Inlägg

Inlägg som Vaun har skrivit i forumet
Av Vaun
Skrivet av Buulaa:

Antar att det är hotswap?

Nepp, ej hotswap.

Av Vaun

JJ40 Ortho tangentbord med bruna Gateron samt PBT XDA 9009 keycap set

Tjabba!

Motvilligt säljer jag mitt 40% tangentbord, ett JJ40, med bruna Gaterons. Chassit är i aluminium och matchar Apples rymdgrå riktigt bra.

Har även ett set PBT XDA 9009 dye sub att skicka iväg.

Kan frakta med postnord skicka lätt, annars finns det i Gävle Stigslund.

JJ40 = 900kr + frakt
Keycaps = 250kr + frakt

Läs hela annonsen här

Av Vaun

Började med en säkerhetshyvel men började snegla på rakknivarna, vet dock med mig att jag dels inte kommer lära mig slipa den tillräckligt bra eller ta hand om den tillräckligt bra så landade med en shavette istället.

Jag rakar mig inte speciellt ofta, var tredje dag kanske, och kör med helskägg. Men vill putsa till kanterna och fräscha upp det emellan åt.

Av Vaun

Har någon tips på bra kontrollerkort man kan beställa inom EU? Jag var sugen på ett Proton C eller Bonsai C men verkar drygt att få tag i. Överväger istället ett Nice!Nano v2 från Mechboards.

Det är 11 kolumner och 9 rader på PCB jag kommer koppla det till.

https://i.imgur.com/uOIY8ya.jpg

Av Vaun
Skrivet av Vaun:

Ja jag tänkte också det, borde vara väldigt smärtfritt bara jag får koll på alla rader och kolumner men det är väl en 20min i photoshop att bara rita ut det.

Update, tog inte 20min.

Av Vaun
Skrivet av StuntmanMike:

Borde gå smidigt att koppla vidare som när man handdrar till en pro-micro

Ja jag tänkte också det, borde vara väldigt smärtfritt bara jag får koll på alla rader och kolumner men det är väl en 20min i photoshop att bara rita ut det.

Av Vaun

https://i.imgur.com/gzgqRoe.jpg

https://i.imgur.com/uTann6a.jpg

https://i.imgur.com/nJPKLLd.jpg

https://i.imgur.com/zvzkZu6.jpg

En vacker Datavue snap med Omron brytare, aldrig sett förut men blir mitt första klickiga tangentbord. Datorn i sig är död så planen är som följer.

1. Få dit ett kontrollerkort på tangentbordet, tex ett Bonsai C, så det blir användbart.
2. Byta ut skärmen, fanns magiskt nog ett från waveshare i rätt dimensioner.
3. In med En raspberry PI och köra Dosbian på den.
4. Omkopplare så jag kan välja om jag ska köra den som tangenbord med extra skärm till vanliga datorn eller internt från raspberryn.

Det första roliga blir att försöka få fram hur i helvete jag ska koppla på kontrollerkortet, dvs få koll på alla rader och kolumner.

Av Vaun

MEN SERIÖST! TS MÅSTE JU BERÄTTA VAD DET VAR I PAKETET!!! Hatar såna här cliffhangers.

Av Vaun

Den här kan jag köra på repeat, utan problem.

https://www.youtube.com/watch?v=9cIILlBEXjU

Av Vaun

Robloxdator till dottern

Tjenare!

Jag är ute efter billigast möjliga Roblox dator till dottern, budgeten är tight. Jag har tänkt att en cpu med integrerad grafik borde vara tillräckligt och mest prisvärt så kan man uppgradera längre ner med en dedikerad gpu? Men jag har verkligen noll koll på vad som gäller för detta.

Det finns chassi och kringutrustning hemma, men i övrigt så behövs allting för en fungerande dator. Däremot så behöver det vara SFX och ITX för att det ska gå.

Tack för alla tips och råd!

Av Vaun

Väntar på en fungerande Datavue Snap 1+1, kommer bli ett roligt projekt att fräscha upp och köra lite gamla dos spel på

Av Vaun

Retro dator anno 1986 och floppy emulator

Har någon erfarenhet av en floppy emulator? Klickat hem en fungerande släpbar dator från 1986 med dos och en Nec v20 processor. Floppyn i den ska enligt beskrivningen fungera men tänkte bespara mig lite huvudvärk och emulera istället. Hoppas kunna använda den till och från, bland annat skriva text som ska föras över till modern dator.

Utöver detta, vad bör jag prioritera? Byta alla kondingar med start PSUn antar jag?

