Inlägg

Inlägg som Kuufukuji har skrivit i forumet
Av Kuufukuji

Nu har jag inte tid med ett längre utlägg men ett par kommentarer tills vidare iallafall.

Tyvärr tolkas slutparantesen som en del av adressen:
http://jrs-s.net/2015/02/06/zfs-you-should-use-mirror-vdevs-n...

Skrivet av trexake:

Kan system SSDn även användas för cache till ZFS poolen?

Ja, se till att den partitioneras vid installation så att en eller flera partitioner kan användas till ZIL/L2ARC. (Rekommenderar dock hela enheter). ZVOLs går också att använda.

Skrivet av trexake:

Detta alternativ ger mer redundans (50%) men mindre lagringsutrymme.

Sanning med modifikation. Det ger upp till 50% redundans (en hårddisk i vardera vdev kan fallera) men i värsta fall endast 25% (två hårddiskar i samma vdev fallerar och poolen är körd).

En stor fördel är dock bättre prestanda i form av IOPS. Bandbredden kanske inte skiljer men antalet skrivningar och läsningar som kan ske per sekund kommer fördubblas respektive fyrdubblas (någon får rätta mig om jag har fel).

Får återkomma med mer senare.

Av Kuufukuji

Blev en röst på 10.0.0.0/8 men för följande:
10.0.0.0/24 för trådat.
172.17.1.0/24 för Wi-Fi.

Av Kuufukuji
Skrivet av xpanterx:

Snarare 12 år
https://www.youtube.com/watch?v=OFNUhE5FSs4

Av Kuufukuji

Intel Xeon Phi 5110P för 3 500 kr (ordinarie pris 27 680 kr):
http://mullet.se/product.html?product_id=335621

Av Kuufukuji

Beroende på databasmotor kan även en stored procedure vara ett alternativ. Detta gör att man ej behöver implementera logik i flera applikationslagren ifall databasen ska delas av olika applikationer (eller olika språk).

Av Kuufukuji

Nu har de bra redan nämnts i tråden men här kommer två till:
Snowpiercer - Alla överlevande på jorden bor på ett rullande tåg.
The Colony - Mindre kolonier har skapats på grund av en istid.

Av Kuufukuji

Båda enheter ansluts med IDE (även kallat PATA). Det räcker med ett uttag för att koppla in två enheter. Dock saknar ditt moderkort ett sådant uttag (de försvann från moderkort relativt länge sedan) så om du ändå vill använda enheterna behöver du köra ett kontrollerkort. Det går även att använda sig av adapter för SATA -> IDE.

Av Kuufukuji

Det som du nog behöver göra är att routern får första första kabeln från väggen (om det är en fiberomvandlare eller vad det nu sitter), t.ex.:

Fiberomvandlare/vägg -> router -> (IP-telefoni, dator1, dator2 ...)

För att IP-telefoni ska fungera behöver ett gäng portar öppnas. Från Bahnhofs kundservice:

Citat:

Vi rekommenderar att man i första hand inte kopplar in telefonboxen bakom en router, men i vissa fall behöver man göra det, till exempel vid användning av publik IP-adress för att kunna ha en webbserver. Du behöver i sådana fall göra en så kallad 'port forward' för att telefonin ska fungera.

De portar som ska vidarebefordras är:
69 – UDP
5060 – 5080 TCP och UDP
9000 – 14000 UDP
50000 – 60000 UDP

Ett tips är att se till att den lokala IP-adress som IP-telefoniboxen får är reserverat så man ej behöver klia huvudet ifall man behöver starta om allting (samt att ingen annan enhet snor IP-adressen). Detta kommer givetvis leda till kort nedtid av internet men lite längre för telefonin (kan ta ca 30min från inkoppling till dess att den fungerar igen).

Detta kräver även som andra påpekat att den publika IP-adress (WAN) du får av Bahnhof faktiskt är publik också. Det vill säga som Dolesen skrev, att adressen ej får vara inom följande intervall 100.64.* - 100.127.*.

Detta bör fungera då jag relativt nyligen satt upp det på följande vis med just Bahnhofs utrustning hos mina föräldrar (så att vi andra enkelt kan komma åt backupservern som står hos dem).

