Inlägg

Inlägg som Bembot har skrivit i forumet
Av Bembot
Skrivet av 9inety9ine:

En splitter kan fungera om du sätter en låg power limit. Problemet med Windows är att ibland återställs kortens OC. Använder man då en splitter kan det sluta illa.

Ja, om du inte använder Molex till risers kommer du behöva tre 8pin till 2x6pin till.

Okej, en sista fråga.

Om jag måst använda 2 separata kablar, en 8pin och en 6pin för att försörja 3070 med ström så kan inte en Corsair 1600W AX1600i stöda 6st grafikkort eftersom det inte finns tillräckligt med uttag på PSUn?

Bild: https://imgur.com/a/IMyUrsj

Det finns 9st lediga 8pin uttag, vilket inte räcker ifall en GPU behöver 2 separata strömkablar. Har jag förstått rätt?

Av Bembot
Skrivet av 9inety9ine:

Det kan bli billigare om du använder två 750 watt istället, och en PSU-adapter om du vill. Adaptern gör bara så att båda nätagget startar och stängs av samtidigt. Utan en adapter måste du själv kortsluta ena nätagget med t.ex. ett gem.

Jag har själv kört två Corsair RM750X med adapter och en SFC 650W med gem. Då var det tre 5700XT på ena RMX750, två 5700XT och en 3060 ti på andra RM750X och en 3060 ti på SFC. Då använde jag även Molex för risers. Allt fungerade fint och dessutom slapp jag köpa extra kablar.

Veddha V3C är väldigt populärt. Det finns på eBay och ibland på Tradera. De kostar någon tusenlapp. Det billigaste alternativet är en hylla från Jula eller IKEA. Det ser inte lika fint ut men det funkar lika bra ändå.

Som power switch räcker det att kortsluta "power SW" med en skruvmejsel.

Tack för ditt svar!

Tror dock att jag kör med en PSU, verkar mindre krångligt för en nybörjare.

Har dock ännu frågor angående kablarna. Är en 8pin to 8pin+6pin tillräcklig för att försörja en 3070? Eller kräver den två separata kablar, alltså inte en splitter? Också en 8pin to dual 6pin kan väl försörja 2st risers?

Jag skulle alltså behöva 6st 8pin to 8pin+6pin för grafikkorten och ytterligare 3st 8pin to dual 6pin för risers? Om jag nu tänkte använda 6pin kablar för risers istället för SATA/molex.

Ursäkta de dumma frågorna

Av Bembot
Skrivet av qaws:

Personligen räknar jag PSU * 0.8 och jämför det med TDP, allt för att vara på den säkra sidan. Så jag hade rekommenderat 2*1000w. Uttagen kan du räkna själv, varje 3060ti/3070 kräver 8+8pin eller 8+6pin. Så ja minimum 12 stycken 6/8 pin Pcie. Plus att du behöver molex eller 6/8 pin pcie till rasiers också. Sen när allt är optimerat kommer inte riggen dra mer än strax under 1000w.
Din största utmaning är att få tag på grafikkorten. Så börja där helt klart. Normalpris numera för ett 3070 är ju 9000-10000kr och tar slut på 1 minut, så jag antar du räknar med att kunna sitta febrilt ganska många dagar och uppdatera webbshoppar och vara redo blixtsnabb på köpknappen.

Men värt att tänka på:
Som belöningen är just idag så ligger det 6-7 månader bort innan du får tillbaka din investering, vilket inte kommer vara sanningen. Belöningen kommer att minskas, bland annat pga "EIP 1559" som ska ske i sommar. Även i juni kommer ASIC "A11 PRO" som ger 2Gh/s styck. När dessa kommer i omlopp så tror jag de kommer göra ganska stor skillnad till det negativa. Sen glöm inte bort att man behöver skatta 30% på hela beloppet om du ska växla till SEK. Ska man ta med dessa parametrar så är det minst 12-15 månader innan du får tillbaka din investering. Dock har du ju kvar grejorna då som också givetvis har ett värde.

Tack för svaret!

Miningen skulle ske i Finland vilket betyder skatt endast på vinsten alltså ingen skatt före investeringen är återbetald.

Grafikkortens strömsladd är väl 8pin i PSU ändan och 8+6 i andra ändan? Risers får väl ström via en 6pin to molex sladd som kopplas direkt från PSUn till risern? Om jag behöver 12 sladdar för grafikkorten + 6 sladdar för risers räcker ju inte pinsen till i PSUn eller är jag helt fel ute?

Jag har de mesta på klart men ännu lite osäker på hur många/vilka sladdar jag ska beställa så man inte står med fel/för få sladdar då man bygger ihop den

Av Bembot

Tips till nybörjare angående mining

Hej!

