Inlägg

Inlägg som nilssonp har skrivit i forumet
Av nilssonp

Kom på att Chromebooks kanske kan vara ett alternativ också. Vad tror ni om det?

Av nilssonp

Ultrabillig och portabel linuxlaptop (Typ Pinebook 64)

Ska backpacka i sommar och vill inte ta med mig min Macbook. Söker därför en lätt, och billig (så billig som möjligt med acceptabel funktion) laptop som ska användas till textredigering och ssh kommunikation med server. Svenskt tangentbord och Wi-Fi är krav. Jag kommer egentligen inte använda datorn så mycket, men vill ha med den mest för säkerhets skull om jobbärenden skulle dyka upp.

Googlade och hörde talas om Pinebook 64 som klarar allt detta för 99 $ och ska vara rätt bra tydligen. Hittar dock inte några svenska återförsäljare, tror inte ens att den finns med svenskt tangentbord.

Andra tips? Kan även tänka mig att söka mig till begagnatmarknaden om ni har specifika tips på äldre datorer.

Stort tack!

Av nilssonp
Skrivet av enoch85:

Köp 2 st NASar och ställ en någon annanstans så slipper du insyn. På så sätt får du offsifte-backup, gratis. Om du nu prompt vill köra NAS och inte egen server...

Vad är för- och nackdelarna med egen server för detta användningsområde?

Av nilssonp

Toppen, tack! Räcker det med 1 disk eller bör man ha 2 som speglas (om man ändå backar upp mot moln)?

Av nilssonp

@fisken92: Tack, låter bra. Antar då att den bör backas upp mot någon molntjänst, exempelvis Backblaze B2? Och visst går det bra att stänga av den när den inte används?

Av nilssonp

Enkel lösning för att lagra data hemma (NAS t.ex)?

Hej,

har en massa foton och privata dokument som jag just nu lagrar på min Macbook (!) och backar up mot moln via BackBlaze. Dock börjar Macbooken bli full, så jag söker en annan lösning. Jag har ingen annan dator, och behöver ingen för tillfället. Funderar därför på en annan enkel lösning för att lagra filerna hemma och backa upp dem på ett vettigt sätt.

Vad ska man satsa på? En NAS? Kravet är väl att det ska vara hyfsat enkelt att föra över filerna till den trådlöst, från min Macbook exempelvis. Behöver inte mer än 500 GB - 1 TB just nu, men såklart bra om det kan utökas framöver. Fördel om man kan stänga av enheten när den inte används.

Tacksam för tips till en total nybörjare i ämnet. Har vissa basala unix skills om det hjälper, och inga problem att använda terminalfönster.

Av nilssonp

@Alling: Vad blev det till slut för din del? Jag velar fortfarande med MBP och X1C. Föredrar egentligen OS X för mina behov, men den nya MBP är trots allt väldigt provocerande med sitt tangentbord samt avsaknad av portar. Verkar som att det inte ens går att koppla två externa skärmar till den. Lutar därför mot X1C (win + linux dualboot eller något). Har du hört något mer om den? Klarar kylsystemet av i7an? Är den lika tyst som MBP?

Av nilssonp

@aaaaaaaaaa: Köpt 1 x U2415 nu för att testa. Gillar skärmen överlag men tycker att texten blir lite väl pixlig pga den låga upplösningen. Funderar på att köpa en U2515 och ställa bredvid (istället för 2 x U2415 som jag hade tänkt från början). Blir det störande att ha två olika skärmar bredvid varandra? Kan använda den högupplöst skärmen för läsning och den andra för att skriva etc.

Av nilssonp

@Alling: Överväger du Yoga nu i första hand? Ej sett den i webbutikerna än. Touchskärmen är helt onödig för min del, men om allt annat lika och det går att få en hygglig skärmupplösning så kan det vara värt det (pallar ej vänta till juni).

Övervägt andra alternativ? Dell XPS 15 verkar ha otroligt bra prestanda, dock ej lika portabel förstås. T470/T470s har Thunderbolt, kan någon av dem vara intressant? T570? P50-serien?

Lutar mest åt Carbon X1 med full-HD just nu, men skärmupplösningen är lite oroande.

Av nilssonp

Oj, missat helt att T470p har starkare processor, men framför allt att den saknar Thunderbolt 3. Bra dockningsmöjligheter för dual-screen är i princip en dealbreaker. Fan då blir det lurigt. Andra alternativ? Kanske borde satsa på en Macbook Pro, men det nya tangentbordet känns värdelöst.

Skrivet av Alling:

Tycker X1 Carbon är det givna valet i ditt fall. Kikar själv på just den modellen till precis samma användningsområde, då jag vill ha två Thunderbolt 3 och 16 GiB RAM.

T470p har ju varken Thunderbolt 3 eller "vanlig" DisplayPort, så den är helt värdelös i mina ögon. Obegripligt att den kostar 20 000 kr.

Stör det inte att X1 Carbon bara har full-HD-upplösning? Det är trots allt en väldigt dyr dator.

Av nilssonp

Intel HD 620 vs Nvidia 940mx?

Kikat på ny laptop för jobbet och fastnat på Thinkpad X1 carbon och Thinkpad T470p, se nedan. Fördelarna med T470p är att den har dedikerat grafikminne samt bättre skärm. Nackdelen är att den är betydligt större och tyngre. Min huvudsakliga syssla är läsning, textredigering och kodning. Dock även sporadisk enklare bildredigering (därav eventuellt motiverat med dedikerat GPU). Hur stor skillnad kan man förvänta sig i grafikprestanda, motiverar det att gå för den större och tyngre T470p?

