Inlägg

Inlägg som Xzavier har skrivit i forumet
Av Xzavier

Z68-moderkort med Ivy men utan Sandy - tips och tricks?

Köpte i vintras ett P8Z68-V Pro/Gen3 från ASUS eftersom jag hade planerat ett Sandy Bridge-bygge, men det började surras om Ivy Bridge och det annonserades också att Z68-korten skulle vara kompatibla med Ivy Bridge-arkitekturen.

Nu visar det sig, har jag sett både i verkligheten samt här på forumet och runt om på webben, att det bara var nästan sant. Visst är korten i sig kompatibla, men den kompatibiliteten kräver en BIOS-uppdatering. Eftersom jag köpte mitt moderkort innan den nödvändiga BIOS-uppdateringen hade kommit ut, så sitter jag nu med en färdigbyggd men icke-bootbar dator som jag vet ska fungera om det inte vore för det här BIOS-debaklet. En aning frustrerande? You bet!

Vissa användare både här och runt om i världen har haft tur med att bara placera en sticka RAM och inget grafikkort, men det fungerade inte på min rigg (se signaturen för detaljer). Andra har kommit in i BIOS efter sisådär 10 omstarter, vilket inte heller fungerar på mitt kort.

Som jag ser det finns då dessa alternativ kvar:
* Gå till en datorbutik och be dem sätta in en Sandy Bridge-processor och uppgradera BIOS. Potentiellt jättedyrt, dock.
* Köpa en billig Sandy Bridge-processor, sätta i den och uppdatera BIOS, sedan ersätta den med Ivy Bridge-processorn igen. Massa extrajobb.
* Be ASUS skicka ett uppdaterat BIOS-chip (ASRock har gjort det gratis till kunder som drabbats av detta problem - respekt till dem för det)

Återkommer med statusrapport om hur jag (förhoppningsvis) löser problemet. Men om det finns andra tips och tricks än de jag nämnt ovan och som tipsats om i skilda trådar här på forumet, skriv gärna ner dem i ett svar i denna tråd så att vi får dem samlade på ett ställe!

Av Xzavier
Skrivet av Filmcell:

JAg har testat med martin_dr43 knep. Men i mitt fall så gick det inte. Jag har samma problem som innan, som det samma som de andra som på denna tråden.

Sällar mig till detta; bekräftar att martin_dr43's knep inte fungerar på alla maskiner. Fler tricks, någon?

Av Xzavier
Skrivet av martin_dr43:

Jag byggde min dator igår med

Modekort: Asus p8z68-v /gen3
PSU: Fractal design Newton 650w
proc: intel core i5-3570k
RAM: Corsair Vengeance LP 4x4gb
grafikkort: Amd 7850

Och stötte på exakt samma problem som Kvist90 och miniland (både cpu led och memory led lyser). Jag började felsökningen med att starta datorn helt utan ramminnen för att eliminera CPU problem (tänkte att kylaren inte satt ordentligt eller nått sånt) och ser då att det bara är memory led som lyser.

Efter det provade jag att laborera runt med minnena. I mitt fall blev lösningen att endast sätta ett minne i A2 slotten på mobot. Med det minnet i köra en ClearCMOS, sen startade datorn upp och jag kom in i bios.

Därifrån uppdaterade jag till senaste bios, installerade windows och alla drivrutiner, och efter det satte jag i resterande stickor. Provkörde datorn rätt hårt igår både med och utan overclock och allt verkar hur stabilt som helst.

EDIT: Ska tilläggas att jag körde helt utan allt annat inkopplat, dvs inget grafikkort eller nått sånt. Körde på interna grafikkortet.

Byggde ihop så pass mycket av min dator som din beskrivning säger, för att uppdatera BIOS innan jag placerar grafikkort och annat. Men på min maskin hjälper inte alls detta trick. Boot-loopen kvarstår efter placering av endast ett minne i A2 samt Clear CMOS. Hur uppdaterar man då, tro? Jag har inte möjlighet att låna någon CPU och jag köper inte någon extra bara för detta.

Av Xzavier

Ska börja med ett liknande bygge ikväll. P8Z68-V Pro G3 och i5 3570K, samt Vengeance LP-minnen. Here's hoping...

