Inlägg

Inlägg som Blitzer har skrivit i forumet
Av Blitzer

Jag skickade tillbaka lite:n och köpte en nano hd istället, kändes lite tråkigt att snåla in på en AP när jag ändå lägger såpass mycket pengar på att få till ett bra nätverk.

Med standard-inställningarna fick jag ca 250 mbit/s från nanon, men jag ändrade channel width från 40 till 80 så får jag runt 500 mbit/s i närheten av accesspunkterna och 300 som "sämst"

Jag har inte jättemycket grejer uppkopplade mot wifi, max ett tiotal klienter varav några skall bli trådade när jag kopplar ihop nätverket på rikitigt. Men än så länge känns Unifi och hårdvaran grymt bra, jag älskar verkligen gränsnittet och användarupplevelsen. Tack för tipsen!

Av Blitzer
Skrivet av aragon:

gött att det funkar bra, vilken firmware du på udm?

Jag skall kolla vid tillfälle!

Skrivet av aragon:

Du har inte märkt av något skumt beteende tex att klienter vill hålla fast vid udm i stället för att skifta till uap lite?

Jo, kanske. Jag har bara testat nån kvart medan jag egentligen skulle packa upp flyttlådor, men det verkade som klienterna gärna höll sig fast vid UDM på nedervåningen istället för att koppla upp sin mot lite. Jag provade att ställa ner signalstyrkan till "medium" och då fungerade det bättre. Men som sagt, det var inga seriösa tester just nu och grejerna står inte på rätt plats ännu.

Av Blitzer

Nu har jag kopplat in grejerna och första intrycket är att att UDM är riktigt najs! Jag har inte gjort något mer än vanliga basic-inställningar ännu, men ser fram emot att få lite mer tid att mecka med grejerna när inflyttningen är klar.

Skrivet av aragon:

jag måste fråga varför valde du lite? om du ändå köpte UDM? den har ju en nano hd i sig, nu kommer du köra halva nätet med en annan standard, visst det kommer säker fungera med det kravet du ställde på 100mb/s och du kommer kunna uppgradera den i framtiden.

Ja, det är en bra fråga...jag var lite väl ivrig och gjorde inte tillräcklig research. Jag funderar på att skicka tillbaka lite och skaffa en nano istället, men samtidigt funkar allting bra så det kanske är lite overkill för mina behov egentligen. Jag får runt 500 Mbit/s i närheten av UDM och ca 250 Mbit/s brevid lite. Jag får se hur jag gör där.

Men Unifi som system och UDM som hårdvara verkar ju helt underbart än så länge, ett jäkla uppsving från min gamla Asus-router

Av Blitzer

Hmm, jag har stött på ett litet problem med att installera UDM. För att sätta upp dream machine krävs internet, annars kommer man inte vidare till själva konfigurationen. Som jag har fattat det är Bahnhofs villafiber låst, till mac-adressen på min nuvarande router. Första gången jag satte igång den fick jag logga in på dhcp.bahnhof.se för att verifiera mig.

Men nu kommer jag ju inte åt den tjänsten, utan hamnar bara på unifi-setupen om jag öppnar en browser. Moment 22 🤷‍♂️

Av Blitzer

Jag har beställt en UDM och en AC Lite AP

Jag får laborera lite med placeringen av grejerna och se vad som funkar bäst när dom kommer. Väggarna är av trä/gips, så det är möjligt att det funkar att ha UDM lite mer undangömd. Annars är den tillräckligt snygg för att stå framme också, det är mest att jag vill slippa dra kabel tillbaka till skåpet och sätta en switch där om jag inte måste.

Av Blitzer

@tomas_protectera och @aragon med flera, tack för inputen!

Jag tror jag har hyfsad koll på läget, men behöver fundera lite. UDM är ganska lockande, verkar ganska enkel att komma igång med men ändå tillräcklig för att "växa med". Det är dubbelkontakt i rummen, så kabeldragningen till stationär dator, nas mm borde kunna bli rätt smidig ändå. Samtidigt skulle det det skulle vara skönt att ha "allt" samlat i mediaskåpet och bara ha ett par AP ute i huset.

Jag skall googla runt lite mer och fundera, så uppdaterar jag tråden med resultatet (eller när jag inte får ihop grejerna 😅)

Av Blitzer
Skrivet av aragon:

ok, ge mig svar på ett par frågor till.