Av Kuufukuji
Skrivet av vicks86:

Köpte en microserver häromdagen på Dustins rea, efter att min gamla Qnap-ts109 har gett upp och fiber är indraget i villan tänkte jag ha en server som

  • filbackup för macbooken

  • webserver med Joomla

  • Koppla in min tellstick istället för att ha den i raspberryn, köra switch king http://www.switchking.se/

Jag ska slänga i två gamla SATA-diskar, men skulle vilja köra OS med switch king och webhostingen från USB eller SD-kort för att förhindra att dra igång diskarna när någon vill ha access till hemsidan eller när lampor ska tändas/släckas. Jag vet inte hur det fungerar med diskåtkomst, drar servern t.ex igång sata-diskarna även om den ska ha något som ligger på SD-kortet? Vill alltså ha SATA-diskarna endast för filbackup om det går för ljudnivåns skull.

Vilket är det lättaste sättet att göra detta på? Ska jag köra olika OS?

Tack på förhand

Edit: Det är alltså den billigaste modellen jag köpte på dustin, Gen8 Entry
Edit2: Formatering

Beroende på OS finns det olika lösningar att stänga av diskar vid inaktivitet. Windows har en inbyggd funktion för det (kolla energisparfunktionerna) och i GNU/Linux finns hdparm som kan ta emot både kommandon samt e nkonfigurationsfil för att permanent hantera vissa diskar på ett visst sätt. Till exempel har jag följande konfiguration i /etc/hdparm.conf i min stationära dator för att spinna ned disken efter 5 minuters inaktivitet:

/dev/disk/by-id/ata-Hitachi_HUA722010CLA330_JPW9P0N10V0YKD { spindown_time = 60 }

Hdparm finns även portat till FreeBSD men jag har ej testat det där.

Behöver då webservern och OS endast komma åt SD-kortet bör de mekaniska diskarna ej spinna igång.

Av Kuufukuji

Ca 450 GB är metadata som ZFS reserverar (ZFS reserverar alltid 1/64 av hela poolen).
Övriga 1,2 TB är jag osäker på. Vad för output ger

zpool list

samt

zfs list

?

Av Kuufukuji
Skrivet av datoriserad:

OffT:
Då antar jag att du är helt emot all form av hyra? Hyra lägenhet, bil, släp eller vadsomhelst? Har du äganderätt till alla fysiska ting du interagerar med?

Jag är inte helt emot men föredrar utan tvekan att äga sakerna istället. Dock är det lite skillnad på en mediatjänst och ett boende.
Nej jag har inte äganderätt till alla fysiska ting jag interagerar med.

Av Kuufukuji
Skrivet av Tommy:

Notera att jag ingenstans har nämnt något specifikt som "streamingtjänst".

Ni får tolka er perfekta tjänst så som ni själva vill, men kommentera gärna då (så som ni gjort! ) om det avviker på något sätt från det jag la ut som min optimala bild. För mig själv innebär det också att man helst får ladda ner median, konvertera till andra format osv utan begränsningar.

Nog jag som läste lite för snabbt då. Antog att det skulle handla om streaming eller liknande då det var en tjänst som skulle installeras (den perfekta tjänsten ska inte ens behöva installeras utan endast använda sig av standardprotokoll). Men om vi talar om en tjänst likt torrent där man kan vraka och välja vad det gäller för något skulle jag ej vilja prenumerera på det. Endast betala för exakt det jag vill ha, alternativt förbetala med en pott där jag sedan fördelar pengarna så som jag vill för det jag vill.

Det viktigaste är att jag kan få hem grejerna utan någon form av DRM och sedan använda dem precis hur jag vill. Med tanke på dagens tjänster är det lättare att göra en egen med hjälp av HTML5 (har redan gjort en för musik).

Av Kuufukuji

Jag kommer aldrig vilja betala för en streamingtjänst. Jag betalar gärna för media men då ska jag även få bestämma över den precis som med alla andra fysiska ting.