Av Xzavier
Skrivet av Demonoidz:

Vet inte om det kallas det, men ja - det jag menar är att, utan att ha i diverse kablar, starta upp modemet, sedan endast koppla in din internetkabel. (Dvs, endast ström+din kabel).

Kan du telneta in? I sådanafall, leta reda på kontokommandon, och gör som jag sade ett par poster upp. (:

I 8.8.B.x (åtminstone upp till .A) så kan man om man fabriksåterställer modemet och startar upp det med enbart en lokal nätverkssladd i till sin dator, logga in i webbgränssnittet (kanske även telnet) med ett känt superuser-konto (Aqi47sEL). Då kan man plocka ut user.ini där alla andra .ini-filer "ingår", och läsa ut lösenordshasharna enligt ovan. Men i 8.H.C.2 är telnet blockerat från lokal access och låst till ett specifikt subnät av Telias supportorganisation, och webbgränssnittet accepterar inte heller det tidigiare kända superuser-kontot. Så där finns ingen metod jag kan komma på (utom JTAG, som kräver hårdvaruingrepp och därmed utgår för min del) att få ut något ur filsystemet på modemet.

Får man ut mlpuser.ini från en fabriksåterställd Smart med 8.H.C.2, så kan man kanske hitta något verktyg för att generera en kollision med samma MD5-summa, men de flesta verktyg jag hittar för sådant jobbar med lookups mot ordlistor och databaser av redan kända checksummor, inte med att faktiskt generera en kollision från grunden.

Av Xzavier
Skrivet av mrqaffe:

8.8.b.9 borde vara en tidigare version om de kör hexadecimalt

8.H.C.2 torde bevisa att de inte kör hexadecimalt. Ingen aning om hur de räknar sina versionsnummer utöver major-versions. Men rent logiskt borde 8.8.B.9 vara tidigare än 8.8.B.A ja, i synnerhet som vi vet att Telia bytt superuser-konto på 8.H.C.2 men det fortfarande fungerar på 8.8.B.9.

Om nån kan bekräfta att 8.H.C.2 är bryggad på WAN-porten, kanske jag kan tolerera att få routern uppgraderad. Om inte, låser jag ner den mot Telias ingrepp, för de har bara orsakat problem med Smart:en hittils.

Av Xzavier
Skrivet av Demonoidz:

Värt att testa! (:
Återkom gärna med resultat, speciellt om du lyckas starta upp den i safemode, och plocka mlpuser.ini (eller kanske ladda ned en från nätet med din programvara).

Starta i safemode? Har sökt på det men hittar ingen information om hur man skulle åstadkomma det. Fick hur som helst en ny Smart med mjukvara 8.8.B.9 på och där funkade fortfarande det kända admin-kontot. Däremot funkade inte lösenordet för Telia-användaren.

Av Xzavier
Skrivet av Delcorona:

Hej !
Det har kommit en ny mjukvara Programvaruversion: 8.8.B.A. Har precis gjort en update.Vill veta om det funkar bättre för er nu med olika spel o.s.v
Ringde Telia idag och fick en ny version. Har bara gjort en liten test och min Ps3 fick NAT open med Upnp påslagen. Det fick jag inte förut.
Som sagt var lite feedback på den nya mjukvaran.
Stefan

8.8.B.A har jag haft hur länge som helst. Det är den aktuella mjukvaran för de flesta användare. Fick 8.H.C.2 på min gateway häromdagen, till stort förtret då den återställde SSID och WLAN-lösenord för mig, och fick gateway:en att börja bete sig konstigt (som att inte tända rätt lampor på frontpanelen så man tror det är nåt fel).

Fick en ny router med 8.8.B.9 på och den fungerar klockrent med alla mina UPnP-tillämpningar.

Av Xzavier
Skrivet av Demonoidz:

Helt ärligt behövde jag inte köra med deras superuser alls. Jag gick telnet, gjorde en ny användare som admin, sedan re-telnetade och tog bort deras superuser helt, för att sedan promota min egna användare till det. Kör en gammal programvara, från 2008~.

Jag har inte lyckats med VDSL, då jag själv har ADSL. Om jag senare fixar till VDSL, så kan ni förvänta er en utförlig guide!

(Det går att få reda på lösenordet genom MD5 som finns).

