Inlägg

Inlägg som Aene har skrivit i forumet
Av Aene

Temporär lagring och filsystem

Har en HP Microserver gen8 som hemmaserver. Den kör just nu Ubuntu 20.04 på en SSD och har 2x 8TB diskar i RAID 1. Ligger dock lite på gränsen och har därför beställt 2x 14TB. Men har lite funderingar.

Innan man byter, hur kan man göra med lagringen av de nuvarande 8TB. Är det bäst att skapa den nya RAID:en och sedan stoppa in en av 8TB i fjärde slotten och synka över eller finns det andra sätt?

På servern finns även min lokala kopia av familjebildsbiblioteket. Just nu har jag ext4, men med de nya diskarna funderar jag på att byta till ZFS. Eller är det bättre med btrfs?

Av Aene
Skrivet av fragwolf:

Och felmeddelandet säger?

Var kanske lite otydlig, men jag hinner i alla fall aldrig se vad det står utan datorn stänger ner i princip samma sekund. Man kan uppfatta ett kryss mot röd bakgrund, men det går inte att hinna se vad som står.

Av Aene

Kan inte uppdatera till 21H1

Tog fram min gamla Thinkpad T450s och tänkte jag skulle uppgradera. Den är ju inte Windows 11 klar, men tänkte gå från Windows 10 2004 till 21H1 i alla fall. Men det vill sig inte riktigt.
Laddade hem Windows Update Assistant och första gången så körde den igenom allting, men sedan när den håller på och startar om så kommer den upp till runt 50% innan den slänger upp ett felmeddelande och datorn stänger av. När jag provar starta datorn på nytt så återställer den sig.
Provad en gång till ifall det var något tillfälligt, men samma sak händer då och jag hinner inte se vad felet säger.
Provar köra Windows Update som hittar en uppdatering till 20H2. Den går igenom utan problem, men när jag på nytt försöker med 21H1 så går det inte.
Provar köra "sfc /scannow" som verkar hitta något som den säger sig åtgärda. Men när jag försöker uppdatera på nytt efteråt så går det ändå inte.
Tänkte jag skulle slippa ominstallera, men det känns som det är nästa steg?

Av Aene
Skrivet av pine-orange:

De har lämnat konsumentmarknaden bakom sig, nu fokuserar de på B2B.

Tack för informatioen. Länge sedan jag tittade på det här. Verkar finnas något liknande som heter Curve, men ser ut att mest samla olika betalkort.

https://swedroid.se/forum/threads/curve-card-samla-alla-betal...

Av Aene

Skulle inte Tink vara en sådan app? Verkar dock få ganska dåliga betyg numera. Men i och med PSD2 kanske det finns något nytt runt hörnet...

Av Aene
Skrivet av CtrlAltTheSwed:

Hejsan allesammans! Kan antagligen leta fram svaret själv men får lite blandat med svar.

Köpte en mobiltelefon hos Elgiganten för 10 dagar sedan.
Fick en telefon i present igår och känner att denna då är överflödig och så kanske jag kan få pengar tillbaka haha.

Mobilen är köpt som en outlet vara hos Elgiganten, den har alltså med stor sannolikhet använts som display telefon t.ex.

Går inte att lämna tillbaka mobiltelefoner till Elgiganten
Men går det om det är en outlet vara?

Mobilen i fråga är en OnePlus 8 och köptes för 3492:-
Och levererades enbart med laddare.

Köpte du den via nätet eller i en butik? Köpte du via nätet ska du ha 14 dagar på dig att undersöka varan och borde fortfarande kunna skicka tillbaka. Köpte du i butik ä rdet upp till butiken och jag har svårt att se att det skulle var generösare med en outlet-telefon än en ny telefon. Men om du går tillbaka och pratar med dem så kanske.

Av Aene

Har ingen egen erfarenhet. Å ena sidan är det bra att de ger de som av någon anledning har det svårt en möjlighet att komma ut och göra något. Men å andra sidan verkar det inte vara en särskilt bra arbetsplats om man får tro SVT. https://www.svt.se/nyheter/inrikes/kritiker-hamnade-i-skottli...

Av Aene

En fundering som jag kanske missar. Skulle vi då ha en lag att det "alltid" måste kosta t.ex. 49kr för frakten? Vad hindrar annars någon från att t.ex. sätta 1kr i frakt? Man har ju inte gratis frakt då, men skillnaden blir ju minimal.

