Inlägg

Inlägg som Neoplasm har skrivit i forumet
Av Neoplasm

roligt

Av Neoplasm
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Benkaboy
Ursäkta om jag kanske inte tillför så mycket i denna tråd men jag sitter helt häpen över vad som skall byggas. Är det verkligen möjligt att en vanlig dödlig ska behöva ha en sådan extrem makapär i sitt hem.
Är du en extrem samlare av semesterfilm och ser skivor som död media eller tar du extremt mkt högupplösta foton du vill kunna lagra hyffsat säkert och centralt?

Ta inte illa upp, jag bara undrar för själv skulle jag få ångest om jag hade en sådan här hemma.

mvh
Benkaboy

Nejdå, det är i sin plats att undra,

Poängen är just att ha tillräckligt med utrymme för att tömma samtliga hyllor från digital och analog media: Datorspel, foto, film, CD (ca 500) och DVD (ca 1000 och växande). Mycket riktigt är jag less på skivor som media (blir väl backupen när de arkiveras:-) Då strippar alla skivor och slängar fodralen.

Kommer att använda virtuell drive (eller liknande) för samtliga media. Jag kör redan mina games på sådant sätt. Snabb uppladdning och inget jävla snurr eller spinn från driven.

Jag är även less på snurrande skivor i DVD-players. Min hörsel lär bli sämre med ålder och därför kanske mindre viktigt inom 20-30 år. Men just nu vill jag ha tysta lösningar och därför sparar jag för det.

Dessutom vill jag bygga ett multimediacenter integrerad i vardagsrum. Ingen projektor (tills de blir fläktfria:-) Har en sådan som låter som en dammsugare förvisso inköpt 4 år sedan men använt i max 6 månader just med anledning av oväsen.

Jag laddar inte ner mycket just med anledning av kvalitetsbrister. Men om man hittar rena strip, varför inte?

Mitt bygge är under research fortfarande. Inte mycket återstår dock. Räknar med att se det framför mig till nästa sommar. Vi flyttar då och jag vill ha känslan av nytt boende med nytt mmcenter. Större vardagsrum med krav på bättre möbelanpassning. Därtill inget behov av uppgradering nu.

Horribelt vad mycket måste man läsa om nuförtiden för kunna ha en raffinerat lösning,

Av Neoplasm

ML->4 SATA var ju underbart.
Jag satte och sökte i DB och Dustins hemsida för en vecka nu bara för att se hur jag kopplar mellan DAS och HTPC och får en bild på exakt det som jag söker efter:-)

Vem är bäst i UK eller Sverige på att ha dessa små pusselbitar så att jag kan leka Meccano?

Nu föll bitarna på plats,
// Stort Tack!!

Av Neoplasm

NI som har haft havererade HDD, Vertikalt eller horisontellt?

Hej allihopen,
Temperatur är väl en bekant variabel om påverkar livslängden. Men jag är även intresserad att få veta monteringsläges påverkan. Aldrig / eller \ är väl förankrad men hur är det mellan | och -

Jag försökte skapa omröstning men vet inte riktigt hur man gör (tips gärna?).

Av Neoplasm

Hej igen, och tack för alla svar,

emigrating12! Ditt projekt låter jätte spännande.

Mitt projekt teoretiskt består av 3 chassi: En HTPC och två DAS (fileserver).

För detta har jag sneglat på origenAE S21T och två S14V(eller S10V).

Bara HTPC:n har MOBO med 2 kontroller kort (en till varje DAS och varje DAS max 12 HDD).

Minsta möjliga UPS till enheten via strömkälla,

Varje chassi har en Silverstone ST45NF Nightjar.

HTPC:n kommer att ha passiv vattenkylning och en SSD med 2-4 HDD.

Samtliga HDD kommer att vara inkapslade och därför dämpade. Jag kommer inte att ha de påslagna dygnet runt. Kan även tänka mig strunta i RAID om det visar sig vara för mycket bekymmer.

Båda kontrollerkort bör ha externa portar med kablage draget till DAS. DAS bör även ha en backplåt som kan ta emot detta kablage.

Jag förstår fortfarande inte hur en expanders fungerar men det du skriver om Chenbro är verkligen intressant.

Minskas Hårddisken livstid om den slås av och på?

Njut av helgen,.