Av Vaun
Skrivet av Fulci:

Det är lvl 20, men jag har för mig de flesta tabletop kampanjer också håller sig på lägre levels än max i stil med Baldur's Gate.

Problemet är väl att på lvl 20 har man i princip nått gud status och kan krossa hela världar utan större problem, det blir lite svårt att få in det i det här spelet.

Av Vaun
Skrivet av MerLox:

Har aldrig varit intresserad av denna typ av spel, för långsamt och för mycket läsande, testade divinity 2, köpt på rea, och la ner efter en timme, på grund av att jag inte förstod/orkade sätta mig in i det.... Med det sagt så har jag inte haft så roligt och varit så nyfiken på ett spel som jag är i detta på mycket länge, det är en riktigt underlig, positiv känsla av att ladda om till en tidigare sparning, och göra något annorlunda bara för att direkt få ny, eller annan dialog och annan utkomst. Smyga runt och loota, combat, story, jag hittar nya saker hela tiden som går att göra på så många olika sätt och är mind blown nästan dagligen, "ska bara" och helt plötsligt så har 3 timmar passerat.

Jag gör lite tvärtom, jag fullständigt vägrar ladda om en tidigare save och lever istället med mina misstag. Jag har gjort så många fuckups som jag ångrar bittert men jag ser hellre hur mina fuckups utspelar sig än gör om. Det kommer också göra kommande genomspelningar mycket mycket roligare.

Av Vaun

Det finns redan gott om metoder för att spåra användare utan tredjepartskakor, runt 50% av allt surfande sker redan utan dessa så techbolaget har jobbat rätt hårt för alternativa lösningar.

I grunden tycker jag det är något bra, om annonsörer inte kan styra annonser eller mäta effekt kommer det bara bli dom största bolagen med mest pengar som har råd att annonsera, skjuta hagel i blindo så att säga. För annonseringen som koncept kommer ju inte försvinna. Som nämnts tidigare så kommer dessutom förstaparts kakor vara kvar, dessa kan publicisterna använda för att mäta och delvis målgruppsinrikta kampanjer med. Men då blir det åter igen bara dom stora publicisterna som har råd att jobba med den tekniken och har ett attraktivt erbjudande till annonsörer. Mindre publicister blir antingen uppätna av stora mediehus såsom Schibstedt eller går i graven på grund av minskade annonsintäkter.

Av Vaun
Skrivet av Trihxeem:

Till er som tror att ai kommer att ta era utvecklarjobb: osannolikt. Ni kommer att fokusera på andra bitar än knacka kod eventuellt men utveckling består till en mindre grad av att koda. När du väl har kommit så långt att det bara är implementation kvar så är de största problemen lösta - kan sätta vilken kodapa som helst på det. Att komma på vad det är som behöver göras och hur är det svåra (och stimulerande).
Sedan tror jag inte att bara utveckla med AI är en bra ide. Då lär man sig bara fråga AIn, inte utveckla. Som att bara lära sig googla istället för ett yrke. Känns som man tappar en hel del förståelse.

Bara att skriva tillräckligt tydliga instruktioner till AIn för att faktiskt få tillbaka det du vill ha är en stor utmaning. Sen måste du kunna kunna analysera och tolka svaret du får för att verifiera att det gör det du vill att det ska göra. Jag tror vi är oerhört långt ifrån att en AI ska ta en utvecklares jobb, däremot är det ett tidsbesparande verktyg.

Jag tror att det är större risk att AIn börjar plocka mellanchefers jobb med effektiviserade arbetsflöden, processer och rapporteringar.

Jag tycker det är en intressant tanke, alla jobb kan vi grovt dela in i beställare och utförare. Vi fokuserar mycket på utförare i såna här AI frågor men jag tror det är skulle vara både lättare och effektivare att byta ut beställaren mot en AI. Låta besluten bli fattade på dataunderlag och statistik istället för det senaste på LinkedIn och magkänsla.

Av Vaun
Skrivet av medbor:

Tror elon och de andra som vill bromsa:
1. Ligger efter
2. Inte vet vad den nya tekniken kan
3. Har misslyckats med sina ai-projekt

OpenAIs nuvarande releaser är såklart bra, men tror de ser smartare och bättre ut än vad de verkligen är under huven. Svårt att se lika stora steg igen närmaste tiden

Elon Musk är en av ägarna till OpenAI. Med det sagt så är jag också cynisk, jag tror det här bara handlar om att själva få vara med och sätta regelverket istället för att någon annan som inte sätter deras intressen först ska få reglera utveckling och implementation.

