Inlägg

Inlägg som Xe993 har skrivit i forumet
Av Xe993
Skrivet av ford-p:

Alt+f4 var ju perfekt.
Att föra musen överst, få en hand och dra neråt fungerade inte de 15 första gångerna jag testade. Appen blev bara liten tills jag släppte och då blev den stor igen. Ända tills jag testade att dra appen ända till nederkanten, då stängdes den av. Herrejösses, w8 är ju inte precis användarvänligt för standarddatorer. Vad är det för fel på ett kryss i hörnet?

Jag tror grejen är att det enligt Microsoft inte finns något behov av att stänga en app eftersom de inte körs i bakgrunden och alltså inte påverkar systemprestanda. I DP:n fanns inte ens de klumpiga sätt att stänga programmen vi talat om här utan man fick lov att gå via Aktivitetshanteraren.

Själv tycker jag att Windows borde använda sig av systemet OSX använder, dvs att man kan avsluta ett program med cmd + Q (cmd är motsvarigheten till ctrl) antingen om programmet är aktivt eller helst redan i programväljaren (alt + tab eller Win + tab jämfört med cmd + tab i OSX).

Av Xe993
Skrivet av OnTheBrightside:

Tråden inte löst? "AxXeNiCe" skrev ju högra hörnet, för mig iaf är det att hålla pilen i högra kanten av skrivbordet eller vart du än är, och då dyker det upp en flik som 4 eller 5 olika alternativ och där finns inställningar, gå in där och tryck på "Power", "Shut down"

Det går snabbare om du använder Win + I, då kommer du direkt till Settings och kan välja Power->Shutdown. Då du väl har fått upp Settings-menyn så kan du istället för att klicka med musen på Power->Shutdown välja Power med Uppåtpil->Mellanslag därefter trycker du "u" och datorn stängs av. Låter omständligt, men när man väl lärt sig det går det fort. Väldigt likt tillvägagångsättet i Windows 7 också.

Med Win + C får du för övrigt fram hela fältet till höger med de fem alternativen (start, search, settings etc).

Alla kombinationer med Windows-knapen kan användas oavsett var någonstans du är i systemet, dvs i Metro-startskärmen, i en Metro-app eller i "vanliga" Windows.

Av Xe993

Alt + f4 funkar på både traditionella program och Metro-program.

Om du föredrar att använda musen så är det bara att föra pekaren längst upp på fönsterkanten tills den blir en hand. Dra sedan nedåt för att stänga programmet.

Man behöver inte vara i hörnen och krångla.

Av Xe993

Synkprogram som Dropbox är trevliga. Jag använder själv Dropbox för att synka mellan Windows- och Mac-datorer. Men man bör vara medveten om att sådana INTE ska användas som backup. Läs mer här:

http://gigaom.com/apple/syncing-does-not-a-backup-make/

Förenklat så kan man säga att synkprogram kan kopiera och RADERA filer på din hårddisk, medan backupprogram endast kopierar dem. En viktig skillnad således.

Av Xe993

Sidoscrollningen fungerar väldigt bra med Apples Magic Mouse.

Av Xe993

Jag gillar Metro och startskärmen och allt det där, men alltså... de förinstallerade programmen. Vilket skämt. Musikspelaren är helt cp. Kalendern svåröverskådlig. E-posten kraftigt begränsad. Och som vanligt så är det bara Förenta staterna som får tillgång till allt godis.

Skrivet av Swedish Berserk:

Det som jag inte tycker känns positivt är att man är väldigt knuten mot Microsofts tjänster. Jag hade tex gärna kunnat söka i Metro med Google istället för Bing. Jag vill kunna använda Ubuntu One i Metro UI men där är det Microsoft Skydrive som gäller.
Hoppas övriga som Google och Mozilla kan få ut Metro UI program snart.

Det är fullt möjligt att ändra sökmotorn i IE till Google. Gör det i "vanliga" IE, ändringen sker även i Metro-IE.

För övrigt verkar Mozilla ha för avsikt att skapa en Metro-version av Firefox men det är oklart om det går tekniskt och framförallt om deras licens passar ihop med reglerna i Windows Store.

Av Xe993

Jag hade en bärbar Vista-dator och installerade Windows 8, inga problem. Drivrutiner dök upp automatiskt i Windows Update.

Med specialfunktioner antar jag att du menar sånt skit Sony installerat från början? Vid en ren installation slipper man sånt och bara det gör datorn 10 ggr snabbare, oavsett om du installerar Vista eller 7.

Du kan ju alltid kolla på Sonys hemsidor annars för att vara säker på det finns drivrutiner. Men huvudregeln är att om något funkar i Vista så funkar det i 7.

Av Xe993

Win + i -> Power -> Shutdown

Av Xe993
Skrivet av wargreymon:

För att öppna ett program för W8:
man klickar längst ner till vänster och scrollar i en lista med hjulet på musen och klickar på det man vill starta.

För att öppna ett program i W8:
man klickar längst ner till vänster och scrollar i en större lista med hjulet på musen och klickar på det man vill starta.

Slutsats: Metro = stor startmeny. Sist jag kolla kom typ alla möss med scrollhjul, kanske misstar mig.

Och för er som inte hittar restart/shut down/lock så drar musen till höger över eller nederkant och sedan ner respektive upp så får man fram en meny, sedan Settings -> Power

Eller använder man en annan metod som är likadan i Windows 8 som i 7 och som många redan påpekat: tryck på Windows-tangenten på tangentbordet. Skriv 2-3 tecken. Tryck enter. Klart.

