Inlägg

Inlägg som BosseMB har skrivit i forumet
Av BosseMB

iPad och olika konton

Hejsan,

Nu för första gången i mitt liv ska jag köpa en Apple produkt, nämligen iPad (4 gen).

Jag skulle behöva lite tips för att få den att funka som jag vill, och det mesta med mina funderingar har med olika konton att göra. Eller snarare brist på olika konton, för som jag förstår det så har inte iPad stöd för olika konton och det gör det hela lite svårare. Tanken är att hela familjen ska kunna använda en enda iPad.

Några exempel…

- Jag kommer mest använda plattan för privat bruk, men även på jobbet och då främst för att läsa mail. Men jag vill ju inte att mina barn ska in i min mailbox. Där skulle jag istället vilja ha ett par Gmail konton. Hur löser man det?

- Jag har mina kontakter både på min android telefon och i Outlook. Dessa syncas varje dag. Tänkte då importera dom till nya iPad. Sen har min son en iPhone. Kan då han använda/synca sina kontakter till iPad utan att dom blandas med mina?

- Så fort barnen får händerna på plattan så kommer de installera en massa spel. Jag har inget emot det men skulle vilja undvika att se alla dessa ikoner då jag använder den.

Egentligen är listan lång. Grundfrågan är hur man bäst hanterar bristen att iPad inte har stöd för olika användare. Några tips?

En annan fråga som inte har med ovan att göra. Funderar på att köpa en NAS från antingen QNAP eller Synology. Vilken av dessa har bäst stöd för iOS appar enligt er mening?

MVH / Bosse

Av BosseMB

Så om jag har två kort, ett som går i 900MHZ och ett som använder 950 MHz, så kommer CrossFire gå i 900 MHz.

Men inga som helst problem med kompitabilitet?

Av BosseMB

CrossFire med olika klockfrekvenser

Hej,

I våras byggde jag en ny dator och valde som GPU ett Sapphire 7950 3GB med GDDR5. Nu planerar jag för första gången att komplettera med ett till kort i CrossFire.

Kortet jag först köpte har 900 MHz Core Clock. När jag nu letar efter det kortet verkar det svårt att få tag på. Men det finns i två andra varianter, 810 MHz och 950 MHz. Bortsett från klockfrekvensen verkar korten vara identiska.

Finns det någon risk att ett kort, i samma serie, men med en annan klockfrekvens inte är kompatibelt med mitt kort. Dvs kommer Sapphire 7950 3GB med GDDR5 900 MHz fungera smärtfritt med Sapphire 7950 3GB med GDDR5 950MHz?

I teorin ska ju det fungera men har någon av er praktisk erfarenhet?

och en sak till... är kompabiliteten beroende på olika spel. Exempelvis att ett spel funkar med CrossFire i olika frekvenser medan ett annat spel inte gör det?

Eftersom det blir först gången jag kör multi-GPU vill jag vara säker på att allt fungerar innan jag slantar upp.

Av BosseMB

Nytt PC bygge 2012

Jag har vid flera tillfällen vänt mig till detta forum, inför ett PC bygge, och alltid fått snabba svar.

Ny är min nya burk klar och jag delar gärna med mig av mina erfarenheter. Blogg över bygget finns här http://pcbuild2012.blogspot.com/

Av BosseMB

CPU Fan Error vid start

Hejsan,

jag har just byggt ihop ett nytt system med bland annat:

Låda: Corsair 600T
PSU: OCZ ZX Series 850W
Moderkort: Asus P9X79 Pro
CPU Core i7 3930K
Kylare: Cooler Master Hyper 212 EVO
OS: Win 7 64 bit

Efter att ha skruvat ihop burken, anslutit kablar med m.m. tryckte jag på startknappen och det första jag såg var...

"CPU Fan Error"

Tittade inne i chassit och alla fläktar snurrade fint. Inne i bios hittade jag att cpu fläkten snurrar med 560 rpm och CPU temperatur var 30 grader C. Jag såg även inställningen då man kan låta bios ignorera felmeddelandet.

Då fortsatte jag med att installera Windows och drivrutiner. Vid varje omstart kom "CPU Fan Error".

