Inlägg

Inlägg som Kuufukuji har skrivit i forumet
Av Kuufukuji

Mer intressant (för min del) är att de har skrivit Radeon Settings i Qt, vilket höjer sannolikheten för att det kommer se ut och bete sig likadant på flera plattformar utöver Windows så som GNU/Lniux och Mac OS X.

Källa: http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=AMD-Radeon...

Av Kuufukuji

Nu har jag inte testat att köra dubbla grafikkort på över 10 år, däremot äger jag just det där kortet och även det snarlika 520. Hårdvaruacceleration vid film fungerar bra (1080P är inga problem), kräver inte mycket kylning utan räcker med visst luftutbyte i närheten av det och prestandamässigt klarar det av Half-Life 2 på lite lägre inställningar.

Av Kuufukuji

Nu har jag inget direkt att rekommendera men det du är ute efter är ett chassi med stöd för E-ATX.

Av Kuufukuji
Skrivet av Stoff3th3m4n:

Ni verkar inte speciellt insatta i hur verkligheten ser ut i det politiska arbetet. ALLA partier har arbetsgrupper som har som uppgift att helt fritt arbeta fram förslag, oavsett om de är verklighetsförankrade eller ej. Letar ni lite kan ni utan problem hitta än fler förslag från alla riksdagspartier som är betydligt mer "galna" är detta.

Sidnot: Jag röstar inte på MP, men någon ordning får det vara bland alla ogenomtänkta uttalanden här.

Det jag kritiserade var att dels att arbetsgruppen till viss del bestod av miljöpartister (därmed koppling till Miljöpartiet i sig, oavsett deras officiella ståndpunkt), samt att hela idéen överlevde hela vägen till ett förslag till partistyrelsen. Hade de bara diskuterat frågan i sig, insett att den ej är verklighetsförankrad och kastat den i soptunnan, hade jag knappast brytt mig. Nu känns det mest som folk sitter och hittar på saker utan någon form av eftertanke.

Dock låter det rätt najs att sitta en arbetsgrupp, häva ur sig ogenomtänkta och verklighetshämmade idéer, och dessutom få betalt för det

Av Kuufukuji

Gör inte saken bättre då det ändå fanns miljöpartister i arbetsgruppen. Att ens tänka tanken var ju helt galet.

Av Kuufukuji

Notera även att begreppet "Internettjänster" kan tolkas väldigt brett, d.v.s. för samtliga tjänster på Internet.

Meningslösa partiet (MP) slutar aldrig med att förvåna tyvärr..

Av Kuufukuji

Kul för de med plattformar som Geforce Experience ej stödjer..

Av Kuufukuji

awk får problem med strängen för den letar efter en till dubbelfnutt. Nu är jag osäker men troligtvis vill den skanna av substrängen ifall den innehåller variabler.

Nu är jag ingen mästare på awk så jag använde mig av sed istället:

$ cat mails.txt brod@mail.mail korv@mail.mail senap@mail.mail

$ cat mails.txt | sed -r 's/^.+$/\<a href\=\"mailto\:&/g' <a href="mailto:brod@mail.mail <a href="mailto:korv@mail.mail <a href="mailto:senap@mail.mail

Dock antar jag att du även vill avsluta taggen vilket kan göras i samma kommando, t.ex.:

cat mails.txt | sed -r 's/^.+$/\<a href\=\"mailto\:&\"\>MAILA MIG!\<\/a\>/g' <a href="mailto:brod@mail.mail">MAILA MIG!</a> <a href="mailto:korv@mail.mail">MAILA MIG!</a> <a href="mailto:senap@mail.mail">MAILA MIG!</a>

Ifall du ska generera en massa HTML (d.v.s. detta var bara ett exempel av vad du ska göra) skulle jag nog rekommendera ett skriptspråk som förenklar strängmanipulering en hel del, t.ex. Perl eller Python, alternativt ett språk med ramverk avsätt för webbpublicering.

Av Kuufukuji

I början testade jag runt lite olika distributioner för att dels lära mig GNU/Linux men även för att känna efter vad som passade mig. Började med Slax (Live CD), Gentoo, Suse och fastnade sedan för Ubuntu. Efter ett par år tröttnade jag dock på konstigheter och allt fler och större förändringar mellan versionerna.

