Inlägg

Inlägg som Xe993 har skrivit i forumet
Av Xe993
Skrivet av widL:

Det är för filsäkerhetens skull. Egentligen är det ganska dumt att kunna klippa ut en fil, då det finns tusen saker som kan gå fel när man väl ska klistra in den någonstans. Hunden kanske biter sönder nätkabeln, dörrklockan ringer (så du glömmer bort att klistra in), kassa sektorer på disken osv...

Googla "cut file recovery" så ser du att det någon gång har varit ett problem för inte så få Windows-användare.

OS X har ju sedan Lion en version av klipp ut och klistra in, nämligen kopiera och flytta. Effekten blir densamma, nämligen att filen endast flyttas och inte kopieras men utan risken att filen försvinner i tomma intet.

Enklast är om man använder cmd + c för kopiera och cmd + alt + v för flytta.

Av Xe993

Transmission för torrents
Superduper för kloning (kompletterar Time Machine som kör versions-backup)
Arq, superenkel onlinebackup
Divvy, fönsterhanterare
Quicksilver, programstartare, filhanterare, bokmärkeshanterare m.m.
Makemkv för att rippa dvd och blu-ray. Nu har ju MBA iofs ingen skivläsare
Handbrake, konverterar filmer till Apple-vänliga format
1Password för lösenord
Daisydisk för att hålla koll på stora/onödiga filer
Flux, gör skärmen mer skonsam när solen gått ner
Caffeine, håller skärmen vid liv
Paintbrush, som Paint dvs. primitivt men enkelt
XLD, rippar till flac, Apple Lossless m.m.
nvALT för anteckningar
UnrarX för rar-filer

Av Xe993

Med tanke på att de är seriösa med onlinedelen (som t.o.m. fick ett eget namn, GTA Online) så är det väldigt osannolikt att spelet bara kommer finnas till 360 och PS3 som snart kommer att ersättas. PC känns rätt givet men kanske även Xbox One och PS4.

Vågar man hoppas på utannonsering till PC/Xbox One/PS4 1 oktober då GTA Online släpps?

Av Xe993

Paintbrush

http://paintbrush.sourceforge.net/

I princip identiskt med Paint.

Av Xe993

Time Machine som någon skrev är ett program för säkerhetskopiering, inte synkning.

Rekommenderar också Dropbox, har aldrig felat för mig. Det bästa med Dropbox är att det finns för "alla" plattformar. Dropbox är också en "vanlig" mapp, det betyder att program inte behöver ha inbyggt stöd för det som för iCloud.

Skydrive är helt okej, har testat det lite. Är mer likt Dropbox än iCloud, eftersom Skydrive också bara är en "vanlig" mapp på datorn. Är segare och klumpigare än Dropbox i min mening, men har en fördel eftersom Office-dokument kan redigeras från vilken webbläsare som helst.

Oavsett vilken synklösning du skaffar så kom ihåg att använda ett backup-program också. Ibland går en synkning fel, och går det fel någonstans (på din Mac eller hos servern) så kommer felen spridas till andra enheter i synkkedjan. Många missar detta.

Av Xe993
Skrivet av Ayrin:

En liten teknikalitet, det heter inte längre Mac OS X. Om jag inte missminner mig så döptes det om redan i Lion och heter numera bara OS X. Korkad skillnad och jag vet inte varför de droppade Mac från namnet men antagligen är det för att det skall stå närmre iOS. *shrug*

Förmodlingen eftersom det blev tårta på tårta: "Hej jag har en Mac med Mac OS X". Mac är numera hårdvaran och OS X är mjukvaran. På samma sätt döpte de om iPhone OS till iOS. Enkelt och bra.

Historiskt sett är det väl snarare frånvaron av "Mac" i namnet på systemet som varit huvudregeln. "Mac OS" började man använda först i och med version 8 och 9 i slutet på 90-talet, innan hette det bara System 7 och liknande. Fast jag antar att man i dagligt tal kunde kalla det för "Mac OS" även innan det blev det officiella namnet.

Det är förståeligt att många inte vet om att det numera bara heter OS X. Värre är det med folk som tror att X uttalas som bokstaven X och inte som talet 10.

On-topic: det går hyfsat att spela på Mac, även i OS X. Numera kan man ju även få tag på spel till plattformen tack vare Steam, Gog och Mac App Store. För bara en två-tre år sen fanns inte dessa. Utgivarna kan alltså idag tjäna pengar på spel till Mac, vilket leder till att fler spel släpps.

