Inlägg

Inlägg som Killafew har skrivit i forumet
Av Killafew

The Eye Extension© [bilder]

Då va det äntligen dags att påbörja det "riktiga" chassi bygget... efter "testet" med IBM modden så känner jag mig redo att ta tag och påbörja ett bygge till den "riktiga" datorn. har funderat på olika lösningar i ca två veckor nu... och har haft ca 4 olika chassin i sketchup... men har inte varit riktigt nöjd med dom...

första tanken va två st kuber på varandra... men jag insåg snart att det skulle bli "en" jättelåda som bara skulle vara jobbig att ta med sig, så funderingarna föll mer på hur man skulle få in så mycket som möjligt på en så liten yta som möjligt... tanken var en kub som var 40x40x40 cm... men när jag med lite hjälp från brorsan insåg att en helt plan kub inte ser så himla kul ut så började jag designa den lite mer...

ni får gärna tycka till om designen... jag har försökt att undgå den vanliga mainstream looken... jag vill ha ett chassi som inte bara sticker ut från mängden utan som oxå är funktionellt och framförallt ser snyggt ut!

iaf... här kommer lite skisser från sketchup.

http://upl.silentwhisper.net/uplfolders/upload1/nyachassit1.JPG

fronten på chassit, längst ner på det blåa plexit sitter det 2st blåa 80mm diod fläktar. i mitten sitter det en rostfriplåt som ska innehålla ett tunnt hål för att föra in en skiva i pionerrs slotin dvd-rom samt 4st vridknappar som ska styra dom fyra fläktarna. ögat som ni ser i överkant på fronten är inte bara en design detalj... utan ringen i mitten kommer även att fungera som datorns startknapp.

http://upl.silentwhisper.net/uplfolders/upload6/nyachassit2.JPG

en genomskärningsbild ifrån samma vinkel, här ser man hdd racken på varsin sida om nätagget, mer om hdd racken på kommande bilder.

http://upl.silentwhisper.net/uplfolders/upload6/nyachassit3.JPG

baksidan i genomskärning... moderkortet kommer alltså att ligga ner på skivan ovanför nätagget och hddérna, detta för att kablarna från mina romenheter som står i rostfria "lådor" på skrivbordet annars inte kommer att nå ner till moderkortet.

http://upl.silentwhisper.net/uplfolders/upload6/nyachassit4.JPG

här ser man hddérna lite bättre, dom kommer att sitta bakvända, alltså ha kontakterna utåt, detta för att underlätta hdd´byte... och för att slippe fula kablar inuti lådan... det som på bilderna ser ut som skottsäkert glas (baksidan), kommer att vara perforerad plåt. det kommer som ni ser att sitta perforerad plåt ca 3-5cm utanför hddérna och nätagget... detta för att göra det lite svårare för tjuvar på lan att ta hdd racken och traska iväg men kanske framförallt för att skydda kablarna.

http://upl.silentwhisper.net/uplfolders/upload7/nyachassit5.JPG

Framsidan ifrån andra sidan... här ser man även dom två 80mm papst fläktarna som kommer att sitta i taket... ovanför moderkortet, för att dra ut värmen som bildas där.... fläktarna i fronten ska för övrigt vara insug.

http://upl.silentwhisper.net/uplfolders/upload7/nyachassit6.JPG

Fronten rakt framifrån... inte så mycket att säga om... förutom att jag har glömt att rita dit fläktkontrollerna... ska bara vara 4st vridbara knappar... 2 på varje sida om dvd´n... lr ja... hålet till dvd´n

ja, det var allt jag hade just nu... designen är kanske inte helt 100% färdig ännu... men lite feedback skulle inte vara fel... man blir gärna lite insnöad i sina egna idéer när man väl sitter där.

måtten: höjd:35cm, bred: 35cm, djup: 40-45cm (beroende på hur djud dvd´n är.

(ursäkta dom långa bildtexterna.)

/Rikard

Av Killafew

jag lånar din tråd en stund... hoppas det é ok.

bara undrar om det är svårt att byta fläkten i nätagget? (Aopen 450W).... måste man löda?... har nämligen ingen lödpenna själv.

/Rikard

Av Killafew

OT: vill inte vara petig ilstallione men hur kan denna tråden höra hemma här?

iaf... som snus sa... ändra i biosen så den startar cd´n först

/Rikard

Edit: såg att den va flyttad IFRÅN modd delen... sry!

Av Killafew

ot: du måste handla för minst 500kr för att få gratis frakt från DB! så det hade han inte alls fått...

Av Killafew

hehe.. nej nej, det är en dvd................. jag lovar........................ host!

...iaf, tackar, kan säga att jag inte är mycket för fönstermoddar och liknande... ska man modda så ska det vara nånting som ingen annan gjort förut... eller iaf nånting som é lite annorlunda.

Av Killafew

ser bra ut. en lite anorlunda design invändigt på lådan... den ska vara liggande va?

gillar när folk inte går på mainstream utan är lite innovativa. bra jobb!

vad ska du bygga den i för material föresten?

