Inlägg

Inlägg som 4cyberspace har skrivit i forumet
Av 4cyberspace
Skrivet av Laxpudding:

Alla tre är QHD/1440p i 27-tum

T27h-2L är 60 Hz IPS med USB-C och verkar vara en utförlig kontorsskärm och har USB-hubb. Kan enkelt köras mot en laptop via just USB-C som enda anslutning och eventuell även ladda laptopen den vägen.

Y27q-30 har 165 Hz IPS-panel, har USB-hubb och bär Legion-märket vilket betyder att formen och i viss möjlig mån kvalitetsnivån är något högre i den produktserien.

G27q-30 har 165 Hz VA-panel, är av ett enklare, mer generiskt snitt och den saknar USB-hubb. Generellt är VA-paneler snäppet ned i prestanda men detta varierar stort. VA-skärmar är ofta billigare och säljs på det lägre priset snarare än prestanda. Denna är inte billigare vilket talar emot den.

Så helt klart skillnad. Vad som sedan passar dig är en fråga om att matcha behov. Y27q-30 är i alla fall den skärmen som är mest allround för allt, inklusive spel. T27h är mest skärm som matchar funktionen hos din laptop i signaturen, men den har inget extra att bidra med spelande som följd av 60 Hz-panelen.

Tack för mycket bra och utförligt svar samt bra sammanfattning. Det är sådan information som är så betydelsefull om man inte har koll själv. Är det endast uppdateringsfrekvensen som skiljer på en gamingskärm vs en "vanlig" skärm ? Och varför vill man ha en USB hubb ?

Känner att jag får börja sätta mig in lite mer i skärmar. Hittade denna länk som beskriver lite av det som nämnts, där rangordningen verkar vara: TN - VA - IPS (bäst all round).

Skärmguide Komplett

Av 4cyberspace

Lenovo ThinkVision T27h vs Lenovo Y27q vs Lenovo G27q

Hej
Vilken av dessa 3 datorskärmar hade ni valt ? Är det någon större skillnad på de ? Jag spelar inte så mycket eller så avancerade spel. Jag vill egentligen bara ha en bra 27 tums datorskärm för att surfa, programmera, kolla Youtube etc. Visst kan det bli lite spel och film men inte mycket.

Lenovo Thinkvision T27h

Lenovo Y27q

Lenovo G27q

Av 4cyberspace

Bärbar dator - skärm 250 nits - tillräckligt ?

Hej
Är 250 nits på datorskärm tillräckligt. Ska använda datorn 99 % inomhus. Förstår att det är i undre segmentet. Tycker det kan skilja också.

T.ex en dator med 300 nits kan vara mycket ljusare än en annan dator med 400 nits. Spelar andra faktorer in i bildskärmarnas specifikationer ?

Av 4cyberspace

Tack för alla svar. Frågan är vad man får mer med en Google Pixel 6A ? De har ju ganska snarlika specifikationer och ungefär samma storlek. Men man får en ny mobil iallafall. Hade gärna köpt Huawei P60 Pro om möjligheten fanns. Har funderat på Xiaomi 13 också. Google Pixel 6A släpptes väl sommaren 2022. Så det kanske kommer något nytt till sommaren 2023. Det är ju inte jättelångt bort.

Av 4cyberspace

Huawei P20 Pro vs Google Pixel 6A

Hej
Jag har en Huawei P20 Pro som jag köpte 2019. Är väldigt nöjd med den men den börjar bli några år gammal. Är det värt att uppgradera till en Google Pixel 6A ? Tipsa gärna om andra mobiler om de uppfyller kraven nedan.

Bra kamera
IP klassning
Bra batteritid

Av 4cyberspace
Skrivet av Fortitude:

Visst är det så. Jag tycker bara det är synd att designen från tidigare L5P försvinner och ersätts med det vanliga L5 skalet. Det är ju som dag och natt

Jag har en Lenovo Legion 5 2022 och tycker höljet är grymt. Gillar tangentbordet och den skriker inte gamingdator.

