Inlägg

Inlägg som Unitarded har skrivit i forumet
Av Unitarded

Uppdatering efter beg-uppgradering

Hej alla!
Först och främst, tack för bra råd!
Ploppade först och främst i mina 1333MHz 16 gb. Fick smidigt tag på en 2500K genom @Herr Kantarell. Grafikkortet blev till slut en RX480 8GB från XFX. Bland föreslagna kort riktade jag först in mig på GTX 1060 6GB, men det kanske var en tursam slump att det blev ett RX 480. Det kostade mindre än andra jämförbara kort, och när jag gjorde generalfelet att fördjupa min research Efter köp, upptäckte jag att det kanske var bra att jag missade 1060:in jag hade på kroken. Rx480/580 tycks åldras bättre än 1060 och verkar prestera bättre i nyare spel enligt den här källan i alla fall: https://www.youtube.com/watch?v=0mO2tf7aMns

Nu testar jag köra 2500K på moderkortets automatiska överklockning för att få lite referensvärden att utgå ifrån. Kommer successivt att dyka ner i egen överklockning. Nu går processorn på drygt 4,3 GHz med max turbo, med drygt 31-33 grader i idle och drygt 63-65 under belastning med Noctuas Low Noise Adaptor. Så verkar finnas rätt gott om utrymme för förbättringar som jag förstår det.

Totalt har uppgraderingen gått på ca. 1250 kronor, känns prisvärt för mig i alla fall!

Viktigast av allt: Nu kan jag maxa Euro Truck Simulator 2

Av Unitarded

@Herr Kantarell: Jag har inte direkt klockat tidigare, men det kan vara kul att lära sig och testa. Tänker att min CPU-kylare bör klara att hantera lite högre temperaturer, så det finns väl tekniska förutsättningar om jag skaffar en annan processor?

Av Unitarded

Tack för alla kloka inspel!
Har nu i alla fall ett hum om vad jag ska leta efter, och vad jag kan lägga på systemet i övrigt för att märka någon skillnad.

Skrivet av Herr Kantarell:

Vad har du för budget och vad vill du spela?

Gällande budget så är väl mitt tråkiga svar "så lite som möjligt". Max runt 2000 som Oliver91 höftade på. Vad jag vill spela är också en bra fråga. Föreställer mig inte kunna spela det allra nyaste med toppgrafik, men jag har drygt 4-6 års titlar att ta igen. Red Dead redemption 2 hade ju varit kul att kunna spela till exempel.
Ska definetivt titta på vad en bättre processor för 1155 sockeln kostar (börjar jag titta på nyare socklar och processorer är steget inte långt till helt nya ramminnen, etc... priset springer snabbt iväg med många beckar små)
Edit: Imponerande beg-pris-lista förresten! Som "Vi-bilägare" fast för GPU:er..

Skrivet av Oliver91:

en i7 sandy/ivy bridge, +8gb ram till samt grafikkort, kanske ett gtx 1060 allt begagnat? borde landa runt 2000kr för alla de delarna.

Skrivet av Eric Hjalmarsson:

8GB mer RAM och ett nytt grafikkort hade varit lämpligt. Jag hade kollat på:
R9 290/290X/380/390/390X
RX 470/480/570/580/590
GTX 970/980/980Ti/1050Ti/1060 6GB/1070

Tack för länkarna Eric!
Gällande det här med RAM som några föreslagit: Jag har 16 GB Corsair XMS3 1333 MHz liggandes, som skulle kunna ersätta mina 8 GB XMS3 1600 MHz. Båda har CL9. Är det värt att byta ut dem som sitter i systemet för att få mer minne, eller är de värt att låde nuvarande sitta i för deras hastighet?

Av Unitarded

Snål uppgradering av gammal burk med i5 3350?

Hej!
Har dammat av och ur min gamla speldator (se signaturen) och funderar nu vad jag kan göra för att uppgradera den så billigt som möjligt. Grafikkortet är ju äldst i systemet och har blott 1 GB ram, så det känns som det ligger närmast till hands att byta ut det för att förhoppningsvis köra något nyare spel också.