Av Neoplasm

Hjälp i RAID-jungeln, DAS med ca 24 HD

Hej allihopen,

Jag blir givet klokare för varje läsning jag gör, men
jag är helt vilsen igen. Nu har jag läst mycket på RAID och valde 5 (eller 6) som ett lämpligt alternativ för min planerade mass storage i hemmet. DAS då istället för NAS. Gärna ge mig lite anvisningar var jag kan hitta bra guider för min tilltänkta array.

Mål: Jag vill bygga en DAS med ca 12-24 HD SATA. RAID har som max 6 i varje array (?) och därför som ni ser faktor av 6 i val av antalet HD. Vill ha hårdvarobaserad RAID.

Jag ser att det finns SATA-RAID, SAS-RAID och SCASI-RAID.

Fråga 1: Val av Kort:
Vad skall man välja för kort arkitektur och märkesval?

Fråga 2: Val av Kabel:
Hur många kanaler på kortet är optimalt för bra prestanda och bra expandibiltet på respektive kort. Hur kan man koppla flera HD till dessa portar?

Det skall gå att att expandera på SAS "Up to 128 SATA or SAS devices using SAS expanders scalability " enligt Adaptec, Hur?? Hur kopplas dessa? Multilane kablar eller är det andra kablar man väljer.

Fråga 3: Varför har man Batterimodull som tillval? UPS ersätter detta?

Fråga 4: Ge mig gärna förslag vad jag skall välja lägga i inköpslistan (från Dustins hemsida tex) och börja med kontroller-kort tills ni ansulter tll diskarna i DAS. Diskarna blir störst, billigast och tystast.

Jag uppskattar verkligen all eran input i min förra tråd.
http://www.sweclockers.com/forum/showthread.php?s=&threadid=8...

Tidigare funderade jag på en multiplier men jag har kasserat denna idé nu pga eran input.

Tack i förhand

Av Neoplasm

Re: Re: Re: Re: BBB varning för deras modem

Citat:

Ursprungligen inskrivet av maniak
Modem är transparenta prylar, de har normalt ingen routerfunktion eller brandvägg utan omvandlar bara analoga till digitala signaler.

Att man får tillgång till så lite funktioner i BBBs modem beror på att det är dom som äger det, inte du. Går det däremot sönder så skickar de ett nytt vilken är skönt.

Det börjar bli simpelt igen. Att jag använder ordet "MODEMET" är för att referera till apparaten. Jag kan ju kalla den brandvägg eller router också beroende av funktionen om den har det. Jag behöver ingen läxa i vad modem innebär (alltså Modulator-demodulator av signalen).

Finns någon operatör förutom BBB som ger dig ett simpelt modem utan router eller brandväggsfunktionen? Jag har ju erfarenhet från Telia, tele2 och comhem tidigare. Ingen av de gjorde något liknande (avseende brandvägg). Router finns ju och jag kan enkelt referera till "Routern" ifall ni hängde fast vid "Modemet"

Modemet är deras men jag har köpt tjänsten att kommunicera via deras lina. Därför köpte jag tillgången till modemet eftersom de inte kan leverera tjänsten utan det (jag struntar väl i modemet om de kunde leverera tjänsten utan den).

Nu min fråga vad är det som garantera att min kommunikation inte kommer att bli avlyssnad i deras centrala server?
Lite simpelt,
Jag behövde väl inget brandvägg, behöver de det?

För övrigt registrerade zonealram attacker från privata server, såsom telia, tele2 och passagen, ....

Det finns ingen modemdeklaration varken i lådan eller på installations CD:n, som för övrigt har den sketna F-secure på (utan uppmaning att installera det dock).

må och lev

Av Neoplasm

Re: Re: BBB varning för deras modem

Citat:

Ursprungligen inskrivet av belga
Och där har du svaret. Det är ett modem. Inte en router, inte en brandvägg utan ett modem. Ett med flera portar visst, men fortfarande ett modem och inget annat.

Det är precis som det skall vara. Vill man sen ha brandväggar och liknande så får man ju skaffa det, men de levererar en uppkoppling och inget annat, så att de gör detta på renast möjliga sätt är ju inte en negativ sak.

Brandvägg har varit standard i minst 10 år på modem (router). Har detta modem även trådlös-funktion lär kravet på brandvägg vara större tycker jag. Jag har aldrig tidigare varit med om abonnemang där modemet man får inte har brandvägg.