Jag har inte riktigt stressat systemet än (med spel eller benchmark). Dock installerade jag Speccy (samma utvecklare som CCleaner. Speecy läser dessutom temp per kärna och när jag körde Windows Indexering steg CPU temp till 50 grader C.

CPU kylaren från Cooler Master är ansluten med en kabel med 4 trådar. Jag har kollat att CPU kylaren verkligen sitter på cpu_fan kontakten.

Man tycker då att eftersom fläkten snurrar, bios kan hitta den och läsa av rpm, cpu'n har rimliga temperaturen, så borde allt vara ok? eller?

Så min fråga är, kan jag låta bios ignorera felmeddelandet eller skall jag åtgärda detta på något sätt?

(sökte först på forumet och Google men hittade inget entydigt svar)

MVH / Bosse

Av BosseMB

OK, tackar för snabba svar

Av BosseMB

Nyinstallation av Windows på SSD

En liten grej jag gått och funderat på…

Står inför ett nytt datorbygge. Skall för första gången installera Windows 7 på en SSD disk. Låt oss då tänka att jag tryckt in nödvändiga komponenter i burken så som MB, PSU, CPU, GPU, DVD brännare, minne. Allt är på plats och kablar dragna. Jag startar burken och lägger sen in installations Windows DVD. Någon gång under installationen måste jag väl installera drivrutiner för SSD?

Jag antar att SSD disken (som jag ännu inte köpt men det blir nog en från Intels 520 serie) behöver drivrutiner från en DVD skiva?

Man kan ju knappast installera drivrutiner innan operativet. Men jag kan ju heller inte avbryta Windows installationen genom att byta skiva i DVD-läsaren. Det kommer bara finnas en DVD enhet.

Så, hur får jag igång en SSD i en ny fräsch Windows installation?

Lästa installationsmanual på Intel’s hemsida men den beskrev bara hur man byter ut en redan existerande HD disk.

Svaret är kanske väldigt enkelt, men för mig blir det här första gången.

/ Bosse

P.S kanske skulle denna fråga ligga rubriken för Microsoft Windows, men jag tyckte den passa på SSD

Av BosseMB

Bygga LGA 2011 utan GPU

En fråga, som i det här forumet kanske är väldigt basic. Men jag måste fråga i alla fall.

Planerar en ny dator nu i slutet på feb, kanske början på mars. Troligtvis köper jag ett MB P9X79 Pro (LGA 2011 plattform).

Tänk er då att jag tar moderkortet, sätter dit cpu, kylare, minnen, en hårddisk, samt en dvd. Kommer jag då få upp någon bild på skärmen när jag kör igång burken? Intels Sandy Bridge E har ju ingen grafikkrets på cpu’n

Naturligtvis ska jag även ha en GPU, vilket antagligen blir AMD 7950. Men om det kortet inte finns tillgänglig i feb/mars, så tänkte jag börja bygget lite innan och sen komplettera med grafikkort senare.

Å ena sidan läser jag på ASUS hemsida att P9X79 Pro har följande Back I/O ports:

1 x Bluetooth module(s)
2 x Power eSATA 6Gb/s
1 x LAN (RJ45) port(s)
4 x USB 3.0
6 x USB 2.0 (one port can be switched to USB BIOS Flashback)
1 x Optical S/PDIF out
6 x Audio jack(s)
1 x USB BIOS Flashback Button(s)

Så det finns ju ingenstans jag kan sätta en DVI kabel?

Fast å andra sidan har jag hört att alla moderkort har någon typ av grafikdel som i alla fall kan ge vga upplösning.

Jag skulle anta att ett grafikkort krävs för start, men vill kolla saken med er.

Av BosseMB

Måste fråga på din fråga...

vad menar du med pre-laddat?

Av BosseMB

Om inte ditt behov att synca mot ett moln är nödvändigt, kan jag starkt rekommendera SyncBack.

Finns i gratis version på http://www.2brightsparks.com

Av BosseMB

Jag har själv varit inne i funderingen om jag skall vänta på Ivy bridge eller satsa på Sandy Bridge E. Det blir Sandy Bridge E.

