Inlägg

Inlägg som Potatissallad har skrivit i forumet
Av Potatissallad
Skrivet av Dr.Mabuse:

Nej, jag säger verkligen inte emot mig själv. Det är helt i linje med vad jag hävdat hela tiden. Men låt mig påminna dig om vad DU skrev och vad som har varit föremål för vår diskussion:

"Köparen godkänner den angivna leveransmetoden vid köp. Har köparen godkänt att det ska skickas ickeförsäkrat, och att leveransmetod anges tydligt, har säljaren inget ansvar om det skulle försvinna under leverans. "

Två saker här:
1) Jag länkade till Postmords allmänna villkor. Där står vad som krävs av avsändaren och vilket ansvar Postmord har. Det finns inget som styrker att Postmord har ansvar för odokumenterade försändelser eller överenskommelser mellan säljare och köpare - annat än det som omfattas av Postmords uppdrag såklart.
2) Du skrev ALDRIG att varan överlämnats till mottagaren - Du antyder att köparen har ansvaret om varan försvinner på vägen vilket det inte finns några som helst belägg för, punkt!

1) Förstår inte riktigt vad du vill säga med detta då ingen sagt att Postnord har ansvar för odokumenterade försändelser.
2) Det stämmer att jag inte har skrivit att varan överlämnats till mottagaren utan istället att varan har överlämnats till transportbolaget. Förstår dock inte vad du vill säga med detta heller. Beläggen att köparen sedan har ansvar efter att försändelsen har lämnats in har jag presenterat med både hänvisning till köplagen samt länkar till jurister som tolkar köplagen. Du har inte heller visat några belägg för det motsatta.

Tror nog att jag avslutar denna diskussion här då den inte leder någonstans.

Tillägg: I BMW-exemplet som du nämner är det inte längre två privatpersoner som det handlar om vilket gör att exemplet inte är relevant då konsumentköplagen istället då gäller.

Av Potatissallad
Skrivet av Dr.Mabuse:

Spelar ingen roll om man nu vill klämma in ett kuvert i "transport!" och helt ignorera kärnfrågan.
13 § Risken går över på köparen, när varan avlämnas enligt avtalet eller enligt 6 eller 7 §.
Det är väl vad jag har att säga om saken.

Som sagt säger du emot dig själv med ditt inlägg.

"Om varan i annat fall skall transporteras till köparen och annat inte följer av en leveransklausul eller av avtalet i övrigt, sker avlämnandet när varan överlämnas till den transportör som har åtagit sig transporten från avsändningsorten."

Här är en till källa där en till jurist kommit till samma slutsats som min tidigare källa: https://www.minilex.se/a/varans-avl%C3%A4mnande-h%C3%A4mtning...

Från ovan länk: "Vid distansköp däremot, så anses varan avlämnad när den tagits om hand om av den transportör som skall utföra transporten. Detta innebär alltså att från och med det att transportören fått varan är det köparen som blir ansvarig om något skulle hända med varan, trots att varan inte kommit fram till köparen än. Denna regel gäller dock bara om säljaren anlitat en transportör som ska ta hand om transporten. Om det är säljaren själv som skall transportera varan, så anses varan inte avlämnad förrän köparen tagit emot varan."

Från min tidigare länk: "Vid distansköp går risken över på köparen när varan överlämnats till transportören."

Av Potatissallad
Skrivet av Dr.Mabuse:

Nu hänvisar du till "transportköp" vilket inte är tillämpligt i denna diskussion om en postförsändelse.

Transportköp innefattar både platsköp samt distansköp.

Vänligen se följande länk: https://www.lawline.se/answers/ar-transportkop-och-distanskop...

Av Potatissallad
Skrivet av Dr.Mabuse:

Har du bara moralisk stöd att bidra med så stjälper du mer än hjälper när du försöker cementera personliga åsikter som ett juridiskt hållbara argument. Orimligt med andra ord...

Det är ingen personlig åsikt. Såg ingenting i din källa som bevisade att säljaren har ansvar vid borttappat brev under leverans om köparen valt att det ska skickas med detta fraktsätt (ej försäkrat). Det blir en tvist där ingen kan bevisa att de har rätt eller inte då köparen inte kan bevisa att den inte mottagit leveransen och säljaren inte kan bevisa att den skickat det. Säljaren har inte mer ansvar än köparen om nu köparen väljer att få det skickat som ospårbart brev (om nu inte man använt någon specialbetalningsmetod med villkor om detta).

Men nu när trådskaparen använt Swish genom Tradera har antagligen denne (har inte koll på villkoren) ansvar att kunna bevisa att det är skickat.

Av Potatissallad
Skrivet av MultiMan:

Vilka köpare menar du går med på att betala för en vara som man sedan inte får?

Säljaren ansvarar alltid för att varan kommer fram och väljer leveransmetod utifrån det. Speciellt viktigt med Traderas nya regler och betalningsmetoder. Har själv använt Tradera under mer än 10 år men slutat pga det ökande strulet.

Det kvittar vad en del oseriösa säljare försöker friskriva sig från genom olika uppfinningsrika texter i annonserna, idag är man ansvarig för att varan kommer fram, iaf om man vill ha sina pengar.

När mottagaren väljer att få det skickas som oförsäkrat brev har säljaren ansvar att skicka försändelsen men inte ansvar om det skulle försvinna under transporten då köparen har valt detta fraktsätt. Som sagt förespråkar jag dock att säljaren tar ansvar ändå och ersätter köparen.