1: när du säger maximalt trådbundet talar vi om standard 1gb eller vill du ha cat6 theoretiska max bandbredd på kortare avstånd dvs 10gb? (jäkligt dyrt särskilt om du ska ha rj45) Mikrotik har billigare 10gb fiber switchar som jag själv kör med men då är det fiber in i datorn)

1gb räcker gott!

Skrivet av aragon:

2: vill du ha full kontroll över nätverket från en och samma app i telefonen?

Nja, det är en nice-to-have men inte nödvändigt. Planen är inte att hålla på och "trixa och fixa" med nätverket när det väl är uppe och rullar.

Skrivet av aragon:

3:formfaktor, förstod jag dig rätt har du en patchpanel till uttagen, sitter denna i ett rack? och vilken storlek är det på racket?
samt vill du att sakerna ska monteras i detta racket eller spelar det ingen roll?

Ja precis, detta sitter i ett medie-skåp bakom en lucka i ett förrådsutrymme. Planen är att få in allting där framöver, men just nu är det fullt av en massa antennkabel och bös. Så sakerna kommer förmodligen att få monteras på väggen brevid eller ligga på en hylla brevid ett tag. Men små grejer är bättre, jag skulle exempelvis inte få in Bahnhofs stora Tilgin-router som medföljde anonnemanget där.

Skrivet av aragon:

4: skulle dock fortfarande behöva en pris punkt att basera rekommendationen på då det skiljer väldigt mycket i pris och prestanda mellan sakerna. dvs får det max kosta 2000-5000kr eller 20-30000kr

Runt 5000 är ungefär vad jag hade tänkt lägga just nu.

Tack jättemycket för att du tar dig tid att hjälpa till

Av Blitzer

@mrqaffe: Japp, det börjar klarna nu! Jag tror problemet är att jag bara har använt integrerade hemmarouters, och aldrig riktigt fattat att det egentligen är flera funktioner i samma chassi. Tack för förklaringarna!

Av Blitzer
Skrivet av mrqaffe:

Till routern kopplar du endera bara en managerbar switch eller en switch och internetanslutningen.
All annat kopplas i switchen.

Så är detta rätt tänkt?
Fiber > Konverterare > Router > Switch > dator | streamingbox | nas | AP1 | AP 2 | osv...

Av Blitzer
Skrivet av aragon:

vad får det kosta?
och vad förväntar du dig kunna göra? tex vilken hastighet vill du nå trådlöst?/via lan? tänk även här på att sakerna måste stödja hastigheten
och hur framtidssäkert vill du ha det?, samt vilken hastighet stödjer det fasta nätverket i huset?
Personligen rekommenderar jag unifi till 99%, dom enda jag inte gör det till är en ytterst liten grupp som behöver vissa företagsfunktioner som är smidigare att gör på andra sortiment av ubiquiti.
otroligt bra och stabila nätverksprodukter till en lagom peng om man jämför vad man får. (men ja det kostar en del särskilt om du vill ha riktigt snabbt wlan) fördelen är dock att man kan uppgradera varje del för sig framåt i tiden (om man inte går på tex udm)

Till dom trådade prylarna (dator, streamingbox, nas) vill jag ha så snabbt och stabilt som möjligt. Wifi behöver inte vara fullt så snabbt, men nånstans runt 100 mbit/s hade kännts bra.

Jag spelar inte så mycket, men håller på med foto/video och skickar ofta stora filer fram och tillbaka. I huset är det draget CAT-6 överallt. Det är viktigare att det blir bra än att det blir billigt, men vill inte köpa enterprise-prylar om jag inte behöver

Jag har kollat lite mer på Ubiquitis sortiment, och det verkar trevligt. Jag lutar åt:

  • Ubiquiti UniFi Switch 8p, 2 x

  • 2 x Ubiquiti Unifi UAP-AC-Lite

Sen behöver jag en router också, är smidigast att skaffa en Ubiquiti EdgeRouter X så det är samma tillverkare kanske?

Av Blitzer

Tack för svaren!
2 x Unifi Lite verkar vara ganska lagom för mina wifi-behov just nu.

Men jag förstår inte riktigt vilka prylar man vill koppla in till en router, och vilka man man vill koppla till en switch? Är det så att saker som behöver en egen ip skall in i routern, men att alla AP skulle kunna kopplas till en switch?

