Inlägg

Inlägg som Berkan har skrivit i forumet
Av Berkan

Tack Henke29 för svaret. Då fattade jag dig rätt redan från början.

Jag får se vad installatören säger på torsdag när vi träffas för ett första möte, återkommer säkert efter det.

Av Berkan
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Henrik29
Splitta upp kablen i förrådet och kör internet på par 1,2,3,6 sen telefon på par 4,5 i kabeln så får du internet och tel i varje jack och kan enkelt flytta med tel till det rum du vill ha.
Många telsladdar går ju att ta bort vanliga telproppen på, den kör du ju med rätt in i jacket då bara.

Alltså, för att jag inte ska tabba mig så vill jag få följande frågetecken uträtat:

Om jag inte kör på Henrik29:s lösning (något som jag kanske kan göra så småningom när behov uppstår och jag har bättre självförtroende, förutsatt att man kan göra detta i efterhand) utan bara kör vanlig cat6-kabel till alla uttag, då kan jag ändå köra in telekabel i ena änden (vid panelen) och en telekabel i andra änden (i uttaget i väggen) med en cat6-kabel mellan?

Av Berkan

Ok, så för att sammanfatta det ni bättre vetande har sagt:

*Skippa vanlig telefonidragning och kör dubbla rj45 cat6-uttag i varje rum.
*Dra alla dessa (8 st i mitt fall) cat6-kablar (solida) till en patchpanel, placerad centralt (i förrådet under trappen).
*I förrådet sätter jag första telejacket (som även blir det enda telejacket i huset).
* Telejacket -> adsl-modem -> router -> patchpanel.
* Ev. ip-tfn-dosa efter modemet och sedan vidare till routern (data) resp panelen (tfn)
* Om inte ip-tfn så dras tfn från telejack till patchpanel. Här undrar jag dock hur jag då ska koppla för att få tele till flera rum, behövs det ngn form av teleswitch eller vad krävs? Kanske räcker med en liten 1till2-split för att dela upp signalen? (det kommer att bli 2 telefoner aktiva i hemmet, en uppe och en nere)

Något jag har missat eller fattat fel?

Av Berkan
Citat:

Ursprungligen inskrivet av toxi
skulle nog råda dig och skippa telefon uttagen och köra rejält med rj45 uttag istället då man kan köra telefonin över rj45 uttag. Detta ger dig en bra flexibilitet och kan flytta runt både telefoni och ip runt huset.

Det cat6 ger är förberedelse för 10Gbps ethernet, som är på gång.

Ok, så jag skippar då alltså att telefonjacken bör vara seriekopplade, utan jag kopplar in telefonin i patchpanelen och kopplar in de uttag jag vill ha aktiverade (troligtvis bara ett på ovanvåningen och ett på nedervåningen)?

Fungerar telefonin att ha dem kopplade så, dvs inte seriekopplat?

Av Berkan
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Aqualize
trådskaparen: Om du ska köpa kablar så tänk på att du ska ha installationskabel (solid/enkardelig) mellan patch-panelen och vägguttagen. Motsatsen är patchkabel (flerkardelig) som används mellan utrustning och patchpanel/vägguttag.

Och vanliga tipset: Dra hellre för mycket än för lite. Två uttag till varje väggkontakt kan vara bra. Enkelt om det ska flyttas om saker och IP-TV eller IP-telefoni behöver hamna någon annan stans. [/B]

Vad menas med en-/flerkardelig?

Jag tänkte använda ett dubbeluttag i varje rum, ett dedikerat för LAN och ett för tele. Är det det du menar när du säger "två uttag"?

Sedan undrar jag också om det räcker med UTP eller behövs FTP för väggkablarna? Det känns inte som att störningarna kommer att bli så stora att FTP behövs, eller?

Ska det sedan användas mjuk eller styv kabel i väggdragningarna? Det verkar om jag tolkar Kjelles katalog rätt som att solida kablar per automatik är styva, eller?

Av Berkan

Jo, jag har funderat att välja cat6 på det som är svårt att byta ut och cat5e eller 6 på det som enkelt kan bytas ut.

Av Berkan

Ok, vad bra. 5 min efter att jag skrev inlägget ringde byggherren och undrade om jag hade några fler frågor och jag nämnde då LAN:et - "inga problem" blev svaret så det känns skönt.

Utrustningen i förrådet (patchpanel, ev stativ etc) - funkar Classes och Kjelles prylar eller bör jag handla från någon annanstans (jag satt nämligen igår och bläddrade i just deras kataloger för att få ett hum om vad jag måste införskaffa)?

Av Berkan

LAN i nybyggd villa (parhus)?

Blev i princip klart häromdagen att jag om 3 månader ska flytta in i ett parhus som f.n. håller på att byggas. Eftersom det är ett nybygge har jag möjlighet att påverka en del själv, ex var el-, tele- och tv-uttag ska sitta.

I går slog det mig att det vore himla trevligt att samtidigt som tele dras även passa på att dra lite nätverkskabel i samma kanal, så att man får ett nätverksuttag i varje rum (3 sovrum på ovanvåningen plus i v-rum på bv). Tyvärr är det bråttom, då elkillen kommer att börja dra ledningar i nästa vecka eller möjligen veckan därpå.

Under trappan finns ett litet förråd där elcentralen kommer att finnas och telen kommer troligen att utgå därifrån också eller möjligtvis från hallen 1,5 m bort. Min tanke är att i förrådet sätta en patchpanel för nätverket och därifrån sedan dra cat6 eller cat5e-kablar.

