Inlägg

Inlägg som shilian har skrivit i forumet
Av shilian

Jag undrar också men efter att ha letat runt idag hittar jag inget nytt angående en uppdatering.

Visserligen har jag själv en Mac mini i7:a med 8gb ram som kör både med en SSD och en mekanisk disk. Den behöver jag inte byta ut, men mina föräldrar fick min gamla Core2duo 2,53 Ghz och den klarar inte av att köra Viaplay i HD. Förmodligen något med grafikkortet och/eller att Viaplay inte optimerar för OSX.

Den billigaste mac minin känns inte längre prisvärd som mediadator. Inte med Intel HD Graphics 3000. :/

Av shilian

Finns det någon firmware-version på PS3an som är att föredra? Jag har en som inte är använd på 5-6 år som jag tänkte få liv i igen.

Av shilian

Vilken slimmad extern hd?

Jag är ute efter en extern hårddisk modell mindre (förmodligen 2,5"). Hårddisken ska tåla att synas och användas. Alltså både snygg och i tåligt material. Alltså inte som exempelvis Lacies porsche-hårddiskar i lackad plast (som bara repas).

Förutom detta får hårddisken gärna vara så snabb det går utan att kräva extern strömkälla. E-sata är förmodligen onödigt eftersom jag kör mest mac och Apple är lite (väl) sega med att stödja den tekniken. Disken ska mest användas för lagring av raw-bilder och HD-material från Final cut pro.

Summering av vad jag söker:
- Liten hårddisk som kan drivas utan extern strömkälla
- Snygg och tålig
- Snabb
- Gärna 500 gb+
- Priset spelar mindre roll

Jag har kollat på Seagate Freeagent Go-diskarna och funderat på Mac-versionen som har stöd för Firewire 800 (hur mycket snabbare blir det med firewire 800 jämfört med usb2?)

Av shilian
Citat:

Ursprungligen inskrivet av killer_ante
Hårddiskarna sitter ju i sonatans gummiupphängning som inte för vibbar vidare, men själva hårddiskarna i sig låter fan ganska mycket. Testade att en kort stund bara hålla i fläktarna i chassi, graffe samt processor, och det var diskarna som lät mest...

Är hårddiskarna problemet finns det ofta inte mycket att göra annat än att bygga in ljudet. Det rör sig ofta om högfrekventa ljud som inte stoppas speciellt bra av ljuddämpning eller liknande. Hade själv en äldre Western Digital 80GB som min bror fick efter att hans hårddisk gått sönder och den låter faktiskt ganska hemskt. Byggde in den med hjälp av en äldre CD-läsare och lites kaparglädje och nu låter den inte lika illa (men gör man det får man också tänka på risken för överhettning).

Så antingen bygga in ljudet mer eller byta hårddisk till en tystare. Är det ett tjutande ljud kan det också vara så att hårddisken inte mår speciellt bra. Kanske kolla garantin i så fall?

Av shilian

Det är synd att vi som vanligt inte får se rapporten eller vad undersökningen bygger på. Är det i USA? Hur genomfördes den och hur pålitlig anser de själva att den är?

Sen att äldre gillar Mac är väl knappast konstigt, eller en förolämpning. Apple gör datorer som är lätta att ha att göra med. Inga spyware och inga virus att oroa sig för samt ofantligt mycket bättre "out of the box" än Dell och liknande kan erbjuda. Själv kör jag däremot bägge men till allt annat än spel föredrar jag Mac och OSX.

Av shilian

Jag skulle välja Z-5500 före Z-5300 trots skillnaden i pengar och trots att man kanske får snåla lite med annat för att få råd. Det blir riktigt bra ljud i ett rum på 10-12km2 om man placerar allt rätt. Dessutom är jag lite osäker på om Z-5300 verkligen låter så bra för jag har aldrig hört ett tillräkligt bra 5.1-system för under 2000 kr.

Det finns en recension av systemet på gon.nu. Finns det fler svenska sajter som recenserat det? Vore intressant att läsa vad svensk press tycker.

Av shilian

Jag hörde med macademic.se och de menade att samtliga skulle fungera -- vilket man kanske inte ska ta som en sanning dock eftersom de säkert inte provat med speciellt många.

Men borde jag satsa på snabba minnen som inte är för snabba då (av pc3200 såklart)? Tänkte att värmeutvecklingen kankse är sisådär. För borde inte alla pc3200 annars, egentligen, fungera -- det är ju samma standard?

