Inlägg

Inlägg som Xe993 har skrivit i forumet
Av Xe993
Skrivet av Zotamedu:

Helt klart ett steg frammåt. Windows 7 är ju redan på gof väg att använda mer tangentbord än tidigare. Det var först nyligen jag gav upp att med våld försöka få Windows 7 att se ut mer som XP. Sen insåg jag hur mycket smidigare det är att köra med pinnade program och använda sig av Win + siffra för att starta och hoppa till program jag ofta kör. Sen är ju sökfönstret helt fantastiskt smidigt. Det började jag använda med en gång. Det är ju så mycket smidigare att bara trycka Win och sedan skriva in första halvan av namnet på programet och sedna trycka enter.

Ja, sökfunktionen är väldigt smart. Behövs knappast halva namnet, "F" räcker för Firefox för min del! Fast beror såklart på mängden program.

Gillar också hur de delat upp sökfunktionen i tre delar: Win för program, win + F för filer och win + W för inställningar. En försämring är dock att resultatet för filer (till skillnad från program- och inställningsök) inte uppdateras i realtid utan man måste trycka på enter för att se listan med filer (räknaren till höger uppdateras dock i realtid).

Överhuvudtaget så är sökfunktionen (både 7 och 8) väldigt underskattad. Hur många vet att man kan söka efter ett ord som finns i ett pdf-dokument för att hitta det t.ex.?

Av Xe993
Skrivet av buddaz:

Offtopic.
Undrar när folk skal lägga av att ständigt kommentera byt till chrome. Vad vinner man på att svara på ett sådant sätt.

Vad är det för fel på det tipset? Jag tycker det är väldigt trevligt att använda Safari helt utan Flash och använda Chrome för Youtube, SVT Play & Co. Webbläsare är gratis, finns ingen anledning att bara ha en.

Av Xe993

Installera inte Flash, då kommer webbläsaren segas ner av en massa reklam. Installera istället Google Chrome som har Flash inbyggt. När du surfar med Safari är det då bara att klicka på "Öppna sidan med Google Chrome" om du behöver se Flash-innehåll.

Av Xe993
Skrivet av Lcdposter1337:

Windows 8 var ju ganska hemskt att använda. Får se om jag vänjer mig om ett tag. Kan jag få skiten att gå tillbaka till metro när jag öppnat tex msn eller chrome? När jag avslutar hamnar jag på desktop istället. Finns det en snabbknapp för att komma till hemskärmen? Den där skitgrejen vid sidan är dryg.

Titta på tangentbordet så ska du se att det finns en knapp med Windows-loggan på. Väldigt användbar.

Windows-knappen + D tar en för övrigt till desktop.

Vet inte vilken skitgrej vid sidan du menar. Den till vänster (programväljaren) nås med Windows + TAB (ej att förväxla med alt + TAB). Skitgrejen till höger nås med Windows + C.

Skillnaden mellan win + TAB och alt + TAB är för övrigt att den sistnämnda växlar mellan både "Metro-program" och vanliga "desktop-program". Win + TAB däremot behandlar hela "desktop" som en "app".

Kugghjulet i skitgrejen till höger kan även nås direkt via Windows + I, så man behöver inte ta omvägen via Windows + C.

Av Xe993

Googla Apple Lossless converter. Till OSX finns gratisprogrammen XLD och Max som gör jobbet. Vet inte hur det ser ut på Windows-fronten.

Av Xe993
Skrivet av sten1930:

Seriöst, vem tror du skulle få för sig att kolla upp privata filer bara sådär?

1. en vanlig formatering är säkert nog, krävs en del kunskap för att utvinna information.
2. personen som ärver datorn känner dig säkert inte ändå, vad gör det då för skada?
3. varför skulle någon elev få för sig att återskapa data bara sådär?
4. vad är poängen med privat data på en skol-dator?
5. HUr stor är risken att någon börjar återställa data? 1 på 5000 kanske?
6. om du fortfarande vill så ta en magnet som e stark nog, den datan som är kvar då blir svår att återuppbygga, särskilt om du formaterar också.

