Inlägg

Inlägg som elBenko har skrivit i forumet
Av elBenko

@JoeySalami: Kommer absolut funka, den presterar bättre än fläkten du får med processorerna. Men den lämnar inte jättemycket utrymme för överklockning.

Av elBenko

@SaadRH: Vissa nyare routrar man får från comhem/telia/osv kan brygga en specifik port, så du kan koppla egen router på den och få extern ip. Men det är fortfarande inte rekommenderat att köra två separata routrar, blir lätt stökigt, t.ex. kommer enheter kopplade på router1 inte kunna prata med de på router2 pga. de ligger på olika subnät.

Saknas denna funktionalitet med portbryggning så blir du nog tvungen att brygga enheten helt och hållet, och köra allt på det egna nätverket via asusroutern.

Av elBenko
Skrivet av st33l:

@Defender: nae jag vet...men dom låtarna har en länk...jag vill inte att man måste gå via hemsidan liksom för att få tillgång till låten...vill bara lägga en länk en gång och att man från forumet kan hjälpa mej lite med själva mixen...Nu behöver jag hjälp innan detta oxo...känns som en enkel sak men...aja vet inte

Varför inte lägga upp låten på soundcloud och länka den därifrån, så kan folk även kommentera direkt på soundcloud

Annars, ett tips är att skippa mellanslag i filnamnen på låtarna du länkar från servern, kör med underscore ( _ ) eller bindestreck i stället.

Av elBenko

@Lallo: Ja man får justera moderkortet med lite kraft när det sitter en "kudde" på baksidan av io-plåten, ingen fara så länge du får i alla skruvar rätt

Av elBenko
Skrivet av peshti:

Jag fick ner min cpu och nu visar fl 40, inga pops.

Jag följde två guider https://www.youtube.com/watch?v=zeoN7PfFdzY, https://www.youtube.com/watch?v=OWYmqwb7b4k

Men är 40 ens bra?

Beror lite på hur mycket grejer du har rullande i projektet, men 20% sänkning är ju bra

Av elBenko
Skrivet av peshti:

Det är en 5400rpm SSD. Så klart den bästa hårddisken vara den med minst utrymme

5400rpm eller ssd, eller har du både och? Ja tyvärr brukar ssd'arna få slut på utrymme illa kvickt

Av elBenko
Skrivet av peshti:

Kan det vara så att min dator segar eftersom det är lite utrymma på hårddiskarna kvar?

Min C drive/windows har typ 10 gb av 180 osv.

Påverkas datorn av detta?

Påverkas gör den väl, i viss mån, när man har ytterst lite plats kvar på disken, men i ditt fall handlar det nog mest om att det är en vanlig disk och att den kanske inte är den snabbaste varianten heller

Av elBenko
Skrivet av peshti:

I mitt fall har jag använt mig av en generell reverb och det jag inte förstår är om jag måste frysa även den generella reverb kanalen?

Nej låt den vara, tror inte ens du "kan" frysa den. Men den ska inte vara fryst iaf

Av elBenko

Personligen hade jag nog värderat den till 2000, sen om du har skärm och tgb/mus/lurar till kanske 3000

Av elBenko
Skrivet av peshti:

Gött jo mycket blev bättre av att frysa tracks. Dock fattar jag inte om man ska frysa tryck först och sen lägga effekter typ som revert etc eller om man gör tvärtom. Jag har reverb på en kanal. Mina ljudspår skickar jag till denns kanal. Måste jag frysa den kanalen också?

Skickades från m.sweclockers.com

Du kan göra antingen eller, eller både och, vill du spara cpu% så lägger du reverb på samma kanal som instrumentet och fryser spåret. Men vill du ha en "generell" reverb som du vill ska påverka flera kanaler, som simulerar exempelvis en konserthall, så har du reverben på en send-kanal och dirigerar dina frysta eller icke-frysta spår genom den, och sen vidare.

Lite detta andra postare påpekat med att man justerar sitt skapande efter hårdvaruprestandan, t.ex. lägga ett reverb på samtliga kanaler är betydligt dyrare än att ha en generell reverb för samtliga kanaler. Sen tillkommer det ju såklart specialfall där man kanske vill ha ett annat "sound" på något instrument, men då kan du frysa ner med effekter på den kanalen, och ändå skicka den till din send-kanal.

Du får gärna skicka pm om du har frågor eller behöver tips osv.

Av elBenko
Skrivet av peshti:

Runt 60 står det på FL, jag är egentligen inte riktigt sugen på att köpa en ny dator men har inte riktigt råd med en ssd heller, så min tanke är följande att jag köper en ssd hårddisk och blir det inte bättre så får det bli en stationär dator.

Jag visste inte ens att man kunde frysa spår förrän nyligen :), popsen försvann typ, inga konstiga latency brusljud. Finns det nån enkelt sätt att byta mellan fryst till pattern i fl studio?

Verkar lite bökigt att frysa ett ljud lyssna ordentlig, märka att man en not inte riktigt sitter osv.

ok 60 låter rätt högt, men nu vet jag inte hur många kanaler och pluggar ditt projekt har. Hur ser det ut i energiinställningarna i windows? kör du på hög prestanda? Om inte så testa byt till det.

Vet inte hur det funkar med frysta spår i fl studio faktiskt, men i andra daws räcker det man dubbelklickar på klippet så "tinar" man det

Av elBenko
Skrivet av Leoms:

Sätt ihop datorn själv och köp Windows från ett annat ställe så har du fått datorn 1500 kr billigare.

Dator för 27000 kr och inte en M.2-SSD ?!?!?!!? ... och en budget CPU-kylare.

