Inlägg

Inlägg som Brekker har skrivit i forumet
Av Brekker

1000/1000 via Ownit 150kr/mån, också tack vare föreningens kollektivavtal!

Av Brekker
Skrivet av Erik_T:

Man kan onekligen spara pengar på det sättet, men då måste man också bygga ihop datorn själv vilket inte alla vill eller kan göra.
I det här fallet så efterfrågades explicit ett bygge inklusive montering.

Läste TS svar tidigare i tråden fel och trodde han var övertygad om att bygga datorn själv.

Skrivet av milkab:

Där är bara spekulationer ju.
Har amd historik av att göra cpuer som håller måttet i många år?
Helst i låg/mid prisrange ?

Det sitter folk här och rekommenderar en 1år gammal midrange cpu till en som efterfrågar så bra spelprestanda som möjligt.
I mina ögon är det på gränsen till bedrägligt beteende, gör ni detta för att ts ska få så bra dator som möjligt eller för att amd ska sälja så mycket som möjligt?

Nej, det är inte bara spekulationer. AMD har en historik av att inte drabbas av lika många säkerhetshål som måste åtgärdas av fixar som reducerar prestandan/orsakar fler problem. Program och spel kommer dessutom effektiviseras ännu mer för fler kärnor och trådar nu när det enkeltrådig prestanda inte ökar lika mycket.

Jag kör själv Intel i dagsläget så nej, jag bryr mig inte alls om hur mycket AMD säljer. Vill någon ha en framtidssäker dator som ska hålla i många år till så är AMD det bättre valet.

Av Brekker
Skrivet av milkab:

Enligt de senaste 20åren så är det bättre att köpa en processor som presterar bra idag om man vill att den ska duga så länge som möjligt.
Som du säger det kanske inte märks så mycket i dagsläget men hur länge dröjer det?
Redan nu är ju Ryzen 5an 1år gammal, tror du att den håller standard lika länge som Intels 1år nyare cpu?

Med tanke på Intels alla säkerhetshål som dyker upp titt som tätt så kommer AMD-processorerna troligtvis hålla betydligt bättre i prestanda framöver. I och med att AMD har fler kärnor/trådar per krona så kommer de troligtvis hålla och prestera bättre i längden framtiden.

Skrivet av EnsamHemmafru:

Detta blir det nog då!
Tack @Sando för input med, men eftersom bägge chassin har samma djup och bredd så kör jag på @Erik_T ’s setup då höjden på burken spelar mindre roll för mig!

Tveka inte att köpa komponenter från olika butiker så kan du spara en hel del pengar. Här har du mer RAM och bättre GPU för samma peng som tidigare byggen. Du kan gå upp till Ryzen 3700 eller 3800 om du vill ha lite mer CPU-prestanda.

https://komponentkoll.se/bild/Lpzqf.png

Av Brekker

Om han har kvitto så är det ett bra pris för en så pass ny dator

Av Brekker

Beställningen läggs idag och det slutgiltiga bygget finns nedan. Tack för alla inputs.

https://komponentkoll.se/bild/aEprs.png

Av Brekker
Skrivet av cyklonen:

Säkerhetshålen är helt irrelevanta för den här användningen. Och skillnaden i användning är inte så liten.

Kika på den här videon:

https://www.youtube.com/watch?v=kj2N5UWE5fo

Säkerhetshålen är ytterst relevanta och de bör undvikas så gått det går. Det finns inget som garanterar att de fixar för framtida säkerhetshål inte kommer medföra ytterligare problem/prestandaförluster. 5% lägre prestanda i dagsläget är ett lågt pris att betala.

Skrivet av ArtMan:

Jag hade tatt Aorus Elite som det länkats till innan. Betalar man över 2000kr för B550 moderkort då kan man lika gärna ta X570.
Seasonic nätdelar ska vara riktigt bra. Seasonic Focus GX 750W - 1200kr.

Jag glömde att nämna att WiFi är ett krav. Vad exakt vinner man på att ta X570 istället?

Av Brekker
Skrivet av Yoshman:

Hur hugget i sten är 20k?

Du skriver att CPU är spikat, men om målet är primärt Blender och spel kommer du få något som presterar väsentligt bättre om du går upp till RTX 2070S. Måste var super-versionen, av någon anledning är det ett rätt stort hopp i Blender-prestanda mellan TU104 och TU106 kretsen, RTX 2070 kör en "full" TU106 medan RTX 2070S kör en nedskalad TU104.

