Inlägg

Inlägg som oribium har skrivit i forumet
Av oribium

@Commander: Jag är bara mellanhand info mässigt :). Men har för mig att personen innan har använt en Seagate Agent ? och fick då installera annan programvara för att det skulle funka. Om jag förstått de hela rätt så gick det inte att bara formatera och lägga över. Så där av ställde jag frågan. Allt är i princip plug n play i Windows, men kan vara lite böckigt i Linux. Man vill ju helst slippa och installera diverse program eller göra speciella inställningar för att saker och ting ska fungera, i alla fall för något simpelt för att lagra filer på en extern disk.

Av oribium

@Kåre!: Webbserver.

Av oribium

@jappejopp: Bra att veta att det inte är tillåtet. Jag tänkte bara väcka lite liv för att få fler infallsvinklar. Disken ska användas för fillagring.

Av oribium

Någon som vet någon vettig disk som fungerar direkt?

Av oribium

@Fantomen: Två CPU:er kommer användas.

Av oribium

@Kåre!: Det är det jag har fått för mig, men sen fick jag en annan version så då blev jag osäker. Tack för faktan.

Av oribium

Intel® Xeon® Processor E5-2620

Intel® Xeon® Processor E5-2620
(15M Cache, 2.00 GHz, 7.20 GT/s Intel® QPI)

Det står i faktabladet att det är 6 kärnor och 12 trådar. Hur många trådar är det per kärna? Är det 12 trådar per kärna?

Tror ni att det kan vara en bra server CPU?

Av oribium

Extern HDD Linux Red Hat

Hej

Jag behöver en extern disk på 2-3TB, undrar om det finns någon extern disk som funkar bra till RHEL 7? D.v.s. formatera och sen är de klart. Så man slipper göra workarounds.

Tack på förhand.

Av oribium

Julbestyr

Julledig från och med i morgon. Nu under julledigheten tänkte jag göra en backup och installera Ubuntu på min privata dator och hoppas på att det itne blir några större hårdvaruproblem. Tackar för alla tips än så länge och åter kommer senare.

Av oribium
Skrivet av Luminous:

Jag kan inte säga åt alla på swec att "amd är bäst för er", och jag vet inte om du kommer tycka att du borde lagt extra pengar på en dyrare Intel cpu bara för att du ville ha lite mer prestanda eller mindre strömåtgång.

Jag tror att AMD cpuer räcker för dig men det vet du bäst själv, och vad det gäller gpu så spelar det ingen roll vad du kör, sålänge du inte ska göra något som pressar gpun. Om du kan få tag i ett nvidia kort som passar dig och till ett pris som matchar motsvarande amd kort så skulle jag rekommendera att du gör ett köp. Om du köper en Intel cpu så kan du passa på att köpa en med inbyggd gpu ifall du ändå inte ska ha ett grafikkort. Det är tillräckligt med styrka i både amds och intel inbyggda gpuer för att kolla på videos i linux, framförallt om du ställer in videospelarprogram till att använda acceleration.
Frågan är om AMDs APUer passar ditt mål att kunna virtualisera, om du vill köra AMD cpu kanske du ska köra en FX cpu som inte har gpu inbyggd just för att de nog klarar lite mer jobb.

Det låter som ett problem med governors, det borde gå att komma runt. Jag vet att "ondemand" governor automatiskt stängs av vid boot på nya intel cpuer för att de kan spara lika mycket ström på "performance" governor.

Det är möjligt att jag gick overkill men jag tyckte att det var bättre att ha lite marginal, men i detta fall behövs nog inte den marginalen.

Vad det gäller "nätverkskort" så har jag Realtek för Ethernet, och det fungerar bra tycker jag. Däremot är intels wirelesskort oslagbara.

Igår när jag kom hem så skulle windows 10 uppdateras till en helt ny build. Tog en väldig tid och blev totalt lack. Trots att jag har min SSD. Så nu i jul kommer jag prova att köra in Linux på min HTPC. Funkar de smärtfritt så är det ju ingen mening att uppgradera för har tillräckligt med prestanda i HTPC AMD phenom II X6 2,8Ghz DDR3 1600 10GB Saphire (vet ej stavning) 1GB samt Samsung EVO 256GB. Med tanke att de kommer bli KVM med CLI så blir det inte så krävande, kör nog en maskin som testplatform med GUI. GUI maskinen kommer inte vara igång hela tiden antagligen.

Av oribium
Skrivet av Kuufukuji:

CPU-mässigt har jag kört både AMD och Intel under flera års tid utan något problem på någon av plattformarna. Båda har även fungerat bra när jag kört virtuella maskiner (endast via Virtualbox, för KVM/annat är det bäst att kolla upp detaljer). Däremot är det alltid bra att läsa på om varje plattform/modell/etc oavsett leverantör ifall det finns konstigheter man måste se upp med.