Jag köpte den för 14 000 kr med 2500 kr rabatt. AMD Ryzen 7, 16 GB ram, 3060 grafikkort. Hade funderingar på att lämna tillbaka den, men funderar på att behålla den ändå då jag ser 2023 års specifikationer. Det lär ju inte bli billigare priser. Kanske ska vara rädd om detta exemplar...

Av 4cyberspace

Xiaomi 12T

Hej
Har idag en Huawei P20 Pro från 2019. Det är inget fel på den annat än att den börjar bli lite långsam. Den tar bra kort och laddar snabbt etc.

Har funderat på att byta upp mig till en Xiaomi 12T. Är det ett bra byte ? Missar man mycket jämfört med 12T Pro ? Hur är 12T jämfört med Huawei P20 Pro ?

Av 4cyberspace
Skrivet av Laxpudding:

Matt filter: Diffuserar reflektioner men blir som en hinna över bilden. Ljuset i rummet plockas upp och mjölkar ut kontrasten. Inomhus med varmljuslampor blir en brun hinna över bilden. Panelens kontrastförhållande är här av mindre betydelse. Fast du slipper se rummet, slipper starka speglingar och slipper titta på ditt eget fejs speglat i panelen. Matat filter är ofta ett måste för fasta positioner i ljusa miljöer, likt kontorslandskap.

Blankt filter: Dämpar ljusnivåer men det som väl speglas blir just som en spegling. Du slipper den ständiga hinnan över bilden. Fast om förutsättningarna för rummet är svåra kan de tydligare reflexerna störa.

Är rummet perfekt, inga starka ljuskällor och dämpad belysning, då är blanka filter det objektivt bättre eftersom de inte obstruerar, diffuserar eller distorderar bilden. Vissa matta filter är som ett smörpapper även i det perfekta rummet.

Mellan dessa två finns det femtioelva varianter och många filter är mittemellan de två typexemplen, semiblanka eller semimatta. Många filter är också sämre än typexemplen och några är bättre varianter av det hela.

På det kommer du som individ: Vissa hatar den ena typen och andra älskar samma typ. Jag föreslår att man väljer efter den situation man tänker använda sin skärm.

Med en laptop har man ytterligare en faktor: Du kan flytta på laptopen till en bättre plats. Alla filter och alla skärmar kommer förlora i kampen mot solens 1,5 miljarder nits.

Typ av reflexfilter är en sådan spec som faktiskt skulle säga rätt mycket konkret om produkten. Antagligen därför tillverkarna sällan specar just reflexfilter. Man får sätta hoppet till butiker och vettiga tester.

tack för mycket utförlig förklaring. Många verkar föredra matt skärm. Sen har man ju frågan också om man ska ha 16:9 eller 16:10 skärm.

Av 4cyberspace
Skrivet av Aphex:

Lenovo är bra på det sättet, deras sida PSREF listar nästan allt du kan vilja veta om du ger den en produktkod, 82MS008AMX för datorn du kollar på:

https://psref.lenovo.com/Detail/Yoga_Slim_7_Pro_14ACH5?M=82MS...

I det här fallet är det anti-glare = matt.

okej vad bra, stort tack för att du hittade detta.

Av 4cyberspace

funderar på om denna har matt eller blank skärm

https://www.elgiganten.se/product/datorer-kontor/datorer/lapt...

Av 4cyberspace

kan man se på en laptops specifikationer om det är en glansig eller matt skärm ??

På Inet skriver de om det är matt eller glansig skärm men på t.ex. Elgiganten står det inget om detta.
Innebär t.ex. en 2,2K IPS skärm att skärmen är glansig ?

Av 4cyberspace

tack för alla svar. Datorn kommer mest användas hemma i bostaden vid skrivbord i relativt mörkt rum. Men den kommer också tas med på resor och användas på hotell, flyg, tåg etc en del.