Av Killafew

-UPDATE-

nu har jag hittat en ny cd-rom till chassit, tog den från en annan gammal burk (får köpa en riktig dvd-rom sen)... som tur var så var även det en Lite-on, vilket innebar att jag kunde använda den svarta fronten

så här kommer en liten bild update på den färdiga lådan...

http://upl.silentwhisper.net/uplfolders/upload0/riktigtklarsidan...

japps, så ser den ut nu. nu ska den formateras så att man förhoppningsvis kan använda den till nånting nyttigt

http://upl.silentwhisper.net/uplfolders/upload0/roret.JPG

en närbild på fronten till röret, va ganska svårt att såga ut det med en bågfil kan jag tala om... hade vart klart lättare och blivit något snyggare om man hade använt sticksågen... men jag hade inget fintandat blad till den hemma så det fick bli till att såga för hand.

den lilla blåa fläcken ni ser på plexit va där när jag köpte det... fick det billigt bara för det

Av Killafew

snacka om att du behöver bra kylning för att kyla ner en vakumlåda som står i rumstemperatur till minus grader......... och som OSkar000 sa.... inget bra för varken hdd´s eller kondensatorer att vistas i minus grader.... nä... kör på en vanlig kylning istället, blir säkrare, bättre, lättare, och framförallt billigare... billigare i drift oxå... en dator som ska ha minusgrader 24/7 kommer att sluka ström som en halv stad

Av Killafew

men hallå?... bara att ringa till dom och säga som det är... tror knappast att det kommer att vara något problem för dom att skicka ner en ny spelare till dig.
dom vill ju ha nöjda kunder precis som alla andra.

Av Killafew

sketchup... finns en full demoversion som funkar i 480min (ganska länge) på www.downloads.com

Av Killafew

hmm... jadu... om jag hade varit du så skulle jag nog bygga lådorna i MDF och sedan klä in dom i nått exklusivare träslag, typ körsbär som man sedan lackar. det kan bli riktigt snyggt.

tror förövrigt att MDS har ett sådant program som man räknar ut lådvolym med.

Av Killafew

bara en tanke.... varför köpte ni inte SATA hdd´s?... moderkortet hade ju SATA... kanske inte tjänar så JÄTTE mycket speed på det... men det låter ju bra mycket bättre att sälja en dator med SATA än med Ultra ATA/100.

iaf, bara en tanke... grymt bygge föresten!

Av Killafew

snyggt jobb!

Av Killafew

--------------
!UPDATE!
--------------

hehe... verkar vara blandade meningar om det där röret... många hatar det ... men varför vara snygg mainstream när man kan vara ful och annorlunda?

iaf så gjorde jag om fronten till röret idag... sågade ut en rund bit av det röda plexit och satte där... blev över förväntan faktiskt... den blev nästan helt rund... och passformen va det inget fel på heller ... dock så råkade jag i hettan som har vart idag paja min cd-brännare som satt i den burken... så jag har av fronten just nu.... ska flytta dit en annan cd-rom imorrn så jag kan ta lite bilder på den nya fronten åt er... dock så blir den cd-romen troligtvis vit
men men... får la köpa en ny dvd-rom till den när lönen kommer på måndag.

jaja... tillbaks med en bildupdate imorrn!

Av Killafew
Citat:

Ursprungligen inskrivet av car2n_
Gillade grymt mycket hur du gjorde med powerknappen, men du förstörde ju lådan lite med det stora röret rakt ut, lite jobbigt, är i vägen hela tiden... och sen det röda taket kunde du ha gjort lite snyggare, jag skulle iofs ha valt bort det röda på taket o istället ha kört det som front, lite snyggare med rött i fronten än i taket.

tackar. jag blev faktiskt himla nöjd med resultatet av powerknappen själv

men saken är den att hålet jag gjorde i chassit för röret inte blev så snyggt... så om jag skulle haft det röda plexit därså skulle man se det fula hålet... tyvärr....

Av Killafew

vad jag vet så behövs det ingen adapter... du sätter den bara på den raden som har 4 piggar... där den passar helt enkelt.

Av Killafew
Citat:

Ursprungligen inskrivet av 20kr
fattar inte riktigt meningen med röret, å varför ska det sticka ut 2dm?
ser iaf sjukt läckert ut men jävligt opraktiskt

Anledningen till att röret sticker ut så mycket som det gör är att chassit é så litet så det går inte att få in röret längre in i lådan pga modrkortet.

_______________________________________________________________________

Citat:

Ursprungligen inskrivet av )ExecutoR(
Tyckte det blev ballt. Själv skulle jag nog inte låta det där röret sticka ut så mycket, kanske några centimeter max. Sen kunde hålet runt röret i fronten varit lite snyggare kanske Men annars et väldigt fint bygge!

Rörets längd är endast 2 cm längre än vad hårddiskarna är... så att göra röret midre är en omöjllighet... dock så luras man nog lite av "skyddet" jag har satt på röret... den transparenta plastbiten... den är ca 5 cm lång så röret är inte riktigt så långt som det ser ut att vara.

ska göra som någon sa tidigare... såga ut en rund bit av det röda plexit och ha som skydd istället.