Som tidigare sagts här är Ivy's fördelar framförallt...
- Bättre integrerad grafik (vilket för mig inte spelar någon roll då jag vill ha dedikerad GPU)
- Bättre TDP, dvs säga lite förenklat cpu power/watt (vilket bäst utnyttjas vid laptop eller tablets)

Sen skall ju även Ivy bridge komma i en Ivy bridge e version vilket kan bli spännande, men dom kommer först Q4 eller början på nästa år.

När det gäller antal kärnor så är det sant att få spel utnyttjar multi-core. För några år sen var det likadant att inga spel kunde använda mer än en kärna, men nu går det knappt att spela alls om man inte har dual core. Så en 6-core i7-3930K ger inte många fördelar i spel idag, men den framtidssäkrar maskinen.

Av BosseMB

Oj, tack för alla snabba svar...

Så om jag i första hand är ute efter 5.1 ljud, och moderkortet har 1 x Optical S/PDIF out (funderar just nu på ASUS P9X79 PRO), då finns det egentligen ingen anledning alls att köpa Asus Xonar Essence STX? Eller något annat ljudkort heller för den delen?

Av BosseMB

Hur ansluter jag ett Asus Xonar Essence STX ljudkort?

Hejsan,

Står inför ett nytt PC bygge. Jag vill gärna ha ett dedikerat ljudkort och funderar på att köpa ett Asus Xonar Essence STX. Högtalarsystem har jag redan, ett Logitech Z680 5.1, som visseligen har ett par år på nacken men dom får hänga med ett tag till. På min nuvarande datorn ansluts 3st 3,5mm kontakter till ljudkortet (grön, gul, svart). Dom går från ljudkortet in till en konsol, med bland annat volumratten. Från konsolen går sen en seriell kabel in till subben, där även högtalarkablarna går ut.

Men när jag tittar på Xonar Essence STX kortet så har det helt andra utgångar, nämligen:
- Analog Output Jack: RCA Jack: *2 (Front R/ Front L), 6.30mm Jack*1 (Headphone out), 6.30mm Jack*1 (Mic/Line-In)
- Digital S/PDIF Output: Coaxial/ Toslink Combo
- Aux In: Aux-in 4 Pin Header
- Front Panel: HD audio and AC’97 Compatible

Dessutom medföljer:
- RCA to 3.5 mm Y Cable
- 6.3mm to 3.5mm Adapter
- S/PDIF TOSLINK Optical Adapter

Så hur ansluter jag mina 3st 3,5mm kontakter? Eller ska jag skippa dom helt och prova med Toslink istället? Eller Coaxial? Jag vill ju få ut fullt 5.1 ljud.

Jag är medveten om att min fråga är lite svår att greppa, så här är en bild som förklarar bättre.
http://hem.bredband.net/b137806/q/Connections.jpg

Av BosseMB

Att ha 4x4 är ju ett bra alternativ, men jag tänkte ha Win 7 Home premium som har (av någon anledning) ett tak på 16GB. Känner inte att det är värt att köpa Ultimate. Några gig sticker ju för GPU'n

Läste på AnandTech följande "Occupying the die area where the GPU would normally be is SNB-E's new memory controller. While its predecessor featured a fairly standard dual-channel DDR3 memory controller, SNB-E features four 64-bit DDR3 memory channels. With a single DDR3 DIMM per channel Intel officially supports speeds of up to DDR3-1600, with two DIMMs per channel the max official speed drops to 1333MHz"

Hela artikeln finns vid http://www.anandtech.com/show/5091/intel-core-i7-3960x-sandy-...

Så enligt AnandTech, ju färre moduler, ju snabbare kan varje minne jobba?

Av BosseMB

Antal moduler (RAM) för LGA 2011

Hej,

jag är på väg att bygga en ny dator baserad på LGA 2011. De flesta moderkort har upp till 8 platser för minne. Spelar det då någon roll om jag köper 2x4GB minne eller 4x2GB minne.

Tror mig ha hört någon gång att ju fler minnesmoduler man trycker in ju bättre för att bandbreden då kan fördelas per modul. Men jag har också hört motsatsen och att många moduler belastar nordbryggan mera.

Någon som vet vad som gäller? (i exemplet skall totala mängden RAM vara 8GB)

MVH / Bosse