För att visa alla installerade appar trycker man för övrigt på Windows-tangent + Q

Av Xe993
Skrivet av Brallor:

Jag förstår inte riktigt gnället om "appar", vad tror ni är skillnad på en "app" och ett installerat program?

Det är ingen skillnad, både nya Metro-program och gamla program från Windows 7 kallas appar i Windows 8. I Mac OSX heter det för övrigt applications, men i den svenska översättningen heter det program.

I Windows Phone heter det appar i Marketplace men i inställningarna kallas Internet Explorer, Office, musikspelaren och andra inbyggda funktioner för program.

Jag tycker ordet app är fult helt enkelt.

Av Xe993
Skrivet av SeF.Typh00n:

Var det bara jag som var blind såhär på natten, men jag hittade inte var jag stänger av datorn?

Slutade med kommandotolken för att stänga av den. Är den klyftigt gömd någonstans?

Windows-knappen + i -> Power -> Shut down

Av Xe993
Skrivet av shenzhendev:

Någon som vet hur det är med office och allra helst hur det är med Word till Windows 8 consumer preview?

Annars måste jag säga att efter att ha börjat vänja mig lite så växer windows 8 eftersom för mig, jag tror att det kommer att gå bara bra för windows 8.

Har det inte installerat, men jag körde Office 2003 på Developer Previewn från september utan problem.

Ska komma en ny version av Office i år, öppen beta till sommaren tror jag.

Av Xe993

Tips: istället för att leta efter kugghjulet så kan man söka efter inställningar med Windows-tangent + W oavsett var i systemet man är. Går mycket snabbare (man behöver inte veta exakt vad inställningen heter).

Andra tangentkombinationer som är bra att ha är win + i för Settings (dvs. de inställningar som hör till programmet som körs), win + z för vissa app-alternativ (t.ex. flikar i Metro-IE), win + c för charm-grejen och win + tab för att växla mellan appar (till skillnad från alt + tab behandlas alla "skrivbordsprogram" som en enda "app").

Blä för ordet app förresten.

Av Xe993

Problemet med Spotify är att installationsprocessen inte är den vanliga tydligen... den var det förut (dvs i formen dmg med ett program inuti med pil till progammappen) men nu verkar de ha ändrat och slängt in en installerare som sköter jobbet.

Slutsats: att installera program på en Mac sker inte helt konsekvent. Vissa kör med dmg, andra med en zip-fil innehållandets programmet. Andra kör med mer eller mindre komplicerade installerare som gör att dra och släpp inte gäller. Och sen har vi ju installation av Mac App Store-program som sker på ett helt annat sätt och som inte innebär ett synligt agerande med filsystemet som ovan nämnda installationssätt.

Om detta är logiskt? Nej. Om man vänjer sig? Ja. Oftast står det på programmens hemsidor hur man gör.

Av Xe993

En sak till förresten: när du laddat ner ett program, glöm inte att dra programmet från skivavbilden (dmg:n) till programmappen. Ett alltför vanligt nybörjarmisstag är att man kör programmet direkt från dmg:n vilket naturligtvis får tråkiga konsekvenser. Visserligen innehåller skivavbilden ofta en genväg till programmappen och en hjälpsam pil till denna, men inte alltid...

Av Xe993

Kolla Macupdate.com, där finns alla Mac-program listade.

Här är ett urval av program jag använder:

Quicksilver (gör lite allt möjligt)
1Password (lösenordshanterare)
VLC
Sparrow (e-post)
Daisydisk (snyggt program som visar vilka filer som tar plats)
Arq (säkerhetskopiering som Time Machine fast online)
Ripit (rippa dvd)
Handbrake (komprimera dvd/nedladdat)
Max (rippa cd)
Paintbrush (som Paint)
UnrarX (gör vad namnet säger att det gör)
Transmission (torrentklient)
Growl (visar meddelanden om vad som händer med din Mac)
Hazel (gör saker med dina filer, t.ex. flyttar dem och tömmer papperskorgen)
Divvy (fönsterhanterare)
Superduper (klonar hårddisken)

En del av dessa program är gratis, en del kostar pengar. Men de som kostar pengar finns oftast i gratis testversion. Och till skillnad från Windows-programvara så är faktiskt Mac-program värt att betala för.

Sen ska du fundera över om du ska skaffa program från Mac App Store eller från utvecklarna direkt. Det senaste alternativet är enligt mig att föredra då du slipper vänta på att Apple godkänner uppdateringarna och du slipper även öppna Mac App Store för att kolla om det ens finns uppdateringar (de flesta icke-App Store-programmen använder autouppdateringssystemet Sparkle som gör uppdateringsprocessen väldigt smärtfri). Ett annat argument mot Mac App Store är att programmen där är något handikappade pga Apples löjliga regler.

Av Xe993

Det ska bli spännande att se om de dumpar Zune och väljer en mer integrerad lösning i kommande Windows 8-betan nästa vecka .

Av Xe993

Någon som vet om det hjälper att man inte är inloggad som admin?

Av Xe993

Väldigt trevliga nyheter om Skydrive:

http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2012/02/20/connecting-your...

Äntligen slår de ihop Skydrive och Mesh!

Av Xe993

Mjukvarustartknappen är borta, ja. Men den finns kvar på tangentbordet och på surfplattor. När man trycker på startknappen visas startskärmen. Startskärmen är är ersättaren till startmenyn.