Telia har ju i 8.8.B.6 och nyare låst ner telnet för access endast från ett antal av dem godkända interna adresser hos Telias support. För att få telnet-access på 8.8.B.A var jag tvungen att använda superuser-inloggningen, ladda ner user.ini och redigera den för att ändra brandväggsregler och bindningar för telnet-tjänsten. Men det kan jag inte göra på 8.H.C.2 eftersom superuser-användaren är ändrad.

Det ska erkännas att jag inte är så hemma på att roota prylar. Men man måste ju då först få ut MD5-summan på något sätt så att man kan mata in den i ett program som kan generera ett lösenord som ger samma MD5. Hur får du ut MD5-summan?

Av Xzavier
Skrivet av Demonoidz:

Bästa är ju att man kan brygga port 1, och ha de andra 3portarna fungerande som router, samt att ha en router ut ur port 1. Gillas. Dock, i vanligt utförande är den skit, skit och bara skit.
http://www.sweclockers.com/forum/14-internet-uppkoppling-och-...
Där står det hur du tar över superuser.

Värt att notera: Telia har börjat rulla ut ny mjukvara (8.H.C.2) till TG789vn och i den fungerar inte längre superuser-lösenordet som listas i tråden ovan.
Och bryggningen fungerar än så länge bara på ADSL. (Demonoidz: om du har fått det att funka på VDSL, berätta gärna vilka ändringar du gjort gentemot konfigurationen i tråden du länkade).

Av Xzavier

Tja, jag har fått den nya mjukvaran (8.H.C.2 - underligare versionsnumreringssystem får man leta efter) och kan tyvärr meddela att Telia har bytt standardlösenordet i denna version. Nån idé om hur man får ut det aktuella lösenordet när man inte får bredbandet i ett Wireshark-vänligt Ethernet-uttag?

Av Xzavier
Skrivet av Kaffemaskinen:

Hade ungefär samma modell, bara skit, kasta ut och köp eget. Det fungerade för mig men det blev aldrig som man tänkte sig utan den ville helt enkelt inte, dessutom kan man inte göra så mycket med den.

Inte helt sant. Man kan göra /jättemycket/ med den, och den är faktiskt en riktigt kompetent router i teorin, t.ex vad gäller VLAN-hantering och att man kan plugga ihop de interna gränssnitten nästan hur man vill. Tyvärr har den kända problem med vissa protokoll (FTP, Battle.net/WoW etc etc), men har man bara telnet-access till den (något Telia reserverar för sig själva och blockerar från användaren, i sig skäl nog att ta kontroll över routern och ta bort deras ingångar bara för att markera att man inte accepterar bakdörrar) så hittar man funktioner och möjligheter som utklassar de flesta billiga routrar om man inte kan köra DD-WRT på dem.

Av Xzavier

Standardinloggningen för (riktiga) administratörer på mjukvaror <= 8.8.B.A är

Användarnamn: Aqi47sEL
Lösenord: 2UMT9lfy

Dold text

men den fungerar bara vid en fabriksåterställning. Logga in med den och skapa ditt eget superuser-konto innan du kopplar in enheten till ditt telefonuttag eller inkommande nätverksuttag. Telia tar nämligen bort den mha skript då enheten pratar med Telias servrar, och ersätter den med dels ett handikappat Administrator-konto (som är nothing-of-the-sort) utan lösenord, och ett antal egna användare vars lösenord inte är dokumenterade.
Standardinloggningen ovan fungerar inte heller på mjukvaror nyare än 8.8.B.A (som nyligen utskickade 8.H.C.2 t.ex).
OBS att det är bäst att stänga av CWMP och ta bort Telias användare om du skapat en egen superuser, så att du inte riskerar att få enheten nollställd igen av att Telia vill skjuta in ny mjukvara på den.

Av Xzavier
Skrivet av 1Z3C0LD:

Don't seem so, men då är ju frågan varför dem inte skicka ut en ny router till mig?
Nog för att jag är nöjd just nu eftersom jag har det problemfritt, men om jag kan vinna hastighet genom en ny router som Telia borde skickat ut så kommer deras kundtjänst få ett mindre roligt samtal imorgon!