Jag tycker fortfarande att det är dåligt stil att man inte skickar med lådan någon deklaration på vad modemet har för specifikationer. Nåväl Jag är glad. Nu stängde jag av deras trådlösa (vilket jag inte kan göra personligen, snarare måste de göra det från deras central). Detta kallar jag löjligt.

Jag brukar ändra abonemang varje år för att få det senaste modemet. Nu har jag råd att axla detta privat egentligen och kommer därför att inhandla det senaste istället.

Jag fick en jädrans bra router i alla fall;-)

Av Neoplasm

När jag var uppkopplad till studentnätet (1997) fick jag en varningsmeddelande när jag stängde av datorn att någon är inloggad på datorn, om jag stänger av kommer förbindelsen att avslutas (jag trodde först att det var Microsoft som är inloggad, ställde frågan och fick nej).
Då hade jag en router med brandvägg dock ej inmattad lösenord. Jag installerade lösenord och han (eller hon:-) försvann. Därefter har jag konkret inte litat på barndväggar.

Jag screenar efter spyware regelbundet och rent generellt har inga skumma förbindelser som skulle utsätta mig för risk:-)

Därför mina frågor,,

Av Neoplasm

BBB varning för deras modem

Hej,

Jag vet inte om det är bara jag som blev drabbad av detta men jag tänkte skriva i alla fall. Bredbandsbolaget skickade oss ett trådlöst modem som inte hade någon hård brandvägg. Jag arbetade hårt och orkade inte kolla genom deras modem i tre månader. PnP my ass.
Jag gick via deras program för att ändra lösenordet. Hittade ingen sådan funktion i deras mjukvara. Blev chockad och ställde frågan två ggr om hur de tänkte sig skydda sina klienter? Inget svar i annat bemärkelse än ignorerad.

Installerade zonealaram och den varnade om ca 80 attacker på en dag. Gud vet vad man lyckades kopiera av min datorer under dessa tre månader. MP3 databas var där med 300 skivor (hoppas att det var detta man blev intresserad av och inget annat). Panik samma dag och köpa D-link.

Vad är det jag ska vara orolig för egentligen? Lösenord epost och bank bla? Jag skannade efter spyware och fick inga napp.

Nu är jag bakom DL655 och outpost.

Må så gott
Esam

Av Neoplasm

bygga firewall av gammal låda

hej,
Jag har hört här och där att man kan utöka säkerheten betydligt genom att konfigurera en gammal dator som mellanstegs brandvägg (m0n0wall t.ex). Nu har jag försökt söka båda på nätet och SWEC men hittar inga trådar som skulle ta ett sådant bygge steg för steg. Gärna link till tråd eller artikel?

Har ni tips hur jag kan göra det ointressant eller omöjligt för sådana som er (hackers:-) att komma genom. Snart bygger jag en ca 30Tb massstorage och vill verkligen inte ge någon reservkapacitet på distans!

Jag använder nu D-Link 655 med outpost.

Realistiskt hur länge behöver en hacker på sig för att ta sig genom lösenordet på den hårda brandväggen om han är inställd på det? Hur frekvent bör man byta detta lösenord?

Tack i förhand

Av Neoplasm

Hej igen,
Tack för alla svar,
Kul att läsa ditt tråd nfm, fick tips om rolig läsning därigenom

Jag har egentligen inget ekonomisk beting (men inte överdrivet). Jag vill ha en low maintenance system som är att installera, starta och glömma i 4-5 år. Extern desktop-låda med egen passiv nätdel som gärna har max en sladd till min planerade passiva HTPC(eller flera sladdar i en strumpa). RAID kan jag inte mycket om men det som jag läser är att förlora utrymme för att få hastighet och dessutom en hel mardrömmar om endera diskar dör.

Jag har tid och behöver inte skyffla massor data blixtsnabbt. Jag lär inte behöva kommunicera med flera diskar samtidigt (vad ska det vara bra för för någon som spelar och ser film:).

Ge mig gärna tips vad jag ska välja:
Kontrollerkort i HTPC
Kabel
Array kort till minst 10 (max 20) diskar SATA.

ha det så gott

Av Neoplasm

5X1 eSATA Port Multiplier

Hej allihopen,

Vad tror ni om denna lösning. Jag tänkte montera en array på 10 HDD i extern låda och använda ett par sådana kort. Finns det någon bättre lösning för att få samma kapacitet? Ej intresserad av RAID egentligen och vill inte ha en MOBO installerad i den andra lådan.