Av shilian

För er som tycker att den är ful: Titta på den i verkligheten och den kommer att växa till i alla fall duglig. I mina ögon är det helt underbar och även om jag kommer byta ner mig prestandamässigt när jag dumpar min finklockade Win-PC med AMD på mysiga 2,6Ghz (från 1,8) med 9700pro och sånt så kommer jag inte att sakna det (hoppas jag). Spelar ändå aldrig och Maya stödjs jättebra av apple nu och det kommer nog funka fint med en gig mer i minne.

Av shilian

Jag ska köpa mig en imac nu när man får studiebidrag och sånt i slutet av månaden. Ska köpa 20"-modellen men bara uppgradera med BlueTooth eftersom minnet och hd:n är ruskigt dyra att låta apple leka med.

Min fråga:
Vilken/vilka pc3200-stickor på 1024mb för runt 2000-2500 är bäst?

Av shilian

Jag tror det löser sig om du flashar. Prova också att avaktivera VPU-recover såvida datorn inte låser sig helt varje gång.

Annars har jag ett liknande problem. Det är nämligen så att jag kan klocka själva grafikprocessorn till 360+ men bara hålla minnet på runt 295 och ibland inte ens det (när kortet belastas). Kylningen är en passiv Zalman-fläns (stora modellen från förra året) och den sitter inte på minnena alls -- men har ni som kan köra 310+ på era minnen någon extra kylning på dem?

Av shilian

Med bra högtalare till så kommer du att märka en skillnad mellan ditt nuvarande och Audigy 2.

Jag märkte själv en enorm skillnad mellan min brors integrerade och hans Audigy 2 när han köpte det. Men då har han en fin onkyo-förstärkare kopplad till datorn med schyssta högtalare. Blev ett varmare och mer helt ljud. Ja, det lät faktiskt lite mer analogt. Blev mysigare och mer komplett.

Av shilian

Problem med grafikkort i spel (klockat 9700)

Hur töntigt det än kan låta har jag fått grova problem med mitt klockade 9700. Kortet är bios-klockat från np till pro med passiv Zalman-fläns i en burk med bra luftflöde.

Bakgrunden är den att jag nästan aldrig spelar spel på min dator, trots att jag för ett år sedan när den köptes trodde att jag skulle göra det, och att jag därför kanske först nu märker problemen efter bios-klockningen. Tidigare har allt flutit på perfekt och som sagt kanske för att jag aldrig pressat grafikkortet på mer än 3d mark 03 och okrävande spel som CS.

Nu ville min syster spela Sims 2 på min dator och allt gick jättebra i runt 15-20 minuter innan hela skärmen blev ett mayhem of mass destruction. Att ens prata om artefakter vore en underdrift, faktum är att inget problem syntes innan kaoset satte igång. Andra gången ungefär samma sak, men vid gång tre har kaoset bytts ut mot att skärmen bara blir helt svart -- som om den förlorat kontakten med grafikkortet. Vid varje omstart verkar allt normalt förutom att active desktop flippat ur lite.

Jag kanske ska tillägga att jag hela tiden dragit ner på hastigheterna på så väl minne som kärnan från att ha legat på runt 310/300 (redan där lägre än pro) till runt 290/270 (som mer börjar likna np). Lägre på minnena för att jag misstänker att det är de, snarare än kärnan, som är problemet. Jag kör utan AGP fastwrite och med 4x istället för 8x påslaget.

Är den enda lösningen på problemet att återställa np-bioset, och en kanske större fråga -- kommer detta att lösa mitt problem eller är det något annat som spökar?

Av shilian

Jag har också problem att få till surround. Kör jag med S/PDIF från datorn till Z-680 kan jag inte ändra några inställningar (köra Pro Logic II och dylikt) utan får bara 2.1-ljud med fyra högtalare.

Tompathepilot skrev något om att han hört att det skulle gå med N-Force-kort och jag har ett N-Force 2 men får det alltså inte alls att fungera på något sätt, såvida jag inte byter till analog signal.

Slutligen undrar jag vad AC-3 egentligen är för något.

Av shilian

zub > Den har inga RGB-scartkontakter alls, bara rca, s-video och antenn. Köpte den faktiskt i förra veckan och blev besviken när jag testade den på mina föräldrars 20,1" HP-skärm. Bilden gick inte att justera som jag ville så jag förlorade en bit av TV-bilden utanför skärmen. Kvalitén var bra men kändes lite för skarp. Ska lämna tillbaks den om jag kan och börja om från början med TV-funderingarna.

