Inlägg

Inlägg som avl_sweden har skrivit i forumet
Av avl_sweden
Skrivet av Gyhlen:

Fast Aurus är väl Gigabyte? 0o

Ja, självklart! Fel av mig igen! Det är ett Gigabyte. För den som är nyfiken .

Av avl_sweden

@Gigabyte_Michael: Dator har varit stabil, så jag är nöjd :-).

Av avl_sweden

@Tip Top: Bra hittat - jag skrev fel. Jag menar "(edit: Gigabyte, inte MSI) X299 Aorus Gaming 7", inte Asus!

Problemet med trottling var för att jag inte hade tagit bort strömbegränsningen för CPU:n i BIOS.

Av avl_sweden

Tack för feedback!

@Nephitis: Jag provade även med stock-inställningar. Körde Prime95 på 4GHz (max boost på alla kärnor). Temperaturer runt 55-60 grader i Prime95 (4GHz, utan AVX).

Det stämmer helt att vattenloopen är sval. Så fort man tar bort lasten går CPU:n ner till typ 27 grader. Jag kan tänka mig att jag kanske skulle kunna få upp vattentemperaturen till 30-40 grader max, om jag stängde av AC:n och körde ett längre stresstest. Jag har ännu inte kört Prime95 längre än ca 15 minuter, så jag kanske borde tillägga att jag inte vet säkert att maskinen egentligen är stabil på 1.18V och 4.7GHz. Men ett längre stresstest kommer!

Men det är lite intressant att nästan hela temperatur-deltat troligtvis ligger över Intels TIM mellan die och heat-spreader, något som Toms Hardware visade väldigt bra i sin 7900X-test.

@BM-Mods: Jag har satt en fläkt över VRM. Dock har ju detta moderkort en Heat-pipe från VRM-heatsinken till heatsinken vid bakpanelen. Så moderkortet har nog bättre VRM-kylning i grunden än korten som Der8auer testat med (om du sett hans "VRM-disaster"-video). Jag har sett som högst ca 75 grader temperatur på VRM, rapporterat från HwInfo, men det är klart, det svårt att veta exakt vad den applikationen egentligen mäter och om siffrorna är jämförbara med Der8auer's siffror. Jag tror inte VRM-överlast är ett problem alls på mitt moderkort, i varje fall om man inte deliddar.

Av avl_sweden

Överklockningsresultat Intel Core i9 7900X

Hej forumet!

Tänkte jag skulle dela med mig av mina initiala resultat gällande överklockning av min Core i9 7900X. Jag är ingen expert på överklockning, så se inte detta som en guide.

Utrustning som använts:
Cpu: Intel Core i9 7900X
Moderkort: Gigabyte Aorus Gaming 7
Kylning: EKWB vattenblock + EKWB 360mm-vattenkylare med 3x120mm fläktar
Case: Fractal Design Define R5

BIOS-inställningar:
VCore: 1.18V
Multiplier: 47X på alla cores
Load line calibration: Medium (3)
En massa strömbegränsningsinställningar: Uppskruvade högt

Intressant är att om man *inte* justerar upp strömbegränsningen, så fungerar allting ändå väldigt snyggt. Man hamnar på kanske 4.0 eller 4.1 GHZ när alla kärnor kör, marginellt högre än stock, men ändå användbart, inte så att det throttlar hårt ner till lägre än stock, det verkar som att trottlingen ("strypningen?") griper in väldigt mjukt.

Temperaturer i Prime95 "Small FFT" blir lite obehagligt höga (se bild). Dessutom skiljer temperaturen rätt mycket mellan varmaste och svalaste kärnan. Nån som har nån idé varför?

http://79.99.1.88/p95temps.PNG

I "Blend"-läget i Prime95 är temperaturerna mycket svalare. Även Cinebench verkar vara en mycket lättare last för CPU:n, varmaste kärnan blir 73 grader under en körning.

Då jag var inställd på att 7900X skulle vara svår att överklocka, hade jag inte väntat mig några jätteresultat. Så jag blev glatt överraskad med 4.7 GHz på alla kärnor - det är ju egentligen en ganska fet överklock mot stock. Stock är ju endast 4.0 GHz när alla kärnor används. Jag vet inte, andra kanske väntar sig mer, men jag är nöjd i alla fall

Cinebench R15 score landar på 2520 vilket jag är nöjd med.

http://79.99.1.88/cinebench.PNG

http://79.99.1.88/cpuz.PNG

Av avl_sweden

Överklockning av Skylake-X

Hej forumet!

Jag har nyligen skruvat ihop en dator med en core i9 7900X, ett Asus Gaming 7-modertkort och en EKWB custom-loop vattenkylare.

Jag har lite problem att överklocka den. Jag har provat att stänga av turbo boost och sätta CPU-multipliern på 46. Då får jag 3300MHz. Dvs, det blir som att turbo-boost är avstängt, och CPU:n kör på sin vanliga nominella frekvens istället.

Jag har provat att ha Turbo Boost på, och manuellt ställa alla multipliers till 47 (så att den skulle köra 4700MHz med alla kärnor), men då får jag resultatet att jag bara kommer upp i 4100Mhz med alla kärnor, så det sker någon sorts throttling.

Varmaste CPU-temperaturen vid körning av Prime95 (utan AVX) är 63 grader.

Kan det vara någon typ av ström-begränsning som slår till?

Är det nån som vet nån bra överklockningsguide för X299?

Av avl_sweden

X299 Gigabyte Aorus Gaming 7 - felkod B0

Hej forumet!

Jag har ett Gigabyte X299 Aorus Gaming 7 - moderkort med en Intel Core i9 7900X-CPU, samt Corsair Vengeance 32GB 3466 mhz (CMU32GX4M4C3466C16R)-minne.