Var kan man köpa dessa i Sverige?

http://cooldrives.stores.yahoo.net/cosapomubrso.html

eller

http://www.addonics.com/products/host_controller/ad5sapm-e.as...

ha det gott

Korr: Typo

Av Neoplasm

Smakar det så kostar det,

Av Neoplasm

Anandtech har utplånat myterna om PSU

Om detta inte har passerat förbi er tidigare. Smakful inläsning enligt min mening,

http://www.anandtech.com/casecoolingpsus/showdoc.aspx?i=3413

Av Neoplasm
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Domifuling
1, Jag är ledsen att jag misslyckades framföra budskapet i min post. Det handlade inte om dina åsikter om Vietnam eller liknande. Det handlade om vad en proffessor sagt, vilket inte hade med militären alls att göra. Vad jag ville belysa i mitt inlägg var att folk drar för stora växlar, slänger sig med ord, när dom inte änns förstått innebörden i det dom precis läst. Dvs, dom är effekt av något (i detta fallet media).

Intressant att du kan direkt utesluta att denna "PROFESSOR" inte har några militära anknytningar? Resonemanget är inte publicerad för att gynna militära intressen? Eller förstår jag dig fel?
Hur kan du särskilja mellan militär och folket? Det var ett sådant påstående "Irak har massförstårelse vapen" från en källa, alltså en individ eller en grupp bestående av individer, som gav det folket (Amerikanska) rätten att invandera och bombardera en nation till stenåldern?

Var väldigt noga att inte särskilja mellan militären, ledare och befolkning i en demokrati.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Domifuling
2, Hur drar du växlar att jag gillar att man bombar okända människor? Seriöst, tycker du att deras beteende är fel? Tänk vad som skulle hända om någon som du kom till makten som har så extremt förutfattade meningar? Jag är ganska säker på att dom iaf försöker göra saker bättre, du å andra sidan verkar mest vilja smutskasta mig. Varför vet jag inte, men du har uppenbarligen lyckats utläsa saker ur mitt inlägg som inte står där, dvs, dra för stora växlar. Bra jobbat men jag kan inte säga att det är vidare trevligt med dina löjliga påhopp.

"DU är ganska SÄKER"? På vilket sätt och varför? Vem har anställt dig som försvarare för de? Med de menar jag fritt vad du vill: Folket, Militären, underrättelsetjänsten, kabinett osv.
Anklagar du någon för att ha extremt förutfattade meningar? Men dina meningar då?

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Domifuling
Det finns ingen strategi. Igen, det är en proffessor som tycker sig ha hittat ett sätt där terrorister kan planlägga saker även om dom är utspridda, som i sin tur USA's underättelsetjänst inte kan spåra. Ligger en liten poäng i det han skriver, väldigt liten. Men det har å andra sidan väldigt lite med USA's olika statiliga instanser att göra också.

Den koden som sk terrorister använder i spelet kunde inte användas via epost? Liten poäng i att vara organiskt sviktande professor kanske? Alltså demens eller alkohol? Nå?
Åter igen, hur i argumentens sak kan du vara så säker att detta inte är något som någon/några planerar kanske för att underminera en institution. Kom ihåg att Blizzard har en utomordentlig investering i säkrade nätverk utan bakdörr för några konceperationsteoretiker som måste ha en materiell närvaro för att veta att de inte hallucinerar. Det kan även vara någon som tycker att Blizzard kommer att bli en ekonomisk belastning och därför underminera deras affärsverksamhet?

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Domifuling
Dom Amerikaner jag känner, några som för övrigt bor i Sverige nu, är aboslut inte vidare rädda. Däremot har dom en betydligt mer ödmjuk sida än dom flesta jag känner i Sverige. T.ex tycker dom inte jag skall bli upprörd över mina idioter till landsmän som litar blint på det dom läser i media och sedan drar alla i USA över en kam. Dom tycker det är så löjligt så det inte förtjänar uppmärksamhet. Någonstans vet jag att dom har rätt i det, men jag stör mig fortfarande oerhört mycket på obegåvade människor som känner att dom måste klaga ned på saker dom inte förstår.