Personen som tar över datorn kommer ju inte försöka återskapa data för att se vad som sparas tidigare. Det mest sannolika scenariot är väl istället att personen som ärver tappar datorn i golvet, skickar in datorn till en firma som återställer data för att få tillbaka sina egna filer och "på köpet" får även data från den förre ägaren.

Här är en intressant artikel om dataåterställning förresten:

http://pcforalla.idg.se/2.1054/1.402380

Tydligen finns det elaka människor som köper upp begagnade datorer och tömmer dem på värdefull info (lösenord m.m.) som inte raderats.

Av Xe993
Skrivet av hag.com:

Det finns ju något i kupolen i Borlänge, trodde att det var en äppelaffär. Den har ju bara apple loggor vad jag sett iaf.
Vad är det för något då?

Det är en Apple-återförsäljare som inte ägs av Apple men däremot har ett avtal med dem som gör att de t.ex. får använda deras logga, laga Apple-datorer som omfattas av garantin även om de inte köpts i just den affären m.m.

Den här nyheten handlar om att Apple kommer öppna en butik som drivs i egen regi.

Av Xe993
Skrivet av XrOo:

Varför jag dissar Apple.
Varför man väljer att stötta ett företag där ledningen uppenbarligen skulle kunnas slås ihop till en man och sedan kallas för diktator, förstår jag mig inte på.

Alla bolag (åtminstone aktiebolag) är diktaturer. Det är okej eftersom man dels kan välja att köpa från ett annat företag, dels att det finns lagar som styr hur företaget ska skötas. Apple kan precis som alla andra i princip stämma vem de vill. Om de sedan får rätt i sak bestäms av domstolen och dess tillämpning av lagen. Ganska grundläggande saker.

Eftersom det är ett aktiebolag är de för övrigt tvingade av lagen att sträva efter vinst. Det är inget välgörenhetsföretag. Om de bedömer att stämningar är ett bra medel så får de väl stämma folk. Om du tycker det är dåligt beteende så får du skylla på lagstiftaren som är den som skapat reglerna kring varumärkes- och upphovsrätt och tvisteprocessen kring detta m.m.

Av Xe993
Skrivet av roosterx:

Fast läser du denna tråden verkar det på mig som om många här menar att alla som köper Apple är idoter och inte fortjänar att leva...

Ja, ett mönster jag tycker mig se är att de som är emot Apple i denna tråd är mycket argare än de som gillar Apples produkter. Överklockad vattenkyld Windows-PC är den enda sanna vägen osv. Om man väljer något annat än det är man emot valfrihet.

Av Xe993
Skrivet av Pewtah:

Stänger aldrig av datorer typ så kernel efter 4-5 dagar är väl ingenting konstigt, alltså stänge aldrig av == inte ens viloläge. Dessutom antog jag dock bara att det var pga itunes eftersom jag avinstallerade det bara för att det bråkade så dant med mediaknapparna sen efter det så kommer jag inte ihåg om de kom lika regelbundet.

Föressten, har fortfarande mbp fortfarande otroligt jobbigt problem med throttling och fläktljud? Låterförjävligt när man snackar med polers med mac över skype. .

Kernel panic bara för att du inte stängt av datorn låter väldigt orimligt. Så ska det inte vara. Ibland är installationen från fabriken korrupt och då får man snällt installera om från scratch. Programmet Systemmeddelanden borde för övrigt innehålla info om vad som orsakat kernel panic. Fast det är kryptisk info man får.

Kernel panic kan givetvis också orsakas av hårdvarufel. Fast det vet du förstås.

Vet inte hur det står till med MPB:S fläkt idag (kör iMac) men det är väl Flash fel som vanligt...

Av Xe993
Skrivet av Pewtah:

Hur kan du leva med att inte ha några snabba sätt att kunna organisera fönstrena, ex aero snap o.s.v ?!
Fast du kanske kör alla program i fullscreen och helt enkelt drar alla fyra fingrar uppåt på din touchpad?

