Inlägg

Inlägg som BosseMB har skrivit i forumet
Av BosseMB

Enter Network Password för USB drive?

Hej ,

Jag har fyra datorer hemma, en med WinXP, en med Win7, och två med Win8.1 . Alla fungerar bra och är anslutna till samma hemnätvek . Anslutningen sker via en router som har en liten trevlig funktion att den kan skapa en enkel nätverksenhet . Med enkel , jag menar verkligen enkel. Det är bara en liten USB thumbdrive som jag kopplar in i routern .

Det är väldigt bekvämt för vi kan dela filer utan att vara beroende av att en annan dator är påslagen. Routern är alltid på.

Nu till problemet ... Jag har mappat USB stickan till en enhetsbeteckning på varje dator , så att de alla ansluter till U:\\server\folder vid uppstart . Jag gjorde detta på vanligt sätt via Utforskaren -> Anslut nätverksenhet . Allt fungerar som det ska, utom för en dator . På just den datorn (det en av de Win8.1), får jag alltid upp en ruta som ber om ett användarnamn och lösenord . Saken är den att USB -enheten inte har ett lösenord. Jag försökt allt, med lösenord från PC -konto, för wi-fi, Hemgrupp, och även routerns admin password. Ingenting fungerar!

Jag behövde aldrig ge användarnamn / lösenord på de andra datorerna. Jag sökte på Google men utan att hitta en lösning.

Den enda skillnaden jag kan tänka mig är att för den andra datorn med Win8, anslöt jag till USB enheten innan jag uppdaterade till Win8.1 medan den som strular redan hade Win8.1 installerad när jag försökte ansluta. Det borde inte spela någon roll , men det är värt att nämna .

Några förslag ?

Av BosseMB

Men om MBT är knas, borde inte det då blir problem vid varje start?

Av BosseMB

Svart skärm vid boot, men bara ibland

Jag för ibland en svart skärm när jag startar datorn. Den passerar UEFI som den ska, jag ser windows loggan snurra, och sen kommer rutan upp där jag skriver mitt password. När jag gjort det visas texted "Welcome" medans operativet laddas. Men sen blir det helt svart. Jag kan se muspekaren men det är allt. Ctrl+alt+tab funkar inte och inte heller något annat. Det enda som gäller är att trycka på reset knappen och börja om från början. Det konstiga med problemet är att det bara inträffar ibland, kanske 1 utav 10 gånger jag startar datorn.

När den väl är igång så fungerar allt perfekt. Jag har inte installerat nya drivisar eller mjukvara på senaste tiden som kan spöka. Tror inte det har med grafikkortet att göra. En annan märklig grej är att när den har visat svart skärm och jag har bootat om den så förvinner min Quick launch bar (den jag har till höger om startknappen). Den är lätt att återställa, men just denna grej inträffar bara efter en svart skärm boot, och det kan knappast ha med grafikkortet att göra.

Några ideer?

Datorn är två år gammal och inkluderar:

OS: Windows 7, Home Edition, 64bit
Power Unit: OCZ ZX Series 850W
Motherboard: Asus P9X79 Pro
CPU: Core i7-3930K
GPU: Sapphire HD 7950 Overclock Edition
Sound Card: on-board sound
Hard Disk 1: Intel 520 Series 2.5" SSD 240GB
Hard Disk 2: Intel 520 Series 2.5" SSD 60GB
Hard Disk 3: Seagate Barracuda ST2000DM001 64MB 2TB
Hard Disk 4: Western Digital Caviar Green 2TB
RAM: Corsair XMS3 Vengeance PC12800/1600MHz CL9 4x4GB (CMZ16GX3M4A1600C9B)

Av BosseMB

jag har ju inte rört varken grafikkort, minne, eler USB men jag ska kolla det där med nätaggets säkring.

tack skruvis för länkarna.

Av BosseMB

det är en gammal AMD med socket AM2. Mobo är en variant som jag inte kan hitta. Tror den var specialare till HP. Det var en OEM dator. Kollade på prisjakt för att hitta en ny mobo, men ingen hade något i lager.

Av BosseMB

Ny kylpasta gav svart skärm (MB R.I.P ?)

Min dator har blivit för varm (5 år gammal), så jag förbättrade luftgenomströmningen. I samband med det bytte jag även kylpasta. Startade sen datorn och möttes av en helt svart skärm. Inget felmeddelande från bios eller något utan helt svart så nåt har gått tokigt. Normal brukar keyboard brukar lysa upp så fort man startar datorn men det är också svart. Dioden som visar HD aktivitet är också helt svart.
Jag har kollat att alla kablar sitter som dom ska. Det enda livstecken den ger ifrån sig är att alla fläktarna snurrar. Det finns inget "beep" ljud från bios men det hade jag inte innan heller.