Jag har varit ur svängen ett tag och inte följt utvecklingen, så tar gärna emot tips på grafikkort (nya eller begagnade) som kan passa systemet jag redan har utan att resten av systemet blir allt för mycket flaskhals för grafikkortet.

Av Unitarded
Skrivet av Rekkik:

Läste lite osökt att det kan hända att nya AW/GIG/CLEVO och möjligtvis då med, MSI/ASUS laptops kommer med skylake i lineupsen med start i Augusti.

Kanske är taktiskt att vänta tills dess om du kan, bör komma några mer ultra ultrabooks då med i samma veva.

Ja jag tror nog det får bli till att vänta, har nog inget att förlora på det trots allt.

Skrivet av EnJoker:

Batteritiden är till belåtenhet. Vid vanlig användning i plugget så klarar den en arbetsdag så ingen laddare behövs. Vid långa skoldagar eller när jag använder tyngre program brukar jag dock behöva laddaren med mig. Vid tung användning som t.ex. spel klarar den dock inte många timmar men det är ju ganska naturligt.

Eftersom du funderar på 303LN som jag förstår inte har den matta skärmen måste jag bara säga att det är något du kommer gå miste om. Förutom att min skärm har lite bleeding är den underbar, att sitta utomhus i sol fungerar exempelvis bra.

Jodå, den finns med matt skärm, och det är det jag vill ha. Bara touchvarianten med som har högblank skärm så vitt jag förstår.

Skrivet av improwise:

Ja, Asus har tyvärr en hel den besvär med att visa gult på flera av sina modeller. Helt otroligt egentligen, då det inte rör sig om ett fel i panelerna utan som det verkar i mjukvaran (BIOS) då man får samma problem med extern skärm också. Kommer returnera en ny UX501 till stor del beroende på det. Vet inte riktigt vad du menar med "på bekostnad av grafikhantering", om det syftar på GPU:n så har både 32LN och 303LN samma GPU - 840M.

Ang XPS13 så finns den även i en 1080p version med matt skärm, har en själv. Men är den för dyr är det så klart en annan sak.

Jasså, trodde 303LN hade intelgrafik. Fel av mig! XPS13 (den har däremot bara intelgrafik?) kan ju blir intressant i så fall om den droppar lite i pris över sommaren. Verkar vara bra batteritid på den också.

Av Unitarded

@EnJoker: Ja jag kanske ska ta det kallt och hoppas på att det finns vettiga alternativ när jag verkligen måste ha datorn. 303LN, som är lite dyrare än ux32, lär ju ha kunnat gå ner i pris till exempel.
Hur uppelver du batteritiden på ux32?

@improwise: Har tittat lite på 303LN i olika versioner, de utan touch är rätt intressanta (den med har tydligen katastrofalt dålig färgåtergivning). Fördelen gentemot ux32 är 256 gb ssd och nyare processor, men på bekostnad av grafikhantering, vilket det i och för sig kan vara värt. Har sneglat på xps, verkar trevlig och jag har goda erfarenheter av dell, men den ligger utanför min budget och jag är skeptisk till blank skärm, hur snyggt det än kan se ut. Det gäller att man kan använda datorn i suboptimala ljusförhållanden också.. haha

DoD:s körs i samma motor som counter strike source för övrigt.

Av Unitarded

35% längre batteritid lockar så klart, men jag måste nog ha datorn innan plugget drar igång i september. Att Intels nya processorgeneration kommer först i höst betyder väl kanske emellertid att många spännande produkter inte dyker upp innan dess?

Det känns spontant som om priserna på nuvarande generation inte kommer dyka fören nästa står för dörren.

Knivigt läge.. Det känns lite svårt att motivera köp av en generation som snart blir gammal om man inte kan få ett lägre pris.

Tack för tipset!

Av Unitarded

Slå till på Asus UX32LN idag eller vänta på eventuella lanseringar?

Som en del andra jag sett på forumet är jag inne på att köpa en Asus Zenbook UX32LN-R4077H innan de försvinner ur samtliga butikers sortiment. Jag har efterforskat och jämfört en del och i princip kommit till slutsatsen att det får bli en sådan ifall jag köper barbart inom en snar framtid.

Min fråga är således: Har ni koll på ifall det lanseras intressanta datorer i ungefär samma segment och prisklass de närmaste en eller två månaderna, som kan vara värda att vänta på?