Vad hade ni föredragit?

Thinkpad X1 Carbon

Thinkpad T470p

Av nilssonp
Skrivet av aaaaaaaaaa:

2540x1440 är för litet på 25". För all form av text behöver man ha hög zoom för att det ska vara behagligt att läsa.

nästa steg för vad?
-1200p skärm? Finns inga direkt bra alterantiv.
-1440p 27"?

Tack. Tänkte nästa steg generellt för att få en bättre helhetsupplevelse, antar att det blir 27" 1440p som du säger. Men tror inte att det är värt det. 2 x 24 1200 p är nog rimligt eftersom jag inte behöver större skärmyta.

Av nilssonp
Skrivet av aaaaaaaaaa:

Skulle rekommendera U2415. 1200p och ryms inom budget. Har haft u2515 men föredrar 2415.

Varför gillade du inte u2515 med högre upplösning?

Skrivet av perost:

Jo, med den budgeten skulle jag också rekommendera 1920x1200-skärmar, den extra höjden över 1080p är trevlig när man kodar och sånt. U2415 har även DP-utgång, så man kan seriekoppla två såna om man vill och om datorn har DP.
...

Är den här upplösningen skarp nog för att texten ska kunna läsas behagligt? Vad skulle nästa steg vara om man gick upp i budget?

Av nilssonp

2 x 24": Optimal upplösning?

Planerar att köpa två skärmar till en arbetsstation, kommer användas enbart för sedvanligt kontorsarbete i princip (webb, kod, textredigering etc). Tror att det bästa alternativet inom ramen för budget (ca 6 000 SEK) är att köpa två 24" skärmar. Alternativt att satsa på en högupplöst 27", men tror mer på det förstnämnda alternativet.

Vad hade ni föredragit och vad är i sådana fall optimal upplösning för att texten ska bli mjuk men inte för liten? Kommer använda en ny high end laptop, troligen med integrerad grafik, och Ubuntu. Vet inte om skalning etc är smidigt i Ubuntu.

Tacksam för era synpunkter!

Av nilssonp

Driva två FHD/QHD med integrerat grafikkort?

Tänkte köpa en ny laptop och tror att jag kommer att välja en med integrerad grafik (antagligen Intel HD Graphics 620 eller liknande).

Klarar den att driva två 24" skärmar, och i sådana fall i vilken upplösning? Ska användas mestadels för kodning, webb, läsa artiklar osv. Även en del enklare fotoredigering men då behövs inte båda skärmarna.

Av nilssonp

@mrqaffe: Tack. Tolkar ditt svar som att det bästa på sikt är att uppgradera högtalarna. Men hur skulle du använda subwoofern i nuvarande läge? Ställa den på 100 Hz och sätta den på så pass låg effekt att ljudet inte kan lokaliseras? Vilken nytta kan subwoofern göra i en sådan här situation?

Har även en helt orelaterad fråga, som någon gärna får svara på. Nu har jag ganska lång signalväg från Spotify till Chromecast TV och via TVns optisk ut. Skulle det göra skillnad för ljudbilden att köra direkt till förstärkaren via Chromecast Audio eller motsvarande?

Av nilssonp

@mrqaffe: Tack! Förklarar en del. Men förstår inte riktigt hur jag bör ställa in baslådan. Just nu är den inställd så att den djupaste basen (upp till 100 Hz) hörs starkare, och med mer tryck, än om jag kopplar bort subwoofern helt. Utan subwoofer så hörs knappt den basen (exempelvis från en basgitarr) över huvudtaget eftersom högtalarna är väldigt kompakta. Det ger ett väldigt "platt" intryck över hela ljudet. Jag kände inte till skillnaden mellan SUB och baslåda men huvudsaken är att ljudet blir bra antar jag.

Jag har inte möjlighet att byta till större högtalare fn. Hur bör jag ställa in basen för att uppnå optimalt ljud?

Stort tack för alla svar hittills.

Av nilssonp

Vilken frekvens har vanligt beat i moderna låtar? All bas kommer inte från subwoofern

Jag är helt ny i HI FI världen och har plockat ihop ett litet 2.1 system som jag använder för film och musik. Allt låter bra förutom att "beatet", t.ex. i en vanlig poplåt, ofta låter väldigt platt. Den allra djupaste basen (tex från en basgitarr) produceras av subwoofern och låter bra. Problemet är att vissa låtar har en "base drum" som verkar ligga lite för högt i frekvens för att min subwoofer ska plocka upp det. Resultatet blir att detta beat kommer från högtalarna som är ganska kompakta, vilket jag misstänker gör att det inte blir bra tryck.

Min fråga är: Är det normalt att beatet i låten ligger så högt i frekvens att det produceras av högtalarna istället för subwoofern? Filtret är inställt på 100 Hz (max).

Mina prylar är följande:

  • Förstärkare: Nuforce DDA-100.

  • Högtalare: Q Acoustics 2010i (väldigt kompakta).

  • Subwoofer: Audio Pro B1.19. 6.5". Kopplat via high level input och output.

  • Input: Spotify via vanliga Chromecast till TVn. Från TV till förstärkare via optisk kabel.

Alla svar tas tacksamt emot! Uppskattar även andra förslag på hur man med enkla medel kan förbättra ljudet.

Av nilssonp

Formatera Win 7 utan recovery disc?

Jag har en "märkesdator" med förinstallerat Windows som jag behöver formatera samt partionera om. Hur gör jag detta utan en recovery disc? Det är Win 7 home premium (tror att det är 64 bitars).

Tacksam för svar då jag tror att detta är mycket enkelt löst egentligen.