Kanske har hela moderkortet har lagt av?

Jag kommer ihåg att kylblocket satt fast ganska hårt, och jag skruvade därför tillbaks den ganska hårt. När jag skuvade bort själva fästanordningen så hörde jag ett litet (med ändå märkbart) klickande ljud. Det lät nästan så som något sprack. Trodde då att ljudet bara kom från själva skruvgängan på moderkortet.

Någon ide vad jag kan leta efter som lösning? Eller måste man bita i det sura äpplet och köpa nytt moderkort? Trista är ju att då måste jag även köpa cpu, cpukylare, minne... Kommer kosta ca 4,000:-

MVH / Bosse

Av BosseMB

HD från USB fungerar i NAS?

Jag går i funderingar att köpa en NAS, Synology DS412+

I första hand ska NAS'en fungera som vanlig backup via LAN kabel. Dessutom tänkte jag göra enheten tillgänglig för streaming av video och musik. Sen efter det blir det nog mera så som FTP server m.m.

För tillfället har jag två st USB diskar, WD My Book 3TB, som jag använder som backup. En är hemma, och en är på en annan adress. Så en utav USB diskarna är mao backup till backup. Detta för att om det skulle gå illa med brand eller inbrott. På Synology's hemsida kan man läsa vilka diskar som är testade med deras produkter. Min tanke är att jag ta mina två USB diskar och tar ut själva HD'n och stoppar sen in dom i den nya NAS'en. Sen köper jag dessutom en ny USB disk på 4TB som min nya "off-site disk"

och nu till frågorna...

1. Är HD i en USB disk vanliga 3,5 tums S-ATA? Eller har dom något special interface? Det står inget på Western Digital's hemsida vad som egentligen fins inuti deras USB diskar
2. Enligt Synology spec för DS412+ kan den ta 4x4TB = 16 TB. Är det troligt att den egentligen är begränsad till 4TB per disk? Borde den inte kunna ta 5TB, 6TB etc när väl sådana diskar finns ute?
3. Någon av er som har praktisk erfarenhet att en vanlig HD man trycker in av någon anledning inte skulle funka?

Det blir min första NAS så jag har ingen egen erfarenhet än.

Andra tips kanske?

MVH / Bosse

Av BosseMB

Själv köpte jag ett Sapphire 7950 kort (OC) för några månader sen (inte med boost). Väldigt nöjd, inte bara med prestandan utan även den låga ljudnivån.

Sapphire har 9 kort baserade på 7950. Skulle jag välja själv idag skulle det bli ett Vapor-X kort
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1379702

Av BosseMB

Jag körde en uppgradering Vista till Win8
Blev tvungen att ominstallera några drivrutiner efter kollat i Device Manager, men det gick snabbt. Ännu inte sett något program som inte funkar som det ska. Och då har jag kört en hel del, både spel och annan mjukvara.

Att tänka på dock är att man måste om-installera alla program efter uppgradering från Vista. Tror man slipper det om man hade Win7 tidigare.

Av BosseMB

så ska jag försöka installera 1.1 och 3.5?

Av BosseMB

.net patchar

Jag skrev tidigare ett inlägg om problem med XP access till Windows Update. Det är nu löst men ett problem återstår efter den restore jag gjorde på maskinen.

Jag kunde inte uppdatera .net framework. Det som fanns på min dator var version 2, men trots att uppdateringar fanns på Windows Update kunde jag inte installera dom. Så jag avinstallerade allt som hade med .net att göra, och körde sen ett nytt försök med Windows Update. Då dök ".NET Framework 4 Client Profile" upp, och den gick att installera utan problem.

Men nu när jag kollar Windows Update så vill den installera:

- Microsoft .NET Framework version 1.1

och..

- Microsoft .NET Framework 3.5 Service Pack 1 and .NET Framework 3.5 Family Update (KB951847) x86 Microsoft .NET Framework 3.5 Service Pack 1 is a full cumulative update that contains many new features building incrementally upon .NET Framework 2.0, 3.0, 3.5, and includes cumulative servicing updates to the .NET Framework 2.0 and .NET Framework 3.0 subcomponents. The .NET Framework 3.5 Family Update provides important application compatibility updates. This combined Service Pack and update is applicable to systems running a version of .NET prior to version 2.0, or to systems that have no prior version of .NET framework installed.

