Inlägg

Inlägg som rogervc har skrivit i forumet
Av rogervc
Skrivet av pettersoft:

Gofredag!

Min mors dator (Win10) går ej att boota. Jag körde Lenovos inbyggda felsökning och det är fel på hårddisken. Jag startade Ubuntu via USB och kan navigera runt i Windows-mapparna utan problem. Jag behöver ta en backup så hon kan få tillbaks sin släktforskning. Jag vet inte var dom programmen sparar sin data så vill nog egentligen ha allt. Hur gör jag det på ett smart sätt?

Tjaba! Vart bor du?

Av rogervc
Skrivet av Qwerty666:

Hej, har en gammal laptop som aldrig funkat bra, disken ligger nästan konstant på 100% vilket gör allt sjukt svårarbetat. Är ju inte så haj på sånt här, men har ni nån idé på vad man kan göra för att hantera detta, är det bara att slänga skiten?

Disken är en ST2000LM003-HN-M201RAD, tror det är en Barracuda. Laptopen är en Dell Inspiron 5759

Hej! Jag skulle sätta en peng på att din disk lider av många ersatta sektorer, vilket medför att fellistan som innehåller denna information börjar eller är full. Denna symtom ger en fullständigt ohanterlig disk när den försöker att skriva i sektorer som "listan" anger vara OK, men det går inte. Då arbetar disken upp till 100% med att försöka ersätta sektorer och skiva i listan!
Byt disk omg. Finns inget verktyg i världen som kan fixa detta, så disken blir "frisk igen"

Listan = modul - Den kan bara innehålla en viss strl av data

/Roger

Av rogervc

Kolla

Skrivet av Pistvakt83:

Hej, jag har några 3´5 hårddiskar liggandes som jag skulle vilja försöka återställa data på. Någon som har tips på bra företag för detta ändamål? Mvh

Du kan alltid kolla med Gotland HDD Recovering.
Priser i en helt annan liga!
/Roger

Av rogervc

Tackar! Skönt att se att fler har kvar någon form av vett! Hahaha

Av rogervc

Hej. Om du byter PCB korten utan att flytta över kontrollerchippet kan du paja disken. Det finns dessutom dom som håller på med sånt här utan att ruinera dig som kund! Och som någon skrev, det är kanske inte bara PCB kortet som gått, vilket det oftast är, men har du otur så kryper spänningen ner o ut i förstärkaren som sitter i varje läshuvud. Du får helt enkelt lyfta på lite stenar så hittar du kanske någon som är lite mer human i sin prissättning!
/Roger

Av rogervc

Låter som om din hårddisk har problem? Faktum är att många konstiga fel och beteenden på en dator ofta har med hårddisken att göra! Även SSD diskar är behäftade med konstiga fel, trots att det inte finns några rörliga delar! Spänningen från el aggregatet är jätte viktig att den ger rätt volt, bara små differenser i outputen påverkar alla typer monoliter!
/Roger

Av rogervc

Hej. Mitt råd är att ABSOLUT inte använda dig av någon form av diskverktyg!!! Om det visar sig att disken på något sätt är på väg att dö, hjälper du den att dö i förtid! Någon här skrev att det kostar femsiffrigt att få hjälp, DET STÄMMER INTE!!! Fråga bara på rätt ställe så behöver det inte kosta skjortan! CHKDSK är en av de värsta verktygen du kan använda, eftersom varken dator eller disk fattar att något är fel så bombar den disken med både läs och skriv kommandon vilket är det samma som en regelrätt avlivning av disken! Jag skulle tro att du råkat ut för ett korrupt filsystem, det går att åtgärda!

Skulle bli glad om alla kunde fortsätta att INTE rekommendera diskverktyg som skadar mer än dom gör nytta! Man måste om man tror att det föreligger nått fel på disken utesluta att disken eller läshuvudena inte på G att dö!
På en fullt fungerande och felfri disk är CHKDSK jättebra!
/Roger

Av rogervc

Hej. Jag skulle tro att din hårddisk börjar fasa ut sig själv, dvs. sektorer som börjar bli dåliga och reserv sektorerna börjar ta slut samt att RELO listan börjar blir full av hänvisningar! Eller så lägger läshuvudena av? Hade jag varit du, skulle jag byta ut disken A.S.P
/Roger

Av rogervc

Hej. Jag skulle tro att din hårddisk börjar fasa ut sig själv, dvs. sektorer som börjar bli dåliga och reserv sektorerna börjar ta slut samt att RELO listan börjar blir full av hänvisningar! Hade jag varit du, skulle jag byta ut disken A.S.P
/Roger

Av rogervc

@Fearnox: Du kan ju reparera t.ex windows update direkt via systeminställningarna!

Av rogervc

Tjaba! Så vitt jag förstår om läser lite mellan raderna hos Microsoft så bygger hela Win10 på att dator skall stå på hela tiden. Jag upplever precis samma sak som xxargs säger!

Av rogervc

@XHI: Hej. Jag skulle gärna se att du köpte någon annan än Synology! Vet inte om du sett ett inlägg på youtube om en sådan?
Killen är dataförsäljare i USA och han vart något förb... som vill sälja men när det behövs support vill dom inte vara med!
Ingen bra reklam!