Av Xe993
Skrivet av Gibbon:

Jau, det vet jag, skrev fel i ursprungliga inlägget, menade klipp ur istället för kopiera.
Vill kunna använda cmd + x på filer

Skickades från m.sweclockers.com

Det är möjligt att klistra in, men det funkar lite annorlunda än i Windows. Kopiera en fil, men när du ska klistra in så väljer du "Flytta objekt hit" istället för "Klistra in objekt". Detta gör från Finder–Redigera (håll in alt-knappen), högerklick (håll in alt-knappen) eller gneom att trycka kommando + alt + v

Skrivet av Kebnekaise:

Mac fungerar ju på ett lite annat sätt, jag tror man ska försöka släppa sitt gamla tänk och anpassa sig efter det nya istället, lära om från början. En annan grej du kommer störa dig på annars är när du öppnar en bild, gör lite ändringar i den (typ edit, drar några streck, förbättrar den eller nåt) och sen när du ska "spara som" så ser du att det bara finns en "spara-knapp". Och du kollar runt lite och hittar då en "duplicera" som låter lite som macs motsvarighet på "save as". Du trycker på duplicera och vips har du en ny bild med streck över eller vad du nu gjort för ändringar, du sparar då den nya bilden i tron att den gamla är orörd. Men när du senare går in på originalbilden så upptäcker du till din stora fasa att även den är ändrad. Macen har alltså ändrat originalet direkt. För oss gamla pc användare är man ju van vid tusen frågor om man verkligen är säker på att göra ändringar och vill skriva över det gamla. på mac skrivs det över direkt..så man får agera lite annorlunda. Dock har jag upptäckt att Mac Offiice har "save as" funktion i sina dokument...så det känns tryggt

Det är möjligt att "Spara som" även i Förhandsvisning m.fl. som normalt sett använder sig av Duplicera-kommandot. Det gör du genom att hålla in alt-knappen när du visar Arkiv-menyn. "Duplicera" blir då "Spara som". Då ser du också ett kortkommando för "Spara som".

Har för mig att denna funktion endast finns i 10.8 dock, och inte i 10.7.

Av Xe993
Skrivet av Soders:

Vilket är det bästa gratisprogrammet för att rippa DVD och ev. om det finns för blueray skivor till sin MAC?

Har en del gamla skolpjäser, serier och nyare blueray skivor jag skulle vilja ta backup på nämligen!

Makemkv för dvd och blu-ray, Ripit för bara dvd om man vill behålla menyerna, sen Handbrake om man vill få ner storleken på filerna.

Av Xe993

Perfekt, nu kan man spela GTA V från soffan men i 1080p och 60 fps

Av Xe993
Skrivet av badcash:

Jag kör detta själv just av den anledningen och kan stryka att det funkar helt galant. Att köra Windows genom Boot Camp är nästintill helt onödigt.

Om man ska spela är dock Bootcamp-metoden ett måste.

Av Xe993
Skrivet av ozo64:

Mao ska man köpa windows telefoner så bör man köra windows.

Nej, det funkar bra med OSX. Man synkar iTunes-biblioteket via hjälpprogrammet WP7 Connector.

Av Xe993

Kan rekommendera Subler om du vill tagga dina filmer. Taggar skapade av Subler kändes igen av min Windows Phone, till skillnad från när jag ändrade i iTunes. Antar att det beror på att Subler ändrar själva filen.

Men varför rippa till avi, blir det inte en väldans kvalitetsförlust då? Bättre med moderna format som mkv och mp4 (med x264).

Av Xe993
Skrivet av Thazify:

Nej, jag menar Lion. Versionen innan Mountain Lion.

Okej, har du kollat systemkraven för Mountain Lion eller finns det någon annan anledning till att du ska skaffa Lion?

Nu är Lion som namnet antyder i och för sig väldigt likt Mountain Lion, iCloud-stöd finns i viss mån men du kan inte synka dokument t.ex.

En viktig skillnad mellan Snow Leopard och Lion/Mountain Lion är förresten att de senare inte kan köra s.k. PPC-program.

Jag skulle för övrigt rekommendera att du formaterar om hårddisken innan du uppgraderar. Det ska normalt sett inte behövas, men man vet ju aldrig.

Av Xe993

Antar att du menar Mountain Lion (10.8) som är den senaste versionen.

