Inlägg

Inlägg som Xe993 har skrivit i forumet
Av Xe993

Kör testversionen av Windows 8 på en helt vanlig bärbar dator utan pekskärm.

Buggigt, javisst. Men på det stora hela en förbättring jämfört med Windows 7, även om man inte har en surfplatta.

Ser fram emot betan i februari med programaffären och allt annat.

Av Xe993
Skrivet av anon88790:

Blir galen på att alt+tab motsvarigheten i mac inte funkar om program är minimerade och ligger i docken. Man ser dem när man alt+tabar men dem maximeras inte när man väljer dem utan man får dra enr musen och klicka upp dem. Finns det något program som löser detta extremt irriterande problem?

Du får helt enkelt sluta minimera programmen. Varför inte använda göm-kommandot (cmd + H)? Eller använda Expose/Spaces/Mission Control för att organisera fönstren om de blir för många.

Av Xe993
Skrivet av Mr.Toolbox:

hmm, för er som testat; på vilka sätt är windows 8 bättre än 7an, vad är det 8an gör bättre helt enkelt?

Bättre sökfunktion. Den fungerar precis som i 7, dvs windows-tangent, börja skriv, tryck enter. Men eftersom hela skärmen tas i anspråk blir resultaten tydligare. Bakåtsträvare kommer naturligtvis hata det och kräva tillbaka sin Windows 7-startmeny eller allra helst den från Windows 95 men jag tycker det fungerar bra. En annan nyhet i Windows 8 med sökfunktionen är att man kan välja mellan att söka bland program/appar (windows-tangent), inställningar (windows-tangent + w) eller filer (windows-tangent +f). I 7 sökte man ju på allt samtidigt vilket fungerade sämre enligt mig.

I övrigt är det inte så stora skillnader. Aero är på väg ut lyckligtvis men det ser man inte så mycket av i DP:n, ja förutom i Metro-delen och gemensamma delar som inloggningsskärmen, nätverksväljaren osv.

Aktivitetshanteraren är omgjord. Filkopieringsfönstret ger mer info och kan dessutom hantera flera överföringar istället för att skapa flera fönster. Windows har numera en egen volymindikator på skärmen så tillverkarna slipper slänga in sina egna missfoster.

Av Xe993
Skrivet av spontus:

Jag har en Lumia 800 och skärmen känns inte alls smal när man använder den.

Just skärmen är ju en av telefonens bästa sidor, enormt bra färgåtergivning och du har aldrig sett så svart svart.

Funkar fint att surfa på. Börjar komma mycket appar nu, kan rekommendera plants vs zombies

Den har allt som en smartphone ska ha. Det är bara lite annorlunda iochmed att det är WP7. Vissa saker gör den bättre, andra sämre.

Det enda negativa jag har att säga är att man måste ha windows på sin dator för att kunna synka in filer med zune.

Jag svarar gärna om det är nånting du undrar över gällande telefonen

Vet inte om jag läst ditt inlägg rätt men Windows är inte ett krav för att kunna använda telefonen. Det finns ett synkprogram till Mac också.

Av Xe993
Skrivet av Arginj:

Hej,

Jag har nyligen skaffat mig en ny MacBook Pro och valde att slå på FileVault (version 2 som det är i Lion) för att kryptera min information på datorn. Dock kom jag att tänka på att jag inte riktigt förstått innebörden av FileVault och vad det är bra för? Jag förstår att den krypterar datan med hjälp av en 256 bitars -teknik, men när kommer den till användning? Jag trodde att det var så att man var tvungen att använda ett lösenord för att öppna mina filer, men så var det ju tydligen inte - så fort jag loggat in så kan jag öppna vilka filer jag vill helst utan komplikationer.

Så jag undrar helt enkelt vad det är bra för, och om det är nödvändigt att ens använda det? Dessutom undrar jag om det påverkar prestandan på datorn, då jag kan tycka att den är något seg ibland (jag har den senaste MBP 13", dock är jag van vid datorer med SSD, så det kan ju säkert vara det som påverkar)?