Dock om man använder specialbetalningsmetoder, som du skriver, som Tradera erbjuder (ex paypal), så är det givetvis de uppsatta reglerna för dessa betalningsmetoder som gäller vilket i de flesta fall gör säljaren ansvarig om det skulle försvinna under leveransen.

Av Potatissallad
Skrivet av Dr.Mabuse:

Det faller på sin egen orimlighet att mottagare skall ansvara för tidigare transportled. Kan avsändare inte bevisa att försändelse överlämnats till posten saknas juridisk grund för anspråk mot andra- eller tredje part.
Vilka regler som gäller för försäkring och bortkomna försändelser framgår av postens allmänna villkor.
Annars föreslår jag att du hänvisar till källa som motsäger ovan.

Nej, det är inte orimligt om nu köparen gått med på att det ska skickas som oförsäkrat brev. Det blir givetvis en tvist mellan parterna som inte leder någonstans då köparen inte heller kan bevisa att den inte fått varan.

Av Potatissallad

Köparen godkänner den angivna leveransmetoden vid köp. Har köparen godkänt att det ska skickas ickeförsäkrat, och att leveransmetod anges tydligt, har säljaren inget ansvar om det skulle försvinna under leverans. Detta gäller vid försäljning mellan privatpersoner.

Givetvis som säljare bör man endast erbjuda att skicka dyrare saker spårbart. Om det sedan är något som försvinner (som man inte skickat spårbart och möjligtvis också försäkrat), hade jag ersatt köparen (då det i så fall rör sig om en mindre kostnad) ändå då det är extremt ovanligt att något försvinner.

Som sagt kan du höra med PTS i Kiruna och se om brevet hamnat där.

Av Potatissallad

Bjuder 600 kr plus frakt för Asus P8P67 + Intel i5 3570k

Av Potatissallad

Trevligt med nedgraderingspaket! Bjuder 1000 kr plus frakt.

Av Potatissallad

650 kr plus frakt för Moderkort + cpu

Av Potatissallad
Skrivet av filip433:

Ni kan dma

Vad menar du med dma?

Av Potatissallad

Bjuder 130 kr för 1 kod

Av Potatissallad

Bristande programmeringskunsskaper bland utländska studenter på högskola/universitet

En sak som jag lagt märke till under mina studier är att utländska studenter, nästan uteslutande utomeuropeiska studenter (framförallt från Asien varav framförallt från Kina och Indien), i de flesta fall är mycket dåliga på programmering. Utländska studenter som tidigare läst en kandidat inom datavetenskap i sina hemländer kan knappt tillämpa de mest väsentliga grunderna inom programmering. Vad de dock verkar vara duktiga på är all form av teori. Verkar helt enkelt vara ett helt annat fokus i utbildningarna i exempelvis Indien och Kina.

Vad har ni för erfarenheter kring detta? Har jag endast haft oturen att ha stött på fel studenter som inte speglat den stora massan?

Av Potatissallad
Skrivet av Icte:

Tråkigt att läsa! Men eftersom de inte ändrat i annonsen så är felet på deras sida och du kan med all rättighet ge dem ett negativt omdöme!

Jo, det var lite tråkigt. Verkar dock inte vara möjligt att ge något omdöme om en order blivit annullerad av säljaren... :/

Edit: Verkade gå dock men man måste vänta en vecka av någon anledning. En rolig sak dock. I mejlet som jag fick av Ebay står det: "Good news--your order was canceled.".

Av Potatissallad
Skrivet av KniFF:

Tänkte bara nämna att min skärm (Lenovo y27g) blev skickad idag kl 13.42 om fler som beställt funderar.

Fick precis ett mejl från price-guard (Lenovo y27g från Ebay) att det var ett felaktigt pris och att min order har blivit annullerad. Mycket konstigt. Verkar inte vara en butik att lita på direkt.

Av Potatissallad

Angående skärmen såg jag nu att den fanns på Amazon för samma pris...

https://www.amazon.de/gp/product/B01LXJWPHP/ref=ox_sc_act_tit...

Av Potatissallad

Köpte precis en Lenovo Y27g som det tipsades om i fyndtråden. Kanontips! Gjorde dock inte så mycket reasearch på skärmen men det blir nog bra. Blev från Ebay också trots att det var dyrare då det kändes lite tryggare plus att man slapp lära sig tyska...

Av Potatissallad

Ja, det går. Gjorde det själv för några dagar sedan. Har dock läst att där är en gräns att man endast får stacka upp till 2 år (vissa säger dock att gränsen är 3 år).

Av Potatissallad

500 kr plus frakt

Av Potatissallad

Grattis till vinnarna! Mycket fina rim allihop! Dock saknade jag lite julkänsla i alla utom vinnarens rim.

Detta var mitt rim:

"Tomten min gode kompanjon, i år min önskan är ett nytt don. Ett Artics 3 jag mina öron vill pryda, nu hoppas jag att du kan lyda.

Mitt gamla headset en olycka fick se. Nissarna bara sa "Till nästa gång, var aktsam med ditt te!". Jag pratade med renen Rudolf igår, t.o.m. han släppte en tår.

Tomten, jag vet att detta är din specialitet. Att du bor på Artkis är ingen hemlighet."