Inlägg

Inlägg som Nordic har skrivit i forumet
Av Nordic

Du borde definitivt skaffa en chassifläkt.. eller två. Vindtunnel-effekten (en in, en ut) för att byta ut luften i chassit oftare.

Av Nordic

Sensorn mäter temperaturen på sensorn, inte på processorn. Så det är bara en fingervisning, och när man superkyler blir det ännu svårare. Du skulle haft en sensor som vilar mot cpu-kärnan för att få något så när rimliga siffror. Du kanske inte tänkt på det, men sensorn i sockeln visar 10 grader för mycket vid kallstart, alltså kompenserar moderkortet för sensorns placering.. det är bara uppskattningar.

Av Nordic

Din moderkortstemperatur bör ligga runt 10 grader över rumstemperatur i en hyfsat ventilerad låda (inte över 35 grader), vad har du?

Av Nordic

Märke: Sapphire
Modell: 9700 np (röd PCB)
Core: 350
Minne: 320
Kylning: DangerDen GPU-vattenblock, ingen kylning på minnena
Voltmod: Nej
Borttaget chim: Nej, coren stack upp ändå och har tryck för blocket rakt bakom kärnan: http://nordic.fuckomatic.net/cooling/radeon_9700/03120012.JPG
Övrigt: Omega (Cat 3.4) med 9800-patch

Originalhastighet på non-Pro är 275/275, Pro-kort har 325/310 om jag inte minns helt fel.

Av Nordic

Du bör inte sänka både core och minne när du ser grafikfel, sänk bara en av dom åt gången så att du vet vilken som orsakar felen. Sänk gärna den ena rejält så att du hamnar i en frekvens som du vet fungerar, är felen kvar är det ju den andra frekvensen som är för hög.
Det är samma misstag som folk gör när de klockar på moderkortet med cpu vs. minne.

Av Nordic

Här hittar du massor av information om kontakter och vad de används till:
http://www.hardwarebook.net/connector/index.html

Först måste du ta reda på om du kan köra S-video, det låter inte så eftersom du ska köra in i videon för det betyder komposit-video för jag tror inte du har en S-video-kapabel videobandspelare.. Vanlig komposit-video bärs normalt av en skärmad 75 Ohms kabel med RCA-kontakter på ändarna. Du behöver en SCART-adapter:

http://www.clasohlson.se/images/products/S/hi/B/322399_BXw2.jpg

Sen behöver du bara plocka ut video och ljud från datorn på bekvämaste sätt.. troligen följer det med en adapter från S-video (mini-DIN) till Komposit-video (RCA) med grafikkortet. Köp en sån här välskärmad kabel för video:

http://www.clasohlson.se/images/products/S/hi/A/324013_Xw2.jpg

Och sen plockar du upp en sån här för ljudet:

http://www.clasohlson.se/images/products/S/hi/B/HD3_327705_hi_S....

Och en adapter för att få ut ljudet från ljudkortet på datorn, ifall du inte kör digitalt:

http://www.clasohlson.se/images/products/S/hi/B/322648_Xw2.jpg

PS Clas Ohlson har allt du behöver.. DS

Av Nordic

Nej, då finns ju mycket plats i det chassit för vattenkylning
Men den självklara lösningen som jag ser det blir att sätta en "Black Ice Pro"-radiator bak på chassit där fästet för 120 mm fläkten sitter. Den ska rymmas med lite planering, den är bara 150x130x25 mm. Du får mer kylning med en BI Xtreme men det är inte värt det, en Pro räcker långt. Du kämpar ändå mot den omgivande luftens temperatur, samtidigt som valet av block och annat i systemet också påverkar kylprestandan minst lika mycket.
Tyvärr hittar du nog inga värmepaket från bilar som är i den storlek som en BI Pro, men den är billig.. 590 kr på overclocker.se.

Av Nordic
Citat:

Ursprungligen inskrivet av FXO
Jag har en black icemat + dual optical, tyvärr så hoppar pekaren iväg ibland, men den funkar bra förutom detta

Mycket skön matta, trodde inte jag skulle byta ut min dual, men om logitech's MX möss funkar på icemat, så gör jag det.
(någon som har hårdtestat icemat black + Logitech MX?)

Jag har samma kombination som du (black icemat + dual optical) och den hoppar ibland också, men orsaken är alltid att det kommit damm framför linsen.
En kompis till mig har kört en MX700 på en black icemat, fungerar suveränt. Överhuvudtaget så är de nya optiska mössen mer förlåtande när det gäller underlaget.

Av Nordic

Det kan också hända att de Seagate Barracuda ni har råkar ha en aggressiv inställning för "JIT", man ska kunna ändra det med SeaTools som man tankar ner här: http://www.seagate.com/support/seatools/
Det man ställer in är sökhastigheten, högre hastigheter lever om mer givetvis.