Av 4cyberspace
Skrivet av CaptainRedbeard:

Blank eller matt, Röd eller Blå, Köttbullar eller Korv.
Välj det du gillar, ingen är bättre änn den andra

okej, har nog inte testat en blank skärm. Jag lyssnar dock på kritikerna av blank skärm gällande reflektioner och betydligt lägre batteritid.

Av 4cyberspace

Blank eller matt skärm laptop 2023

Hej
Hur ser jag på en laptops specifikationer om det är en blank eller matt skärm ??

Vad är bäst av dessa ?? Blank skärm = finare färger men mer reflektioner och mer ansträngande för ögonen samt mindre batteritid. Matt skärm har bättre batteritid och är mindre ansträngande för ögonen.
Varför är så många högpremium laptops utrustade med blank skärm när det verkar vara fler nackdelar med de förutom finare färger

Av 4cyberspace
Skrivet av Exner:

Behöver veta vilka versioner av respektive modell du väljer för att svar på det. Dock kan jag säga att GTA V utan grafikkort inte blir roligt.

https://www.elgiganten.se/product/datorer-kontor/datorer/lapt...

https://www.elgiganten.se/product/gaming/gaming-pc/gaming-lap...

Av 4cyberspace

Lenovo Legion 5 vs Lenovo Ideapad 5 Pro

Hej
Jag har köpt en Legion 5 men funderar på om det är ett för gaming inriktat köp för mig. Funderar på om jag ska byta till en Ideapad 5 Pro istället. Gaming kanske är 10-25 % av min totala tid vid datorn, resten är Yotube, programmering, surf etc.

Vad skiljer dessa datorer åt om man räknar med att Ideapad 5 Pro inte har något dedikerat grafikkort ?

Är Ideapden mycket tystare och svalare ?
Kan man spela spel som CS GO, GTA V etc. på Ideapad 5 Pro ändå utan dedikerat grafikkort ?

Av 4cyberspace

Tack för bra svar båda två. Känns som rimligt resonemang.

Tycker bilderna från RX100 ger lite mer detaljer och djup än P20 Pro. Lite bättre video också. Men frågan är om det är värt den lilla förbättringen. En mobil tar man ju enkelt fram snabbt dessutom och tar nästan eller i vissa fall bättre bilder.

Som ni beskriver känns det som kompaktkameror kommer försvinna. Det finns inte en marknad för ett mellansegment mellan systemkameror och mobiler.

Av 4cyberspace

Köpråd bärbar dator - Lenovo Yoga Slim Ideapad etc

Hej
Jag har en Lenovo Legion 5, 15,6''. Känns lite som jag satsat för mycket genom att köpa en gaminglaptop. Är lite störd av ljudet också. Är egentligen kluven för det är ju trevligt att kunna spela med en gaminglaptop men behöver främst en tyst dator att ta med på resor och funderar på att köpa en 14'' istället.

Vill kunna surfa, programmera, kanske spela CS GO om det går, går det på nedanstående datorer ?

https://www.inet.se/produkt/1966116/lenovo-ideapad-5-15-6-ryz...

https://www.elgiganten.se/product/datorer-kontor/datorer/lapt...

Någon som känner till skillnader mellan Yoga Sim och Ideapad ?

Av 4cyberspace

Värt att investera i kompaktkamera 2023 ?

Hej
Märker att utbudet på kompaktkameror blir allt mindre. Är det värt att investera i en kompaktkamera år 2023 ? Har en Huawei P20 Pro som tar bra bilder och film. Men kan det jämföras med en kompaktkamera och är det värt investeringen i en kompaktkamera ?
Eller är kompaktkamerornas tid förbi ?

Fotograferar och filmar som alla andra vid resor, vardagsbilder mm .

Har tittat på Sony RX 100 serien.

Av 4cyberspace

"en rispa så åker datorn tillbaks till butiken", är det den nivån de flesta kör ? Datorn verkar splitterny i övrigt. Finns det återförsäljare som säljer begagnade datorer som nya ??