Av Vaun

Eventuellt att jag är cynisk. Men jag tror att mycket handlar om makt och kontroll, personer som Elon Musk gör den här typen av utspel för att han vill vara säker på att han får ha makt över hur kontrollen över AI ska utformas så han själv inte förlorar makt. Han gör inte det här för att han är supersnäll och vill se till att ingen utnyttjar AIn på fel sätt, snarare se till att ingen annan bestämmer hur han får nyttja det.

Av Vaun
Skrivet av johanandersson:

Inte riktigt det vanligaste sättet att använda list comprehension.

puzzle_data = []
[puzzle_data.append(row[0]) for row in csv.reader(f)]

Kan ersättas med

puzzle_data = [row[0] for row in csv.reader(f)]

Normalt vill man gärna undvika mutation i list comprehension, som är lite mer funktionellt inspirerat.
Det är lite som "hur ska varje element i en list definieras, baserat på element från en annan samling"

Kämpa på

Tack! Det är ett fritidsintresse istället för att scrolla reddit, så jag kombinerar Sololearn med Google och testande för att se vad som fungerar. Jag är inte på någon nivå att jag har full koll på vad jag gör eller varför saker funkar som dom gör ;D

Av Vaun
Skrivet av Vaun:

Oerhört sen på bollen, men jag försöker sätta mig in i Python och tycker det här verkar vara en rolig väg att gå.

Känner hela tiden att jag tar onödigt långa vägar för att nå fram, men just nu är jag främst nöjd att jag ens når fram.

Dag 1

Klicka för mer information

import csv with open('input.csv', 'r') as f: reader = csv.reader(f) blocks = [] current_block = [] for row in reader: if row: current_block.append(int(row[0])) else: blocks.append(current_block) current_block = [] blocks.append(current_block) blocks_sums = [sum(block) for block in blocks] blocks_sums.sort() max_index = blocks_sums.index(max(blocks_sums)) print(blocks_sums[max_index]+blocks_sums[max_index-1]+blocks_sums[max_index-2])

Visa mer

Dag 2

Klicka för mer information

import csv A = rock = 1 B = paper = 2 C = scissor = 3 X = loss = 0 Z = draw = 3 Y = win = 6 score = 0 with open('input.csv', 'r') as f: reader = csv.reader(f, delimiter = ' ') matches = list(reader) currentrow = 0 for x in matches: if x[0] == str('A'): if x[1] == str('X'): score += + loss + scissor elif x[1] == str('Y'): score += + draw + rock elif x[1] == str('Z'): score += + win + paper elif x[0] == str('B'): if x[1] == str('X'): score += + loss + rock elif x[1] == str('Y'): score += + draw + paper elif x[1] == str('Z'): score += + win + scissor elif x[0] == str('C'): if x[1] == str('X'): score += + loss + paper elif x[1] == str('Y'): score += + draw + scissor elif x[1] == str('Z'): score += + win + rock currentrow += 1 print(score)

Visa mer

Dag 3

Klicka för mer information

import csv puzzle_data = [] compartment_one = [] compartment_two = [] priority_sum = 0 with open('input.csv', 'r') as f: [puzzle_data.append(row[0]) for row in csv.reader(f)] countitem = 0 for item in puzzle_data: countchar = 0 for char in item: countchar += 1 countchar = countchar / 2 compartment_one.append(item[0:int(countchar)]) compartment_two.append(item[int(countchar):]) counter = 0 for item in compartment_one: item_list_one = [] item_list_two = [] for char in item: item_list_one.append(char) for char in compartment_two[counter]: item_list_two.append(char) counter += 1 in_both = set(item_list_one).intersection(item_list_two) for x in in_both: if x.islower(): priority_sum += ord(x)-96 else: priority_sum += ord(x)-64+26 print(priority_sum)

Visa mer

Rätt skönt att slippa tidspressen och kunna pilla lite i det när man känner för det, men efter att ha gjort del två på dag 3 vill jag nästan göra om del 1 och snygga till. Jag gör så mycket nya listor och variabler hela tiden och det känns onödigt.

Dag 3 - Del 2

Klicka för mer information

import csv with open('input.csv', 'r') as f: puzzle_data = [] count = 0 [puzzle_data.append(row[0]) for row in csv.reader(f)] for rownumber in range(0, len(puzzle_data), 3): matches = set(puzzle_data[rownumber]).intersection(set(puzzle_data[rownumber+1])).intersection(set(puzzle_data[rownumber+2])) if str(list(matches)[0]).islower(): count += ord(list(matches)[0])-96 else: count += ord(list(matches)[0])-38 print(count)

Visa mer