Slutligen valde jag att testa Debian (blev Lenny då det var ett par år sedan) och kan inte påstå att jag ångrar mig. Det är framförallt stabiliteten vad det gäller hur stabilt systemet är men även att uppdateringar/uppgraderingar ej påverkar systemet i helhet. Exempelvis under mitt siste studieår bootade jag systemet i september och stängde aldrig av det ens; i juni cirka 9 månader senare lyckades systemdisken dö men systemet var fortfarande igång! Visst det gick inte att köra saker som ej fanns i RAM men ändå en, trots omständigheterna, en intressant upplevelse.

Under åren har jag även testkört med olika skrivbordsmiljöer (Gnome 2, just nu XFCE4) eller fönsterhanterare (fluxbox, ,awesome, Window Maker) så är det en specifik skrivbordsmiljö du är intresserad av kan det påverka ditt beslut. De flesta fönsterhanterare brukar fungera bra att bara installera i efterhand. Debian har stöd för att förkonfigurera flera skrivbordsmiljöer vid installation men efter att nyligen har gjort en med XFCE så måste jag säga att konfigurationen inte riktigt är lika fullständig som vissa distributioner utför. Har blivit en del pillande i efterhand men nu är jag nöjd med hur det fungerar, med undantag för hantering av GTK3 där samtliga teman jag testar betér sig konstigt.

Av Kuufukuji

Några saker jag hakat upp mig på:

  • Vi löser det! - Av bakgrunden att dömma kan man anta att det handlar om IT (namnet kan tolkas väldigt annorlunda). Dock hade det varit bättre på att direkt framhäva vad du/ni löser utan att användaren ska behöva skrolla ned för det.

  • Våra tjänster - De smala paragraferna är i min mening jobbiga att läsa när de är dels placerade så pass nära varandra horisontellt men samtidigt med centraliserad text. Vore bättre att rama in med antingen högerjusterad text, alternativt texst som anpassar sig efter bredden (beroende på hur vissa formuleringar kommer att prestenteras).

  • Våra tjänster - Är det någon förutbestämd kategorisering som avgör färgerna nedanför rubrikerna? Om inte bör de antingen tas bort eller vara likadana för att ej förvilla läsaren.

  • Våra tjänster - Gör rubrikerna till länkar för mer information gällande varje tjänst. I övrigt bra summering av tjänsterna i nuläget men för den som är intresserad lär detaljer vara viktiga.

  • Våra tjänster - All eller viss information kan försvinna i vissa lägen när sidan uppdateras.

  • Generellt - Lite väl stor färgskillnad mellan olika delar av samma sida. Att aolika kategorier eller delar av en hemsida använder sig av lite annorlunda färgtema för att man ska känna igen sig lättare är jag helt med på. Här känns det dock udda: mörk bakgrund, sedan vitt, sedan grönt, sedan mörkgrått, sedan gult, sedan mörk bakgrundsbild och slutligen mörkgrått.

  • Generellt - Väldigt många olika typer av animationer som egentligen inte tillför något mervärde (enligt min uppfattning). Eventuellt dessa som gör att viss information inte alltid presenteras?

  • Demo - Antingen ange inloggningsuppgifter så att läsare kan testa direkt, alternativt ta bort länken till demosidan. Exempelbilder kan även göra stor nytta.

  • Generellt - Ser inte poängen med att ändra bakgrundsfärgen på markerad text. Framförallt inte då det inte fungerar i textfälten eller över bilder (iallfall vad jag sett i Opera 12).

  • Generellt - Bakgrundsbilden repeteras och man ser tydligt kanterna. Nu ser jag iofs att du bytt under trådens gång så antar att du inte är färdig på den punkten.

  • Botten - Ser en ikon och sedan "Malmö, Sweden". Jag antar att det är där företaget ligger? Ikonen ser bekant ut från MapsTD. Mer info om vad som gäller vore bra.

  • Botten - Vid länken "Maila oss" hade jag gärna sett mailadressen utskriven. Inte alla osm har ett standardprogram för att skicka mial.

  • Botten - Samma med telefon. Inte ens hört talas om det påfundet. Endast skriva ut telefonnumret hade nog varit bättre.