Om du satsar så mycket pengar, varför inte satsa på lite speciella komponenter för att få ner ljudnivån om det går?

Brukar inte USB-ljudkort allmänt rekommenderas för att minska störningar från datorn?

För musikskapande som i Cubase med bra ljudbibilotek på flera hundra gigabyte så behövs det, eller behövdes det förr, flera hårddiskar för att strömma ljuden ifrån då en hårddisk klarar det inte. Då hade man kanske 5-6 diskar i datorn med några gig ljud på varje disk. Även processor med många kärnor och mycket ram. 16GB var för ett par år sedan minimum och 32GB rekommenderades ofta.

OP har redan ett externt ljudkort, vilket han även påpekat.

32gb är lite krydd, knappt att ens professionella studiomusiker sitter med 32, 16 räcker utmärkt. Folk som jobbar med videoredigering däremot brukar förespråka 32.

Bättre (läs: tystare) cpu-kylare håller jag med om rätt hårt dock, speciellt till en 7700k

Av elBenko

@peshti: Hej igen, fick du kollat på det där med att uppgradera till ssd i din laptop? Eller du är helt enkelt bara sugen på att bygga något stationärt oavsett?

Bygget ser i allmänhet bra ut, som nämnts så klarar man sig på betydligt mindre, men ska du även spela så kan du lika gärna fläska på lite grann. Soundblasterkortet kan du däremot skippa helt, det kommer du inte ha någon användning för när du redan har ett externt focusrite samt inbyggt ljud på moderkortet sen.

För referens så kan jag nämna jag har en 6700K (föregångaren till den du valt), 16gb ram, all lagring på ssd samt ett focusrite 6i6 gen2. Har hittills aldrig haft problem med prestanda i någon DAW, varken Ableton Live, FL Studio eller Bitwig. Och jag har projekt med enbart kontakt-pluggar, andra blandade med mjuksynthar, samtliga med rätt mycket effekter typ reverb, delay, eq, gate/kompressor osv. Aldrig ens behövt bounca/frysa ett spår. Snittar väl 15-20 kanaler per projekt.

Fundering, när du sitter och jobbar i FL Studio, vilken cpu load% rapporterar programmet ?

Av elBenko
Skrivet av izzeww:

Alternativ 1: Uppgradera bara grafikkort till t.ex GTX 1070
Alternativ 2: Byt processor, grafikkort, moderkort och minne.

Skickades från m.sweclockers.com

Instämmer, ingen mening att byta moderkort då du har en annan sockettyp på cpun än de som säljs idag. Släng in ett 1070 och lira på

Av elBenko

@tepemjuk: har du garanti kvar på skärmen? annars öppna den och kolla så kabeln som går baktill på panelen sitter ordentligt i. hjälper inte detta så får du troligtvis skaffa ny skärm.

Av elBenko
Skrivet av philipborg:

Detta säger ju att det definitivt är själva panelen som det är fel på. Hade det varit datorn eller kabeln hade problemet varit helt annorlunda. Grafikkorts VRAM eller kabel fel hade inte resulterat i en fast linje utav pixelfel utan kaos över hela skärmen eller flyttande fel då samma felaktiga del hade använts över hela skärmen. Att det sedan kan försvinna ibland när du trycker på den skriker ju bara ännu högre om att det bara kan vara skärmen i sig. Hade det inte varit det hade det varit som att trycka var som helst annars på skärmen.

Ja du har rätt i att det bör vara skärmen, lade inte märke till att han skrev att linjen bytte färg vid tryck, trodde han menade att skärmen rent allmänt skiftade färg som de brukar göra när man trycker med fingret på dem. Kan ju dock fortfarande vara glapp i anslutningen mellan lcd-panelen och kretskortet inuti skärmen, och att den rör sig när han trycker på panelen.
Just vertikala linjer är ganska vanligt symtom på iaf. bärbara och mobiler där just den kabeln glappar. Men det kan vara som du säger att lcd-panelen är körd också.

Av elBenko
Skrivet av tepemjuk:

Tror inte den är överhettad. Blir även så under uppstarten.

Skickades från m.sweclockers.com

Ok, nä de enda två grejer jag kan tänka mig då är defekt ram på grafikkortet eller någon kabel som glappar inuti din skärm.

Av elBenko
Skrivet av tepemjuk:

Nej, ingen laptop. Stationär

Ok, uhm, inte vanligt att stationära skärmar få plötslig glapp i bildkabeln som går till panelen, därför jag trodde det kunde vara en laptop där det är betydligt vanligare. Kanske värt att öppna och kolla ändå, har du släpat runt skärmen på LAN osv?

Värsta fall är det kass ram på grafikkortet som orsakar det, men vad du kan kolla är om ditt grafikkort överhettar när du får de blå strecken.

Av elBenko
Skrivet av JSvanberg:

@pettskurr: testa med annat grafikkort, nätagg, minnen, hårddisk, processor, ja svårt att säga vad som hänt, sen HUR lyckades du dra ut sladden med foten? snavade du över den? den sitter ju inte direkt löst i agget.

offtopic, dota2-lirare rage:ar rätt hårt

ontopic, @pettskurr: min första tanke är att hårddisken tagit skada, i synnerhet om det är en vanlig disk, men även ssd är rätt känsliga. Övriga komponenter brukar inte ha några problem att plötsligt bli av med ström, däremot eventuella spikar när strömmen kommer till kan sabba grejer om man har otur, brukar dock yttra sig i att grejerna inte funkar öht - inte att de presterar märkbart sämre.

Av elBenko

@tepemjuk: ser ut som glapp i bildskärmskontakten, eller brott på sagd kabel - laptop gissar jag?