Av shilian

Jag sitter just nu vid mina föräldrars dator och den fina 20,1" TFT-skärmen från HP. FEvE har rätt när han säger att allt inte handlar om millisekundrarna. För mig fungerar 16ms riktigt bra i spel och så är TFT-skärmar skarpare och lugnare (de bra alltså). Ett annat litet proble med FEvE inte tog upp är däremot svärtan, det svarta blir aldrig rikgtigt svart. Väldigt mörkgrått men aldrig riktigt svart. Inget jag stör mig på men skulle gillat om svärtan var lite bättre.

Annars har jag testat Sonys 24" och den är finfin men skrämmande stor (som en 28" TV där bak). Skulle nog inte råda dig att köpa mycket större än 21" om du väljer en CTR-skärm.

Av shilian

Det beror helt på hur ny den är, hur den ser ut och vad det är för ett märke. En kompis till mig köpte sig en stor och fin 24" Sony-skärm på auktion nyligen och betalade runt 6000 kr för den. Tror inte att skärmen var äldre än 2001 så han är helnöjd (trots att han fick köpa sig ett större skrivbord).

Beskriv skärmen mer så är det lättare att svara.

Av shilian

Mm, kanske får bli en 19-tummare ändå. En vacker Samsung 193p skulle faktiskt sitta fint på skrivbordet. Du (tellus82) tror inte att det blir sådär äckligt suddigt då för TV och TV-spel?

Av shilian

-=AgV=- > Jo, det verkar jättebra men jag vill kunna titta på TV och spela på konsol utan att ha datorn påslagen. Annars skulle jag köpa ett TV-kort direkt eftersom man då kan maximera bilden på 1600x1200 istället för att ställa om upplösningen till vad bilden egentligen är.

tellus82 > Mm, det är någon av dem jag funderar på N5 är ju billigare men stödjer junte den högre upplösningen - tror du jag behöver kunna ha 1280x1024? Och som skärm som också ska användas som TV kanske det är bättre att köpa en 19" som bara har 1280x1024 än en 20" som har 1600x1200? Gör Viewsonic-tunern så att den ändrar upplösningen till källan (konsol eller TV) eller så att den kör den vanliga upplösningen och sträcker ut bilden?

Tack för alla svar förresten, börjar kännas lite bättre nu...

Av shilian

Barnstormer > Jo, men det verkar inte som att de lyckats fixa så att 800x600 blir skapt på någon av de TFT-skärmar jag tittat på nu (en kompis och mina föräldrars) antar att det är någon begränsning eller så som jag inte känner till. Bägge dessa är alltså skärmar som kör i 1600x1200.

tellus82 > Tack, där blev man lite mer insatt. Då misstänker jag att spelen vanligtvis är i 576x480 och Xbox kan komma upp i 576P med rätt kabel.

Det verkar inte som att någon här har fastnat för samma idé om mig annars med en tuner till TFT-skärmen. Om det är någon som vet så skriv.

Av shilian

Barnstormer > Signalen från såväl GameCube som PlayStation 2 är i de flesta fall 640x480 och så även från digitalboxen (om jag inte har fel) på Xbox kan man på vissa spel få en lite högre upplösning. Och visst skulle det vara lite bättre om de körde 800x600 men tror inte ens då att det skulle se riktigt bra ut, är jag rädd. En 1600x1200-skärm verkar nästan bara klara 1280x1024 i bra skärpa och 1024x768 i godkänd och sen är det bara nerför...

Problemet med val av skärm är för att jag vill kunna arbeta mycket med stora bilder och att jag av erfarenhet vet att 1280x1024 inte riktigt räcker till då. Därför tvingas jag nästan köpa en 20" TFT för runt tio tusen eftersom jag samtidigt har platsbrist. Och ska jag köpa en TV vill jag ha en bra och 100Hz så där blir det minst 6000kr till... Sen vill jag gärna ha bra ljud till både TVn och datorn så därför skulle det vara lätt om de var samma... :/

Det är därför jag undrade om någon hade något bra tips för jag hade snöat in mig på det där med tuner men nu inser jag att det kanske inte är så bra... Såvida den inte kör i 1600x1200 och bara sträcker ut originalbilden, men det kanske inte heller blir så skarpt (jag antar att det är så TV-apparater med TFT-teknik gör).

Men tack ändå