Av Aene

Adventskalender med kaffe

Satt och tittade på julkalendrar härom dagen Hittade Grower's cup som verkar vara någon frystorkad historia samt Nabo och Kahls. Verkar också finnas en Kaffeadventskalendern, men den ser ut att vara slutsåld.

Gillar kaffe och började därför undra om detta kan vara en kul sätt att vidga vyerna och få prova nya sorter. Eller är det bortkastade pengar?
Någon som har provat och kan rekommendera en?

Av Aene
Skrivet av rgro:

Under sommaren sålde jag min Cafelat Robot och skaffade en Decent och har börjat skaffat bönor från massor olika ställen, inklusive Norge, Finland och snart Japan. Tar gärna emot tips om något känner till bra rosterier med nätbutiker i Sverige/annanstans.

Har skaffat en massa tillägg för maskinen för espressobruk men funderar nu på att skaffa en V60:a (med Decents pour over portafilter såklart).

Bönor från Japan låter intressant. Hur var de?

Av Aene
Skrivet av GLaDER:

Gandi är bra. Är man bara ute efter DNS finns t.ex. https://dns.he.net/ och https://www.cloudns.net/

Av Aene

Kör främst med Nikon och Sony nu så jag provade Capture One trots prislappen. Försökte importera ett hundratal bilder från en USB-disk. Valde bort ett par stycket och klickade Importera. Då kraschade programmet. Kan vara en tillfällighet, men det kändes inte riktigt övertygande.

Skrivet av Stefflo:

Är du medlem hos moderskeppet så kan man få både LR och PS. De har en hel del instruktionsfilmer inom både foto och programvarorna så ska tydligen vara rätt bra. Min sambo kör på detta då hon också leker fotograf ibland

Tyvärr inte. Men jag hittar inte information om att få Lr/Ps därifrån utan de verkar hänvisa till Adobe?

https://moderskeppet.se/resurs/abonnera-pa-photoshop-lightroo...

Skrivet av tuomi:

Vad gäller open source så verkar generellt darktable rekommenderas som ersättare för Lightroom i kombination med digiKam för hanteringen av bilderna.

Men precis som med GIMP så påminner programmen tillräckligt om varandra men är inte exakt lika i placering av val i menyer etc. vilket gärna leder till lite förvirring i början.

Darktable verkar helt klart intressant, men från vad jag läst verkar det få problem när man börjar komma upp i 20-40k bilder. men det kanske blivit bättre.

Skrivet av Vealgarden:

Om jag förstår dig rätt behöver du inte själva framkallningsmodulen då du har annat program för det?
Då fungerar Lightroom Classic alldeles utmärkt.
Som ej betalande är det enbart själva framkallningsmodulen som är inaktiverad.
Library och import, metadata, smart previews, allt annat fungerar. Även de klart sparsamma redeigerngsspakarna som finns högst upp i librarymodulen och dina gamla presets.

Smart previews gör även du inte behöver ha diskarna inkopplade för att se och jobba med bilderna, t.ex när man reser eller inte orkar koppla på.

Så mitt tips blir att köra in testversionen för Classic, eller blir väl "Fotografplanen" och sen bara köra vidare efteråt.
Version 11 från igår blev även klart rappare än tidigare versioner.

Intressant, jag får läsa på lite. Just nu använder jag Affinity för editeringar så det jag prioriterar är en stabil biblioteksfunktion för att förbättra hantering och backup.

Av Aene
Skrivet av lambdan:

Är det Lightroom Classic du söker?

Det skulle nog fungera om det gick att ha en egen kopia. Tyvärr verkar det bara ingå i CC som prenumeration så då går den bort.

Skrivet av jaqob:

Capture One går fortfarande att köpa, även om det nog mest är en tidsfråga innan även de helt går över till SaaS. Går att hitta för halvrimliga pengar när de kör kampanjer, och det går att med halvok resultat importera från Lightroom. Men egentligen nej, jag hittar inget bra alternativ till Lightroom, men vill inte heller betala 120 kronor i månaden för något jag använder så oregelbundenhet.

Lite dyrt, men det verkar finnas en testversion som jag ska prova.

Skrivet av whisky:

Testa Skylum Luminar, fritt i 7 dagar och inte så fasligt dyrt. Kan importera från en annan katalog till den du väljer som mål. Har en del smidiga funktioner för att redigera bilderna och i likhet med LR så är det ickeförstörande redigering, du jobbar med "filter" ovanpå originalet och vill du skicka den redigerade bilden så exporterar/framkallar den.
Blir nog ersättaren till LR6 som inte längre utvecklas, och jag har ingen lust att prenumerera på något som jag använder så lite, däremot har jag inga problem att betala för en licens om priset är rätt för mig.