Av Blitzer

Nytt hus, behöver lite hjälp och guidning kring nätverk och wifi

Hejsan!
Vi håller på att flytta till hus, från att ha bott i en comhem-lägenhet. När jag började fundera på hur jag skall ordna med nätverket inser jag att jag inte riktigt har koll på läget eller ens vad det är för prylar jag letar efter 🧐

Bakgrund
Huset har två våningar (plus förmodligen en inredd vind längre fram) och har nätverk draget till så gott som alla rum. Fibern kommer in i ett litet undangömt förråd, där sitter också ett skåp med en patch-panel som går till de olika uttagen i huset. När vi kom dit gick fiber-kablen in i en sån här: https://www.intenogroup.com/products/switch-media-converter/x...

Jag har beställt Bahnhofs villafiber (1000/1000), och dom har skickat en egen liten konverterings-box, så jag kopplade ur den lilla lådan ovan och satte fiberkabeln i Bahnhofs box istället. Därifrån drog jag ethernetkabel till ett av uttagen i patchpanelen, och satte sedan Bahnhofs Tilgin-router i motsvarabde uttag i vardagsrummet för att få lite wifi medan vi flyttar in. Det funkar nu, men vill ju såklart ha en lite bättre lösning framöver.

Mål
Jag har några enheter som jag helst vill koppla trådat; stationär dator, Synology NAS, Nvidia Shield. I lägenheten jag bor nu är det bara nasen som är trådad (till en Asus-router) och resten kör på wifi. Det funkar okej, men tänker att tråd är bättre.

Vi har också dom vanliga grejerna som skall kopplas på wifi: diverse surfplattor, smartphones, chromecast audio, osv. Inte några smarta-hem-prylar (ännu).

Jag skulle vilja ha allting på samma nätverk, och dessutom få snabbt och stabilt wifi i hela huset, och gärna ut på altanen också. Jag skulle också vilja ha samma wifi, idag kör jag med en repeater och har två olika nät som man måste växla manuellt mellan och det är meckigt.

Frågor och funderingar
Först och främst, behöver jag den där lådan som jag kopplade bort, eller gör Bahnhofs konverterings-box samma sak fast med färre lan-portar?

Min grundplan är att sätta en router i anslutning till patch-panelen, och dra kabel via patch-panelen till de ställen huset där jag vill ha trådade grejer. I min värld är dock fortfarande en router en liten låda med en massa antenner, så jag antar att jag letar efter nån slags trådbunden router? Tips på sådana mottages gärna!

Sedan tänkte jag sätta nån slags access-punkter på varje våningsplan för wifi. Jag har kollat lite på POE som verkar trevligt, innebär det att jag kan sätta AP direkt i nätuttagen utan att behöva nån ytterligare ström? Men att jag isåfall behöver en router som stöder detta, exempelvis https://www.kjell.com/se/produkter/natverk/tradburet-natverk/... ?

Och vad händer om man stoppar in en sådan strömförande nätverkskabel i datorn eller steaming-boxen?

Jag har heller inte riktigt kopplat vad det är för skillnad mellan moderna AP som https://www.dustin.se/product/5010889454/unifi-ap-ac-pro eller en vanligt gammal repeater som körs i AP-läge?

Om någon kan hjälpa mig med lite tips kring hur jag skall tänka och på produkter som funkar bra tillsammans skulle jag bli väldigt tacksam

Av Blitzer

Fostex TR-X00 Ebony :)

Jag slog till på ett par Fostex TR-X00 Ebony innan sommaren, som anlände häromdagen (sju veckor tidigare än vad Massdrop först angav ). Jag fick dessutom serienummer 00001, så det var ju lite roligt.

Jag har bara hunnit lyssna några timmar, men första intrycket är mycket bra. Väldigt detaljerade med djup och "punchy" bas som inte blöder över i mellanregistet. Diskanten är klar utan att vara vass. Jag skall återkomma mer vad gäller ljudet när jag har hunnit lyssna lite mer kritiskt, och även jämföra med mina HD-650.

Lurarna är sjukt snygga och väldigt bekväma. Den medföljade (avtagbara) kabeln är tjock och gedigen med en vävd yta. Den är dock galet lång och plockar upp en del ljud när den dras mot andra ytor, så jag kommer nog att kika på en kortare variant om/när det börjar dyka upp ersättningskablar.

Av Blitzer

@anon257891: Tack för feedbacken! Jag får köpa dem och testa helt enkelt. Jag kikade på dina gallerier; sjukt snygga tangentbordsbyggen du har! Inspirerande för någon som precis har börjat nosa på hobbyn

Av Blitzer

Ni som har lite bättre koll; är detta en bra deal?
https://www.massdrop.com/buy/ducky-intl-pbt-doubleshot-backli...