Jag har funderat skaffa mig en rig. Har kollat på guides osv och har kommit fram med en lista på komponenter. Har dock ännu många tekniska frågor :/

Hadde tänkt börja med 6st grafikkort. Antingen 3070 eller 3060ti beroende på vilka som jag får tag på.

Listan ser ut såhär:

Mobo - Z390A PRO
CPU - Intel Celeron G4930
SSD - Kingston 120gb A400
RAM - Corsair vengeance 2x4gb DDR4 2666Mhz
Risers - 6st Kolink PCI-E x1 -> x16 Molex
PSU - ??
Ram/stativ - ??
Nån slags powerbutton

Här är det problemen börjar. PSU, räcker 1200W eller krävs det 1600W? TDP på 3070 är 220, 220x6=1320. Kräver detta undervolting? Räcker uttagen i PSUn? Behöver jag 12st 6pin för grafikkort + risers?

Några rekommendationer på bra ramar?
Några andra sladdar man behöver som jag glömt?

All hjälp upskattas, är som sagt helt ny till detta

EDIT: Tänkte använda Win10 som OS och minea via Nicehash

Av Bembot
Skrivet av ggustavsson:

Men medföljande fläktar är väl 3 pins = PWM funkar inte.

PWM kabeln som du kopplar till moderkortet är för hubbens fyrpins uttag och 4 pins fläktar eller andra saker tex cpu kylare/pumpar du vill styra.

Koppla fläktarna direkt till moderkortet så bör det gå att styra dom, glöm inte ställa om i moderkortets bios bara till DC mode för fläktarna..

Skall testa detta, är inte poängen med en hub att du bara har en sladd in i moderkortet? Medföljande fläktar är faktiskt 2 pin om jag kommer ihåg rätt. Vad är iden med PWM sladden då?

Av Bembot

Ingen kontroll över fläktarna på ny dator

Hej,

Har just skaffat ny dator och allting fungerar förutom att mina fläktar inte syns i BIOS.

Har en Fractal Design Meshify 2 chassi och en Asus TUF x570 moderkort med 3 chassifläktar som alla är kopplade till en fläkt "hub" som finns i chassit. Huben är sedan kopplad med en PWM kabel till mitt moderkorts cha_fan 1. Fläktarna snurrar, men konstant på ca. 800rpm. BIOS säger att cha_fan 1/2/3 är "N/A". Är PWM kabeln felkopplad? Vad skall jag göra för att kunna kontrollera fläktarnas RPM?

EDIT:
Problemet är att GPUn ligger på 80 grader och gpu fläkten på 2300RPM medan chassi fläktarna chillar på 800rpm. Skulle vilja att chassi fläktarna automatiskt ökar hastigheten beroende på temperatur.

All hjälp är välkommen!

Mvh,
Patrik

Av Bembot
Skrivet av MacWithoutCheese:

Varför? 5000-serien ska ju prestera bättre med 4 stickor?

Är det inte samma sak om man köper 2st dual rank stickor? 4 single rank = 2 dual rank? T.ex G.skill Trident Z RGB 2x16 3600

Av Bembot
Skrivet av Miljon3:

Om du inte ska ha flera pci-e hårddiskar är fördelarna med x570 jämfört b550 väldigt små. Därav att t.ex jag valde b550 efter att ha haft x570 innan.

Tack för ditt input, ska ta mig en funderare

Skrivet av Karate Taco:

Varför inte en M.2 NVMe hellre än SATA-disken? Finns ett par prismässigt snarlika bland black friday dealsen.

Det är definitivt ett alternativ, kommer absolut behöva mera minne i framtiden. Uppgraderings möjligheten finns ju där

Av Bembot
Skrivet av Actually_Jonas:

X570 är fortfarande AM4, troligtvis är detta sista generationen vi ser av AM4 då AMD sagt att dom skall behålla socket i 5år (vilket är nu).

Skrivet av Miljon3:

De kommande generationerna av AMD CPU kommer inte vara på samma sockel AM4. Så varken B550 eller X570 kommer hantera dem bättre. B550 korten är dessutom oftast mer för pengarna med bättre strömtillförsel och kylning än sina x570 motsvarigheter.

Tack för svaren!

Justerade listan lite, ett annat chassi, måsta vara minst 180mm brett för att cpu kylaren + RAM skall rymmas. Kollade priser och kom fram till att jag sparar 30€ (~300sek) om jag byter till en B550, är inte X570 värt 30€ mera?

Listan:
https://fi.pcpartpicker.com/list/RtY74d

Av Bembot
Skrivet av Miljon3:

Jag hade skaffat ett B550 moderkort istället för ett X570 för att slippa den lilla fläkten som annars väsnas och kan gå sönder. Typ ett Strix B550-E som är på rabatt på Webhallen just nu.

Bra poäng, den är lite billigare. Är inte dock X570 bättre med tanke på kommande generationer AMD CPU?