Vi har ett fint land där folk än så länge inte går och skjuter varandra på gator. Vi har bra offentlig sektor och väl förankrad skyddsnät för medborgare. De kommer inte hit för mina bruna eller dina blåa ögons skull (nu har du en förutfattad mening). Om dessa "ödmjuka" människor har vandrat hit är det för att de vill ha en sådan snäll miljö.
Återigen agerar du som språkrör för "DOM". Jag drar inte USA över en kam. Jag drar den bestämmande majoriteten över en kam. Om ignorans är förankrad i majoriteten är denna befolkningen en ignorant sådan per definition. massmedia väljer att rapportera men befolkning har det fria valet att rimlighetsbedöma rapportering (utifrån sin balans mellan kunnande till ignorans).
Jag tror knappast att du var övertygande som en begåvad människa som förstår vad du smutskastar.

USA är ett land oavsett hur många olika kulturer finns i det. Ett land representeras av en ledare, en militär och en karta. Som sagt dra majoriteten över kammen. Med all respekt för desertörer som sökte asyl i Sverige för att inte lyda majoriteten. Detta är vad jag kallar fria valet mot ignorans. Alla bär sitt ansvar. Kommer ihåg att ett sk god minoritet som undertrycks via majoriteten är även delaktig eftersom den finansierar den ignoranta majoriteten med skatter, humana resurser och fungerande infrastruktur. Det fria valet!

En nation som styrs genom rädsla är per definition en farlig sådan. Det yttersta faran här att denna nation är beväpnad till tänder och kan utplåna mänskligheten flera gånger om. Det är så underbart att andra reser sig för balansera ekvationen. Hurra för India, Pakistan utöver Ryssland och Kina. Även hurra för Iran som har förmåga att destabilisera hela ekvationen och försvara sig (hoppas att de får en annan president dock). Irak var ett misstag som har startat en process överstigande någons kontroll. Denna process kommer vi att se inom vår livtid vilket får mig att rita ett leende på mina läppar.

Som Summa summarum ber jag om ursäkt för inläggets längd.

Av Neoplasm

Hur f*n kommer de att skydda sina gränser när de expanderar de hela tiden. Jag har aldrig spelat WoW tidigare men nu är jag intresserad. Kallar väl mig Binladin och sedan vänta på att bli rekryterad? Eller har ni någon annan tips?

Av Neoplasm

Välskrivet Elvis_z89!
En idiotisk nation väljer en idiot till ledare.

Apropå svenskar som kan mer om USA än amerikaner- Du är väl inte överraskad att svenskar importerar Amerikanska koncept snabbare än vad amerikanerna gör?

Eller hur Elvis?

Av Neoplasm

För att förstå det folket måste man granska hur den bildades:

- Soldater från England och Frankrike som bestämde sig att stanna kvar eftersom de inte hade något att återvända till.
- Utvandrare som inte hade något kvar och bestämde sig för att vända på sin lycka.
- Mördare och kriminella som blev landförvisade.

Arvsmassan dög inte till för att överleva i sina hemmiljöer. Samtliga är utslagna genetiskt egentligen.

De som byggde USA var slavar och urbefolkning som ställdes melan liv och död. Liv eller död är precis det språket som det landet använder. Det är precis samma språk som omvärlden utvecklar nu och kommunicerar med de. Dessvärre är deras intelligens omvänt relaterad till deras BMI.

De utvidgar sina gränser genom att flytta ut trupper och således ser vi en parallell till hur Romarna föll när Asterix och Obelix kom till skott:-)

Av Neoplasm

Usch för konkurrens!
Jag tycker båda AMD och Intel skall krama om varandra, pussa varandra på kinder och lova att aldrig vara dumma mot varandra igen. Vad vore livet utan kärlek:-)

Dessutom finns det ingen vinst att sälja fabriker (om intressenter finns dvs). Vem skulle investera i second hand maskiner som är troligen ett par generationer äldre. Den enda vinsten blir att stoppas ytterligare kostnader. Om fabrikerna ligger i USA (vem f*n vill driva de där när man har bättre och billigare arbetskraft i Öst). Östra blocket tillverkar dessa maskiner numera och de har råd att köpa de nya. Att sälja är tecken på nedgång. Tråkigt men AMD är viktig som en flissa under Intels nagel.