Jag tycker nästan att PBT, backlit, iso/nordic för $29.99 verkar lite för bra för att vara sant. Vet någon hur dessa keycaps förhåller sig till ABS-knapparna som sitter på Vortex Poker 3 rgb från fabriken?

Av Blitzer
Skrivet av Lafa:

Är det nån som äger ett par Grado hörlurar? Är nyfiken på dessa. Kanske köper ett par. De verkar ligga högre i pris i Sverige än recensionerna på youtube, det rör sig om en tusenlapp mindre på Grado SR325e.

Jag har ett par Grado SR80i. De är väldigt detaljerade och luftiga, passar utmärkt för akustisk musik och metal. Inte riktigt lika bra för elektronisk musik och hiphop, eftersom basen saknar lite oomph. Man måste vara medveten om att de läcker otroligt mycket ljud, både in och ut. Inga problem om man lyssnar i en tyst miljö, men inget att ha på bussen eller i bullrig stadsmiljö.

Jag tror knappt det finns någon annan hörlur som ger lika mycket hifi/krona dock, utom kanske möjligtvis Koss Porta Pro.

Av Blitzer
Skrivet av Agustavsson:

Nu har jag iofs bara ägt ett par Lp2 men förutom byggkvaliteten så finns det ingen anledning till att flukta efter v-moda. Kåporna är små och trycker hårt mot skallen, dom läcker väldigt mycket för att vara "slutna", isolerar såklart inget vidare heller. Ljudet är mörkt, dovt och slappt. visst har dom en del bas men DT770 har ju både bas och bra bas. V-moda är på tok för avslappnade i ljudet för de flesta genrer av musik..Inkl EDM/techno osv osv.

Jag köpte mina för att användas portabelt men i och med att dom isolerar undermåligt, tar upp sjukt mycket vindbrus samt att ljudet är mediokert så blev det inget med det.

Jag skaffade mig ett par V-Moda m-100 för något år sedan, som fick ersätta mina Sennhesier HD25-II som portabla lurar. Jag håller inte alls med dig om att ljudet skulle vara slappt.

I mitt tycke är V-Moda m-100 en närmast perfekt portabel hörlur. Roligt ljud med mycket tryck, djup men relativt kontrollerad bas, bra isolation mot omvärlden, fantastisk byggkvaliet, löstagbara kablar med vanliga 3.5mm-kontakter i båda ändar samt ett smart sätt att fälla ihop lurarna. Jag har burit dem nästan varje dag under ett år, fällt upp och ner dem och slängt i diverse väskor och de ser fortfarande ut som nya.

Mina andra hörlurar är Senn 650, AKG 550 och Grado 80, men det händer ändå ibland att jag kopplar in V-moda i dacen hemma och "finlyssnar" just för att de är så medryckande att lyssna på

Den enda nackdelen är att padsen är lite små, de räcker precis runt mina öron men jag vet att andra har haft problem med det. Det finns större att köpa, men dem har jag inte testat.

Av Blitzer
Skrivet av Mumu55:

Testat nu. 3,5mm på baksidan kopplas inte bort om du kopplar in hörlurar. Så just nu kör jag CTH + SDAC och sedan line-out till Arcam rHead och jämför lite mellan förstärkarna. Hörlurar Denon D2000 (moddade) och Sennheiser HD598CS.

Tack!
Det låter som en lite konstig design, eller så är jag bara så van vid min nuvarande skrivbordslösning att jag antar att alla prylar fungerar på samma sätt. Men då finns det inget smidigt sätt att använda CTH + SDAC för både lurar och aktiva högtalare alltså?

Av Blitzer

@Mumu55: Tack för svaret!

Av Blitzer

Jag är varken döpt eller konfirmerad och är oerhört glad att mina föräldrar var såpass progressiva för 41 år sedan

Vi har inte heller döpt våra barn, eftersom vi inte är troende. Det är för mig lika konstigt att döpa dem i svenska kyrkan som att ha ett muslimskt, judiskt eller katolskt dop.

Den sociala funktionen som dopet fyller, dvs att släkt och vänner får träffa varandra och det nya lilla barnet löste vi genom att ha en välkomstfest för första barnet. Med barn två orkade vi inte med något sådant

Jag tror att till exempel Humanisterna håller namngivningscermonier om man vill ha något lite mer högtidligt.