Nu är jag själv ingen nätverkstekniker eller installatör på något sätt och min kunskap ligger väl på mellannivå. Därför har jag dålig koll på vad en sådan lösning kan tänkas att kosta och vilken utrustning som behöver köpas in. Min förhoppning är att elteleteknikern som sköter installation och kabeldragning ska göra det fysiska jobbet, men det kan hända att jag måste stå för inköp att materiel.

Om vi bortser från hur långa kablar som måste dras, vad är det för utrustning som måste till?
Vi snackar 4 uttag och ett adsl-ab.
Följande har jag/kommer jag att ha:
*adsl-modem (kommer jag väl få i samband med ab-tecknande)
*router med 4 LAN-uttag + trådlös koppling (har jag redan)

Så vad mer? (Som sagt, bortse från längder på kablarna, det får jag och elkillen räkna på). Hoppas att det finns några kunniga personer här på forumet som har kunskap om detta.

EDIT: Där routern och/eller patchpanelen står kommer någon form av server/nas att placeras.

Av Berkan

Tackar, tog ett tag innan jag hittade rätt (roddade i Tab mix plus och där var det ju inte). Nu verkar det funka som jag vill.

Av Berkan

Undvika att Firefox ändrar fönsterstorlek?

Jag kör med inställningen att alla länkar som öppnas i externt fönster öppnas i en ny flik istället (då jag vill ha ett enda Firefox-fönster öppet). Tyvärr innebär detta att när jag klickar på en länk till en bild eller annan sida (som om det skulle öppnas externt ändrar storlek på fönstret) så ändras storleken på hela Firefox-fönstret och jag måste dra ut fönstret till ordinarie storlek igen.

Finns det någon möjlighet att undvika detta (inställning att ändra), så att Firefox alltid stannar kvar i den storleken som jag själv har valt?

Jag kör med Tab Mix plus men har inte hittat någon inställning där, kanske det finns något i about:config som man kan ändra på?

Av Berkan

Kör med Zonelabs brandvägg och antivirus samt Fon-router.

EDIT: Det är ZoneAlarm security suite som ställer till det. Jag provade att inaktivera det tillfälligt och då funkade det. Nu gäller det bara att lista ut hur jag ska ändra i brandväggen. Någon som vet och som hinner svara innan jag lyckas på egen hand?

EDIT2: ZoneAlarm Security Suite kom precis med en version 7.0, så då passade jag på att göra en clean install och då löste sig problemet.

Av Berkan

Sidor visas konstigt både i FF och IE

Någon här som kan svara på varför vissa webbsidor inte visas som de borde. Det är ofta bilder som inte visas, så för det mesta är det ingen större skada skedd, men det är irriterande ändå.

Jag har gjort en skärmdump [img="http://img264.imageshack.us/img264/9246/skarmdumprn2.th.jpg"] för att ni ska se hur det ser ut. Den vänstra delen visar www.sl.se i Firefox och den högra www.ncc.se i IE6 (har även provat med IE7 med samma resultat).

Varför blir det så här? På jobbet funkar det bra (kör där med IE6). Kör med XP SP2 hemma.

Av Berkan

USB Power Manager (Kjell & Co)

Är det någon som har provat det här grenuttaget?
Eftersom jag har bland annat datorhögtalare som drar ström även i standby så vore det här en bra (och rolig) lösning för att minimira elförbrukningen, genom att ex programmera uttaget att slå på högtalarna när jag drar igång mediespelaren på datorn.

Av Berkan

Skriv dock upp orginalvärden innan du pillar, så att du kan återställa om det går galet. Tänk dessutom på att garantin kan påverkas.

Av Berkan

Internet Explorer
1. Du har avbockat adressfältet under "Visa -> Verktygsfält"

2. Du har inte låst verktygsfälten och sedan råkat dra något verktygsfält (kanske bokmärken/länkfältet?) så att adressfältet döljs. Prova att flytta länkfältet mha musen (dra-och-släpp) till att hamna till höger om ikonfältet, så borde adressfältet komma fram igen.

Eller är det i aktivitetsfältet du menar?
3. Högerklicka -> verktygsfält -> Adress. För att göra adressfältet större/mindre: högerklicka -> avbocka "lås aktivitetsfältet", dra sedan med musen till valfri storlek.

Av Berkan
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Lappa
http://www.webhallen.com/prod.php?id=28092

jädrans snygga om inte annat. Hur de låter vet jag inte, men JBL är JBL, så även deras datorhögtalare borde låta bra.

Jag hade tänkt att föreslå dessa också, men eftersom han ville ha 5.1 och inte 2.1 tyckte jag det var onödigt.

Av Berkan

Dell 6400, ung. som 9400 men 15,4"-skärm (kommer ej ihåg vad det är för grafikkort i den dock).
Zepto har bärbara med webkamera inbyggd.

Av Berkan
Av Berkan

De får gärna se till att kvalitetssäkra sitt nät innan de börjar yra om 100 Mbit och HD. Jag har haft deras triple play i 3 mån nu (jag ångrar grymt att jag hoppade på detta i 12 mån) och har haft 3 längre avbrott där jag då alltså varken haft internet, tv eller tfn fungerandes. Dessutom fungerar telefoni-tjänsten uruselt - dåligt ljud och ofta som man inte får kopplingston. Det är tur att det finns mobiltelefoner och att jag har en dvb-t-box. Om inte Comhem kompenserar mig för de långa avbrotten så kan de glömma mig som fortsatt kund om 9 månader.

Av Berkan

Det finns en mängd trådar i detta ämne, sök och du skall finna svar...