Om du ej ska spela, eller ej använda dig av 3D-acceleration i någon mjukvara (eller OpenCL/CUDA/liknande) så kommer ett väldigt enkelt grafikkort från Nvidia fungera med med de propiertära drivrutinerna. Betalade själv ca 250kr för ett GT520 några år sedan som utan några konstigheter har drivit dubbla skärmar (1600x1200 + 1920x1200) med hårdvaruacceleration för videouppspelning i de flesta format. Har dock bara testat som högst med 1080p. 750Ti ochh liknande är bara overkill om inget mer än videouppspelningsacceleration ska användas (osäker på 4K dock).

Några extra "gotchas":
* Undvik broadcom (går ofta att få ihop med tredjepartsdrivare men krånglar ofta).
* Kör nätverkskort från Intel om möjligt (alla jag har testat har fungerat out of the box).
* Kan bli strul med realtek på nätverkssidan ibland.
* Kolla alltid upp info om "det senaste". Kan hända att stöd för ny hårdvara endast finns i senaste kernels.

Ska köra KVM så är kanske bäst att kolla upp. 4K kommer jag inte köra tycker det är onödigt och bara ett sätt att få konsumenten att tro att bilden blir bättre. Fast vill man få plas mer mer ikoner eller text så visst :). Full HD duger gott även på min 55". Kommer max köra 2 skärmar. Sen om jag mest kommer köra CLI på KVM maskinerna så har upplösning inte någon betydelse.

För övrigt bra tips på nätverkskorten där, bra att veta.

Av oribium

@Gauz: Ok, men om man ändå vill vara på den säkra sidan att de "rullar på" eller vad man ska kalla de så bör man välja Intel? Ska ju köra virtuella maskiner också.

Av oribium
Skrivet av Luminous:

Jo, men om du vill spara lite pengar så är amd cpuer förmodligen ok också. Om du köper nvidia så behöver du nog inte ett värstingkort heller. Vet inte om ett 750 ti eller gtx 950 räcker, men du vet nog vad du vill ha. Amd gpuer går, men de har inte tagit hand om linuxversionen av Catalyst tillräckligt bra för att det ska löna sig, så det är opensourcedrivare som gäller då.

Intels linuxdrivare håller högst klass, fungerar väldigt bra och är stabila. Men Nvidia är svårbräckta sålänge det är nvidias closed source drivare som används då de lyckas hålla ribban högt med stöd för gamla kort, välpresterande drivare och hyfsat lätta och använda.

Min AMD Phenom II X6 CPU var billig redan 2010 då jag byggde min nuvarande dator. Kostade nog runt 2000kr. Så jämfört med Intel så väljer man ju AMD. Men lite förvirrad eller kluven om det kommer funka bra på Linux. Dist har ingen betydelse komponentetmässigt geberellt? Du säger förmodligen, jag vill vara säker på min sak, nu när jag ändå "forskar" i detta.

Av oribium
Skrivet av huttala:

@oribium: Utan vsync så synkas inte grafikkortet med skärmen, och då kan bilder visas likt denna:
https://i.ytimg.com/vi/jVAFuUAKPMc/maxresdefault.jpg

Det blir ganska snabbt frustrerande när man kollar film och har ett vertikalt sträck sådär genom hela filmen.
Nu är ju det där ett extremt exempel, men så illa kan det vara.

Här har du ett lite mer realistiskt exempel:
http://www.vichaunter.org/wp-content/uploads/que-es-screen-tearing-espanol.jpg

Om man nu spelar kan jag förstå att detta är riktigt irriterande speciellt om man spelar online typ FPS, då blir man irrterad om man blir fragad pga detta. Men är ju så klart störande när man kollar på film/serie också, fast händer de bara en gång så är de ju inte hela världen, fast kan man förebygga detta så klart man gör det.

På tal om FPS (Frame Rate) jag har inte spelat PC spel på typ 12 år. Men när man läser om folk som spelar PC så ska de ha väldigt hög frame rate, betydligt högre än vad man får på konsol. Är de sådan pass skillnad att spela med så pass hög framerate? Beror väl på genre så klart.

Av oribium
Skrivet av Luminous:

@oribium: Nvidia är enklare att få att fungera med både "novueau" och "nvidia" vilket är namnen på opensource respektive closed source drivaren.

OBS! AMDs opensource drivare är lika lättanvänd som nouveau (opensource) och intels opendrivare. Så var inte rädd för amdkort eller APUer för den delen. Men det är lite sämre prestanda, vilket du eventuellt kan leva med.

TL;DR

Nvidias closed source drivare fungerar med de flesta kort, till skillnad från amd där de slutar ge xorg support BETYDLIGT tidigare. Det är också skillnad på amds closed source drivare (catalyst) och open source drivare vad det gäller enkelhet att installera.
Catalyst på linux var en mardröm i archlinux.
Min datormus och tangentbord började aktivera USB autosuspend vilket är skitirriterande om man har lampor på tangentbordet då det kommer slockna så fort man inte trycker. Har jag CAPS LOCK på? Ingen aning, lampfan lyser ju inte.
Eller att razer diamondback 3G inte svarar på rörelseinput förrän en knapp trycks ned. Skoj!

