

När jag pratade med mäklaren så sa jag att com hem har ett erbjudande nu med typ halva priset i 1 år. då var hon snabb o säga. perfekt då swishar de 2000kr så är det löst.? öhh nej

Av Galming

Så helt enkelt bör jag försöka göra nån överenskommelse med säljaren . Sen är det dennas problem att gorma om det är BRFs fel eller mäklaren ?

Av Galming
Skrivet av Krippa75:

Det är väl en definitionsfråga om kyl, frys och micro är fasta anslutningar. Är det inbyggnadsprodukter så absolut, är det fristående som lätt flyttas är det tveksamt.

Kan skicka bild på köket när jag kommer hem och vart de hade " gömt " grenkontakten

Av Galming
Skrivet av mahava:

Jag tolkade det som trådskaparen anmärkte på det som fel i fastigheten , men kanske förstod fel, såg tråden och ville bara dela med mig att jag haft samma fusk som jag inte viste om när jag sålde och att nya ägarna försökte driva det men som sagt försäkringen avslog

Kommer inte driva det vidare utan det var mer en grej jag var osäker på om det är okej att koppla så.

Av Galming
Skrivet av Petterk:

Från flera leverantörer?

Yes. Fanns till exempel Telia, com hem , typ Penny? Aldrig hört talas om iaf

Av Galming

Kort uppdatering. Mäklaren menar att skälig kostnad för säljaren är 6mån internet . Hon menar på att istället för att höja hyror avtalar de bort " gratis " internet, tv osv och att det SÄKERT hade försvunnit innan den tiden . Jag höll inte med hur hon tänkte.

Hon skulle iaf kolla med deras jurister vad som gäller. Om det är säljaren eller BRF som får pröjsa. Hon hade aldrig varit med om att BRF skickat fel 🤷

Av Galming
Skrivet av Petterk:

Kolla på bredbandsval.se eller dylikt om det inte finns andra leverantörer än Com Hem. Att du har både koax inkopplat till Com Hem och slutet nät kopplat till Com Hem är inte troligt.

Det fanns flera val och vissa står det koax och vissa fiber på