Skillnaden är främst iCloud (Apples synkroniseringstjänst), vissa grafiska ändringar och att Snow Leopard-användare inte kan räkna med att få några säkerhetsuppdateringar.

Av Xe993

Jag kan fortsätta på det inslagna spåret och tipsa om cmd + t för att öppna ny flik i webbläsaren (gäller inte bara Safari), cmd + n för att öppna nytt fönster, cmd + kommatecken för att öppna inställningar (gäller alla program) och cmd + tab för att växla mellan öppna program.

Personligen föredrar jag gömkommandot i kombination med flera skrivbord framför att minimera fönster.

Av Xe993
Skrivet av jocke92:

Synd att skydrive endast finns i metro.

Skickades från m.sweclockers.com

Inte helt sant, det finns en klient som skapar en vanlig mapp tillgänglig från Utforskaren på samma sätt som Dropbox.

https://apps.live.com/skydrive

Av Xe993
Skrivet av Chenz:

Kan man fortfarande inte starta vanliga IE om man inte lägger fram en genväg utanför metro? Vill minnas att om man starta IE via startmenyn startade den tablet versionen.

Win + 1 öppnar programmet längst till vänster i skrivbordets aktivitetsfält, även från Metro. Som standard är detta vanliga IE.

Ett annat sätt är att ändra standardwebbläsaren till något annat än IE. Metro-IE kommer då försvinna och genvägen på startskärmen ersätts med en genväg till vanliga IE.

Angående IE så kan jag tipsa om att om man ändrar sökmotorn från Bing till t.ex. Google i vanliga IE (som man alltid kunnat gjort) så ändras det även till Google i Metro-IE. På så sätt får man tillgång till Google via win + Q.

Av Xe993
Skrivet av Bean:

Jag skulle vilja veta vad för ändringar i mot windows 7, Metro vet jag men utöver det.

"Defrag" kan defragga hårddiskar men även "trimma" SSD.

Mounta ISO utan tredjepartsprogram.

Ribbon i Utforskaren. Filöverföringsfönstret mer detaljerat, och gör du flera filöverföringar samsas de alla i samma fönster istället för i varsitt.

Omgjord aktivitetshanterare (lättare se vad som äter minne etc).

Aero (glas-temat) är för det mesta borta (plattare knappar, kantigare fönster osv).

Möjligt att logga in med Microsoft-konto (aka Live ID, Hotmail) istället för lokalt konto, möjliggör synkning av vissa inställningar m.m.

Av Xe993
Skrivet av Pettson-Findus:

Kan man köra detta som ett gratis windows så att säga? Anledningen till att jag frågar detta är för att jag just nu sitter på XP som är ganska utdaterat, Vill ju få funktioner som dx11 och battlefield 3. Kommer man få tillgång till det i denna verision? Verkar ju vara gratis att installera. Eller kommer man bara kunna kolla på hur det kommer se ut?

Ja, det är gratis. Begränsningen är att det inte kommer fungera hur länge som helst. Läste någonstans att Release Preview slutar fungera i januari nästa år. Den färdiga versionen släpps enligt ryktet i oktober i år.

Av Xe993

Jag har en iMac men jag håller helt med om att man inte bara kan säga "den är billigare än en PC med motsvarande skärm". En iMac från 2009 har samma skärm som en 2011 års modell. Så vill du uppgradera till en snabbare dator får du betala en gång till för samma typ av skärm.

Om vi ska jämföra med bilar (vilket verkar vara populärt) så kan vi ta situationen med inbyggd gps. När de var nya för ca 15 år sen kostade det otroligt mycket. De utvecklades sedan mycket snabbt och blev billigare, men själva bilarna såg ju likadana ut. Så ville du ha en bättre inbyggd gps fick du köpa en ny bil, som inte var nämnvärt bättre än den gamla.

Andra exempel är tv med inbyggd vhs eller digitalbox. Poängen: att köpa produkter vars delar åldras olika fort (i bemärkelsen att de ersätts med förbättrade versioner) är ibland mindre klokt om det finns sätt att köpa samma delar separat och därigenom möjliggöra uppgradering av delarna vid olika tillfällen.

En förmildrande omständighet är dock att en iMac har ett hyfsat andrahandsvärde. Observera också att inlägget handlar om den ekonomiska aspekten. Man kan självklart köpa en iMac av det skälet att man vill ha en stor skärm men slippa sladdar.