Av Bembot
Skrivet av Actually_Jonas:

Om du planerar uppgradera till 3080 i framtiden hade jag gått för ett 750w PSU.

Bra idé, 750W tillaggd i listan!

Av Bembot

Sista check före inköp

Hej!

Det har blivit dags att köpa en ny dator, delarna är följande:

https://fi.pcpartpicker.com/list/rwdJnL

GPU inte inräknad, har redan en RTX 2060 som jag inte tänkte uppgradera.

Spelar för det mesta CS:GO, 4:3 stretched 1440x1080p 144hz
Hoppas kunna använda denna dator flera år framöver varför också future proofing är viktigt.

Största bekymret är om CPU kylaren får plats i chassit. 4mm lämnar över, men har hört att man kanske måste lyfta på kylaren lite med detta RAM minnet. Stämmer detta? Något annat chassi ni kan rekommendera i ungefär samma prisklass?

Åsikter annors om bygget? Något ni skulle byta ut?

1tb SSD är lite, kan köpa mera i framtiden.

All kritik tas emot
Tack på förhand

Av Bembot

Dator för gaming, budget 1000€

Hejsan,

Har budget ca. 1000euro och tänker köpa en ny dator inom kort och är osäker på vissa saker. Viktigast med builden är att den är snabb och framtidssäker dvs. att jag i framtiden kan byta delar till nyare/bättre utan att byta desto mera delar. Spelar för det mesta bara CS:GO så att en GPU bättre än 2060 (som jag redan har) är inte nödvändigt.

Här är vad jag tänkte köpa:

https://pcpartpicker.com/list/NcbLtp

Moderkortet ok? Alternativ?
Kommer en i9-9900K flaskhalsa en RTX 2060? Är i7 ett bättre alternativ? AMD släpper väl i höst nya processorer, löns det att vänta?
Chassit behöver inte ha ett fönster, ATX midtower är väl den "normala" storleken? Förslag på ett bra chassi?

Upskattar alla svar, som sagt behöver inte vara den bästa datorn

Av Bembot

Tack för svaren

När man studerat klart och får jobb så blir det nog en helt ny dator

Av Bembot

@Andreaz1:

Moderkort: Gigabyte GA-Z68AP-D3
CPU: Intel Core i7-3770 3.4ghz

Av Bembot

Är ett nytt grafikkort kompatibelt med min nuvarande dator

Hej,

Mitt nuvarande grafikort, 7år gammalt 660ti börjar ge upp. Tänkte köpa ett nytt och undrade om det bara är att ta ut det gamla och sätta in det nya. Resten av datorn har jag uppdaterat under åren. Var 7år sedan jag byggde en dator från början.

Min nuvarade PSU är: https://www.moddiy.com/products/OCZ-ModXStream-Pro-Series-Mod...
Grafikkortet som jag tänkte köpa: https://www.komplett.se/product/1120769/datorutrustning/dator...

PSUn borde väll passa till nya GPUn med tanke på pin-connectors osv.
Är det något annat jag borde tänka på, eller något annat jag borde köpa för att få det att funka? Eller är det så enkelt att ta ut det gamla och koppla i det nya?

All hjälp välkomnas

Av Bembot
Skrivet av DavidtheDoom:

Vad fasiken ska du göra med datorn? Ska du spela spel så skaffa en i7 4790k och Z97. Mycket billigare och troligen bra bättre prestanda i spel. Sedan bör du satsa på ett GTX 970 eller 980 istället för ett 780ti.

Jag vet men om jag väljer i7-4790K med LGA 1155, så måste jag välja Z97 med DDR3 RAM istället för DDR4.
Jag byte inte 780Ti x2 mot 980 x2 för att 980 är ännu svindyra

Men frågan återstår : Vilken låda och vilket vattenkylningspaket

Av Bembot

Hjälp med case till datorn och vattenkylning

Har lagt ihop denna : http://i.imgur.com/MSqnIeS.png

Om det är nåt ni tycker jag ska byta så säg till^

Men jag vet inte vilken låda jag skall skaffa, hadde tänkt ha vattenkyld CPU + 4 case fläktar. Men vet inte vilken låda eller vilket vattenkylningpaket.
Hjälp!

Av Bembot

Ny speldator för runt 2000€

Hejsan, tänkte upgradera till en ny speldator och orkar inte göra ihop en själv så ja tänkte bara om nån snäll själ här kunde sätta ihop en dator till mej

Skall innehålla :
- SSD
- Bra GPU
- Bra CPU
- 2tb hårdskiva
- LGA2011 socket på moderkortet
- Vattenkylning

Tack på förhand <3

PS. Linka gärna från sidor som kan skicka till Finland

Av Bembot

Vilken CPU har du/ ska du köpa?