Första gången jag skulle boota datorn efter ihopskruvning, kom jag inte till POST. Istället stannade allting med felkod "B0" på moderkortet.

Manualen säger att detta betyder "Runtime AP installation begins".

Är det någon som vet vad detta betyder?

Jag lusläste manualen för att se om det var något jag gjort fel. Då såg jag att de säger att man ska sätta i RAM-modulerna i en viss ordning. Det känns dock konstigt att ordningen man sätter i minnesmodulerna skulle spela någon roll när strömsladden inte ens är i.

Hur som helst så tog jag av allting från kortet, och satte tillbaka det, den här gången med modulerna i ordningen som manualen föreskriver.

Då fungerade det.

Är det någon som varit med om något liknande? Om man googlar på "Runtime AP installation begins" så föreslår folk att det kan bero på att man råkat böja pinnar på CPU-sockeln. Det hoppas jag att jag inte gjort, men samtidigt vet jag inte om jag tror på att ordningen man sätter i minnet kan spela någon roll?

Datorn verkar stabil nu i alla fall. Jag har kört Prime95 i 15 minuter, och den har inte hängt, och temperaturen på varmaste kärnan var ca 65 grader. Men kanske är det glappkontakt någonstans, så att det kan sluta funka när som helst?

Av avl_sweden

Montera 120mm fläkt på vattenblock

Hej forumet!

Jag håller på och sätter ihop en ny dator, baserad på X299 och intel 7900X, och planerar att vattenkyla.

Jag har beställt ett vattenkylningskit från EKWB, inklusive passande vattenblock.

Nu funderar jag på att sätta en 120mm fläkt ovanpå vattenblocket, för att få mer direkt blåsning av luft över moderkortet. Min tanke är att på så vis få bättre kylning på t.ex VRM, för att jobba runt the "VRM Disaster" på X299-moderkort.

Vattenblocket jag köpt heter "EK-Supremacy EVO X99 - Nickel":

https://www.ekwb.com/shop/ek-supremacy-evo-x99-nickel

Som alla andra block till datorer så skruvas det med fyra skruvar i ett 80x80mm skruvmönster.

Min tanke är att byta ut skruvarna mot gängstång:

https://www.conrad.se/?websale8=conrad-swe.01-aa&pi=221786&re...

Och sedan låta tillverka en liten adapter-platta med både 80x80mm hål samt 105x105mm hål. De senare hålen för att kunna skruva en 120mm fläkt i denna adapter-platta.

Tanken är att sätta en Noctua NF-S12A i adapterplattan:

http://noctua.at/en/products/fan/nf-s12a-pwm

Jag inser att jag kommer behöva nån sorts distanser mellan plattan och fläkten, så att inte fläkten slår i de muttrar jag behöver dra på gängstängerna för att skruva fast adapterplattan.

Stacken blir alltså, uppifrån och ner:

120mm fläkt
5mm långa distanser/m4 muttrar på gängstång
adapterplatta
m4 muttrar som håller upp adapterplattan
gängstång
muttrar som håller ned vattenblocket
vattenblock
moderkortet

Vattenblocket är tänkt att monteras med fjädrar, troligtvis för att få en förutsägbart och konstant fasthållningskraft av blocket mot CPU:n. Jag antar att jag kanske bör fortsätta använda dessa, för att inte riskera dålig kontakt mellan vattenblock och CPU?

Adapterplattan har jag caddat i "Front Panel Designer", och den verkar kosta 24 euro att få tillverkad i en serie om 1.
https://www.schaeffer-ag.de/en/downloads/front_panel_designer...

Är det värt att försöka montera fläkten gummiupphängt, eller kommer den vara hyffsat tyst även om jag skruvar fast den direkt i adapterplattan?

Synpunkter?

Av avl_sweden

Bästa X299 moderkortet för överklockning?

Hej Sweclockers!

Jag håller på och sätter ihop en ny dator. Jag kommer enbart att använda den för mjukvaruutveckling (C++ och Rust i Linux och C# i Windows), CAD (mest Kicad, Freecad), samt ev. en del vetenskapliga beräkningar (fysikaliska simuleringar).

Efter mycket velande har jag bestämt mig för att bestycka systemet med en Intel Core i9-7900X.

Jag är nästan helt ointresserad av bling som RGB-led och liknande.

Däremot är jag mycket intresserad av prestanda och stabilitet (ja, jag inser att dessa två i viss mån är motstridiga ).

Jag vill gärna ha:

* Bra överklockningsmöjligheter (delvis för att det är kul att försöka åstadkomma en rigg som kompilerar jobb-projektets kodbas snabbare än kollegornas maskiner, vilket inte är uppenbart lätt att få till ).
* Bra kylning för 2st M2-diskar
* Bra linux-kompatibilitet
* Självklart vill jag inte betala mer än nödvändigt - speciellt inte för att få fler RGB-LED**

Jag har kollat på Asus X299 Tuf Mark 1, och MSI X299 Gaming Pro Carbon, som verkar mer eller mindre uppfylla mina krav. Frågan är dock om de är så lämpliga för överklockning?

Andra kandidater är: MSI X299 Gaming M7 Ack och Asus Prime x299 Deluxe . MSI Gaming Ack har dock "Killer NIC" istället för Intel-NIC, vilket jag oroar mig lite för (det LÅTER i mina öron oseriöst ).

Sen finns det ju toppmodellerna, som t.ex Gigabyte X299 Aorus Gaming 9, men är de prisvärda, eller betalar man massor för deras "Gaming"-fokus med RGB-leds och liknande?

Jätte-tacksam för alla kommentarer!

** Jag har inget emot RGB-led och bling, men just det här bygget är för min jobbdator så det känns inte rätt just här