Nu kanske jag låter väldigt negativ som plockar ut så många saker men det är dels för att jag jobbar som mjukvarutestare och dagligen letar efter konstigheter eller felaktigheter. Dessutom har jag personligen väldigt svårt att ta webbsidor med snarlik design seriöst. Må vara anpassat för pekskärmsenheter eller att det "ligger i tiden", men det känns inte alls rätt framför datorskärm. I min mening väldigt lite information som presenteras för att snabbt kunna avgöra vad som visas och det får mig bara att tänka på http://tiffzhang.com/startup/ vars enda syfte är att göra parodi på det hela. Inte riktat mot dig alls utan bara den nya trenden med att ha "snygg design" snarare än att förmedla information och budskap som faktiskt är det som efterfrågas. Dock finns det i ditt fall mer information än vad det vanligtvis brukar vara så man iallafall kan få en uppfattning om vad det handlar om (som ovan gillade jag sammanfattningarna under "Våra tjänster", dock inte prestentationen och var det är placerade).

Av Kuufukuji

Jag har erfarenhet av både WD Red (3TB) samt HGST (4TB) och har skrivit en del om det i ett tidigare inlägg.

Sammanfattningsvis är det bra hårddiskar båda två men med vissa skillnader som jag har märkt:

  • Hårddiskarna från HGST är märktbart snabbare vad det gäller söktid, IOPS samt bandbredd.

  • Hårddiskarna från HGST går varmare, troligtvis på grund av högre RPM.

Ska du bara ha en hårddiska att dumpa ltie filer på så lär nog vilken modell som helst fungera bra av dem.

Tack för tipset annars angående priserna på NetOnNet. Får nog bli att jag köper en till eller två i helgen

Av Kuufukuji

Lyckas du väl komma in i BIOS igen så konfigurera gärna IPMI. Då ska man kunna komma åt vissa funktioner utan att servern ens är igång (räcker med att den har ström), t.ex. eventloggen som kanske innehåller något matnyttigt. Sedan köra disable på allt som går bara för att se hur det fungerar efter det (t.ex. Vt-d, etc).

Av Kuufukuji
Skrivet av carre_80:

ok, är som sagt ny på det här, så det måste gå ricktigt långsamt!

spelet heter som sagt "der planer" om jag har spelet i en mapp, typ: c:derplaner hur gör jag då för att få in den i windows när jag ska starta win95 i dosbox

Windows 95 ska inte startas i dosbox. Däremot ska spelet startas där (och enligt wikipedia verkar det vara DOS-baserat).

Nu har jag inget Windows tillgängligt utan kör från huvudet. Följande kan nog köras i cmd (Kommandotolken) och troligtvis även köras via en genväg:

"C:\Program files (x86)\dosbox\dosbox.exe" "C:\derplaner\derplaner.exe"

Dock måste sökvägarna ändras till vad de egentligen är. Enklast är att leta upp dem via utforskaren och kopiera sökvägarna (håll in Shift och högerklicka på exe-filerna -> "Copy as path" (vet ej vad det heter på svenska)).

Av Kuufukuji

Enklaste användningen av dosbox är att ange den exekverbara filen som argument till dosbox, t.ex.:

dosbox DOOM.EXE

Då kommer mappen den befinner sig i att monteras automatiskt och sedan startas. I windows borde man kunna göra detta enkelt via genvägar. Powershell eller cmd bör fungera bra också ifall dosbox ligger i PATH.

Men som andra påpekat beror det på vad det är för spel. Så vitt jag vet finns det ingen emulator för Windows 95. Däremot går det nog bra att köra virtualiserat som i t.ex. VirtualBox eller valfri VMware-hypervisor. Då är det bara att starta som på den gamla goda tiden.

Av Kuufukuji
Skrivet av Sometime:

Får man fråga var du läste din magister? Hur funkar det med magister egentligen? Verkar vanligare med master?

Jag läste i Skövde, på samma ställe där jag även läste en nu nedlagd kognitionsvetenskaplig kandidat. Detta var några år sedan och jag kunde då välja om jag ville läsa ett år (magister) eller två år (master). Då jag var skoltrött körde jag på bara ett år. Värt att veta är att en magisterexamen översätts till en ettårig master (om man nu vill nyttja sin examen internationellt).

Av Kuufukuji

Värt att tänka på är också att du när du väl valt ett kandidatprogram behöver du inte vara bunden till det. Det går alltid att läsa ett eller två extra år på någon snarlik inrktning och skaffa dig en bredare kompetens.