Så frågan är: varför ska jag uppdatera till version 1.1 and 3.5 om jag redan har version 4?

eller är kanske "Client Profile" and "Family Update" två helt olika saker?

Av BosseMB

Då var det äntligen löst!!!

Windows XP fungerar som det ska igen. Tipset från W0ds gjorde susen. Egentligen hade jag provat allt tiodigare men det som gjorde skillnad var switchen /wuforce

Vad switchen egentligen gör är att skriva över existerande Windows Update Agent oavsett om den är installerad tidigare eller inte.
När det väl var klart var det bara att installera några patchar. 117 st

Det enda som inte fungera nu är att uppdatera .net, men det löser sig nog.

Tack för alla tips. Nu ska jag ev. även uppdatera till Win8

Av BosseMB

Jag kommer ny prova Windows Repair all in one. http://www.tweaking.com/content/page/windows_repair_all_in_on...

Ibland gör ju dessa typer av sw mer skada än nytta, men eftersom jag inte får XP att funka som det ska, så kan jag lika gärna prova.

Av BosseMB

ja, SP3 var redan installerat. Provade igår att installera IE8, men det gick inet heller. Blev bara ett "unexpected error" under installationen.

Av BosseMB

Tack för alla tips.

Skall test W0ds förslag ikväll.

Igår körde jag Windows Upgrade Assistant för att kolla om jag kan använda Win8. Det enda som hände var ett error "Platform not supported". Jag tror på något sätt att vissa filer i C:\Windows\System32\ mappen blivit knasade.

Av BosseMB

Tack för alla svar och tips. Nu har jag lite skojiga saker att göra nästa helg

Av BosseMB

Kollade just efter drivisar för gammla GPU'n. Det finns för Win7 men inte för Win8.

Kan man installera Win7 drivisar på ett Win8 OS? Vågar man chansa?

Av BosseMB

Så Win8 rekommenderas på gammal burk?

Resten av familjen kör Win7. Både Win7 och Win8 har samma "minimum requirements". Är ändå Win8 snällare mot gammal hårdvara?

Av BosseMB

Skulle gärna köra in win8 eller win7, men det är ju tveksamt om min gamla burk orkar dra runt ett nytt OS.

Den använder en Pentium CPU med en kärna (3 Ghz) och RAM är bara på 1,5 GB. GPU'n är nog ok, ett ATI AD2600.

Tror nog att akilleshälen är minnet, och det kanske är svårt att hitta nytt minne som passar på ett sånt gammalt moderkort

Av BosseMB

Får inte access till Windows Update (XP)

Har någon här har lite erfarenhet om att återställa ett XP-system? Jag har en 7 år gammal dator som används av mina barn. Vi har genom åren installerat en hel del programvara/spel. Säkert 1,000 patchar också för Windows. Nu är den så långsam att vi knappast kan använda den längre.

Det är en Compaq-system och det finns en del reserverad för Systemåterställning. Så i helgen återställde jag XP till fabriksinställningarna. Efter en timme var datorn igång igen med full fart. Jag installerade Comodo som brandvägg och avast som virusskydd, för att ha ett grundläggande skydd innan jag kunde börja installera alla patchar igen.

Men sedan började problemet. Jag kan inte komma åt Windows Update längre! När jag försöker, omdirigeras jag till http://support.microsoft.com/kb/2497281 vilket är en instruktion hur man gör. Vilket bland annat är:
- Ladda ner och installera Service Pack 3
- Få den senaste versionen av Windows Update Agent

Service Pack installerades utan problem, och så även Windows Update Agent. Jag försökte också att uppdatera Windows automatiskt. Men även om jag har det alternativet som standard, så hämtas eller installeras ingenting. Detta är inte den enda problemet för dessutom har jag följande saker som inte fungerar
- Avast är installerat och laddat på start. Men det är inte aktiv. Det finns en knapp i avast säger "Fix it", men ingenting hände när jag trycker på den.
- För varje omstart, säger Comodo att den saknar en cmdhtml.dll fil
- Jag kan inte installera uppdateringar på Internet Explorer. Det visar bara ett felmeddelande när jag försöker
- Jag kan inte uppdatera .NET Framework (som föreslogs på en webbsida). Återigen visar det bara ett felmeddelande när jag försöker.

På något sätt tror jag alla dessa frågor är relaterade, och jag har en känsla av att de alla kommer att lösas om jag bara kunde komma åt Windows Update.

Några förslag?