De skickade inte ut en ny router eftersom den du har fungerar med den anslutning du har (ADSL), och du inte bad om en ny. Du skulle inte heller vinna något särskilt på en ny router just nu förutom möjligheten att utnyttja VDSL om det kommer till din växel och du bor inom rätt avstånd för att få det (1500m eller mindre). När de lanserar TG799vn kommer du dock att kunna vinna intern hastighet ifall du har ett trådat LAN med CAT6-kabel, då TG799 stöder Gigabit ethernet i switchportarna och inte bara på WAN-porten (TG789vn är ett riktigt praktklantbygge i det avseendet, 1Gb/s på WAN men bara 100Mbit/s på switchportarna varav det finns 4...).

Av Xzavier
Skrivet av 1Z3C0LD:

Seriöst, tror du inte jag vet vad jag har för uppkoppling? jag har ju själv ring och beställt det....
Jag hade telia 24 men uppgraderade till 30 (fick ingen ny router?!) utan har den vita thomsonen(kan inte modellnumret nu, är på jobbet men kan kolla när jag kommer hem).

Telia 24 (ADSL) heter numera Telia 30 och delar alltså namn med VDSL. Men har du den vita Thomson-routern (TG784) så har du inte VDSL utan fortfarande ADSL, så vi har väl fortfarande inget exempel på en VDSL-användare där bryggningen funkar..

Av Xzavier
Skrivet av Alec1337:

Ja, det hoppas jag men är inte så säker på det. Antingen blir det en ny firmware-uppdatering eller så lanserar de en ny produkt TG799vn...

Pratade med en hjälpsam supporttekniker hos Telia för ett par veckor sedan, som var lika frustrerad på Thomson som vi andra, och han hade hört att bryggning inte kommer att stödjas på äldre enheter än TG799vn som lanseras i maj eller juni.

Av Xzavier
Skrivet av Alec1337:

Okej så du har bredbandstelefoni. Man måste vänta i några minuter tills telefonen får kontakt igen. Då kommer det att fungera.

Har väntat en hel arbetsdag ett par gånger. Resultatet av mina tester är konsekvent: Om jag gör mina egna inställningar i user.ini så fungerar enheten så länge jag inte bryter strömmen, men efter det så måste den resettas, rootas och konfigureras om igen, annars går varken Internet eller telefoni upp även om DSL-lampan lyser. Har gjort detta rätt många gånger då jag brukar stänga av all min nätverksutrustning varje natt.. Även om jag inte bryter strömmen så tappar den kopplingen efter någon vecka och det går inte upp igen. Det enda sättet jag har hittat då den utan problem kommer ut på både Internet och telefoni efter ett "strömavbrott" eller omstart, är ifall jag inte rootar den och gör egna ändringar.

Av Xzavier
Skrivet av Alec1337:

Startar man om Thomson Gateway och man inte har telefoni så kommer du inte att få någon internetuppkoppling.
Denna metod kräver att man har telefoni-tjänsten från Telia!

Jag har IP-telefonin från Telia, och varken den eller internetuppkopplingen går upp efter en omstart av routern när jag skapat en egen superuser.

Av Xzavier
Skrivet av bmannen:

Hej

Kanon beskrivning, tack.

Men nu har jag stött på problem, jag har gjort följande:

* Reset
* Login som super user
* connect adsl
* create user
* Download config.

Funkar bra, jag kan nu ändra config och lägga till vad jag vill ex telnet, ladda upp config och telnet funkar.

Problemet är att om jag nu startar om modemet så loggas jag aldrig in på internet igen (jag har inte tv + telefon) under internet står det frånkopplad och det ändras aldrig, själva adsl kopplar upp , men sen är det stopp.

Om jag bara bootar om efter att jag skapat min super user funkar det fint , men om jag laddar ner config och sedan laddar upp den igen så funkar det inte (inte ens om filen är helt orörd, dvs ingen bride, telnet eller saker borttagna ut config).

Jag har FW 8.8.B.6 , kör med firefox och notepad++, laddar ner filen genom att gå till save config i gui och spara user.ini

Det är som om den tappar bort vissa inställningar eller att inloggningen inte godkänns, det står inget i loggen.

Någon som har samma problem , eller funkar det för er om ni gör samma sak?

Jag har exakt samma problem på två st TG789vn med firmware 8.8.B.A.