Då Blender är på menyn bör RDNA-korten undvikas, de har ända sedan lansering haft grava problem med stabilitet med OpenCL. Bl.a. AnandTech har noterat detta:

"their drivers are still dysfunctional and not fit for production use"

En snabb check i Blender forum säger att dessa problem fortfarande kvarstår (AnandTech var runt jul, blender forum är från juni i år)

"Crash Blender on GPU render AMD Radeon RX 5700 XT OpenCL"

Sedan Blender 2.81 stöds även RTX-kärnorna, så renderingsprestanda med GPGPU (CUDA+OptiX) är på en helt annan nivå än med CPU-rendering. Från 2.82 finns även stöd för "AI Denoiser" om man kör RTX-kort, det går i.o.f.s. att använda redan från 2.81 via Intels Open Image Denoiser (rimligen fungerar det även på Ryzen, men oavsett är det inte lika snabbt som med ett RTX-kort).

En RTX2070S kommer i de flesta fall vara snabbare än om ni så skaffade en ThreadRipper 3990X. Och som bonus blir spelprestanda bättre med 2070S.

Skrivet av cyklonen:

Sikta på Intel i stället. Enkeltrådsprestandan gör Intel till det bättre valet för blender i allt utom renderingen, och där ska ju ändå grafikkortet (Nvidia) göra 90-95 procent av jobbet.

Och samma egenskap är fördel i de flesta spel.

Så, Intel 9/10 gen med 8/10 kärnor. Minne 3200 är mer än nog. Nvidia 2070 Super eller 2080.

Tack för inputs. 20k låter rimligt i dagsläget. Drog ner till 32GB RAM och bytte till RTX 2070S! Intel blir det inte med tanke på alla deras säkerhetshål. Skillnaden i enkeltrådad prestanda är så liten att det inte spelar någon större roll.

https://komponentkoll.se/bild/fPRsz.png

Av Brekker
Skrivet av Ratatosk:

Behåller ditt val av låda kylare och grafikkort.
Tillkommer minne, två av dessa Samsung DDR4 2666MHz ECC, 1944 kr/st ger dig 64 GB ECC-minne
https://komponentkoll.se/bild/NAgva.png

Intressant val av minne! Passar det moderkortet i och med att det är ECC? Vilka fördelar har det jämfört med de jag la till?

Av Brekker

Du kan utan större problem få 3000kr-3900kr för den på Blocket.

Av Brekker

Arbetsdator till Blender ~20k

Sitter och filar på en dator till min bror som arbetar mycket i Blender och spelar lättare spel. Har inte byggt på länge så är inte helt uppdaterad på exakt vilka komponenter som är bäst.

Processorn och 64GB ramminne är spikat i sten. Kom gärna med förslag ifall ni hittar något annat som ni tycker passar bättre!

Tack på förhand!

https://komponentkoll.se/bild/oAgOA.png

Av Brekker
Skrivet av Muumin:

Du tänker rätt men 970/1060 är ju inte precis ett enormt hopp i prestanda.

Om du verkligen vill hålla dig inom 2k så skulle jag säga att börja med att lägga hela summan på ett beggat GTX1070 så att du faktiskt får ett betydligt hopp, de går för 2k regelbundet.

Under tiden kan du hålla utkik efter ett billigt 2x8 kit RAM. Dessa två ändringar är helt klart vad du ska sikta på med denna budget.

Ett hopp från GTX 950 till 970/1060 ger 60% högre FPS i spel vilket definitivt är ett enormt hopp i prestanda.

Skrivet av Joelsk:

Hej hörni!
Efter en väldigt lång tid utan PC-spelande så har jag släpat fram mitt bygge från 2015 (med ett par delar från ett ännu tidigare bygge). Känner att jag verkligen behöver uppgradera för att kunna köra igång igen. Har dessa komponenter:
Moderkort: Asus Z97-A
CPU: Intel Core i5 4690k 3.5GHz 6MB med be quiet pure rock
GPU: GTX 950
RAM: Corsair 8GB (4x2GB) DDR3 CL9 1333Mhz XMS3
Nätagg: Fractal Design Newton R2, 650W 80+
2x SSD (Samsung/Kingston)

Detta sitter i ett Fractal Design Define R5 chassi som jag är väldigt nöjd med. Spelar i 1080p 60fps för nu. Kopplar ibland upp mig på min tv (LG OLEDC7). Tänker jag rätt om jag behåller allt förutom GPU och RAM, och byter dessa till exempelvis 970/1060 - 2x8GB RAM? Köper helst begagnat då jag är student och lever på en väldigt tajt budget. Har råd att lägga ca 2k. Tror ni det skulle fungera? Några andra tankar?