Personligen läste jag en kandidat i kognitionsvetenskap med inriktningt på interaktionsdesign. Därefter valde jag att bygga på med en magister i datavetenskap (ett extra år). Arbetsmarknadsmässigt fungerade det bra då jag kom på intervju till samtliga jobb jag sökte förutom ett, och fick fast anställning samma sommar jag examinerade. Givetvis spelar ju även fritidsintressen och tidigare erfarenhet in också. Att vara aktiv under studietiden (t.ex. fadder, utföra egna projekt på fritiden) gynnar givetvis också.

Av Kuufukuji
Skrivet av MetalGalaxy:

Ja, tror det är som du säger. men vad finns DVI-D till om dem inte kan skicka nån bild signal då? vill gärna veta om du har förklaring, tack!

Den kan skicka en bildsingal, bara ingen analog sådan.

DVI-I användes mycket i övergången från analoga signaler (t.ex. VGA) till digitala sådana. Därmed är det lätt att tro att alla DVI har stöd för analoga signaler.

Av Kuufukuji

Det är fan alltid motvind i Linköping. Jag hatar det! Cykla till jobbet? Motvind. Cykla hem igen? Motvind. U-sväng? Motvind! Måste dock erkänna att jag haft medvind ett par gånger denna sommar och därmed redan tömt hela årets reserv.

On topic: Dags att kolla in resten av panelen

Av Kuufukuji
Skrivet av hasenfrasen:

Du kan inte installera operativet på en 3 TB disk eftersom BIOS inte är UEFI. https://encrypted.google.com/search?q=hp+n54l+3+tb+disk+probl...

Låter mer wom Windows inte verkar kunna hantera det? Har själv installerat en HP N54L med 3TB som systemdiskar; dock FreeBSD och inte Windows. Nu kanske det bara var så att jag haft tur..

Av Kuufukuji
Skrivet av trexake:

Ska kolla vidare på det där med en SSD delad för både system och cache, vad är huvudanledningen till att du rekommenderar att ha en hel disk? Vid hur stor belastning kan man anse att man behöver en SSD cache? Servern utsätts inte för extremt stora påfrestningar.

Med cache i detta fall tänkte jag på både ZIL och L2ARC (inte ZFS cache vilket är samma som L2ARC). För just ZIL och hög belastning kan hela SSDn nyttjas vid skrivningar (och inte bara en del av dem) som i såfall ger fler IOPS. För L2ARC är det ingen större skillnad vad jag har kunnat se eller läsa mig till. I detta fall för ett mindre system är det nog ingen fara skulle jag tro. Så partitionera upp SSDn så bör det nog gå bra (ZVOLs kan också användas om man ej vill partitionera men det innebär ett extra lager som kan hämma framför allt prestanda för ZIL som är mer latensberoende). Notera dock att ZIL endast används vid synkrona skrivningar (som standard görs inte detta via t.ex. Samba).

EDIT:
Såg just att jag missaede en fråga gällande vid vilken belastning man märker av att cache bör användas. Svaret är att det är svårt att säga. Jag körde tidigare torrent på samma pool som hade övrig lagring och märkte att lagringen kunde bli lite stötvis ibland. Efter att ha lagt till ZIL och L2ARC (partitionerade upp en gammal SSD) så blev det bättre. Cache behövs främst när det handlar om många IOPS som t.ex. virtuella maskiner, databaser där alla data ej kan hållas i minnet, många synkrona skrivningar samt ifall lagringen börjar användas av flera användare samtidigt (räcker med skript som kanske körs i backrunden och packeterar/skannar data eller liknande, beroende på vad man har valt att lägga till). Vid användning av endast Samba (utdelning till Windows) så kommer ZIL ej behövas med standardinställningarna. Däremot kan L2ARC hjälpa upp ifall viss data läses ofta och ej får plats i RAM. Nu bör ditt RAM räcka till en del då vi nog ändå bara talar om låg belastning.

Allmän diskussion
Jag är själv i läge att ändra hur min lagring ska te sig hemmavid. I början satsade jag på en "ordentlig" filserver som skulle hantera backuper i en zpool och sedan resten i en annan. Den uppsättningen har ju sina fördelar men även nackdelar:

  • Alla hårddiskar i samma maskin innebär att alla skulle kunna gå sönder samtidigt av t.ex. elfel.