Vill minnas att när jag själv köre mac os x (10.6) på en mbp late 2009 så kändes operativet väldigt meh eftersom jag fick kernel panics ganska ofta, dock så berodde det på itunes men wtf.

Tror du på allvar att kernel panic är normalt beteende? Om du får bluescreen konstant, försöker du inte åtgärda det?

Jag fick kernel panic med min Mac en gång, misstänkte ett program, tog det säkra före det osäkra och installerade om operativsystemet. Datorn har funkat felfritt sen dess.

Av Xe993
Skrivet av jaghetermicke:

om man inte spelar och programerar... vad gör man då ? surfar? isåfall handlar det ju ej om operativet.. det är ju webbläsaren man ska anpassa sej efter isåfall.

och ifall det är layouten man vill ha så går det få en macs tema på en windows dator helt gratis.

inte för att provocera, men snälla ge mej ett motargument, vill verkligen förstå vad som verkar vara så bra med mac datorer

Vi kan t.e.x ta installation av program. Det gör du genom att ladda ner det och dra till programmappen istället för att klicka dig igenom en installerare. Finns undantag givetvis.

En annan sak är att OSX funkar mycket bättre med kortkommandon enligt min mening. En detalj som kan verka obetydlig är att program avslutas med cmd + Q istället för alt + f4, funkar mycket smidigare enligt mig (cmd är Macens ctrl). På Mac är programmen också mer konsekvent utformade. cmd + komma öppnar alltid ett programs inställningar, medan det i Windows ibland kan vara ctrl + p eller något annat eller så finns det inget kortkommando alls (!). Jag antar att det har ett samband med att menyraden fungerar på ett annat sätt än i Windows. Tack vare utformingen av menyraden så tycker jag det är tydligare vilket program som är i fokus också.

Programmen i OSX försöker vidare inte uppfinna hjulet gång på gång som program i Windows har en tendens att göra utan använder i högre uträckning standardiserade gränssnittselement. Det betyder att om du lär dig ett program är det enkelt att lära sig ett annat.

Om vi fortsätter med tangentbordet så är det tydligare i dialogrutor m.m vad retur resp. mellanslag gör i OSX jämfört med Windows. Kan verka som en obetydlig detalj men i längden är det mycket tidsbesparande.

En annan sak är att OSX har inbyggt stöd för pdf. Det betyder bla. att du kan läsa pdf:er direkt i filhanteraren utan att behöva öppna något program, men det gör även att att tredjepartsprogram enkelt kan införa stöd för pdf-visning (perfekt för filskannare som Daisydisk eller alternativa filhanterare som Quicksilver).

OSX har även till skillnad från Windows stöd för virtuella skrivbord som fungerar ungefär som i Ubuntu. Väldigt trevligt.

Det här var alltså vad jag tycker om Mac. Om du har några frågor så fråga på.

Om iPhone är bra eller inte låter jag vara osagt, det är hursomhelst något helt annat än en Mac.

Av Xe993

Sweclockers forum består mest av medlemmar som överklockar sina datorer (nähä?) och bygger dem från delar de valt själva. Oftast i syfte att få bra prestanda i spel. Självklart inget fel med det.

Tyvärr är en del av dessa människor väldigt hatiskt inställda till de som inte delar uppfattningen om att höga fps-tal är det viktigaste med en dator. Oftast är dessa hatiska människor väldigt okunniga om Apples produkter. De kanske har testat en Mac fem minuter i affären eller hos en kompis.

Ett vanligt misstag är att klumpa ihop iOS med Macens operativsystem OSX och påstå att OSX är lika inlåst som iOS bara för att man är låst till Apple som datortillverkare. Men valet av tillverkare och systemets egenskaper är ju två helt olika saker.

Det finns till och med de som tror att mp3 inte funkar på en Mac utan bara musik köpt från iTunes. Men en Mac är precis som en Windows-dator, du kan spela upp alla vanliga format, det finns torrentklienter om du är lagd åt det hållet osv. Du behöver inte Apples godkännande för att ladda ner program osv.