Ett GTX 1060 och 2x8GB RAM låter som ett väldigt bra alternativ!

Av Brekker

2. och 3. 250kr + frakt

Av Brekker
Skrivet av Laxpudding:

@Brekker: Det är sällan garanti eller i bästa fall kort garanti på demoex. Men vad får du jämförelsen med begagnatköp ifrån? Inget som TS tog upp eller som jag svarade på i kontext av. Här var diskussionen hur man letar efter fel.

Elgiganten kör full garanti på sina demoprodukter så jag antog att de flesta andra företagen gjorde detsamma.

Det jag hakade upp mig på var

Citat:

Och nästa gång undvika att köpa demoex

vilket jag tolkade som att du endast rekommenderar folk att endast köpa nytt och inte demo/begagnat. Köper man demoex så vet man vanligtvis att det kommer med vissa risker. Men det kanske endast var riktat till TS? Inser nu att det gick utanför trådens ämne

Av Brekker
Skrivet av Laxpudding:

@hopz: Ifall man börjar leta efter fel och skavanker så kommer man att finna fel. På alla apparater någonsin. Finns ingen teknik som är felfri. Ju mer du letar, desto bättre blir du dessutom på att upptäcka avvikelser.

Mitt råd är att börja använda TV:n och ta det hela med ro. Och nästa gång undvika att köpa demoex, även om du denna gång verkar ha fått ett bra demoex.

Att köpa ett demoex är väl ett säkrare alternativ än att köpa begagnat? Du får samma garanti som vid nyköp, möjligheten att kontrollera TVn innan köp finns och du kan returnera TVn ifall den inte når dina förväntningar.

Av Brekker
Skrivet av hopz:

Hej

Köpte för en vecka sedan en LG OLED65C9 för 14k som hade stått som demoex i en netonnet butik. Frågade hur länge den hade stått, de visste inte riktigt men mellan ett halvt till ett år i butiken med massa rullande demos. Har gjort lite tester via videos från youtube för att kolla burn in och kan inte se något, är heller inga yttre skador på tvn. Är det något annat man bör kolla efter när den stått så länge i butik?

Någon som vet om de står på dygnet runt eller bara öppettiderna i butikerna? Skulle vara intressant att se antalet aktiva timmar den varit påslagen. Har dock gjort en fabriksåterställning men kan inte hitta antalet timmar någonstans. Något som vet om man kan se detta?

Har även läst lite om pixel "burn out", att pixlarna kan börjar verka sämre efter ett tag vad jag förstått det även om det inte är statiska bilder. Är detta något som man skulle kunna råka utför efter något år? Ursäkta att vissa frågor kan vara svåra att svara på.

Jag köpte min LG C9 77" som hade varit ett utställningsexemplar på Elgiganten. Först ringde jag och snackade lite med dem för att kolla läget och de sa att deras TV-apparater körs från öppning till stängning vilket är ca 9 timmar per dag. TVn hade stått där i ett halvår så gissningsvis så har det gått i 1700 timmar. Detta går dock inte att se i någon meny hos de europeiska varianterna utan du måste använda en app för att komma åt den informationen.

Det jag gjorde var att kolla efter döda pixlar, inbränning och hur bandingen såg ut innan jag slog till. Jag kan rekommendera att du kollar så att alla portar fungerar som de ska också. Se till att ta bort plasten på baksidan av TVn, den är lite svår att se men den sitter på hela ovansidan och även på sidorna av "grillen". Tas inte denna bort så kan TVn tydligen överhettas.

Av Brekker

Du håller in option under uppstart så kommer USB upp som ett alternativ

Av Brekker

Om ni har en annan mac så kan ni testa att skapa en installations USB och installera med hjälp av den. Det brukar lösa de flesta installationsproblemen.

https://support.apple.com/sv-se/HT201372

Av Brekker

4000

Av Brekker

3400kr + frakt

Av Brekker

2500kr + frakt för datorn!