Av Kuufukuji

Bra tips från båda svaren ovan. Ett tillägg till rsync skulle kunna vara -z (alternativt och/eller --compress|--compress-level=NUM,--skip-compress=LIST) så att all data komprimeras vid överföringen. Just textfiler och databaser är lätta att komprimera och kan nog snabba upp överföringen en hel del.

Hemmavid kör jag själv en liknande lösning från flera datorer/servrar med det ytterligare tillägget att jag använder ZFS på backupsidan och tar snapshot efter varje rsync så man även kan gå tillbaka till en äldre backup. Det är framförallt väldigt praktiskt när man använder sig av rsync --delete (eller motsvarande). Nu har jag ingen koll på Synologys grejer men misstänker att de inte har stöd för ZFS, men eventuellt någon annan snapshothantering? Ett annat alternativ är annat sätt rotera backupera och ange olika destinationer mellan backuptillfällena. Dock tilkomemr nackdelen med mer data som behöver föras över samt mer lagringsyta.

Att bara backupa www-mappen, databaserna samt extra konfiguration (apache och eventuellt MySQL och annat) är en bra idé. Kör även detta hemmavid med tillägget att jag har skrivit lite dokumentation hur man sätter upp en ny server så det går snabbt att få upp allt igen.

Av Kuufukuji

Jag får inte ihop längden på staplarna på följande diagram:

http://www.sweclockers.com/image/red/2015/04/27/PCFRAM-3DMark-CP...

Antingen borde de två översta vara längre (närmare mot grå strewcket till höger) eller så stämmer inte poängen. Som det ser ut nu är staplarna (alternativt poängen) missvisande.

Av Kuufukuji

(Med reservation för felaktigheter då det var mågna år sedan jag ens rörde MySQL.]

Nu är det dubbelfnuttar i strängen som delar uppsträngen med $f mellan dem.

Testa med

mysql -e "LOAD DATA LOCAL INFILE '\"$f\"' into table data; DELIMITER |;" -u root --password=qqq emldata

Eller

mysql -e "LOAD DATA LOCAL INFILE '$f' into table data; DELIMITER |;" -u root --password=qqq emldata

Borde inte också | vara endast ett ;? Eller \;;.

Av Kuufukuji

Bästa och enklaste vet jag inte men SFTP-servern som finns i OpenSSH kör jag själv med för att skicka backuper offsite (kör primärt SCP men övriga mot samma server föredrar SFTP).

Är det en användare får man se till att användaren har läs- och/eller skrivrättigheter (samt exekveringsrättigheter på mappar) för det ska fungera, samt ange korrekt umask så all ny data sparas på samma sätt. Har man flera användare som alla ska komma åt samma data bör de vara i samma grupp och alla rättigheter ska utgå ifrån gruppen (även här gäller det att konfigurera umask). Är det många användare och mer komplcerade rättigheter som behövs finns det nog bättre alternativ som kan se till att allt blir korrekt och är enkelt att konfigurera upp (så man bla slipper skapa ny *nixanvändare bara för SFTP).

Så skriver du mer på exakt vad du är ute efter (antal användare samt gemensam/delad data) så ger jag gärna tips om jag har.

Av Kuufukuji
Skrivet av ye546:

Återkommer med info efter att jag har ominstallerat OS.

Om disken krymper (vilket jag tolkade detta som) så skulle jag ta backup av viktig data snarast. Kan vara tecken på att den håller på att ge upp.

Av Kuufukuji

Har den stöd för IPMI kan man låta en annan maskin styra när den ska vara igång. Alternativt så kan man schemalägga i operativsystemet att den ska stängas av elelr gå i viloläge vid ett visst klockslag, samt att i vissa BIOS schemalägga när den ska starta. Wake on LAN skulle kunna användas också men kräver också en sekundär dator.

Lösa går förhoppningsvis men hänger på vad för stöd den har skulle jag säga.

Av Kuufukuji
Skrivet av overheizer:

Lånar tråden.

Sprillans ny disk, 140 Reallocated sectors. Reklamera?

http://i.imgur.com/rihETBr.png

Utan tvekan skulle jag säga. En reallokerad sektor innebär att jag personligen inte skulle kunna lita på hårddisken/SSDn längre.