Sammanfattning: spelar du mycket spel eller av någon annan anledning vill ha bäst processor/grafikkort per krona: köp egenbyggd pc. Men försök förstå att de som inte använder datorn på samma sätt värdesätter andra saker med datorn. Försök också läsa på lite.

Personligen kör jag Mac för att jag gillar OSX mer. Sen förstår jag om man gillar Windows mer, kanske är man beroende av ett program som bara finns till Windows. Jag hatar inte dessa människor.

Av Xe993
Skrivet av anon56869:

Tror inte det är en bra investering för dem. Alla som vill ha en Ifån i Sverige har väl redan det? Minns en kompis jag hade för länge sedan, gick på socialbidrag och klagade på kapitalister, men kunde ändå plötsligt en dag visa upp sin nyinköpta apple produkt.

Vem är det man ska övertyga med sin nya butik?

Apple säljer inte bara iPhone, utan även datorer. På datormarknaden har Apple en väldigt liten marknadsandel. De vill självklart att alla iPhone-ägare ska köpa en Mac och dessa finns oftast inte i teleoperatörernas butiker där iPhone säljs (kanske en och annan Macbook Air). Då är det logiskt med en butik som har alla Apples produkter.

Av Xe993
Skrivet av Lasergurka:

Nu frågade jag dock vad som är skillnaden på Digital Inn och Apple store, inte vad som kommer bli konsekvenserna av att de öppnar

Så de kommer ha lite lägre pris alltså?

Jag antar att Apple kommer ha lägre pris eftersom Apple köper av Apple.

Ang. skillnaderna så menade jag att de fristående butikerna måste särskilja sig från Apple-butikerna för att kunna överleva.

En skillnad är väl annars att en Apple-butik ska se ut på ett visst sätt med en stor lokal, visst färgtema osv.

Sen säljer ju de fristående ganska många tillbehörsprodukter som inte är från Apple, t.ex. externa hårddiskar, diverse sladdar, ram-minnen osv. Vet inte hur pass stort utbud av tredjepartsprodukter Apple Store kommer ha.

Av Xe993
Skrivet av Lasergurka:

Det är väl trevligt och så, men man undrar ju lite vad som blir skillnaden på en Apple store och en återförsäljare som inte säljer annat än Apple-prylar, som t.ex Digital Inn?

Lär väl bli en och annan fristående butik som lägger ner. Borde finnas statistik från Amerika som visar vad som hände när Apple öppnade egna butiker där.

De fristående kan ju knappast konkurrera vad gäller försäljningspris så de kanske specialiserar sig på att reparera Macar som inte längre har garanti, eller uppgraderar dem för en rimlig peng t.ex.

Av Xe993

Det bästa med en Apple-affär är att de som gillar Apples produkter kan besöka affären och de som inte gillar dem kan välja att inte besöka den. Detta gäller även många andra affärer: om man gillar Tre kan man undvika att gå till Telia-affären.

Av Xe993
Skrivet av teejee:

Efter att du raderar dina privata filer så räcker det att skriva över allt ledigt utrymme med t ex CCleaner http://www.piriform.com/CCLEANER
En annan metod är att bara fylla upp hårddisken helt med skräpdata, t ex diverse filmer som du sen raderar.

Det finns ingen anledning att radera OS'et eller applikationer.

Och som redan nämnts är det omöjligt att återställa data som är överskriven.

Man behöver inte krångla med att ladda ner Ccleaner eller fylla hårddisken manuellt med skräp, funktionen finns redan i Skivverktyg som många redan påpekat. Man behöver för övrigt inte radera operativsystemet för att använda Skivverktyg. Programmet finns både på hårddisken och på installationsskivan.

Av Xe993
Skrivet av racefactory:

Står bara Mac OS X.

Läs raden under. Och resten av rutan. Någonstans står det.

Av Xe993
Skrivet av racefactory:

okey då kör ja leopard har de nu iaf

Skickades från m.sweclockers.com

Menar du Leopard (10.5) eller Snow Leopard (10.6)? För Leopard ska du inte ha!