_______________________________________________________________________

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Nemuz
tips: använd så får du en bild istället för länken till bilden.

Tack... har ändrat detta nu.

_______________________________________________________________________

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Muppen100
Finaste modden jag har sett på länge! Tänk att den där tråkiga IBM-lådan kunde bli så snygg! Bra jobbat!

Tackar... synd bara att man inte gjorde modden när datorn va modern och användes

lr..hmm... kanske kan ha den till att titta på film i sovrummet.... den har faktiskt ett matrox graffe kort

Av Killafew

skAliz: haha... laett... funkar finfint på ett sånt här budget bygge

Jag tänkte ta bort det där transparenta skyddet för röret.... men va osäker på om jag skulle lyckas såga ut en exakt rund bit röd plexi.... ska prova imorrn så får vi se... jag håller dock med dig om att den sabbar en hel del tyvärr...

Av Killafew

jaha... dags för en uppdate!

har jobbat på chassit hela dan.

före moddningen:

http://upl.silentwhisper.net/uplfolders/upload0/foremoddningen.J...

Ramen till fronten limmad:

http://upl.silentwhisper.net/uplfolders/upload0/framsidan.JPG

HDD´racket jag gjort för att passa i "röret":

http://upl.silentwhisper.net/uplfolders/upload0/hddrack.JPG

tänkte ge mig på ett första försök till att modda kablarna i lådan, blev ganska bra ändå:

http://upl.silentwhisper.net/uplfolders/upload0/moddadekablar.JP...

Chassit från sidan:

http://upl.silentwhisper.net/uplfolders/upload0/sidan.JPG

Toppen av röd plexi:

http://upl.silentwhisper.net/uplfolders/upload0/plexi.JPG

Jag ville ha så lite saker som möjligt på fronten... så jag moddade fast powerknappen på moderkortsplåten... så när man trycker på högersidan av chassit så sätts datorn igång...=totalt osynlig powerknapp:

http://upl.silentwhisper.net/uplfolders/upload0/powerknappen.JPG

Nu börjar det likna nått:

http://upl.silentwhisper.net/uplfolders/upload0/sidannastanklart...

Hårdvaran på plats:

http://upl.silentwhisper.net/uplfolders/upload0/hardvara.JPG

http://upl.silentwhisper.net/uplfolders/upload0/sidanhardvara.JP...

en sida klar:

http://upl.silentwhisper.net/uplfolders/upload0/sidanhardvara.JP...

äntligen va chassit helt färdigt:

http://upl.silentwhisper.net/uplfolders/upload0/sidanklar.JPG

http://upl.silentwhisper.net/uplfolders/upload0/uppifranklar.JPG

första modden någonsin klar.... "testet" med IBM´n blev ändå ganska bra tycker jag.... så nu é det snart dags att ge sig på den riktiga datorn... då ska jag bygga ett chassi helt ifrån grunden... men mer om det i kommande tråd

men säg gärna vad ni tycker om detta bygget... behöver lite respons

mvh /Rikard

Av Killafew

IBM orginalchassi=moddobjekt! [bilder]

Fick tillbaks min gamla, gamla dator från brorsan... hade nästan glömt bort den

tyckte att den behövde en liten upprustning... IBM´s orginalchassin ser inte direkt bra ut!
så det va bara att sätta sig ner å tänka ut vad man skulle göra med den.... fronten behövde definitivt byggas om.

sagt och gjort... plastfronten åkte av fortare än kvickt... så även hdd upphängningen... istället för att ha hddérna på sin vanliga plats under 5/25 enheterna så tänkte jag prova något nytt.... så jag tog med chassit ut och började såga upp ett runt hål med bågfilen.... tröttnade efter 20 min när jag hade kommit ca 5 cm... gick å hämtade plåtsaxen å klippte upp det istället.... gick kanon förutom att kanten inte blev så snygg... men det spelade ingen roll för den ska ändå inte synas sen.

http://upl.silentwhisper.net/uplfolders/upload0/Chassitmedhal.JP...

http://upl.silentwhisper.net/uplfolders/upload0/Chassitfransidan...

sen så va det dags att klippa till plåten som skulle bli den nya fronten.

jag hade en bit supertunn aluminium hemma (tryckplåt), går att klippa i med en vanlig kökssax
(dock inte mammas bästa sax )... klippte till fronten som jag ville ha den... ett hål likadant som det på chassit för att få igenom röret som jag ska ha hdd´s i, och ett litet hål för släden till cd-brännaren... gjorde en ram som frontplåten ska sitta på och limmade fast alltihop på chassit

chassit ligger med baksidan neråt och framsidan uppåt för limmet till ramen håller på att torka, satte dit röret och fronten lite provisoriskt för att visa hur det kommer att se ut.

http://upl.silentwhisper.net/uplfolders/upload0/Framsidanfransid...

det är så långt jag har kommit hittills... funderar starkt på att sätta en röd plexiskiva över frontplåten... har en sådan liggandes nämligen... men vi får se imorgon.... då kommer det troligtvis även en uppdatering med lite fler bilder.

mvh /Rikard