Så jag gick tillbaka till "radeon" aka opensource drivaren. Den brukar skeppa med ubuntu vid installation, så man brukar inte behöva installera den själv. Den fungerar bra, även om den inte presterar bra.

Dold text

VSync kan vara ett större problem med AMD än med nvidia och intel. Dock bör det gå att åtgärda med Xorg.conf filen eller andra settings. Ibland kan compton eller en annan compositor hjälpa med det. mpv och vlc kan också ha inställningar för sånt.

@oribium: Jag postar en bild på hur tearing ser ut, så vet du varför du vill ha vsync:
Det uppstår för att gpun är halvägs genom att rendera en frame, men bilden visas på skärmen direkt ändå vilket skapar en halva av bilden som är den föregående gamla bilden och en ny halva. Tillsammans ser det bara fel ut, minst sagt.

https://a248.e.akamai.net/f/248/86/10/static.giantbomb.com/uploads/original/2/24403/1132597-vsync.jpg

Det ser ännu värre ut när bilden rör sig, för ofta får du tearing upprepade gånger. GSYNC och Freesync är andra sätt att bli av med tearing. Jag vet inte vad framelimiting är eller varför det inte används istället om det nu är så mycket bättre än vsync, men låt experterna tala!

Okej, förstår vad de innebär nu. Så om man skulle vilja använda ett grafikkort (ej intergrerat) så är de bästa att köra nvidea med en intel CPU till Linux? Nu ska jag ju inte spela på datorn ändå (spelar enbart på konsol) och skulle jag vilja så kommer jag ha en windows dator också (min HTPC).

Av oribium

@huttala: Tack för tipset. Har hört termen vsync, men vet inte vad det innebär. Bättre och enklare att få en förklaring här direkt.

Av oribium
Skrivet av Gauz:

@oribium:

Vad jag har läst så är ger AMD drivrutinerna, både open-source och proprietära sämre prestanda i spel än Nvidia. Hur stor roll det spelar om du bara ska kolla på video och använda VM:s är det svårt att svara på.

Ja, det är så jag förstått det också, nej det är lite svårare att svara på om hur stor roll de har. Men av de jag fått reda på så känns de bekvämare att välja Intel även om det är dyrare.

Av oribium

@Luminous: Har läst att AMD är inte bra till Linux för grafikkort, eller att det är svårare att få det att fungera bra. Så att Intel är att fördra om det ska fundgera smärtfritt?

Har inte grävt i detta så vet inte så mycket.

Av oribium
Skrivet av jason83:

Med reservation för att jag ställer en orelevant fråga.
Vad är det som gör att man väljer att gå över till Linux, från Windows? Känns ju som att allt blir krångligare med Linux, man måste veta om hårdvara är kompatibel, vilka drivrutiner man ska ha, kunskaper med terminalen osv osv. Min avsikt är inte att döma någon för att den använder Linux, är mest själv intresserad om vilka faktorer som gör att man vill gå över till Linux? Anledningen till att jag undrar, är att jag några gånger själv velat gå över till just Linux, men efter att ha provat det inte sett någon mening med det (för privat bruk).
Tacksam för svar.

Anledningen att jag är på väg att gå över helt till Linux är att Windows 10 gör som den själv vill. Jag vill ha kontroll över vad datorn ska göra. Sen så blir jag övervakad. Detta slipper jag i Linux, de finns vills övervakning i Linux också beror på dist. vad jag har läst mig till. Sen slipper man ju licenser allt är open source. Alla är barn i början, man kunde ju inte Windows när man började heller. Men man var väl så pass ung så man tänker inte på det. Linux har blivit mer användarvänligt med tiden, det är lika enkelt att installera Linux som Windows idag och kör du Ubuntu så blir de ett bra sätt att börja. Sen vad gör man mest vid datorn om man inte spelar? surfar/lyssnar på musik/kollar video? Det kan du ju lika gärna göra i Linux.

Man måste ju börja någonstans för att lära sig det man inte kan.
Nu är jag rätt van av vanligt användade av Linux och en lite admin men var ju också grön i början.

Sen kan man ju köra en Live CD, boota upp och prova utan att installera för att känna på de.

Bara min åsikt.

Av oribium
Skrivet av Strangeattractor:

Såg just att du kan få K-varianten av processorn till samma pris (Prisjakt), skulle rekommendera att ta den i så fall. Ska du klocka så är det annat moderkort som gäller, men i vilket fall så borde det vara bättre med tanke på andrahandsvärdet.

Ja det var bättre prestanda på den till samma pris. Nej jag kommer inte överklocka. Prestandan kommer att bli mer än bra. Det mest krävande jag kommer använda datorn till är virtuella maskiner och då behöver jag mer RAM än CPU. På grund av att jag kommer väl köra mest CLI, möjligen en maskin för GUI, för att prova lite config.

Har aldrig hållt på med överklockning. Bara för jag är nyfiken, hur mycket kan man överklocka normalt? utan att använda vattenkylning.