  • Med den diskuppsättning jag körde blev det mycket utrymme oanvänt (backup: mirror, annat: raidz). Då backuppoolen bara backupade det viktigaste användes ca 20% av poolen bara.

  • Då nuvarande chassi endast har plats för 6x 3,5" och 5 platser redan användes fanns det ont om urymme för att bygga ut.

Resultatet har istället blivit att jag kommer satsa på en uppsättning osm påminner om du nuvarande: en allt-i-allo-server och sedan en backup-server. I mitt fall är jag visserligen inte begränsad till 2st N54L utan kör med hemmabyggen (vettigare serverkomponenter i allt-i-allo-servern och sedan gamla komponenter till backupservern). Dock kör jag backuper av hushållets maskiner till allt-i-allo-servern som i sin tur backupar allting till backupservern som kommer vara offline större delen av tiden förutom när backup sker.

Fördelar:

  • Allt-i-allo-servern har mer prestanda och kommer köra tjänster som primärt används. Backupservern kommer i detta fall vara en gammal Core 2 Duo som just nu bara samlar damm ändå.

  • Backuper från övriga maskiner (både fysiska och virtuella) kommer ju att köras. Nackdelen här är väl att det blir en del backuper som för tillfället lagras på samma maskin (primärt de virtuella maskinerna). Dock lagras de i olika pooler så visst "skydd" finns ju.

  • Backupservern kommer vara offline och därmed inte påverkas av t.ex. elfel som kan uppstå när den är urkopplad.

  • Då all data ska backupas (om än manuellt) så behöver inte samma grad av redundans användas. Enklare redundans kan nyttjas på både primära servern och backupservern. Givetvis är det är ett övervägande jag får göra när jag ska köpa in mer disk.

Nackdelar:

  • Den mesta datan på allt-i-allo-servern kommer endat backupas när jag gör det manuellt. Finns risk att det kommer bli sällan då den kommer behöva kopplas in och dras igång vid varje tillfälle. Förberedda skript kan underlätta.

  • Behöver jag stänga av allt-i-allo-servern kommer alla tjänster på den att gå ned. Genom att köra två olika servrar kommer en del fortfarande att köras.

Nu är jag bara i mitten av detta arbete så jag kommer säkert uppotäcka fler för- och nackdelar. För rent labbande har jag valt virtuella maskiner för att göra så liten åverkan som möjligt på servern (kör med virtualbox som fungerar bra förutom vid viss IO). Med lz4-komprimering tar en FreeBSD-maskin ca 700 MB vilket gör valet lätt att lagra dem på SSD.

Då ZFS lätt kan bli fragmenterat med tiden och innebära sämre prestanda har jag valt att köpa in två slaskdiskar på 1TB som jag speglat för sådan data som kommer skrivas och ändras väldigt mycket (tänk en "scratch"-disk). Blir prestandan för dålig i den poolen kör jag backup till den större och helt enkelt bara skapar om den. Skulle jag förlora poolen är det ingen större fara då all viktig data ligger lagrad på en annan pool, alternativt har kopierats över.

Mitt tips är nog att testa dig fram för att se vad som passar dig. Speglar kommer ge bättre prestanda sett till IOPS och endast halva poolen kommer arbeta vid byte av disk. Men högre redundans kan dock vara värt det så man ej behöver stressa så mycket ifall en disk går sönder. Är själv lite kluven hur jag ska göra själv framöver utan har tänkt att jag får testa mig fram med olika konfigurationer. gstat är ett bra hjälpmedel vid prestandagranskning av hårddiskar. Till kryptering misstänker jag att du redan tänkt använda geli?

Oavsett hur du nu gör (om du inte redan hunnit med det) så rekommenderar jag starkt att dokumentera allt du gör. Gärna med kommandon för copy&paste. Jag kör själv med en hostad mediawiki för detta ändamål så jag enkelt kan gå tillbaka alternativt kolla upp hur man löser vissa saker som man väldigt sällan vidrör. Exempelvis har jag lagt in nästan alla kommandon som jag körde senast jag installerade om servern (bytte till SSD för systemdisk) vilket gör att nästa gång jag ska installera om finns det mesta redan inlagt där så det kommer gå snabbare.