Tack, men jag får problem med att den inte känner igen dubbletter. Har tyvärr ett par bilder som ligger på flera backup-diskar, men jag vill bara importera en kopia.
De verkar ha haft problem med duplikat ett tag. Hittade t.ex.:

https://community.skylum.com/hc/en-us/community/posts/3600483...

Av Aene
Skrivet av Dockland:

Jag har +80.000 bilder katalogiserade i just Lightroom (använder inte LR så mycket själv dock) men det snurrar på fint utan issues.
MacOS Big Sur på en Mac mini M1.

Hade gärna fortsatt med LR, men version 3/4 känns lite utdaterat nu och Adobe har tyvärr slutat sälja 5/6.

Av Aene

Program för bildhantering

Har av och till provat livet som hobbyfotograf och har nu runt 100k bilder. En gång tiden använde jag Lightroom och vill minnas att det var relativt lätt att peka ut en katalog på t.ex. NAS där ja ville ha mina bilder och så kunde man peka ut en källkatalog som man ville importera från. Lightroom gjorde då en rudimentär dublettkontroll innan man kopierade bilderna till NAS-katalogen.

Jag tror det var Lightroom 3 eller 4 jag använde då så jag skulle nu vilja hitta något mer uppdaterat. Men jag har svårt att hitta något. Antingen verkar det bryta ihop efter ett par tusen bilder och bli otroligt långsamt. Eller så låter det mig inte skapa något bildbibliotek utan vill att jag pekar ut en katalog där jag redan har bilderna.

Jag har en del bilder på externa diskar vilket inte känns bra så jag skulle vilja styra upp och t.ex kunna peka ut en USB-disk som källa och så suger det i sig alla bilder och kopierar dem till NAS.

Bruka använda Affinity Photo för editeringar, så jag behöver inte Photoshop eller något redigeringsprogram utan mest lagring/indexering. Känner inte heller för att hyra från Adobe för något jag inte använder dagligen eller i alla fall veckovis. Dessutom är en hel del av bilderna i RAW-format så jag vet inte hur långt 1TB räcker. Men vad finns annars för alternativ?

Av Aene

Vad skulle frakten gå på?

Av Aene
Skrivet av Webhallen:

Tror jag vet vad det handlar om, kan du skicka ordernummer på PM så dubbelkollar jag. Men tror det har att göra med att produkten finns på vårt sekundära centrallager och då blir det lite fritzigt däriemellan.

Tack. Blev tvungen att gå iväg ett tag och nu när jag ska leta upp ordernummer så se jag att den har gått till Hämtad/Skickad så jag känner mig nöjd även om det var lite förvirrat.

Av Aene

La precis en order på en sak. Enligt produktsidan finns det 9 i webblager samt ett par i olika butiker. Men när jag tittar på Mina beställningar så säger den att produkten inte finns i lager och leveransdatum är okänt. Hur ska man veta vad som gäller? Finns den inte i lager fast produktsidan visar det så hade jag beställt från någon annan.

Av Aene
Skrivet av Aene:

Nej, den ville inte komma igång. Provade ett par gånger att hålla knappen intryckt 15-20 sekunder. Men det enda som hände var att den inte gav något ljud ifrån sig om man tryckte på någon annan knapp efteråt.
Tryckte jag snabbt på strömknappen och väntade ett par sekunder så kunde man få den att låta igen om man t.ex. tryckte på kameraknappen. Men skärmen förblev svart.
Skapade ett ärende hos Komplett som jag köpt den av och senast jag hörde någon så skickade de den vidare till Bergsala så jag får väl ett fint kostnadsförslag snart.

För att följa upp så fick jag inget kostnadsförslag utan Bergsala bytte ut den.

Av Aene
Skrivet av zaap:

Fick du igång switchen? Haft liknande problem på mitt vanliga switch. Fick hålla in strömknappen en längre stund (15 sek). Sen löste det sig.

Nej, den ville inte komma igång. Provade ett par gånger att hålla knappen intryckt 15-20 sekunder. Men det enda som hände var att den inte gav något ljud ifrån sig om man tryckte på någon annan knapp efteråt.
Tryckte jag snabbt på strömknappen och väntade ett par sekunder så kunde man få den att låta igen om man t.ex. tryckte på kameraknappen. Men skärmen förblev svart.
Skapade ett ärende hos Komplett som jag köpt den av och senast jag hörde någon så skickade de den vidare till Bergsala så jag får väl ett fint kostnadsförslag snart.