Skulle någon tycka att UX32LN-R4077H inte alls är något att ha så får givetvis du också gärna skrika till och kanske tipsa om ett alternativ.

Prioriterar enligt följande ordning:

  1. Låg vikt

  2. Bra batteritid

  3. Bra skärm, helst matt

  4. Tolererbar trackpad och tangentbord

  5. Ok prestanda för äldre spel som Company of Heroes och Day of Defeat: source

Tackar och bockar för all vägvisning!

Av Unitarded

Tack för hjälpen! Ja det är väl bara att testa då, har ju ytterligare en säkerhetskopia ifall det skulle gå fel. Kanske kan det gå att flytta bara ena disken och se hur controllern reagerar på det.

Av Unitarded

Jasså, ja så mycket kan jag.. Det är intels controller internt i moderkortet. Värt att observera är att det inte är systemet i signaturen, utan ett ASUS P8Z77-M.

Av Unitarded

RAID 1 på två hårddiskar.

Av Unitarded

Byta fysisk SATA-port för RAID1 konfigurerade hårddiskar

Går det att byta SATA portar för RAID1 konfade hårddiskar, eller är raid konfigen bunden till de sataportar hårddiskarna var inkopplade på vid konfigureringen?

Av Unitarded
Skrivet av Sisyfos:

Jaså? Det låter faktiskt bra!
På min gamla Corsair A70 så gick en av skruvarna sönder som höll fast kylaren så jag var tvungen att använda något halvdant i reserv från farsans garage.

Jag beställde en monteringssats för att kunna vända min kylare 90 grader, var inga konstigheter som helst. Mailade in de nödvändiga uppgifterna och till min förvåning tog det inte ens en vecka innan jag hade grejorna i brevlådan. Behövde inte ens betala frakten.

Av Unitarded

Kundvård!

Dessutom har Noctua extremt bra service med tanke på de extra monteringssatser man (förutsatt att kvitto, produkt och id uppvisas) kan få hemskickade helt utan kostnad.
Kompatibiliteten och livslängden på produkterna blir där med i princip oslagbar.

Vad gäller färgschemat är det så fult att det man gillar det just därför, det ser hur som helst inte plast-flashigt ut

Jag skäms inte för att bli kallad noctua fan boy!

Av Unitarded

Intressant

Mitt qpad mk-50 har inte gett upp trots cola-dusch, men när det väl gör det står detta tangentbord helt klart nära till hands.

Av Unitarded

Sökfunktionen. Onödigt "komplicerad" och jag upplever att orelaterade trådar ofta dyker upp. När det finns specifika inlägg som stämmer in på söktermerna i en tråd som inte gör det, skulle det vara trevligt med någon sorts förhandsvisning eller något i den stilen.

Av Unitarded

Myshörnan

http://i.imgur.com/AEMSCcg.jpg

Skrivbord och hylla kommer från expedit-serien hos ikea. Jäkligt nöjd med hur "modulärt" och platseffektivt det är. Lägger gärna upp fler bilder ifall någon tycker det är intressant

Den som listar ut mina övriga intressen får en mandeltårta.

Av Unitarded
Skrivet av GabbeJohansson:

Jag kan inte öppna logitech gaming profile eller vad det hetter. Den fungerar i spel men inte alla 900 grader som man vill använda. Datorn tror att det inte finns någon Logitech g27. ???

Börjar med standardfrågan efter som det inte finns så mycket info. Har du installerat om profilern? Kört som admin? Kan du öppna profilern om ratten inte är inkopplad?
Ta med lite mer info så ska det nog gå att lösa

Av Unitarded
Skrivet av Orici:

Kan vi inte köra Need for Speed Most wanted istället?

Vi kan väl försöka hålla oss till spel med körkänsla som åtminstone avlägset påminner om den i riktiga bilar.

Av Unitarded

Är gärna på! Länge sedan jag körde det dock Race 07 och GT Legends är för övrigt också jäkligt trevliga racingsimulatorer, skitbilligt på steam just nu också.

Skojigt att vi bilintresserade får ta del av kakan också! (har i ärlighetens namn tröttnat lite på skjutandet i diverse moderna militär fps:er)