Tack på förhand.

Det betyder att om du blir av med datorn kan ingen komma åt dina filer utan lösenordet eftersom filerna är krypterade. Är inte insatt i denna teknik, någon får gärna rätta mig om jag har fel.

Om det är nödvändigt att använda det? Beror på hur pass "känsliga" filer du har på datorn. Annars finns det ju program som krypterar de mappar du väljer, t.ex. Knox, Espionage, Truecrypt eller Macens egna inbyggda Skivverktyg.

Av Xe993
Skrivet av SnowJim:

Ja vad anledningarna är till den stora skillnaden är säkert många och definitivt inget jag har för avsikt att diskutera här. Jag bara konstaterar att om Windows varit hel kasst så hade det inte varit en så stor del av marknaden. Du säger att folk ogillar förändring, visst de lite äldre kanske men min bild är annars att yngre hoppar gärna på nya saker. Se ex Iphone, det har ju spridit sig som en löpeld, tidigare kördes det säkert främst Nokia, Ericsson o.s.v

Nu har jag ju faktiskt inte påstått att Windows är helt kasst, bara att Mac förmodligen är ett bättre val för den genomsnittlige konsumenten. Windows Mobile och Symbian var helt uppenbart tillräckligt kassa för att gå under i kampen mot den helt nya iPhonen. Det ska bli intressant att se hur Windows Phone, som enligt mig verkar rätt nyskapande, kan få folk att återigen överge sina gamla mobiler. Men det är väl en diskussion för en annan tråd.

Av Xe993
Skrivet av SnowJim:

Vill inte ge mig in i OS diskussionen efter som det är ren smaksak men vi kan ju säga såhär, OSX är knappast nytt ändå har de knappt 10% av marknaden medan windows ligger på 90%, självklart måste det finnas en anledning.

Självklart finns det en förklaring, eller rättare sagt flera.

Windows är standardoperativsystemet. Folk använder Windows när de går i skolan och i hemmet. Folk ogillar förändring. De vill inte lära sig ett nytt operativsystem, även om det efter en tid skulle vara lättare att använda. Folk tror inte att deras "Windows-filer" fungerar på en Mac. Dvs. mp3, docx, avi osv. De fördelar med OSX jag räknade upp ovan är inte helt uppenbara om man bara testar en Mac i fem minuter i en affär.

Slutligen har vi naturligtvis priset. Folk vill betala minsta möjliga för en dator. Därför väljer de en billig men dålig Windows-dator framför en dyr och bra Mac- eller Windows-dator.

Av Xe993

Sen har vi ju det här med OSX. Enligt min erfarenhet är det varken mer eller mindre stabilt än Windows 7. Dock föredrar jag OSX eftersom det är enklare, snyggare och framförallt mer konsekvent. Med snyggare menar jag inte onödigt ögongodis, tvärtom. OSX utseende är väldigt avskalat och har sett ungefär likdant ut länge nu medan Windows är tyngt av vulgära glaseffekter och en massa onödiga animationer (det ska dock sägas att Windows 8 verkar ha förbättrats avsevärt på denna punkt).

Program, både Apples och andras, ser ungefär likadana ut i OSX vilket är positivt. Menyradens låsta position är definitivt bättre än Windows lösning, enligt mig. Men det är väl en smaksak så jag hoppas ingen aggressiv Windows-förespåkare känner sig kränkt av mitt uttalande. Detta ger också tredjepartsprogram möjlighet att utnyttja alla programs funktioner som finns i menyraden vilket för min del har varit till stor nytta, speciellt när det gäller program med hundratals menyobjekt.

Överhuvudtaget så föredrar jag utbudet av tredjepartsprogram till Mac, åtminstone om man talar om konsumentinriktade program. Det finns säkert FLER till Windows men de som finns till Mac fungerar bättre och är lättare att hitta enligt mig. T.ex. Quicksilver, Hazel, Daisydisk, Arq. Dessa program gör rätt avancerade saker under huven så att säga men är väldigt enkla att använda.