Av Nordic

El Cardinal:
Antec har redan chassin ute som är fantastiska : http://www.antec-inc.com/pro_enclosures.html
Jag satte ihop en dator åt en polare i en "Solution"-låda (SLK3700AMB), gummibussningarna för diskarna hjälper enormt. Samtidigt är kylningen suveränt bra : luftfilter och rätt placerade fläktar (120 mm). Tyvärr var kullagren i min kompis IBM-disk otroligt irriterande och det kommer man tyvärr inte bort från, han ska köpa en ny disk istället.
Så här i efterhand hade nog ett Antec Sonata-chassi varit bättre.. lite mindre och snyggare.

Av Nordic

Samsung eller inte, det är det som anges på minnena som styr allra mest. Mina minnen är märkta "36" vilket betyder 3.6 ns eller ~278 MHz. De jag hört talas om med såna minnen brukar nå till 325 MHz som högst, sen tar det tvärstopp i artefakt-helvetet.
Eftersom korten serietillverkas så tjänar tillverkarna stora pengar på att köpa in bara en typ av minne för att förenkla produktionen, det kan kosta mer att särskilja minnena än att köpa ett något dyrare/snabbare minne som fungerar på alla kort.
Ett av symptomen man sett är att en del non-Pro kort levereras med non-Pro firmware, och även om de inte har det så klockar de som Pro-kort både på minne och gpu.

Av Nordic

Den enda vinsten med att köra med en stor tank är att du slipper radiatorfläkten, men min Papst 120 mm i ~1000 rpm låter inte mycket måste jag säga.. Så om du kan, gör som Marquzz säger: Bygg in en radiator i chassit.

Av Nordic

Om du vill undvika skumma fel när du tror att du hittat en bra kombination av timings och frekvens, boota upp på en cd-skiva med memtest86 och låt den köra ett pass:
http://www.memtest86.com/
Du ska inte ha ett enda fel i det här testet, om du har fel så hinner inte minnet med - eller så är det helt enkelt paj.

Av Nordic

Sapphire använde Hynix på mitt kort (behöver inte stämma idag):

http://nordic.fuckomatic.net/cooling/radeon_9700/tn/02210003.JPG

Av Nordic

Min 120 GB Seagate Barracuda V är väldigt tyst, både motorljudet och sökljuden är väldigt dämpade jämfört med mina tidigare diskar (mest IBM + Maxtor). Men min disk är inte skruvad till chassit i PC:n, den är upphängd med gummi och det dämpar i vissa fall sökljuden enormt - eftersom det är resonanserna i PC-chassit som lever om, inte själva disken. Chassit förstärker bara ljudet..
Jag har också en 120 GB Maxtor DiamondMax 9+ och den är också väldigt tyst, men inte lika tyst som Barracudan, men nära. Däremot är den något snabbare.

Av Nordic

MX700, fast jag föredrar min dual Optical för den är jättelätt (skruvade loss metallvikten i skalet) och kabeln bekymrar mig inte (ännu, HTPC på gång).

Av Nordic

Det blev inte bättre med Pro-bios, jag körde förut med non-Pro firmware för Club 3D's 9700 non-Pro. Nåja.. Helt nöjd med kortet ändå.

Av Nordic

Jag skulle montera en som insug i chassi-sidan eller fronten, gärna med ett filter framför eller bakom så att du får in ren luft - speciellt om burken står på golvet..
Den andra fläkten ska suga ut luften som gått över moderkortet, optimalt är just under nätagget så att den ventilerar området runt processorsockeln (som blir allra varmast). Frågan är bara om du rymmer en 120 mm fläkt där, men det börjar komma chassin som har detta som standard (Antec, mfl..)

Av Nordic

Personligen tycker jag att memtest86 är det bästa minnestestet som gjorts för PC, varför det inte upptäcker fel i vissa system beror ofta på att något annat inte fungerar som det ska. Eftersom moderkortet inte är så belastat när du bara kör minnestestet kan ändå problem uppstå när du kör grafiktunga program, du kan då få problem med spänningsregleringen till olika delar på moderkortet. Jag har sett många moderkort som använder sig av samma chip (med flera regulatorer) för att mata minnena och AGP-platsen, gissa vad som händer när AGP-platsen drar för mycket..
Mycket annat kan också spela in, som att nätagget inte orkar med när systemet är fullt belastat.

Av Nordic

Titta här:
http://www.maxdownloads.com/~ian/wizzard/

Patchen är bara för Catalyst 3.2 än så länge.

Här är lite benchmarks:
http://www.tommti-systems.de/main-Dateien/reviews/catalyst/ca...